Ja živim u šestospratnoj zgradi i
komšije su nam uglavnom penzioneri... ranije je nekoliko deda imalo običaj da sedi pred zgradom i snimaju svakog ko bi ušao i izašao...
Jedan od tih deda imao je običaj da se napije, baš onako dobro, sedeći i gledajući ko ulazi i izlazi... a tad je bilo muke s njim: ne što bi počeo da piša niz nogavicu (to je bilo ko dobar dan) nego što ga je trebalo odvući do kuće... A stanovao je na četvrtom spratu... a lift nije uvek radio...
Ušljema se on tako jednog dana, i jedan drugi deda, nešto mlađi od njega, preuzme na sebe zadatak da ga odcima do njegovog stana... A lift je bio u kvaru... E to je trebalo videti... i snimati kamerom
Ne znam ni sam koliko mu je trebalo da ga odvuče na četvrti sprat. Problem je bio što pijani deda nije baš hteo da sarađuje, pa ga je bilo teško vući iako je bio sitan rastom... A ovaj mlađi, trezni, cima ga i viče da odzvanja cela zgrada:
- Hajde, polazi, sunce ti j***m! Hajde, majku ti j***m! Ima da te gurnem, pašćeš niz te stepenice, poginućeš!
A pijani se uhvatio za gelender, ne pušta i kaže:
- Polako...
- Ma šta polako, p***a ti materina - viče ovaj drugi - ma sad ću da te gurnem da padneš! Pa ko ti kupuje lekove?! Neću nikad više da ti kupujem lekove!!!
A ovaj onako nonšalantno, pijanim glasom:
- Jel... A što se ti nerviraš?
Mislim da su bar 10 minuta bili na međuspratu gde je naš stan...
A taj drugi, mlađi deda, imao je običaj da diže frku tamo gde je nema. Sećam se kad je bio jedan malo jači zemljotres, mislim da je to bilo pre bombardovanja, čovek je digao celu zgradu na noge. Svi oni izašli napolje, da vide šta se dešava, a ovaj paniči:
- Bež'te, ljudi! Srušiće se zgrada!
I kad je uzbunio kompletnu zgradu, već je bio prošao i zemljotres, i dok su ljudi stajali napolju onako u frci, ovaj je otišao kući da spava...
Jedno jutro je isto tako nešto puklo u zgradi, i ovaj opet počeo da diže frku:
- Ruši se kuća!!!
Pokušao je opet da digne frku, međutim video je da ga niko ne zarezuje... naučili ljudi. I kad je video da mu neće uspeti da digne frku, kaže:
- Ma baš me briga, idem ja na pijacu!
Sada više nema puno takvih bisera, u međuvremenu je umrlo nekoliko njih, ali ranijih godina s njima nikad nije bilo dosadno