Kome smo najsličniji?

Kojoj naciji smo po mentalitetu/osobinama najsličniji?

• Rusima

glasova: 0 0,0%
  • Amerima

glasova: 2 40,0%
  • Nemcima

glasova: 0 0,0%
  • nekom trećem

glasova: 3 60,0%

• Ukupno glasova
    5
Ja se nadam da si sarkastičan 🤣🤣🤣
Nemate vi veze s vezom s Poljskom, pogotovo ne po mentalitetu.
Da imate, ne bi bili tu gdje ste sad.

Rusija je jedini točan odgovor u anketi.
Takođe poznajem dosta Poljaka, pa sam i tako video sličnost sa nama Srbima.
Rusi su nam takođe slični, što nije čudo jer su Sloveni i pravoslavci.
Ipak, Poljaci su nam nešto malo sličniji nego Rusi.

Primeri/sličnosti?
Evo ti u par točaka:

1. Oba naroda obožavaju narativ pobjede u ratovima koje realno nisu dobili, ali udžbenici, propagandni dokumentarci i komentari ispod pjesama sve pretvore u epsku pobjedu stoljeća.

2. Uvijek imaju veleizdajnike kod kuće i braću u inozemstvu, a ta braća se nekako pojave samo u komentaru na YT-u, nikad kad stvarno treba.

3. Uvijek misle da je cijeli svijet protiv njih, iako svijet uglavnom nema pojma ni što rade ni zašto se svađaju.

4. Mitovi jači od realnosti.. dok ostali planiraju ekonomiju, oni planiraju geopolitička buđenja i magične godine u kojima sve kreće nabolje.

5. Stalno se suočavaju s poviješću, ali tuđom. Njihova je kompleksna, krivo interpretirana ili zapadna propaganda.

6. Što je država siromašnija, to su narativi grandiozniji. BDP pada, ali patriotski filmovi i mitovi skaču u nebesa.

7. Najviše vole pričati o suverenosti dok ovise o tuđoj volji, tuđim energentima i tuđim spasilačkim paketima. (Rusija -> Iran, Kina, Sj. Koreja itd.)

Takođe poznajem dosta Poljaka, pa sam i tako video sličnost sa nama Srbima.
Rusi su nam takođe slični, što nije čudo jer su Sloveni i pravoslavci.
Ipak, Poljaci su nam nešto malo sličniji nego Rusi.
Poljaci vas ne žele, Rusi vas ne trebaju, a jedino vi još uvijek pokušavate naći rodbinu po internetu.
Ako vam treba autoiluzija, onda su vam svakako Poljaci sličniji, Rusi bliži, a realnost najdalja.

U knjizi N.Janićijevića Organizaciona kultura navodi se jedno ozbiljno istraživanje na tu temu koje je sprovedeno dok smo još bili Jugoslavija i izdvojene su četiri dimenzije po kojima se narodi razlikuju (po sećenju, nemam knjigu pri ruci): odnos prema autoritetu, individualizam/kolektivizam, odnos prema sudbini (fatalizam/aktivizam) i poštovanje procedura i interesantno je da smo veoma slični državama južne amerike: Argentina, Kolumbija, Peru.
1. poštovanje autoriteta - kult vođe
2. jak kolektivizam - jake orodične i prijateljske veze, lojalnost prema grupi/timu, uzajamna pomoć
3. izražen fatalizam - biće kako mora
4. pravila su fleksibilna - snalažljivost i improvizacija se cene
Po mnogim od ovih dimenzija znatno se razlikujemo od naroda zapadne evrope (individualizam, aktivizam, niska distanca moći)

Zbog kolektivizma Dragoš Kalaić je nekom prilikom pričao o sličnosti sa Japanom - ali mi se čini da tu sličnost i prestaje

Ti sve gledaš kroz svoju prizmu političke ostrašćenosti, tako da zato po nekim pitanjima nisi u pravu.
Ne prijatelju, nije stvar moje ostrašćenosti, nego tvoje potrebe da od svake površne sličnosti napraviš slavenski horoskop.

