"Kompleks provincije"

U al si zapeo da ih braniš. Baš te je žacnulo. Čuj ispljuvala dEcU. :mrgreen:
Kad klinku, mlađu od njih, gošću, samu, koja ih nije provocirala zezaju, tu nemaš primadbe.

Drugo, kontradiktoran si da ih braniš. Ako su deca onda nisu mogla da steknu sopstveno iskustvo, znači da su čuli od odtraslih. Šta sad, kao deca ne čuju inače od odraslih. Pitam - kako ja nisam čula takve generalizacije.
Bukvalno svaki tinejdz film za temu ima zezanje druge dece zbog gojaznosti, visine, frizure, naocara ili bilo koje druge razlike.

Ali moras i roditelje da upletes.

Pa, ne uce roditelji decu da zezaju drugu decu zbog naocara ili krakatosti ili frizure ili izbeglickog statusa i sl.

То су наметнути стереотипи и глупости сваколико инфериорних људи ...
Srpski narod nije glup da ne bi mogao da prokljuvi karakterne note, on ih primećuje, pa tako u svim tim stereotipima postoji jedna istinita crta, lokalni mentaliteti zavise od istorije kraja, lokalnih običaja, pa i reljefa (recimo ravnice - pitomiji ljudi, aridni ili otcepljeni krajevi - istorijski bili zaostali, sirotinja, beda - pa samim tim recimo ili škrtice ili teški ljudi ili preki ljudi - Hercegovina je dobar primer - ili neki sve gledaju kroz novac, a manje kultura koja je vezana za urbane sredine Srbije).

Ne kažem da treba izbegavati osobu sa kojom stvarno klikneš zbog njenog porekla, ali ako se vežeš za tako nekoga odnegde drugde moraćeš da se nosiš sa tom jednom preovlađujućom crtom koju oni iz tog kraja nose. A to ćeš videti vrlo brzo kad jednom kada krenu da se razbuktavaju rodbinski odnosi sa nekim novim ljudima u tvom životu.

I dalje sam malo zbunjena jer jedino ovde se broje krvna zrnca, istražuju porekla, omalovažavaju se ljudi iz pojedinih delova Srbije, nejasno mi je čemu to i na osnovu čega se tako komentariše. Neka lična frustracija?

To rade iskljucivo oni koji nemaju nista svoje, nikakvo sopstveno postignuće u životu, nego jedino što imaju je ono što su dobili rođenjem.

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
Ja imam tezak kompleks provincije! Hvala na pitanju, sad mi nekako lakse!

Evo kako:

Beograd je jedna teska provincija! Rasejana ravnomerno unutrasnje i spoljno t.j. od negde do negde.

Kad malo razmislim o ovom pitanju brzo dodjem do zakljucka da ja zapravo patim od univerzalnpg medjunarodnog kompleksa provincije. To je malo tezi oblik, kad se na primer obres u nekom izvikanom svetskom gradu i pitas se - jel prijatelju ti pripadas ovde nekako? A tvoja kultura (a sa njom i geto) mikroskopski.

A kad se obrem u izvikanom Beogradu, pocnem da se pitam - sta se ovde desilo?

Srpski narod nije glup da ne bi mogao da prokljuvi karakterne note, on ih primećuje, pa tako u svim tim stereotipima postoji jedna istinita crta, lokalni mentaliteti zavise od istorije kraja, lokalnih običaja, pa i reljefa (recimo ravnice - pitomiji ljudi, aridni ili otcepljeni krajevi - istorijski bili zaostali, sirotinja, beda - pa samim tim recimo ili škrtice ili teški ljudi ili preki ljudi - Hercegovina je dobar primer - ili neki sve gledaju kroz novac, a manje kultura koja je vezana za urbane sredine Srbije).

Ne kažem da treba izbegavati osobu sa kojom stvarno klikneš zbog njenog porekla, ali ako se vežeš za tako nekoga odnegde drugde moraćeš da se nosiš sa tom jednom preovlađujućom crtom koju oni iz tog kraja nose. A to ćeš videti vrlo brzo kad jednom kada krenu da se razbuktavaju rodbinski odnosi sa nekim novim ljudima u tvom životu.
Aparthejd?

