Коме треба бака - сервис?

Ne znam moj sin od 5 god je pre neki dan dogurao stolicu i otvorio prozor Veliki u kuhinji dok sam bila u wc-u samo da vidi šta se napolju desava . Nije mi bilo dobro kad sam videla, znači da se zatetura preko stolice nista ne bi ostalo od njega. Ma, ne da ne ostaje bez nadzora , nego sanse nema . Pa, bolje i da ne bude samostalan još, nego da izgine. Upali tako ringlu povremeno , nemiran je ,baš mi nije to uzrast da ostaje sam kod kuće. Ćerka ima 7 ona je ok, sad već i može pomalo, ali on no no.

Nije bila nužda, nego moj izbor, na koji je moja majka kao školovani pedagog dala zeleno svetlo.
Сад се сетих једног детаља, моје женско дете је инсистирало да иде само у предшколско са непуних 6 година. Данима сам одбијала јер је скоро 1 км далеко, а пошто је остала упорна, пустула сам је. Преведем је преко улице и пустим, онда отрчим за бициклу и пратим је из далека. При повратку је сачекам да је преведем преко улице. И тако неко време, а онда сам је пустила. Само сам је преводила преко те велике улице.
Била је сва поносна и важна јер иде сама.
А долазили су да ме питају зашто иде сама. Како да објасним?

Ne znam moj sin od 5 god je pre neki dan dogurao stolicu i otvorio prozor Veliki u kuhinji dok sam bila u wc-u samo da vidi šta se napolju desava . Nije mi bilo dobro kad sam videla, znači da se zatetura preko stolice nista ne bi ostalo od njega. Ma, ne da ne ostaje bez nadzora , nego sanse nema . Pa, bolje i da ne bude samostalan još, nego da izgine. Upali tako ringlu povremeno , nemiran je ,baš mi nije to uzrast da ostaje sam kod kuće. Ćerka ima 7 ona je ok, sad već i može pomalo, ali on no no.
Naravno da se proceni. Ja sam bila bubica. Samo nisam želela u vrtić jer su nas terali da spavamo , a samo što smo došli. Ja sam došla da se igram.

Znate li koliko je to malo dete, 5-6 godina ?
Nisam umela da zaključam vrata od stana , pa pozovem komšinicu da zaključa.
Danas su deca , izvinite na izrazu...debili i prave se takvima.

Zbog toga svakako nisu debili.

Nekoj deci ne prija da budu sama po devet sati dnevno. Treba im vise topline ili im treba razgovor, podrska...
Neka nisu ni sposobna da budu po prirodi svoje zrelosti.

Ima vremena za sve.
Vazno je da budu samostalna kada im je vreme da budu samostalna. Da ne prave sr kao punoletne osobe a do tada se deca razvijaju svojim tempom.

• Podržavam
Reactions: Red
Сад се сетих једног детаља, моје женско дете је инсистирало да иде само у предшколско са непуних 6 година. Данима сам одбијала јер је скоро 1 км далеко, а пошто је остала упорна, пустула сам је. Преведем је преко улице и пустим, онда отрчим за бициклу и пратим је из далека. При повратку је сачекам да је преведем преко улице. И тако неко време, а онда сам је пустила. Само сам је преводила преко те велике улице.
I ja sam išla sama. Baka me je vodila prvih nedelju dana , bilo je blizu , pređe se ulica i to je to.

Pa, ja ne znam gde je to, ali u kod nas dete ne može samo da dodje i useta u predskolsko..odmah bi nam zvali socijalnu.

Naravno da se proceni. Ja sam bila bubica. Samo nisam želela u vrtić jer su nas terali da spavamo , a samo što smo došli. Ja sam došla da se igram.
Ја сам бежала из вртића, зато сам понекад остајала сама кући. То је било безбедније, мада је вртић био уз саму зграду.

Zbog toga svakako nisu debili.

Nekoj deci ne prija da budu sama po devet sati dnevno. Treba im vise topline ili im treba razgovor, podrska...
Neka nisu ni sposobna da budu po prirodi svoje zrelosti.

Ima vremena za sve.
Vazno je da budu samostalna kada im je vreme da budu samostalna. Da ne prave sr kao punoletne osobe a do tada se deca razvijaju svojim tempom.
Podržavaju se tako što džudže na telefonu , i mama i dete. Takav svet ja vidim oko sebe.

Pa, i moja ćerka je pa ipak sad skoro bila je sama par sati i bas tad je počela oluja. A prošle god nam je tako pukao prozor. I ona u panici ne zna da zatvori vrata , duva, prozori stari lupaju , grmi. Srećom imala sam koga da pozovem, jer je trebalo još dva sata da bude sama , bas se uplašila. I nije joj drago kad je sama , kaže da se ne oseća srećno. Zato smo je upisali u boravak bar tih par sati

Pa, i moja ćerka je pa ipak sad skoro bila je sama par sati i bas tad je počela oluja. A prošle god nam je tako pukao prozor. I ona u panici ne zna da zatvori vrata , duva, prozori stari lupaju , grmi. Srećom imala sam koga da pozovem, jer je trebalo još dva sata da bude sama , bas se uplašila. I nije joj drago kad je sama , kaže da se ne oseća srećno. Zato smo je upisali u boravak bar tih par sati
To je sasvim drugo. Meni nije bio problem da budem sama jer nisam se osećala usamljeno. To sam tražila. U zgradi sam imala drugarice , a roditelji mi nisu bili preko sveta.

Nije ni do deteta, pozar, osigurac, svasta moze da ih uplasi i da se desi a ne mogu sami da se spasu.