Poljaci su ti vama slični samo u vašim pričama, u realnosti vas doživljavaju približno kao i Ruse, a to je kao balkanski kaos u stalnom sukobu sa samim sobom.

Poljska je u NATO-u, u EU-u, ima frontalnu politiku protiv Moskve i najtvrđi antiruski stav u Europi.
A vi sebe i dalje gurate u isti koš s njima jer… obje nacije vole gulaš?

Stvarno, jedina sličnost je to što su obje zemlje slavenske.
Ali po toj logici onda je i Bugarska mala Rusija, a Sjeverna Makedonija mala Poljska.

Drugim riječima, ako želiš govoriti o sličnostima, pričaj o činjenicama, ne o željama.

Poslednja izmena:
Ti prosto pojma nemaš. Nemaš informacije iz prve ruke, već samo predrasude.
Ja sam sa Poljacima igrao igrice preko neta, a sa nekima od njih sam se i video u Poljskoj. Samim tim vidim da itekako postoje sličnosti u mentalitetu.
Po nekim navikama su Poljaci između Srba i Rusa. Npr. Srbi u proseku vole da popiju, Poljaci još više, a Rusi najviše.

A što se tiče politike, tu su Poljaci takođe između Srba i Rusa, jer što veći narod i država, to je izraženija pojava imperijalnih ambicija.
I Srbi i Poljaci i Rusi su imali periode u istoriji kada su imali više problema sa susedima. Dešavalo se da pojedinačno propuste neke od susednih naroda kroz šake, a da posle imaju problem kada se komšije udruže protiv njih. U slučaju Srba je to više krivica njihovih suseda.

Ti prosto pojma nemaš. Nemaš informacije iz prve ruke, već samo predrasude.
Ja sam sa Poljacima igrao igrice preko neta, a sa nekima od njih sam se i video u Poljskoj. Samim tim vidim da itekako postoje sličnosti u mentalitetu.
Po nekim navikama su Poljaci između Srba i Rusa. Npr. Srbi u proseku vole da popiju, Poljaci još više, a Rusi najviše.

A što se tiče politike, tu su Poljaci takođe između Srba i Rusa, jer što veći narod i država, to je izraženija pojava imperijalnih ambicija.
I Srbi i Poljaci i Rusi su imali periode u istoriji kada su imali više problema sa susedima. Dešavalo se da pojedinačno propuste neke od susednih naroda kroz šake, a da posle imaju problem kada se komšije udruže protiv njih. U slučaju Srba je to više krivica njihovih suseda.
Ako je tvoj “dokaz” sličnosti među narodima to što si igrao igrice preko interneta, onda stvarno nemamo isti nivo rasprave 🤣 🤣 🤣
To je kao da zaključim da su Eskimi i Brazilci isti narod jer su oboje igrali sa mnom Fortnite.

To što si ti upoznao tri Poljaka pa na temelju toga generaliziraš 40 milijuna ljudi, to nije informacija iz prve ruke, to je anekdotalna mitomanija.
I molim te, ovo me posebno razvalilo, “Poljaci piju više od Srba, Rusi najviše, zato smo slični.”

Pa po toj logici su onda i Irci, Škoti i Finci mali Slaveni.

Poljaci imaju realnu povijest velikog kraljevstva.
Rusi imaju imperij.
A Srbi imaju fantaziju o imperiju i dvoredni grafit u tunelu Gazela.

Tipična formula, uspjeh - srpski genije, poraz - krivi susjedi, činjenice - mržnja i zavjera.

Uglavnom, tvoje “analize” temelje se na istom nivou znanstvenosti kao kod vrtičke djece.

Ja se nadam da si sarkastičan 🤣🤣🤣
Nemate vi veze s vezom s Poljskom, pogotovo ne po mentalitetu.
Da imate, ne bi bili tu gdje ste sad.