Poslednja izmena:
i znaš jer se kuneš u AV i sns. Naravno da sam sa tobom imala raspravu i potencirala na tome da nije fer da mi govoriš kako grešim a i ne živiš ovde. To se nije odnosilo isključivo i samo na Srbe iz Srspke već na sve koji tako razmišljaju.
тако је
нису теби само срби из српске , и ми смо ти овде мрскији од несрба ;) :rotf:

Svako mesto je provincija za neko drugo mesto.
Možda je u srpskom svetu najmanje provincija Bege, ali sam bege je velika provincija za druga mesta

Pokušaću opisati šta se doživljava kao provincijalsko tj nekulturno ponašanje na primeru gastarbajtera.
Puno puta sam se vozila preko minhena ili frankfurta, to su glavni aerodromi za transfer lufthanze.
I tako... Par puta mi se ista stvar desila u Minhenu. Žena koja radi na gejtu gde je bio let za bege je pozvala prvo invalide, roditelje sa decom, zatim ide ono poslednja sedišta itd... Međutim tad je bila gužva i nai ljudi su se, što se NIJE desilo na ostalim gejtovima, sabili da se čekiraju kao da se poklanja nešto, i kao da svi nemaju svoja mesta. Više puta ih je pozovala na nemačkom i engleskom da se povuku ali nisu. Niti je mogao da priđe ko je invalid niti ko ima decu. A onda ksd su pustili gejt poleteli su dole kao da će avion pobeći

Iskreno, stid me bio veliki.
Provincijalizam je kod nas sinonim za nekulturu, mada ne bi trebalo.

Po mom internacionalnom iskustvu Srbi se lako prepoznaju cak i kad nije gejt na aerodromu nego neka belosvetska jebovukovina u kojoj su se zadesili.

Posto Paula daje malo putopisa u svom tekstu. Evo i ja da da ispricam jednu putopisnu zgodu.

U gradicu po imenu St. Jakobs zive amisi (kvekeri), to su oni sto ne koriste struju, nemaju tv i obradjuju zemlju i gaje zivotinje na nepreglednim americkim farmama, i tuku te biblijom po glavi. I tako raspitamo se mi gde da nadjemo nekog ko ima lepe prirodne stvari da se kupe (na primer kokoska od 5.5 kila - ne znam koliko vas se seca da pile nije od kilo-kilo-i-po :). I svi nam savetuju idite kod Mr. Webera - on kida! - sadi samo svoje seme! I tako vozamo se okolo i jedva nadjemo farmu (ono vozis 10km od drzavnog puta po privatnom imanju) i konacno stignemo do kao mini sela. I nadjemo Mr. Webera - a on je jedan od onih tvrdih i jakih poreklom nemackih seljaka iz srednjeg veka. I pitamo mi za svasta nesto a on nam uredno odgovara i pokazuje mutante od sargarepe i tikvica i svasta nesto jos pride. I tako rec po rec, pitamo mi njega: 'A jel imate prasice?' A on kaze: 'A jeste li vi Srbi?' a mi: 'Kako znate da smo Srbi?', a on kaze: 'Samo Srbi se raspituju za prasice' ....

Toliko!

Poslednja izmena:
Po mom internacionalnom iskustvu Srbi se lako prepoznaju cak i kad nije gejt na aerodromu nego neka belosvetska jebovukovina u kojoj su se zadesili.

Posto Paula daje malo putopisa u svom tekstu. Evo i ja da da ispricam jednu putopisnu zgodu.

U gradicu po imenu St. Jakobs zive amisi (kvekeri), to su oni sto ne koriste struju, nemaju tv i obradjuju zemlju i gaje zivotinje na nepreglednim americkim farmama, i tuku te biblijom po glavi. I tako raspitamo se mi gde da nadjemo nekog ko ima lepe prirodne stvari da se kupe (na primer kokoska od 5.5 kila - ne znam koliko vas se seca da pile nije od kilo-kilo-i-po :). I svi nam savetuju idite kod Mr. Webera - on kida! - sadi samo svoje seme! I tako vozamo se okolo i jedva nadjemo farmu (ono vozis 10km od drzavnog puta po privatnom imanju) i konacno stignemo do kao mini sela. I nadjemo Mr. Webera - a on je jedan od onih tvrdih i jakih poreklom nemackih seljaka iz srednjeg veka. I pitamo mi za svasta nesto a on nam uredno odgovara i pokazuje mutante od sargarepe i tikvica i svasta nesto jos pride. I tako rec po rec, pitamo mi njega: 'A jel imate prasice?' A on kaze: 'A jeste li vi Srbi?' a mi: 'Kako znate da smo Srbi?', a on kaze: 'Samo Srbi se raspituju za prasice' ....

