"Kompleks provincije"

To nije opravdanje- nisam im ja kriva što se nisu revanširali na licu mesta tom koji glumi nivo. Uostalom, ja sam gošća, mlađa, u manjini...Ali kao što rekoh, nisu bili zlobni, a ni je nisam mutava, hehe. To je bilo više peckanje ali mi je ostalo u sećanju kao prvi susret sa tako nečim jer ni u porodici ni u mom društvu nije bilo toga.

Posle sam primetila taj kompleks na faksu, posebno kod devojaka - neku podozrivost, uvredljivost, sumnjičavost, momka da joj ne otmem :mrgreen: Samo jedna Bosanka je bila kul. Ostalo je bilo društvo uglavnom iz BG. Šta da se radi, nismo mi udesili da tako bude. :np:
Znaš čemu ta sumnjičavost? Navikli su da kada ljudi dođu iz BG u provinciju, onda je sve lepo, bajno, napune se gepeci, peče se prase i svi veseli. Kada odeš u BG kod istih, nema se kad, žure, može jedna pašteta na brzinu...Momo Kapor je to jako lepo opisao u jednoj svojoj knjizi.

Poslednja izmena:
Beograđani, oni pravi, Dorćol, ne gledaju odakle si nego kakav si.
Beograđani koji su rođeni u Beogradu a roditelji im došli ko zna sve odakle - takvi te gledaju sa visine ali i vire u novčanik, lako ih je kupiti.

Novi Sad je daleko gori po tom pitanju, "dođoši" su svi svima.
Šteta, tako lep grad a mržnja način života.
Istina, jedno vreme najbolji drug mi je bio Dorćolac.

Ni ja ne znam šta je kompleks provincije, da li je to kada neko pokušava da sakrije svoje poreklo ili kada ga ističe.

Da li je uopšte pozitivno kada neko pokušava da "u Rimu bude Rimljanin" u smislu da se ponaša odgovarajuće, kulturološki, sredini u kojoj stanuje, tj. u koju se preselio, ili je pozitivno kada ponese svoje običaje, jer ne valja zaboraviti običaje svoga kraja? U prvom slučaju se za tu osobu kaže da se folira: "opanak se popapučio", u drugom slučaju: "magarac u Beč, magarac iz Beča".
Narodu nikada ugoditi.

Moja nerodjena tetka, inace oni su kolonizovani za Banat posle drugog svetskog rats iz Dalmacije, i danas se u selu govori ijekavica jer su vecinsko stanovništvo Dalmatinci, Hercegovci itd
Elem ona inace profesor književnosti se udala u Beograd, i odjednom postala velilki Beogradjanin, do te mere da ismeva ijekavski govor i dodjose.
Tuzno i jadno...

Kod nas mladih u NS mi se delimo al to je sve kroz salu, a i NS su sveži dodjosi ionako

I dalje sam malo zbunjena jer jedino ovde se broje krvna zrnca, istražuju porekla, omalovažavaju se ljudi iz pojedinih delova Srbije, nejasno mi je čemu to i na osnovu čega se tako komentariše. Neka lična frustracija?
u sumadiji prevrcu autobus da pogledaju dal je musko ili zensko
zalivaju bandere da imaju jacu struju

soooori sto na njih gledam sa visine

Znaš čemu ta sumnjičavost? Navikli su da kada ljudi dođu iz BG u provinciju, onda je sve lepo, bajno, napune se gepeci, peče se prase i svi veseli. Kada odeš u BG kod istih, nema se kad, žure, može jedna pašteta na brzinu...Momo Kapor je to jako lepo opisao u jednoj svojoj knjizi.
A nisu svi iz provincije široke ruke- statistički je to isto. Seljaci - da, to priznajem, oni su izuzetno gostoprimljivi.

Opet, kažem, to zavisi od vaspitanja i ličnog karaktera. Ko je tu prvi počeo...pa onaj ko je sklon kompleksima više ili niže vrednosti. Taj se rodio i tamo i vamo.

