Kombuha - napitak samuraja i mudraca

Nema potrebe da dodaješ išta jerbo sok od grožđa već ima dovoljno šećera.

Možda bi ga čak trebalo i razblažiti vodom.

Samo ne zaboravi da ga skuvaš i sterilišeš posude inače ćeš dobiti vinsko sirće.

Znam da grožđe ima dovoljno šećera. Misliš da ne treba dodavati sirup? Negde na Net-u sam pročitao da se na obično grožđe sipa šećer... o, da, i voda...

Da, razblažio sam ga vodom, upravo sada...

Sve sam sterilisao, naravno... i sad čekam 10-tak dana da se formira prava pravcata kombuha. Ona se baca kad se izvadi iz čaja. Ne mogu se čudu načuditi da je juče jedan samozvani vegan (koji jede margarine pune mleka) na pdf Religija, na nekoj temi o Isusu vegetarijancu, koji nije bio vegetarijanac, jer je jeo ribu i pio mleko, napisao kako "jedem gljivu kombuhu". Nisam čuo da iko jede tu gljivu, ona se baca nakon formiranja napitka. Ali štaš, kad imaš posla sa diletantima. Je-e-e...

Vidi ti ipak da nabaviš negde neku kombuhu koja radi, pa da ti daju pelcer.

Ovako lako može da se desi da vinski kvasci odrade svoje pre nego što se stvori kombuha, akouopšte i može da se stvori bez pelcera.

Znam da dele ljudi besplatno kefir gljivu pa možeš i sa njom da probaš baš da vidiš kako će da izgleda vege kefir.

Vidi ti ipak da nabaviš negde neku kombuhu koja radi, pa da ti daju pelcer.

Ovako lako može da se desi da vinski kvasci odrade svoje pre nego što se stvori kombuha, akouopšte i može da se stvori bez pelcera.

Znam da dele ljudi besplatno kefir gljivu pa možeš i sa njom da probaš baš da vidiš kako će da izgleda vege kefir.

Recimo da mogu da nabavim gljivu, od nekoga, ali ne znam kako je napravljena. Zadrt sam do korica. Ne konzumiram ništa što prave ljudi.

Neka se desi šta se desi. Ako mi se ne formira gljiva neću ni praviti kombuhu. Uzalud se juče jedan samozvani vegan, koji konzumira margarin pun mleka, pozivao na neke trgovce i alge i gljive iz Tihog Okeana. Svašta.

Kefir je gljiva koja se stavlja u mleko. Verovatno je izvađena iz mleka. Ja sam vegan i gadim se mleka više nego mesa. Tako da je neću ni pipnuti.

Zorane, ne znam sta da ti kazem... Sa jedne strane imam respekt prema tebi za takav nacin zivota zbog odlucnosti i volje ali sa druge strane, izvini, imam utisak da si jako tezak covek.
Ne znam koji su tvoji motivi takvog zivota, da li je u pitanju sto se jednostavno gadis sve moguce hrane ili jednostavno briga za zdravlje.
Ako je ovo prvo, onda te i razumem jer je to fizicko stanje i stanje tvog organizma i to je jace od tebe.
Ako je ovo drugo, onda te ne podrzavam. Predpostavljam da si svestan da su vazduh i voda dovoljno zatrovani da hrana koju jedemo i nije toliko bitna.

Zorane, ne znam sta da ti kazem... Sa jedne strane imam respekt prema tebi za takav nacin zivota zbog odlucnosti i volje ali sa druge strane, izvini, imam utisak da si jako tezak covek.
Ne znam koji su tvoji motivi takvog zivota, da li je u pitanju sto se jednostavno gadis sve moguce hrane ili jednostavno briga za zdravlje.
Ako je ovo prvo, onda te i razumem jer je to fizicko stanje i stanje tvog organizma i to je jace od tebe.
Ako je ovo drugo, onda te ne podrzavam. Predpostavljam da si svestan da su vazduh i voda dovoljno zatrovani da hrana koju jedemo i nije toliko bitna.

Pa kaži šta hoćeš. Da, veoma sam težak. Zadrt do korica. Vegan sam od 22-ge-23-će godine, otkako sam bio ranjen na Kosovu 1999. godine, iz nekih svojih razloga, gađenja, ali i iz inata prema društvu koje me je posle ranjavanja na Kosovu, mene i mnoge moje kolege, nazvalo svojim imenom - naime oni strani plaćenici i domaći izdajnici koji su pustili okupatore na Kosovo nazivali su nas “strani plaćenici i domaći izdajnici” sve do 5. oktobra 2000. godine. Nisam hteo da budem kao oni. Vremenom sam postao i vegan, jer neću da se hranim kao oni. Ne dam da me društvo truje na ovakav način. Završio sam praksu solarne joge i izlečio sve bolesti. Ne trebaju mi nikakvi lekari i nikakvi njihovi lekovi. Može mi se tako. Ne teram nikoga odavde da živi sa mnom. Pošteno?

