Kome su države dužne?

Pa da, ali kad je taj deficit ostvaren, neko je primio ta sredstva.

Zato je dug javnog sektora jednak ušteđevini privatnog sektora
to Veze sa ovim nema i napisano tako izolovano nista ne znaci. To mora da se postavi u okvire modela,pa zavisno od modela ima znacenje. A ovako to moze da znaci i ovo- posto gradjani nijesu platili javne usluge vec neko drugi, onda su ustedjeli. Inace to je ekonomska sala iz doba komunizma.

to Veze sa ovim nema i napisano tako izolovano nista ne znaci. To mora da se postavi u okvire modela,pa zavisno od modela ima znacenje. A ovako to moze da znaci i ovo- posto gradjani nijesu platili javne usluge vec neko drugi, onda su ustedjeli. Inace to je ekonomska sala iz doba komunizma.
Gledaj, ako u izolaciji posmatraš sledeću operaciju: "Država plati 100 dolara građaninu X."

Sad imamo sledeći skor:

Država: u deficitu i javnom dugu $100
Građan X: poseduje ušteđevinu $100

Ne razumijem te zaista. Navodis racuni i kes. Sto je tacno. Ali ne razumijes da je javni dug samo jedan racun.
Evo pročitaću ti neki svoj bilans sa računa

Kaže, imam 1762.53 dolara

Slažeš li se da tih istih 1762.53 nisu predati američkoj vladi u formi poreza (naime, još su kod mene)

Ako da, to znači da nisu pokrili tu potrošnju poreskim prihodima, deficitarna je i predstavlja dug

Ti vodoinstalaterski detalji mi nisu interesantni
Skrećem ti pažnju da vladina potrošnja mora da dođe vremenski pre 1) oporezivanja 2) prodaje obveznica
e pa ti vodoinstalaterski detalji su predmet price i odnos tih deficita prema razlicitim ekonomskim mjerilima je jedan od najvecih pokazatelja stanja US ekonomije.
Evo pa pisi investopediji da promijene sadrzaj stranice
https://www.investopedia.com/updates/usa-national-debt/

Skrećem ti pažnju da vladina potrošnja mora da dođe vremenski pre 1) oporezivanja 2) prodaje obveznica
Mislis planiranje vladine potrosnje mora da bude prije oporezivanja i prodaje obveznica a u slucaju potrebe se moze i pribjegava se dodatnom zaduzivanju . S kad se deficit vladine deficitarne potrosnje sabere iz godine u godinu dobijes metodoloski javni dug amerike.

Poslednja izmena:
Mislis planiranje vladine potrosnje mora da bude prije oporezivanja i prodaje obveznica a u slucaju potrebe se moze i pribjegava se dodatnom zaduzivanju . S kad se deficit vladine deficitarne potrosnje sabere iz godine u godinu dobijes metodoloski javni dug amerike.
Ne, nego najpre ide državna potrošnja, to je sekvenca.

To je uporedivo s izjavom da emitovanje fudbalskih ulaznica mora da se desi pre njihove primopredaje na blagajni stadiona.

Pa dobro, nek prave oni pokazatelje, ali činjenica je da dug nikada ne može biti $0 dok god valuta postoji
Ti moje dijete ne razumijes da su centralna banka tj fed razdvojeni i da oba imaju posebne racune . Ti ocigledno Razumijes da ako imas dolar onda ti jesi povjerilac Fedu emiteru dolara kojem je to dug. u svom bilansu. Medjutim, tresury ima svoj racun u kojem knjizi sve Deficite I taj se racun zove US national debt ili javni dug. u pitanju je poseban racun .
Samo dio novcane ponude je javni dug. I odnos izmedju javnog duga I agregata ( sta ulaze u novcanu masu) m1 I m2 je predmet pracenja FED-a. Neki substituti novca ( mo I mb) se ne prate. Postavio sam link ka tome

Ti moje dijete ne razumijes da su centralna banka tj fed razdvojeni i da oba imaju posebne racune . Ti ocigledno Razumijes da ako imas dolar onda ti jesi povjerilac Fedu emiteru dolara kojem je to dug. u svom bilansu. Medjutim, tresury ima svoj racun u kojem knjizi sve Deficite I taj se racun zove US national debt ili javni dug. u pitanju je poseban racun .
Samo dio novcane ponude je javni dug. I odnos izmedju javnog duga I agregata ( sta ulaze u novcanu masu) m1 I m2 je predmet pracenja FED-a. Neki substituti novca ( mo I mb) se ne prate. Postavio sam link ka tome
Zašto da se unosimo u te interne odnose Fed-Treasury kad je to sve deo iste stvari a to je vlada.

pises vladina potrosnja
Ne, nego najpre ide državna potrošnja, to je sekvenca.

To je uporedivo s izjavom da emitovanje fudbalskih ulaznica mora da se desi pre njihove primopredaje na blagajni stadiona.
Pises drzavna potrosnja.
za mene to jest u SAD to je isto. Ocigledno je da nemas pojma o americi. I toliko si arogantan da definicuju javnog Duga odbacujes Sa investopedie odbacujes.
evo ti I definicija sa sajta US Drzavnog trezora, pa I njima pisi da su pogresni
https://fiscaldata.treasury.gov/americas-finance-guide/national-debt/
rmada ni ovo ti nece izgleda pomoci

pises vladina potrosnja

Pises drzavna potrosnja.
za mene to jest u SAD to je isto. Ocigledno je da nemas pojma o americi. I toliko si arogantan da definicuju javnog Duga odbacujes Sa investopedie odbacujes.
evo ti I definicija sa sajta US Drzavnog trezora, pa I njima pisi da su pogresni
https://fiscaldata.treasury.gov/americas-finance-guide/national-debt/
rmada ni ovo ti nece izgleda pomoci
Zato što znam kako stvar funkcioniše.

Najpre dolazi do izdavanja dolara, to je korak broj 1.

Tek posle, dolazi do naplate poreza. Iz prostog razloga što poreski platiša mora prvo da poseduje dolar, e da bi ga predao.

Zbog te sekvence, znamo da je svaki emitovan (a još neoporezovan) dolar deficirarno potrošen

Zašto da se unosimo u te interne odnose Fed-Treasury kad je to sve deo iste stvari a to je vlada.
A sad je vlada. A prije te vladina, te drzavna potrosnja. A u SAD to je isti pojam. e naucio si opste pojmove. Sad ces morati posebne, razlicite za svaku zemlju, definisane metodologijom tj realnoscu te zemlje.
u komunistickoj ju , u strani dug recimo ulazio samo dug drzave a sad u regionu ulaz I dug privatnih firmi. Pa onda cijela Jugoslavija 17 milijardi a sad samo Srbija koliko 50 mil ili koliko vec

Back