Kome su države dužne?

zvuci logicno sto kazes ali nije jer zivis u siromasnoj Srbiji gdje je duznik uvijek jado a povjerilac badza i gdje nema slozenih finansijskih operacija. Sjeti se jevrejskih bankara i njihove sudbine kad daju previse kredita suverenu. Vladar ih jednostavno pritisne i oni daju jos kredita. Ako treba dopustice i pogrome. Ako treba protjerace ih.
Poenta je da u ovom i skorijem vremenu SAD imaju jacu pregovaracku moc jer su najveci kupac svojim najvecim duznicima. I dok Ameri Kupuju Kina cvjeta. Dolar oslabi , Kini izvoz padne, Kinezi trce kupiju dug i ojacaju dolar. E kad se ti odnosi promijene, tad ce se i ovo sto ti ja kazem promijeniti, e do tad .
Pazi, cilj je imati robu na primer veš mašine

Ako ih kinezi proizvedu, to je definitivno korisno

A to da li će ih prodati drugoj zemlji je sekundarno

Piter Šif navodi primer brodolomnika na pustom ostrvu koji se organizuju: "Ja ću da hvatam divljač" "Ja ću vatru da pripremim" a onda jedan kaže "Ja ću da jedem."

Po teoriji da je potrošač ključan, ispada da je taj sa zaduženjem "ja ću da jedem" najvažniji

Pazi, cilj je imati robu na primer veš mašine

Ako ih kinezi proizvedu, to je definitivno korisno

A to da li će ih prodati drugoj zemlji je sekundarno

Piter Šif navodi primer brodolomnika na pustom ostrvu koji se organizuju: "Ja ću da hvatam divljač" "Ja ću vatru da pripremim" a onda jedan kaže "Ja ću da jedem."

Po teoriji da je potrošač ključan, ispada da je taj sa zaduženjem "ja ću da jedem" najvažniji
savrseno tacno sto kazes ali u ekonomiji robinzona krusoa, koja je samo model zatvorene ekonomije. Realna ekonomija je otvorenog tipa, gdje je moc pregovaranja ili na kupcu ili na proizvodjacu ( u agregatnim iznosima naravno)
. isto tako, stamparija novca u podrumu da Ali u ekonomiji poput Amerike podrumko je samo jedan vid kreiranja novcane mase.

Ali to nije ništa džabe. Poverilac koji iznova pozajmljuje novac američkoj državi to čini uz mnogo ustupaka koji zahteva od američkih političara. Ako se ne obezbede ustupci nema novog keša i zna se šta sledi: bankrot i na kraju doboš.
Rizik je na poveriocima.

Svi ti dolari su u kompjuteru Feda.

Oni mogu samo da kažu: "Imali smo tehnički problem, svi računi su izgubljeni."

Kina može samo da se žali Upravi vodovoda i kanalizacije

Tako da, evo mog objašnjenja za ljude dobre volje.

Ako EMU duguje 10 triliona, to znači da u svetu postoji 10 triliona evra.

Ako SAD duguje 32 triliona, to znači da u svetu postoji 32 T dolara

Ako Švajcarska duguje 800 milijarde, to znači da u svetu postoji 800 B franaka

Rizik je na poveriocima.

Daj ne otkrivaj bas toliko. Sokirace se covjek. Jos mu otkrij da je inflacija zapravo nacin da drzava obezvrijedi taj dug tj porez na holdera novca. Ili da je taj dug predmet berzanske manipilacije.

Stani malo mijenjas monetarnu masu za javni dug ili ja ne razumijem sta ti pises. Dugo se ne govori nas lijepi jezik

Pa zar to nije logičnije objašnjenje.

Vidiš da svih 200 država ima dug, pa se postavlja pitanje kako je to moguće.

