"Kompleks provincije"

Jedna članica napisa da je teškom mukom uspela da ubedi klinku iz familije da se ni slučajno ne udaje za dečka na transverzali Kg,UE i možda i Ča.
Ја сам из Ужица, и могу рећи да Ужичани имају ТЕШКИИИИИИИ комплекс да буду Београђани !!! Као што они имају тешки комплекс да буду Лондон или Париз !! Прави Београђани који су тамо три-четри генерације много воле нпр. ужички крај. Воле наш менталитет и природу. А они који су покондорени....гледају да што мање причају одакле су дошли. Чист пример ти је она циганштура Сергеј Трифуновић. Из Ужица је али би душу продао да је из Београда. Нпр. ја у односу на моју средину могу да кажем да сам "из града". Деда ми је банатски Немац. Рођен у Љубљани. Мајка у Нишу. Очев отац од 1942. је живео у Београду па се после вратио у Ужице. Али у свакој прилици кад се нађем међу тим умишљенима, ја окренем на ијекавицу и причање херцеговачким наречјем а он баш гадно звучи. :) И кад ме питају одакле сам ја им кажем : "ОЗГО СА КОБИЉЕ ГЛАВЕ КА'СЕ ПРОЂЕ ЗЛАТИБОР И РИБНИЧКО ЈЕЗЕРО ПА СКРЕНЕШ ВАМО ЂЕ МИЛИВОЈЕ "КРЕЈА" ДРЖИ КАФАНУ" ! А они ме гледају.

Da ne bude greske, Beogradjani , a ne dodjosi , ne vezuju mnogo ovo GRADJANI ali se to podrazumeva kao neki ulazni nivo...
GRADJANSTINA je obavezna, u celom sistemu vrednosti...

Ali ne treba trositi reci na Beogradjane, jer ih nema puno i necete ih ningde javno videti, bas nigde..

A svi koji se cuju da su Beogradjani su mahom ili sigurno dodjosi...
Cak i objasnjenje koje ce vam ponuditi Beogradjanin zvuci besmisleno kad ga ovde napise....stvarno besmisleno , svaka rec se drugacije tuamci i nema sanse da iko razume sta je napisao Beogradjanin...
Ali zato dodjosi su jasni ...

I uzor su i idol ostatku Srbije, Karleusa, Sergej, i neizbezna Goca Trzan...to su ti kao Beogradjani , ne znam da li se i onaj Ivan Ivanovic protura kao Beogradjanin, ne bi me iznenadilo , ili Busko i svi ti kao poznati..

Pogresna slika koju ljudi danas imaju o Beogradjanima, je ustvari slika koju imaju o starletama...i starletanima...
Oni i ne znaju Beogradjane, niti ih vecina dodjosa zna..
Moja braca su rodjeni u BG ali su dodjosi , oni ne znaju nijednog BG , zarkovo cerak, banovo brdo, petlovo brdo , kaludjerica, to su njihove nishe zivota, dobro i bg na vodi , desetak stanova...
Ali ne znaju nijednog Beogradjanina...A sta ih i ja znam, 1 slucajno preko drugarice sa faxa, njen deda, pravi Beogradjanin, stari , 2 kolege sa faksa, naravno oba su otisla u inostranstvo , naravno da su morali ....jedan Beogradjanin upoznat pojma nemam kako , ja ih upoznajem nekad na njihovu inicijativu , otisao u Australiju...
Jedan pokojni , bio zestok lekar...ali nije se trpao niti grebao....jedan akademik, 20 godina bio vise u inostranstvu nego u Srbiji i BG...

To je sve....i nije po afinitetu , da li mi gode ili ne, nego po jednostavnom pristupu , suprotnom od dodjosa koji kad ti nesto hoce da ucini 5 puta ti ponavlja ne bi li izvukao protiv uslugu , a kod BGdjana, probacu i kraj...nikad vise pomenuto , a zavrseno , i nista korupcija i mito , totalno drugaciji nivo razmisljanja sta je usluga..
To je ono sto dodjosi u BG nista ne razumeju a ni Srbi ...oni su za dilove, kafanske ili koverat , ali dilove...sve im je dil...

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
Cenim da je to obicna glupost koju potenciraju neinteligentni malogradjani.

U ostalom sta je to provincija?
Neki deo zemlje gde je svakome od nas rodjen otac, baba, majka, pradeda....cukundeda i najboljem, gotovo nepostojecem slucaju.

Cenim da je to obicna glupost koju potenciraju neinteligentni malogradjani.

U ostalom sta je to provincija?
Neki deo zemlje gde je svakome od nas rodjen otac, baba, majka, pradeda....cukundeda i najboljem, gotovo nepostojecem slucaju.
Sam pojam nije uvredljiv, označava prostor izvan grada prestonice. Ali je dobio negativnu konotaciju zbog beogradizacija Srbije

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
koliki bi tek kompleks beograđani trebalo da imadu prema građanima pariza rima praga madrida i ostalih evropskih urbanistički naprednih metropola

svi smo mi ljudi sa manje više istim tegobama kroz život
kompleks imam samo u odnosu na golemo dostignuće u nauci i tehnici
sve ostalo je ptičkin dim.

