"Pa sta hoces da kazes da Rusija pre komunizma nije bila vojna sila i da nije bilo komunizma nebi ni napredovala nego bi stajala na mestu."
Ako ponovo procitas moj post, shvatices da je deo bio napisan sarkasticno. Pored toga Rusija pre komunizma i nije bila vojna sila. U zapadnim drzavama je industijalizacija itekako uzela maha, dok je Rusija bila pretezno agrarna. Sa godinama se ta razlika drasticno povecavla i Rusija je izgubila svoju poziciju. Mada o tome na nekoj drugoj temi...
Kakve veze to sto ja nikada nisam bio u Rusiji ima sa bilo cime. Ni ti mozda nikada nisi bio u Americi, pa da li to znaci da ne znas nista o njoj i nacinu zivota ovde? Drugo, majka mi je dosta vremena provela u Rusiji tako da iz prve ruke znam u kakvom se jadu i bedi zivelo...
Dok su u Rusiji grcali u bedi mi smo 70-ih i 80-ih ziveli kao nikada do tada... Da li ruska beda i nase "blagostanje" tada imaju ikakve veze sa Marksovim razmisljanjima?
Na ovoj temi se pretezno raspravlja o komunizmu u teoriiji, jer u praksi nije postojao! Ruski rezim kao i Jugoslovenski su bili izopacena verzija totalitarizma i socijalizma. Sa komunizmom Karla Marksa nije nikakve veze imao(osim mozda imena).
Ako uzmes da proucavas Marksove ideje videces da je komunizam prvestveno bio namenjen zapadnim drzavama, a ne agrarnim istocnim. Po nekoj proceni prvo je trebalo da uzme maha u Engleskoj, zatim Francuskoj, pa Nemackoj i onda Americi. Zemlje poput Rusiji i Srbije(kasnije Jugoslavije), sa pretezno agrarnim privredjivanjem su bile na samom dnu lestvice, jer je i kolicina radne snage u industriskom sektoru bila na tom nivou.
Zbog toga niko ne moze da me ubedi da je (iako je njegova izopacena verzija sticajem okolnosti veoma ostetila neke pravoslavne drzave) komunizam bio "orudje koje je zapad osmislio protiv pravoslavlja..."
E da jos nesto, naveo si Staljina kao Ruskog vodju. Pa nije Staljin organizovao revoluciju 1917.