Ali treba imati u vidu da je seljacima kokoška njihov proizvod, a građanin je morao da kupuje kokošku, bio je siromašniji da bogato ugošćava hranom. Zato su ti građani često davali privremeni smeštaj rođacima i prijateljima u ono vreme kad nije bilo hostela. Kod mog dede je bila svratna stanica kod izađu na BAS ili železničku. I ne samo svratna, boravilo se tu danima, mesecima.

sta znam ali smatram da je Beograd odavno otet kontroli starih beogradjana

ima tamo dosta ljudi od svakleN
Pa svet je dinamično mesto postao, pa tako i Srbija, i Beograd. Pokreti stanovništva su dinamični.
Ti ako očekuješ da ti status "starog Beograđanina" donese i lične privilegije i pozicije, to bi onda bio feudalizam, kastinski poredak, staleški i sl.
Imaš početne šanse veće od nekog iz provincije da ličnim naporom i kvalitetom napraviš nešto od sebe, pa bujrum, ako uspeš svaka čast, ako ne, j.biga... :D

Ima toga, da se ne pravimo ludi. Ali ne treba sad svi iz provincije da se osete pogođenim.
To sam prvi put uočila kad sam kao klinka bila gošća kod rođaka u jednom gradu, NeBeogradu :mrgreen:

Oni (sestra i njeno društvo) su bilo par godina stariji i bilo je prozivki na račun što sam Beograđanka (ničim izazvanih jer u mojoj porodici se time nije bavilo, ljudi se nisu gledali kroz tako nešto) i bila sam bukvalno, wtf , malo malo pa neko kao zezanje kako mi pričamo, naravno iskarikirano.

Ali ipak su ubrzo prestali, to mi je na kraju bilo jedno od najlepših druženja u životu.
To nije primer

Deca se zezaju medjusobno po bilo kom osnovu koji nadju.

Bilo bi bilo sta sto nadju kao razliku.

Da su oni dosli u BG dobili bi isto zezanje kao vi koji ste iz Bg dosli u njihovo mesto.

Mislim da se to kod Srba ne gleda tako. Manje je dramatično. Pa svaki Beograđanin, makar i treća generacija bio, voli da istakne iz kojeg sela ili kraja potiče, gde ide kod rođaka po kiseli kupus i čvarke i sl.

Muslimani su npr. ne samo ako su iz Sarajeva, nego ako su iz Tuzle, Mostara i sl. jako surovi prema svojim sunarodnicima sa sela. Neverovatna nadmenost.
Hrvati su sličniji nama, sa manje su kompleksa, manje nadmeni prema ljudima iz manjih mesta.
Kod Hrvata je još gore nego kod nas.
U Hrvatskoj ne podnose Hrvate iz BiH.
Optužuju Hercegovce da su im preuzeli Zagreb.

Ni ja ne znam šta je kompleks provincije, da li je to kada neko pokušava da sakrije svoje poreklo ili kada ga ističe.

Da li je uopšte pozitivno kada neko pokušava da "u Rimu bude Rimljanin" u smislu da se ponaša odgovarajuće, kulturološki, sredini u kojoj stanuje, tj. u koju se preselio, ili je pozitivno kada ponese svoje običaje, jer ne valja zaboraviti običaje svoga kraja? U prvom slučaju se za tu osobu kaže da se folira: "opanak se popapučio", u drugom slučaju: "magarac u Beč, magarac iz Beča".
Narodu nikada ugoditi.
Koje su razlike u stanovanju i kulturi osobe koja stanuje u Beogradu i osobe koja stanuje u Loznici, Cacku ili Kragujevcu?

Pa svet je dinamično mesto postao, pa tako i Srbija, i Beograd. Pokreti stanovništva su dinamični.
Ti ako očekuješ da ti status "starog Beograđanina" donese i lične privilegije i pozicije, to bi onda bio feudalizam, kastinski poredak, staleški i sl.
Imaš početne šanse veće od nekog iz provincije da ličnim naporom i kvalitetom napraviš nešto od sebe, pa bujrum, ako uspeš svaka čast, ako ne, j.biga... :D

Ja volim hercegovinu u moje selo neće doći novi ljudi ? Sto da neko ide u tudje selo živjeti ?

Gradove i ne volim

Back