Napisao sam ti koji su mi motivi. Užasno se gadim mesa, mleka i jaja, a ponajviše mleka, jer je industrijsko mleko iz tetrapaka puno kravlje krvi i gnoja: http://i21.servimg.com/u/f21/19/25/11/41/gnoj10.jpg . A zna se ko konzumira krv; reći će ti svaki vernik. Masoni i illuminati namerno ubacuju mleko puno krvi u svu industrijsku hranu, kao i svinjske masti u čokolade, da bi od hrišćana i muslimana pravili sataniste. Ta i takva njihova odluka za mene ne važi. Zašto? Zato što ja tako kažem. Tačka. Vidiš koliko sam zadrt.

Eto, objasnio sam ti. Sada sam doveo sebe u tu situaciju da bih dobio alergiju ako bih probao bilo šta iz kutija, a ako bih popio recimo coca colu, možda bih se i trovao.

Ko te tera da me podržavaš? Baš me briga da li me podržavaš, ti ili bilo ko. Ne piše se “predpostavljam”, nego “pretpostavljam”, i na srpskom, i na hrvatskom, i na bošnjačkom, i na crnogorskom jeziku, odnosno na svim jezicima koji su nastali od nekadašnjeg srpsko-hrvatskog, odnosno hrvatsko-srpskog. Vazduh ne ulazi u digestivni trakt, a voda može da se nađe čista. Ja uzimam bunarsku vodu sa Fruške Gore dva-tri puta nedeljno. Ali to da će mi u telo ući nečija krv - neće da može. Obično me ljudi napadaju zbog svega ovoga, a ti si barem kulturno pisao. Sve mi se čini da će ovi vegani margarinonje i mlekonje da probaju i kombuhu. Zašto da ne ako konzumiraju svakakvo smeće? Ojha. Ende.

Pored toliko pecuraka koje propadaju po nasim sumama, pravi se neka pakistanska pecurka u tegli, tecnost u istoj da ne kazem na sta me podseca.

Steta sto ljudi zadnjih nekoliko hiljada godina nisu naucili razmisljati svojom glavom, sve sto im treba za zdravlje nalazi se u njihovoj okolini a ne u Pakistanu, Indijama i okeanima Japana. A i kako bi, kada su se udaljili od prirode, izabrali da zive u betonskim blokovima. Ytong.

Pored toliko pecuraka koje propadaju po nasim sumama, pravi se neka pakistanska pecurka u tegli, tecnost u istoj da ne kazem na sta me podseca.

Steta sto ljudi zadnjih nekoliko hiljada godina nisu naucili razmisljati svojom glavom, sve sto im treba za zdravlje nalazi se u njihovoj okolini a ne u Pakistanu, Indijama i okeanima Japana. A i kako bi, kada su se udaljili od prirode, izabrali da zive u betonskim blokovima. Ytong.

Što propadaju? Što lažeš da je pakistanska? Navikao si da lažeš. Pući ćeš od ljubomore, besa, zla i muke. Samo napred. Koga zabole čoldo na šta tebe nešto podseća? Jedna čaša ovog napitka jača je od 15 limenki red bull-a, a tvoje čokoladno mleko od GMO soje, sa kakaoom punim svinjske krvi, je mukica nad mukicama.

Naravno da pojedini nisu naučili da razmišljaju svojom ćelavom glavom, koja im služi samo za šetanje nošenih gaća umesto kape, nego veruju u srednjovekovne nebuloze po kojima je Zemlja ravna ploča, i u novovekovne nebuloze po kojima postoje "bretarijanci", odnosno ljudi koji nikada ništa ne jedu, kod nas u Srbiji je u Novom Sadu bio samo jedan moron koji "nikada ništa ne jede" i uvek ima tačno 120 kila, bulaznio je sve dok novine nisu pisale i radio stanice nisu govorile o njegovim prevarama, što umišljaju da su vegani, a proždiru margarine pune mleka, što su toliko slabi da moraju da kopiraju konvencionalnu ishranu, pa prave kobasice, namaze, premaze, ljuspice, šnicle, čvarke i najzad mleko od GMO soje. Kakvom Pakistanu? Kakvim Indijama? Koliko to ima Indija? Kao ravnih ploča u svemiru? Ili više? Kakvih Japana? Koliko to ima Japana? Kao vrsta GMO soje? Ili više? A i kako bi kad su se približili balegi na đubrištu, izabrali da žive u štali sa kozama i da ih opremaju kao Zmaj od Šipova svoje krave. Čuk, tras, rk, krk.