Rusija je jedini točan odgovor u anketi.
И ја се надам да си ти саркастичан. Пољаци мрзе многе народе, али не мрзе Србе. Протестовали су у Варашави, навијачи су по Сарајеву навијали за Србе итд итд

Zagor92, ti opet pokazuješ koliko nemaš pojma. Ne radi se o trojici Poljaka, već o desetinama njih, što je popriličan uzorak. Takođe, neke od sličnosti su primetne na osnovu raznih drugih činjenica.
Ti samo politički ostrašćeno lupetaš, a uopšte nemaš pojma o sličnostima između naroda.

Balkanski narodi nisu opcija :)

Kome smo slični i u čemu mislite da se ta sličnost ogleda?
Ово ти није паметна тема. Види овако, да би стекао представу о неком народу треба да живиш с њим, али ни тад не можеш да правиш поређења јер је то генерализација и не би узео у обзир масу ствари из историје. Али добро, нек' се људи забављају. То поздрављам.

И ја се надам да си ти саркастичан. Пољаци мрзе многе народе, али не мрзе Србе. Протестовали су у Варашави, навијачи су по Сарајеву навијали за Србе итд итд
Navijači.. slika i prilika svih Slavena.
Jako ste pametni nema kaj.

Da su navijači slika politike, svijeta ne bi bilo odavno.
Srećom, radi se samo o idiotima kojih ima u promilima.

Zagor92, ti opet pokazuješ koliko nemaš pojma. Ne radi se o trojici Poljaka, već o desetinama njih, što je popriličan uzorak. Takođe, neke od sličnosti su primetne na osnovu raznih drugih činjenica.
Ti samo politički ostrašćeno lupetaš, a uopšte nemaš pojma o sličnostima između naroda.
Deseci Poljaka ti daju statističku potvrdu, a ja sam jedini koji je vidio sve te “sličnosti” dok sam igrao igrice i pio virtualnu rakiju s njima :mazi: 🤣

Ti "Poljaci" su ruSSki plaćenici, za pola čaše votke bi i svoju mater prodali.

U knjizi N.Janićijevića Organizaciona kultura navodi se jedno ozbiljno istraživanje na tu temu koje je sprovedeno dok smo još bili Jugoslavija i izdvojene su četiri dimenzije po kojima se narodi razlikuju (po sećenju, nemam knjigu pri ruci): odnos prema autoritetu, individualizam/kolektivizam, odnos prema sudbini (fatalizam/aktivizam) i poštovanje procedura i interesantno je da smo veoma slični državama južne amerike: Argentina, Kolumbija, Peru.
1. poštovanje autoriteta - kult vođe
2. jak kolektivizam - jake orodične i prijateljske veze, lojalnost prema grupi/timu, uzajamna pomoć
3. izražen fatalizam - biće kako mora
4. pravila su fleksibilna - snalažljivost i improvizacija se cene
Po mnogim od ovih dimenzija znatno se razlikujemo od naroda zapadne evrope (individualizam, aktivizam, niska distanca moći)

Zbog kolektivizma Dragoš Kalaić je nekom prilikom pričao o sličnosti sa Japanom - ali mi se čini da tu sličnost i prestaje
Uglavnom rupčaga trećeg sveta.

Deseci Poljaka ti daju statističku potvrdu, a ja sam jedini koji je vidio sve te “sličnosti” dok sam igrao igrice i pio virtualnu rakiju s njima :mazi: 🤣
Ti po ko zna koji put pokazuješ da si običan tupavi trol i provokator. Pritom ne umeš ni da čitaš pažljivo. Pored toga što smo igrali igrice, mi smo se godinama družili preko neta, a sa nekima sam se video i uživo. Ti ne znaš ništa o Poljacima. Mada, ne razumeš se ni u politiku o kojoj stalno pišeš, jer si ostrašćen i pun predrasuda.

Back