"Kompleks provincije"

Ako je dete, onda je to čulo od odraslih. Kako ja nisam čula. Zato što moji mene nisu učili tako. Ako su imali neko negativno iskustvo nisu pravili generalizacije kojima bi me trovali.
Sta da cuju?

Decje zezanje po prvoj razlici koju vide?

Cula deca to od odraslih?

Sta deca tinejdzeri da cuju od odraslih? Tinejdzeri ne cuju odrasle.

Nije ti bilo dovoljno da po adresi ispljujes decu, vec i roditelje?

Svako mesto je provincija za neko drugo mesto.
Možda je u srpskom svetu najmanje provincija Bege, ali sam bege je velika provincija za druga mesta

Pokušaću opisati šta se doživljava kao provincijalsko tj nekulturno ponašanje na primeru gastarbajtera.
Puno puta sam se vozila preko minhena ili frankfurta, to su glavni aerodromi za transfer lufthanze.
I tako... Par puta mi se ista stvar desila u Minhenu. Žena koja radi na gejtu gde je bio let za bege je pozvala prvo invalide, roditelje sa decom, zatim ide ono poslednja sedišta itd... Međutim tad je bila gužva i nai ljudi su se, što se NIJE desilo na ostalim gejtovima, sabili da se čekiraju kao da se poklanja nešto, i kao da svi nemaju svoja mesta. Više puta ih je pozovala na nemačkom i engleskom da se povuku ali nisu. Niti je mogao da priđe ko je invalid niti ko ima decu. A onda ksd su pustili gejt poleteli su dole kao da će avion pobeći

Iskreno, stid me bio veliki.
Provincijalizam je kod nas sinonim za nekulturu, mada ne bi trebalo.

Na jednoj temi se pomenuo ovaj izraz pa me zaista interesuje koliko nas iz provincije ima komplekse vezane za "beograđane"? I na šta se odnose ti kompleksi?
pa dobro nisi ti bas provincija
kragujevac to nije

to je za ove sa sela kad se zaebavamo , pa im mi recimo kazemo:
doces ti u novi sad da kupis cipele!

beograd ? idi begaj to same brdeskare, a nekom kazu da je brdjanin...

naspram novog sada to je noge da polomis i da crknes posle par ulica gore dole...

oni su provincija za novi sad po svemu

Možda je u srpskom svetu najmanje provincija Bege, ali sam bege je velika provincija za druga mesta

Pokušaću opisati šta se doživljava kao provincijalsko tj nekulturno ponašanje na primeru gastarbajtera.
Puno puta sam se vozila preko minhena ili frankfurta, to su glavni aerodromi za transfer lufthanze.
I tako... Par puta mi se ista stvar desila u Minhenu. Žena koja radi na gejtu gde je bio let za bege je pozvala prvo invalide, roditelje sa decom, zatim ide ono poslednja sedišta itd... Međutim tad je bila gužva i nai ljudi su se, što se NIJE desilo na ostalim gejtovima, sabili da se čekiraju kao da se poklanja nešto, i kao da svi nemaju svoja mesta. Više puta ih je pozovala na nemačkom i engleskom da se povuku ali nisu. Niti je mogao da priđe ko je invalid niti ko ima decu. A onda ksd su pustili gejt poleteli su dole kao da će avion pobeći

Slicno je to i kod Arapa ,Rusa itd nista bolje nego kod nas.

Sta da cuju?

Decje zezanje po prvoj razlici koju vide?

Cula deca to od odraslih?

Sta deca tinejdzeri da cuju od odraslih? Tinejdzeri ne cuju odrasle.

Nije ti bilo dovoljno da po adresi ispljujes decu, vec i roditelje?
U al si zapeo da ih braniš. Baš te je žacnulo. Čuj ispljuvala dEcU. :mrgreen:
Kad klinku, mlađu od njih, gošću, samu, koja ih nije provocirala zezaju, tu nemaš primadbe.

Drugo, kontradiktoran si da ih braniš. Ako su deca onda nisu mogla da steknu sopstveno iskustvo, znači da su čuli od odtraslih. Šta sad, kao deca ne čuju inače od odraslih. Pitam - kako ja nisam čula takve generalizacije.

znas sta je nekulturno ?

sto vi u bg kao rulja, da nekazem nesto drugo , nagrnete pri ulasku u javni prevoz! isto tako i pri izlazu! pa ko prezivi!

a onda se krstite , cudom li cuda kada u novom sadu vidite kako ljudi ulaze na PRVA VRATA AUTOBUSA (na ostala se izlazi) i kako u redu ulaze jedan po jedan ili najvise dva po dva...

e to je nekulturno. to je samo osnovni primer a da ne pricamo o tome kako vam je stara zeleznicka stanica izgledala u okolini puna smeca a kako nasa.. kao i autobuska..kao i citav grad uostalom... bacate smece gde god stignete... ok ne kazem za tebe licno ali...

ali opet beograd je prestonica i srcu je mio

Koje su razlike u stanovanju i kulturi osobe koja stanuje u Beogradu i osobe koja stanuje u Loznici, Cacku ili Kragujevcu?

Ako je gradsko jezgro tih gradova, skoro nikakve, jer je pristup sportskim, kulturnim, umetničkim sadražjima sličan. I ti gradovi imaju pozorište, bioskop, sportske hale, muzeje, kafiće, srednje škole, gimnazije.

Život u Borči, Resniku, na Kosmaju je kao na selu u okolini tih mesta.

Civilizacijski šokovi su kada neko sa sela dođe u grad i čudi se zašto neko kosi travu na crveno slovo, i ako zakolje prase, jagnje i okrene ražanj u dvorištu u gradu pa se njemu čude. Prasetu i jagnjetu je isto.

Znaš čemu ta sumnjičavost? Navikli su da kada ljudi dođu iz BG u provinciju, onda je sve lepo, bajno, napune se gepeci, peče se prase i svi veseli. Kada odeš u BG kod istih, nema se kad, žure, može jedna pašteta na brzinu...Momo Kapor je to jako lepo opisao u jednoj svojoj knjizi.
Nisam citao temu pa mozda ponavljam napisano.
Rekli su mi da je dosla iz provincije
strpavsi u kofer snove i ambicije
drug je studirao sa njom
pa smo se sreli ona i ja
ovo je sazvezdje za nju provincija
Dj.B.

Back