- - - - - - - - - -

Tema je kombuha, prava, napravljena, a ne ona iz boca, koju prave ljudi, a ne frustracije GMO sojonja, margarinonja i mlekonja.

Koji casopis je to rekao? Pardon, indijski mudrac koji pije kombuhu.

- - - - - - - - - -

Po cemu jaca od red bula? Sta je zajednicki reper red bula i kombuhe koji pokazuje da je jaca od 15 limenki?

Časopis, prdon, pardon, casopis, Naša Krmača. Prdon, pardon, indijski mudrac Prdoljubandžab, koji pije kombuhu. Kaže da je 100X bolja od tvog sojinog GMO mleka.

Po svemu je jača od red bull-a. Ja nisam pio red bull 15-tak godina, ali se sećam kako me je dizao. Kombuhu nisam pio 9 godina, ali se sećam kako me je dizala. Kao munja. Podiže energiju i vraća snagu. A ti ćeš pući od muke, besa, zavisti... i sopstvenog zla. Ne kontam šta tražiš na ovoj temi. Šta god da si pokušao da mi podmetneš - ja sam sve razbio. Ništa mi ne možeš, zato i pucaš kao dulek. Pravim sam kombuhu, gljiva je u fazi razvoja. Neću da je diram još nedelju dana, a onda je ubacujem u zeleni čaj i čekam još 10 dana. A ti pij sojino GMO mleko i jedi margarine pune kravljeg mleka. Andala, mandala, munda...

Kombuhu nisam pio 9 godina, ali se sećam kako me je dizala. Kao munja. Podiže energiju i vraća snagu.

Ako te je dizala znaci da si bio spusten (u daunu). Ako je vracala snagu znaci da si bio slab.

Da ti energetski nivo nije bio nizak (slabost, malaksalost, moguca konfuzija i dezorijentisanost) ne bi je konzumirao, vec bi ti svakodnevne namirnice dale dovoljno energije sto i jeste jedna od svrhe uravnotezene veganske ishrane.

Nastavi i dalje da napadas biljke koje imaju sve esencijalne aminokiseline, tvoj izbor :bye:

Ako te je dizala znaci da si bio spusten (u daunu). Ako je vracala snagu znaci da si bio slab.

Da ti energetski nivo nije bio nizak (slabost, malaksalost, moguca konfuzija i dezorijentisanost) ne bi je konzumirao, vec bi ti svakodnevne namirnice dale dovoljno energije sto i jeste jedna od svrhe uravnotezene veganske ishrane.

Nastavi i dalje da napadas biljke koje imaju sve esencijalne aminokiseline, tvoj izbor :bye:

Evo ga zavidni, ljubomorni, nepismeni, neuki, mizerni i prizemni diskutant, kome sam opsesija, jedini forumaš kome se u više od 24h uopšte obratio, došao da se i dalje ponižava pišući nebuloze, odnosno da mi se sveti zato što sam ga potukao argumentima i totalno olešio na temi o "bretarijancima", koji uzgred ne postoje. Šta te briga šta sam i kakav sam, nisam te zvao da živiš sa mnom. Oženjen sam i nisam gej. Za tebe sam natčovek. Ono što ja mogu ti nikada nećeš moći. Mizerijo ljudska. Pući ćeš od muke ako nastaviš da se teraš sa mnom. Zašto mi se ne obratiš izvan foruma, da to što imaš protiv mene razrešimo kao muškarci, bez maltretiranja foruma i forumaša?

Imaš projekciju i sve kroz šta prolaziš pripisuješ drugima, a u više od 24h meni, jer ja sam jedini diskutant na forumu kome se obraćaš. Nije to rekord, bilo ih je koji su se terali sa mnom i obraćali jedino meni po tri sedmice. Pretvorio sam ih u ruine, jer su ostali bez energije, kao sada ti, ravnozemljašu i bretarijancu... ali "ravnozemljašu" i "bretarijancu"... aha ha ha ha ha ha ha... Baš me briga što ti je energetski nivo nizak, što si slab i malaksao, što te muči konfuzija i što si dezorijentisan u svakom smislu. Da si jak i da si pravi vegan ne bi konzumirao margarine pune mleka i kravlje krvi, i ne bi imao potrebu da kopiraš konvencionalnu ishranu, odnosno ne bi pravio kobasice, čvarke, namaze, premaze, ljuspice, šnicle i najzad mleko od GMO soje, već bi jeo samo sirovo voće i povrće.