A odgovor je šokantan: jer svaka od tih država ima monetu, a to je isti broj kao i dug
Ma ti mijenjas pojmove. Jedno je ukupna novcana masa kao saldo bilansa duga centralne banke a drugo je javni dug mjeren zaduzenjem drzave( zavisnosti od metologije obracuna i privatnih subjekata) . Ovdje je rijec o dugu drzave za svoje potrebe potrosnje. Znaci drzavne obveznice i sl. Koje Trezor Drzave izdaje a stranci kupuju. Zato je i ta rasprava oko debt ceilinga. Koliko potrosnje da finansiramo zaduzenjem

Ma ti mijenjas pojmove. Jedno je ukupna novcana masa kao saldo bilansa duga centralne banke a drugo je javni dug mjeren zaduzenjem drzave( zavisnosti od metologije obracuna i privatnih subjekata) . Ovdje je rijec o dugu drzave za svoje potrebe potrosnje.
To su 2 strane istog računovodstvenog unosa

Ako ti imaš 1000 kuna u banci, onda je država u javnom dugu 1000 kuna

To su 2 strane istog računovodstvenog unosa

Ako ti imaš 1000 kuna u banci, onda je država u javnom dugu 1000 kuna
pomijesala si pojmove. Jedno je kreiranje novca a drugo zaduzivanje drzave. I metode su drugacije. Ali to se spoji putem akcija centralne banke na otvorenom trzistu pa se novac povlaci ili pusta na trziste. Tu se uklopi i trezor , pa se prodajom obveznica povuce novac i obr. Od kud fed da proslijedi pare japanu

pomijesala si pojmove. Jedno je kreiranje novca a drugo zaduzivanje drzave. I metode su drugacije. Ali to se spoji putem akcija centralne banke na otvorenom trzistu pa se novac povlaci ili pusta na trziste. Tu se uklopi i trezor , pa se prodajom obveznica povuce novac i obr. Od kud fed da proslijedi pare japanu
Korak broj 1 je da država troši

To se dešava čak pre operacije pozajmljivanja

Nema to veze jedno sa drugim. Taj iskazan dug je samo prema poveriocima, imaš i novac koji je u opticaju među građanima.

Rizik je na poveriocima.

Pa i ja mislim kada se otkrije prevara da će se se jesnostavno obrisati dugovi. Onaj ko se zaduživao i pritom kupovao materijalna dobra i izvodio infrastrukturne radove imao je sreće ili je jednostavno znao da će se tako završiti.

To je sve deo javnog duga
Pođi od situacije da država nema nikakav novac u opticaju. Početna ili startna pozicija. Država da bi uspostavila robno-novčanu privredu mora odštampati novac i pustiti ga u opticaj. Tim novcem država plaća svoju administraciju i kompanije koje obavljaju usluge u njeno ime. Govorimo o optimalnoj količini novca koja je društvu potrebna. Gde ti tu vidiš javni dug?
Da ali na kraju ne možeš njime ništa

Zato Kinezi ispadaju glupi što predaju šlepere robe za dolar

A ne, kao što ti tvrdiš, pametni
Novac ima dve osnovne funcije, prva je da pomogne u razmeni dobara i usluga kao posrednik, a druga je štednja. Najlakše se štedi u novcu. Kad bi čovek hteo štedeti u zlatu morao bi da plaćati naknadu za čuvanje.

Gde će bilo ko prodati robu za jedan dolar ili pokloniti je osim ako nije u pitanju hrana ili eventualni poklon? Ne nasedaj na te senzacionalističke novinske članke.

Pođi od situacije da država nema nikakav novac u opticaju. Početna ili startna pozicija. Država da bi uspostavila robno-novčanu privredu mora odštampati novac i pustiti ga u opticaj. Tim novcem država plaća svoju administraciju i kompanije koje obavljaju usluge u njeno ime. Govorimo o optimalnoj količini novca koja je društvu potrebna. Gde ti tu vidiš javni dug?
Da, hajde stvarno da počnemo od 0.

Država odluči da potroši 100 dinara, i to i učini.

Koliki je sad javni dug, kolika je količina valute u opticaju, i koliko je ukupna ušteđevina privatnog sektora

Back