Kod mene je taj kriterijum. Nije da ne verujem njemu vec ne verujem vozacima, ne verujem instalacijama, ali osnovno - ne verujem vozacima.
Zato ne razumem satice, em im stoji antena na pulsu ruke em roditelj nema uticaja da li ce neko pijan da zacepi auto na pesackom.
Drugo su mala mesta a milionski grad je zezancija, svega ima.

To je sasvim drugo. Meni nije bio problem da budem sama jer nisam se osećala usamljeno. To sam tražila. U zgradi sam imala drugarice , a roditelji mi nisu bili preko sveta.
Pa to je svakako drugacije nama treba sat od posla, mužu cak i 2 sata bas daleko, bez kola, bilo šta da bude , predaleko smo i ja nisam spokojna da su sami, da ne pričam zimi dok radi peć na pelet, koja nikako nije bezbedna, mali je već jednom zalepio dupe pre par godina, da je sam haha ko zna kako bi eksperimentisao . Skoro se brijao u kupatilu, ja iz kuhinje vidim neka.krv, on se popeo na wc solju uzeo brijač i brije se , srećom na vreme sam ušla malo se.posekao samo milimetar, a krv samo kaplje , uzas haha ima fiks ideje

Pa to je svakako drugacije nama treba sat od posla, mužu cak i 2 sata bas daleko, bez kola, bilo šta da bude , predaleko smo i ja nisam spokojna da su sami, da ne pričam zimi dok radi peć na pelet, koja nikako nije bezbedna, mali je već jednom zalepio dupe pre par godina, da je sam haha ko zna kako bi eksperimentisao . Skoro se brijao u kupatilu, ja iz kuhinje vidim neka.krv, on se popeo na wc solju uzeo brijač i brije se , srećom na vreme sam ušla malo se.posekao samo milimetar, a krv samo kaplje , uzas haha ima fiks ideje
Koliko ima godina?

Nije bila nužda, nego moj izbor, na koji je moja majka kao školovani pedagog dala zeleno svetlo.
Vecina djece osamdesetih je ostajala sama. I ne na sat dva, nego tokom radnog vremena ali to nije ova situacija koju Bjankina navodi, da je dijete samo, nego je tu uvijek neka komsinica pri ruci.
Mi smo bili bezbjedni. Jedino je trebalo nauciti djecu da ne vire kroz prozore, ne naprave pozar ili poplavu. Masa djece je i po prirodi kao fikus. Gdje ga stavis, tu ga nadjes.
Dvoje mojih kolega govori njemacki zahvaljujuci satelitskoj tv. Koliko je to samo sati gledanja tv -a dok su sami.
Ali to je nesto sta danas nikako ne bih savjetovala drugima.
Imam samo jednu koleginicu koja zivi u humanom naselju. Stanovi nisu iznajmljeni nego se ljudi decenijama poznaju, njena djeca ostaju sama, imaju komsinicu koja ih obidje povremeno, nogu da he pozovu sta god je potrebno. Od drugog dana sami idu u skolu, posto je u naselju.
Dok druga i danas jedanaestogodisnju kcerku vodi u skolu a pusta je samu da ide u muzicku koja je negdje u centru.

Sistem i Zakoni od današnje dece naprave u startu d.bile. Nisu deca kriva, niti roditelji, već sistem.
Pogledajte šta se danas po školama dešava, kakva je to anarhija i primitivizam. Toga nije bilo 80-ih godina. Jedino što se "rode" pametni za tehnologiju, ali zato ulicu ne umeju sami preći, niti otići u školu bez nadzora do 12-e godine. Nije li to malo "retardirano"?
Posle se svi pitamo,...kako stasavaju generacije nesposobnih?

Poslednja izmena:
Sistem i Zakoni od današnje dece naprave u startu d.bile. Nisu deca kriva, niti roditelji, već sistem.
Pogledajte šta se danas po školama dešava, kakva je to anarhija i primitivizam. Toga nije bilo 80-ih godina. Jedino što se "rode" pametni za tehnologiju, ali zato ulicu ne umeju sami preći, niti otići u školu bez nadzora do 12-e godine. Nije li to malo "retardirano"?
Све је то у реду, техника напредује и дјеца с њом... само је нeзгодно ако им исцури батерија на телефону па се из школе не могу вратити кући без Гугл мапе. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Све је то у реду, техника напредује и дјеца с њом... само је назгодно ако им исцури батерија на телефону па се из школе не могу вратити кући без Гугл мапе. :mrgreen:
Meni se to desilo,...sa jednim tupsonom koji nije znao da sa obližnje planine siđe u grad, bez navigacije. Zamalo je falilo da ga odrobijam!😁
Tek onda sam shvatila "koliko je sati"!

Meni se to desilo,...sa jednim tupsonom koji nije znao da sa obližnje planine siđe u grad, bez navigacije. Zamalo je falilo da ga odrobijam!😁
Tek onda sam shvatila "koliko je sati"!
Јбт, такво вријеме дошло... Шта год лупим, неком се стварно десило! :lol:

Успут, отишли ђаци из елитне БГ школе на Копаоник... Стигли горе, почели излазити из буса и како који сиђе само тетура, саплиће се и пада... Учитељица одмах возачу: „Пали мотор!”, а одраслима који су били у близини показује на занесвијешћену дјецу: „Носите их под ауспух! Брзо!” :mrgreen:

Ne nego,...čami onda na planinčini, ako bez navigacije ne umeš do grada. Sačekaj da padne mrak, pa se tek onda lepo "u.eri u gaće", pa ćeš sledeći put naučiti da koristiš prirodni kompas.
Bolje i to, ...nego da odgajamo "retarde"!
P.S. Ko god je regularnu vojsku pohađao, tako nešto mu se ne bi desilo ni u ludilu.
У моје вријеме се с брда силазило низбрдо, не знам како сад уче по новом школском програму. С лијева на десно? :mrgreen:

Back