Toliko!
Imate sreće što vas nije pito jeste dođoši.

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
Nije to ništa neobično, posebno zbog centralizacije koja postoji u Srbiji (makar moj) ceo život. Sve ikada se zbiva u Beogradu.
A Beograd je težak prema novim stanovnicima, Beograđani još teži. Doselila sam se u glavni grad sa 19 godina i još vučem traume iz tih prvih meseci 😄
Ne mogu da kažem ni da sam ga ikada zavolela, ali postali smo bliski, poznati jedno drugom, kao ostareli supružnici u ugovorenom braku 😄

Kompleks provincije,i kopleks seljaka...dva razlilcita nivoa i pojma kompleksa...

Evo ja se krecem svuda po Srbiji i da pomenem sta bi to bilo , ne znam ovako sta ce ko tumaciti , nego sta bih ja kao poznavalac seoskog mentaliteta, varoskog mentaliteta i beogradskog mentaliteta, ne ovo dodjos bveogradjani , to je posebna prica, ustvari moram i to ....

Dakle osnovna stvar koju svi odmah primete je nivo vestine i znanja na tim mestima..
Seljak najmanje zna, najmanje vestine ima u proseku , najmanje je obrazovan u proseku , najvise blefira u proseku , najratoborniji je, ima izrazito izrazen samovoljni pristup , ja u svojoj avliji mogu da radim sta god mi pada na pamet, ukljucujuci da ubija svoju decu i da maltretira sve ukucane , a to se prenosi i da je vrlo ratoboran sa komsijama....
Vole da se neslano sale, u svakoj sali provociraju da vide da li je komsija ili neko drugi cvrst ili mekan, podoban za iskoriscenje , podlo naravno ili za podhebavanje radi daljeg zapisavanja....

Izrazito sabotazno dejstvo prema drustvu i drzavi...uvek gleda da dobije prednost tako sto zaebe drustvo , drzavu i komsiju...

Sledece su varosani.
Obicno je najbolja verzija kad varos cine majstori zanatlije ili neki drugi majstori.
To donosi samim tim veci nivo znanja, veci nivo vestina, ali to i dalje nije bas ekstra, nego je dosta priuceno , neko se priuci bolje, nego samo da drzi vodu, i dalje ima bleferaja i prevara, samo manje nego na seoskom nivou...
Zavisno od sredine, moze se dobiti i ako ima konkurencije ili nekog drugog emitera standarda , i bolji nivo vestina, npr zanatske skole u varosi povecavaju nivo vestina, jer ima 6, 7 zanimanja ili i 20 zanimanja i to odmah donosi konkurenciju i ako ima vise skole tek onda imamo visi nivo vestina i znanja..

Dodjosi u BG, mahom su dosli da se ovajde za nestasicu radne snage, ne prodaju vestinu nego snagu , koriste nedostatak i poznanstva da ojade, oderu musteriju , pa je i pristup malo vise bahat, usko specijalizovan, jer retko prolazi da zna sve, jer ce brzo ispucati i onda ce biti eliminisan od krupnog kapitala.,..
Ocigledno da se onda forsiraju povezanost, trendovi , jake reklame i namestaljke na obezbedjenu lovu i dobro placene tezge...
Dobra prica, to je ukratko receno..

Beogradjani , stari , to je vec sada retka kategorija, mogu da se ne znaju medjusobno , ali pravilom 5 koraka, ce znati sigurno nekog od vase familije ako pitaju nekog od svojih prijatelja ili ce naleteti na nekog ko je dobar procenitelj a da je vec imao iskustva sa vama ili zracite dovoljno snazno da vas lako mogu okarakterisati...

Iz ovih osobina krece shvatanje postojecih ili nepostojecih kompleksa..
Kompleksi mogu postojati ili nepostojati , ne vidim razlog da postoje...ali videcemo sta su razlozi za nekog da postoje.

Seljaci , kompleks male ponude usluga, lagarija sta se sve moze , selo je ogranicen izvor cak i elektricne opreme, sve je vanredno desavanje, a price jer nema nacina da se provere, ili su ne trenutni nacini , su nalik baronisanju , lagariji teskoj...
biznisi uglavnom izmisljeni , cene kostanja takodje, uspesi takodje...
Cak i kad su sami izvor svojih para, seljak laze...iz vise razloga, da izgleda pametniji , npr prodao je papriku po 10 din komad, a prodao je za 5, i tako to..
Nikad se ne zna, mozda neko pristane i na 10 din, zato uvek naduvava, em pametan em potencijalno moze da se ovajdi..
Kompleksi ,posto je sve udaljeno , kompleks je udaljenost, i mooranje odlaska u varos ili grad...
Usmerenost na info, nacin zivota i resavanje posla odlaskom u grad , stvara kod nekih teznju da se presele u grad, npr kompleks ziteljki Kaludjerice da se presele makar do kruga Cvetkove pijace ili Konjarnika....