Sarađujem sa velikim brojem kolega iz BG ni u jednom trenutku nisam osetila nikakvo nipodaštavanje nit se neko bavi time odakle je ko. Ujedinjeni oko istog cilja, nebitno je ko smo i šta smo. Zato me je i iznenadilo mišljenje koje sam ovde pročitala. Mislila sam da smo prerasli te gluposti.

U Beogradu sam živeo 10 godina, a redovno dolazim od rodjenja.

Beograd ne valja, jer je unisten losim urbanizmom, ali to nije izuzetak - skoro cela Srbija je žrtva pohlepe i lošeg urbanizma.

I dalje ga uništavaju.

Sad mi je super za posetiti ga na par dana, ali da živim ne bih mogao nikad više.
Da, tako je. Pogotovo kad dodjes od negde preko. Nažalost, neki moraju da se snalaze ovde u ovom beznađu od drzave i grada. Znam po sebi kad dolazio iz inostranstva nazad kao da gledam ulice po Indiji ili Egiptu takav utisak sticem dok se ne vratim realnost uzasa.

Da ne bude greske, Beogradjani , a ne dodjosi , ne vezuju mnogo ovo GRADJANI ali se to podrazumeva kao neki ulazni nivo...
GRADJANSTINA je obavezna, u celom sistemu vrednosti...

Ali ne treba trositi reci na Beogradjane, jer ih nema puno i necete ih ningde javno videti, bas nigde..

A svi koji se cuju da su Beogradjani su mahom ili sigurno dodjosi...
Cak i objasnjenje koje ce vam ponuditi Beogradjanin zvuci besmisleno kad ga ovde napise....stvarno besmisleno , svaka rec se drugacije tuamci i nema sanse da iko razume sta je napisao Beogradjanin...
Ali zato dodjosi su jasni ...

I uzor su i idol ostatku Srbije, Karleusa, Sergej, i neizbezna Goca Trzan...to su ti kao Beogradjani , ne znam da li se i onaj Ivan Ivanovic protura kao Beogradjanin, ne bi me iznenadilo , ili Busko i svi ti kao poznati..

Pogresna slika koju ljudi danas imaju o Beogradjanima, je ustvari slika koju imaju o starletama...i starletanima...
Oni i ne znaju Beogradjane, niti ih vecina dodjosa zna..
Moja braca su rodjeni u BG ali su dodjosi , oni ne znaju nijednog BG , zarkovo cerak, banovo brdo, petlovo brdo , kaludjerica, to su njihove nishe zivota, dobro i bg na vodi , desetak stanova...
Ali ne znaju nijednog Beogradjanina...A sta ih i ja znam, 1 slucajno preko drugarice sa faxa, njen deda, pravi Beogradjanin, stari , 2 kolege sa faksa, naravno oba su otisla u inostranstvo , naravno da su morali ....jedan Beogradjanin upoznat pojma nemam kako , ja ih upoznajem nekad na njihovu inicijativu , otisao u Australiju...
Jedan pokojni , bio zestok lekar...ali nije se trpao niti grebao....jedan akademik, 20 godina bio vise u inostranstvu nego u Srbiji i BG...

To je sve....i nije po afinitetu , da li mi gode ili ne, nego po jednostavnom pristupu , suprotnom od dodjosa koji kad ti nesto hoce da ucini 5 puta ti ponavlja ne bi li izvukao protiv uslugu , a kod BGdjana, probacu i kraj...nikad vise pomenuto , a zavrseno , i nista korupcija i mito , totalno drugaciji nivo razmisljanja sta je usluga..
To je ono sto dodjosi u BG nista ne razumeju a ni Srbi ...oni su za dilove, kafanske ili koverat , ali dilove...sve im je dil...
Има ли ђе да се купи племенито београдско порекло? Имам пара. :D

Bilo je nekad mita o tome, da su mnogi uspesni sa faklutetom pokusavali da udju u beogradska drustva, nazovimo to Beogradski uzi krug, ne bas Beogradjani svi , ali uzi krug..
I stvarno su ih odbijali sve..
Ja se nesto nisam trudio da se tu ubacujem, sve ce to doci na svoje mesto , to je bio moj pristup .
I onda mi je bilo cudno sto pojedini me zovu da igram lore, jedna od igara, ne znaju bridge svi , ne vole toliko preferans, i onda lore, ajd lore..
Posle izokola krene prica, itd itd..
Vidis kako prolazis a da se ne trudis, isto kao i kod DB , ubise se neki policajci da budu izabrani u DB, , neki rodjak moje zenske, bas se sarani covek da ga zovu u DB, a ovamo meni na svakih 2 godine novi poznanik krene pricu sto ne dodjes u DB, i svaki put ispadne da nije slucajno postao moj poznanik...pa mu to palo na pamet nego da je draft u pitanju...

