"Kompleks provincije"

Нема шта да зависи.

Ужичани говоре против људи из Пожеге, Нове вароши, Прибоја и Пријепоља, а на то додају Вишеград и још нека места.

Крагујевац исмева људе из своје ближе околине, као и Ћуприју, Параћин, Велику плану и Смедеревску паланку.

Људи из Сомбора исто исмевају народ из околних или мало даљих места, типа Каравуково.
Da, ali ovde govorimo o Beogradu i načinu na koji komentariše provincijalce.

Mogu da navedem i komšija Pera ismeva komšiju Žiku. Ali, kao što rekoh, tema se bavi komentarisanjem provincijalaca od strane ''rođenih beograđana''
Не можеш да наведеш јер сада покушаваш да се ишчупаш напоље преко релативизације.

Чињеница је да људи из мањих градова исмевају људе са села.

Још једна ствар, Новосађани исмевају Београђане. Нови Сад је мањи од Београда, али мисли да је важнији и бољи.

Не можеш да наведеш јер сада покушаваш да се ишчупаш напоље преко релативизације.

Чињеница је да људи из мањих градова исмевају људе са села.

Још једна ствар, Новосађани исмевају Београђане. Нови Сад је мањи од Београда, али мисли да је важнији и бољи.
Žao mi je što je to prilično izraženo kod ljudi iz BG. Bar tako doživljavaju ljudi koji ne žive u BG. A znaš li zašto? Jer se od velegrađana ne očekuje da se tako ponašaju, ljudi po selima, uobičajeno ali za grad, kakav je Beograd, ovo mu dođe kao pokazatelj da provincija nikad nije ni otišla iz BG.

Ја се сећам кад сам упознао неку девојку из Новог Сада, која је рекла да је она изненађена како ја нормално говорим и да нисам као Београђани. Она је мислила да у Београду сви говоре шатровачки и да само псују, као и да додају "баки сине".

Žao mi je što je to prilično izraženo kod ljudi iz BG. Bar tako doživljavaju ljudi koji ne žive u BG. A znaš li zašto? Jer se od velegrađana ne očekuje da se tako ponašaju, ljudi po selima, uobičajeno ali za grad, kakav je Beograd, ovo mu dođe kao okazatelj da provincija nikad nije ni otišla iz BG.
Прво морате да видите то у мањим местима да решите.

Овај са Златибора исмева онога са Јабланице.

Овај из Лознице исмева оног из Коцељеве.

Нема шта да зависи.

Ужичани говоре против људи из Пожеге, Нове вароши, Прибоја и Пријепоља, а на то додају Вишеград и још нека места.

Крагујевац исмева људе из своје ближе околине, као и Ћуприју, Параћин, Велику плану и Смедеревску паланку.

Људи из Сомбора исто исмевају народ из околних или мало даљих места, типа Каравуково.
Činjenica, postoji nekakav rivalitet na relaciji Čačak - Užice, i to veoma izražen.

Ali ti i dalje vrtiš istu priču a ja ti ukazujem na nešto drugo..ok, nebitno.
Битно је. Да би могла да пљујеш по госпођама из Београда, мораш прво да заведеш ред у Варварину.

Човек из Трговишта, Титовог Дрвара или Гацког може да успе у Београду. Човек из Београда не може да се пресели у мању средину и да тамо ствара. Неће бити прихваћен.

Слична ствар је и са Новим Садом, али су тамо ствари мало другачије постављене. Тамо постоје људи који су са југа Србије и изјашњавају се као Војвођани и мисле да су Средња Европа.

Прво морате да видите то у мањим местима да решите.

Овај са Златибора исмева онога са Јабланице.

Овај из Лознице исмева оног из Коцељеве.
Svuda je tako, sve do nivoa sela - jedno selo ismeva drugo zbog korišćenja nekog neknjiževnog lokalizma u govoru, a sami isto koriste neki neknjiževni naziv za tu istu stvar.

Битно је. Да би могла да пљујеш по госпођама из Београда, мораш прво да заведеш ред у Варварину.

Човек из Трговишта, Титовог Дрвара или Гацког може да успе у Београду. Човек из Београда не може да се пресели у мању средину и да тамо ствара. Неће бити прихваћен.

Слична ствар је и са Новим Садом, али су тамо ствари мало другачије постављене. Тамо постоје људи који су са југа Србије и изјашњавају се као Војвођани и мисле да су Средња Европа.
Ne moram jer Varavarin nije glavni grad moje države.Ako iz najvećeg kulturnog, obrazovnog i univerzitetskog grada dolaze takve poruke, šta očekuješ od Ćićevca, recimo?

Svuda je tako, sve do nivoa sela - jedno selo ismeva drugo zbog korišćenja nekog neknjiževnog lokalizma u govoru, a sami isto koriste neki neknjiževni naziv za tu istu stvar.
Да, али то неће да прихвате. Мисле да је само Београд уображен, а то није тачно.

Никшић и Подгорица се не воле. Цетиње и Будва исто. Подгорица и Цетиње се не подносе. Приморје и Бока не подносе Црну Гору.

Mission impossible, i to što je manje mesto u pitanju tim gore.

Inače, to da neko iz Beograda uglavnom ne može da uspe u manjim mestima je činjenica, u manjim mestima lokalna nasledna oligarhija sve čvrsto drži u svojim kandžama.

Ne moram jer Varavarin nije glavni grad moje države.Ako iz najvećeg kulturnog, obrazovnog i univerzitetskog grada dolaze takve poruke, šta očekuješ od Ćićevca, recimo?
Ни ја нисам прихваћен у свакој средини у којој се појавим. И шта сад?

То није случај само са Србијом, то постоји и у другим државама.

Back