Varosani , kao vec pruzaoci usluga ali i korisnici prednosti manje gustine naseljenosti od gradova i Beograda, imaju drugacije razloge za komplekse..
Pruzaoci su usluga, dakle tu nemaju razlog za lagariju , mada bleferaj postoji , lazu mazu za iskustvo znanje i ostalo , ali najvise za trgovinu jer zbog malog obima trgovanja u odnosu na velike gradove, mala im je zarada za postojece male marze. Tako su tu najvece lazi veliki trgovacki biznisi i marze u vezi toga, samim tim sta je u trendu , tj sta je moda, pa imitacija govora, mode i izbora iz vecih gradova...kao i pitanje zabave, jer ponuda zabave u varosima je prilagodjena varosima i na zalost je manja nego sto je moguce da bude, jer se zbog vecih marzi smanjio obim potrosnje i povecala bahatost..
Ono sto je nekad bilo masovno , sad je neisplativvo , pa su mahom i bazeni i restorani , i diskoteke i kafici samo korisnickog tipa, a ne i zabavnog tipa...
Otud kompleksi i cesti odlasci u veca mesta radi dozivlajvaja zabave, otud najveci kompleksi su zabava, kulturna desavanja, mada nema nista od kulture, ali tako se kaze....Kulturna ponuda je nekad sasvim ok i u tim varosima, obicno pati zbog malih budzeta pokradenih opstina, ali svi bi se ebali za dinar i na selu i u varosima osim kad se bacaju pare na muziku , jece i pice kad covek hoce da se qurci..

Dodjosi u BG naravno imaju kompleks jer ih niko od Beogradjana ne zarezuje, iskreno Beogradjani bolje razumeju varosane nego dodjose u BG, pa su dodjosi morali da se snalaze na svoj nacin , a to je BG na vodi , posebne diskoteke koje su na pljuc od centra grada, ako im dozvole, ima gde ne mogu da udju , kako se vrsi selekcija , ne bih ovim putem...ali u svakom slucaju pare otvaraju mnoga vrata, i kasnije osvajaju pored nasilja svako mesto..
Tako i u slucaju BG, To je prisutno svakog dana, znaci sta me gledas visi u vazduhu , tj ono sto podseca dodjosa da nije Beogradjanin su malo zemlje u parku , nedaj boze da ima malo vise zemlje, pa pobegao je da ne bi viseo njivu , pogled koji pokazuje da ne pripada u Beograd, bilo da je iz Bosne , CG ili Srbije, mada slicno je i i u NS, samo sto ja ne poznajem NS reakcije u javnosti pa ne pisem o tome..
Posao koji rade dodjosi u BG su ako vec mora da radi , jurnjava za lovom i dobrim konekcijama i zaradom sto znaci da su skloni kriminalnim dilovima...i cesto sluze jacim kriminalcima za obezbedjenje zrtvenog jarca, znaci nekih 80% dodjosa svesno ili nesvesno pristaje da budu na stand by vrsenja nekih kriminalnih aktivnosti gde su suvise sitni da bi ih kenjkava vlast jurila ali pokrivaju milione koje neko drugi uzima preko njihovog krsenja zakona koje svakog dana cine..

Kompleksi su ocigledni onda, potrcko , stalno blizu dobrih konekcija ali ne u njima, stalno blizu velikih para ali ne u njima, stalno blizu dobrih riba ali se nadje samo sa starletama i po potrebi gold diggerkama.. i slicno..

Naravno ovde je nasilje jos jace izrazeno i isplativo..
Dodjosi u Bg su najgora varijanta ako se dokopaju politike, zasto , zato sto su spremni sve da urade da se ne vrate tamo odakle su dosli , navikli su vec u startu da pristaju na bilo kakav kriminalni imidz biznis, laz je deo njihovog zivota promocije, i samo je uspeh bitan..
U sustini , iako 1900 000 ljudi u BG se kao nece prepoznati u ovome, ali su u tome...

Poslednja izmena:

Back