Tako da kod nekih stvari je bolja pozicija pustiti druge da se pokazu , kao i kod zene, zenu kad muvas ona je ameba, prilagodi se tvom uvodnom koraku , kao kad pleses valcer, ona prati i izuzetno je dobra u tome, ali je neces videti osim kao saigraca, ali ako je pustis prvo da se pokaze onda ces znati sta joj je ugodno okruzenje saigraca...sto je bolja stvar..

Da, oni su prihvatili to Austrougarsku isfoliranu distanciranost
:lol:
То одавно више не важи. Од Аустроугарске до наших дана много је воде протекло Дунавом.

Војводина је преживела две велике колонизације, међусобни узајамни утицај 'староседелаца' и 'дођоша' је огроман, много се изменило. Моја маленкост је поздравила поменуте колонизације(наравно жао ми је због њихових узрока) јер су поправиле 'крвну слику' Војвођанским Србима. Мањинци су били почели да се много кочопере.

То одавно више не важи. Од Аустроугарске до наших дана много је воде протекло Дунавом.

Војводина је преживела две велике колонизације, међусобни узајамни утицај 'староседелаца' и 'дођоша' је огроман, много се изменило. Моја маленкост је поздравила поменуте колонизације(наравно жао ми је због њихових узрока) јер су поправиле 'крвну слику' Војвођанским Србима. Мањинци су били почели да се много кочопере.
Manjinci - koji?

Ako su starosedeoci kako onda manjinci
Ako su došljaci - "bili počeli..." kad?

Нисам се добро изразила, мислила сам на националне мањине, деведесетих су почели - немамо доста права- и слично. Поред многих живим и живела сам, знам како дишу, али није тема о томе.

I dalje sam malo zbunjena jer jedino ovde se broje krvna zrnca, istražuju porekla, omalovažavaju se ljudi iz pojedinih delova Srbije, nejasno mi je čemu to i na osnovu čega se tako komentariše. Neka lična frustracija?

Jedna članica napisa da je teškom mukom uspela da ubedi klinku iz familije da se ni slučajno ne udaje za dečka na transverzali Kg,UE i možda i Ča.
Ствар је у наласку посла и имовини.
Рецимо станови у Београду сада имају баснословну вредност. Кирије су такође високе.
Ко има 3-4 стана у Београду тај је лорд господар.

Друга ствар је налажење посла. У Београду ако си само мало стручан и способан сви се отимају о тебе.
Док у провинцији ако нађеш мало бољи посао ко да си добио на лутрији. Отвориш фирму и зезају те локалне кабадахије из општине ако им се замериш. Да не говорим у разлици у платама које су такође велике

Уопште нисам љубитељ малих места и малограђанштине. Београд ми генерално одговара као град и може евентуално и Нови Сад.
Ово остало је да проведеш 20 дана месечно ако радиш преко интернета и мало шеташ поред реке кад ти досади велики град.

"Provincijalci" iskuse Beograd, današnji beograđani retko su u prilici da iskuse provinciju. Ranije jesu, kada su odlizili kod svojih na selo. Na žalost, sve je manje prilika za to. Tako da volim da kažem da mi provicincijalci imamo pogled iz oba smera.

Da, tako je. Pogotovo kad dodjes od negde preko. Nažalost, neki moraju da se snalaze ovde u ovom beznađu od drzave i grada. Znam po sebi kad dolazio iz inostranstva nazad kao da gledam ulice po Indiji ili Egiptu takav utisak sticem dok se ne vratim realnost uzasa.

A urbanizam je najvaznija stvar za udoban zivot.

Isto se desilo i desava se i Novom Sadu.
Nekada su naselja poput Detelinare i Grbavice bila mali raj na Zemlji.

Danas - pakao.

Ствар је у наласку посла и имовини.
Рецимо станови у Београду сада имају баснословну вредност. Кирије су такође високе.
Ко има 3-4 стана у Београду тај је лорд господар.

Друга ствар је налажење посла. У Београду ако си само мало стручан и способан сви се отимају о тебе.
Док у провинцији ако нађеш мало бољи посао ко да си добио на лутрији. Отвориш фирму и зезају те локалне кабадахије из општине ако им се замериш. Да не говорим у разлици у платама које су такође велике

Уопште нисам љубитељ малих места и малограђанштине. Београд ми генерално одговара као град и може евентуално и Нови Сад.
Ово остало је да проведеш 20 дана месечно ако радиш преко интернета и мало шеташ поред реке кад ти досади велики град.
Najviše ''malograđana'' imaš u velegradu
:mrgreen:

Back