Ja ne napadam ništa i nikoga. Samo se branim. Konstantno me napadaju neuki i nepismeni moroni kojima smetam zato što zbog mog delovanja ne mogu podmetati nebuloze. Trenutno me ti napadaš jer sam te razbio argumentima i onemogućio da širiš nebuloze po kojima postoje "bretarijanci", odnosno ljudi koji "nikada ništa ne jedu", a svi su debeli kao svinje. Ti 1 a ja 101. Za tebe i takve kao što si ti ja sam tvrd orah, neprobojan zid i čekić koji razbija nebuloze. Taman posla da napadam biljke. Ja volim biljke. Samo pljujem na sve proizvode koje prave ljudi od GMO useva. Čak i kombuhu neću da kupim od njih nego je pravim sam. Iz inata. Samo šmrči tuđe vetrove, tvoj izbor.
farting_smiley.gif

- - - - - - - - - -

Tema je o kombuhi kao napitku mudraca i samuraja, a ne teren za lični obračun sa neistomišljenicima od strane debelim argumentima potučenih ravnozemljaša, samozvanih vegana i umišljenih bretarijanaca. Moj post će na ovoj temi uvek biti zadnji, po principu ti 1 a ja 101. Napadači mogu samo da me tuže Gradskoj čistoći. Ojha. Ende.

Samo da dodam nešto na noćašnju priču... Ja zapravo nikada nisam ni pio kombuhu kao vegan, što sam u zadnjih 9 godina. Ostavio sam je tada, jer nisam hteo da konzumiram šećer. I dalje je zapravo i nemam. Čekam da se formira gljiva, pa da je stavim u čaj... od potencijalnog probanja ovog napitka deli me najmanje 16-17 dana. Pio sam je kao vegetarijanac, što sam od 22-ge godine, dakle skoro pola života, tako da nemam pojma šta je ovaj "padobranac", što je upao na temu da provocira, ali čak ni to ne ume, trabunjao o nedostatku energije i slabosti tela, kao i neuravnoteženoj veganskoj ishrani. Da, kad sam je pio, mnogo davno, bio sam vegetarijanac i kad god bih popio kombuhu imao bih nagli porast energije, kao kad gledam u Sunce i mogu "da poletim". Ne znam zašto je ovoliko pukao? I ne zanima me. S obzirom na to da nisam ni napravio a ni probao napitak. A neću da kupim i konzumiram ono što prave ljudi. Može mi se tako. Na osnovu mog pisanja, i njegovog škrabanja, svako ko dođe na ovu temu može zaključiti da mi nije ni do članaka. Ojha. Ende.

Sta mislis da se koristi malteks u pripremi i zasto je pcelinji med problematican ?

Da li je on ok za vegane ?

Koristio sam malteks pre 9 godina i tako uništio prethodno leglo kombuhe. Neće da raste kad nema šećera. U malteksu nema ni trunke, ponavljam, ni trunke šećera. Neće gljiva da se razvija ako ga nema. Ona u osnovi pojede sav šećer iz napitka, a u njega izbaci svoje zdrave enzime. Sadrži vitamin B12, deficitaran za vegane.

Probao sam med, dok sam bio vegetarijanac, i radilo je, jer je med prerađeni šećer. Nije veganski, jer se dobija od iskorišćavanja pčela. Ja ga ne jedem 9 godina.

Jednom prilikom sam se raspravljao sa kolegama veganima u jednoj Facebook grupi. Radi se o ovoj priči:

http://www.krstarica.com/zdravlje/ishrana/caj-od-djumbira-protiv-mucnine

Neki od njih su vegani u pokušaju, a nekima se “javlja” kako im je ovaj recept “došao iz viših sfera”... itd. itd. Gomila nebuloza... S tim što je jedan poznati ćelavi i krezavi novosadski homić, separatista, prevarant, šarlatan i samozvani guru, koji je umislio da je ćelavi i krezavi bog, umesto limuna stavljao GMO pomorandže bez semenki. I hvalio se kako mu je ovaj “recept došao iz Akashe”, prdon, pardon, kako on veli, “akaFFFe”... bljak.

Med? Pih. Prvo što nije veganski, drugo što je na HACCP-u, što znači da je pun industrijskog šećera, i da je GMO. Tuga jedna. Ko je slagao ljude da je industrijski med (ili bilo koji med iz tegle, sa izuzetkom onoga koga biste mogli “ukrasti” od pčela iz nekog drveta u šumi) zdrava hrana? Bljak.

Kome je stalo do zdravlja, završiće praksu solarne joge, izbaciće iz upotrebe meso, mleko i jaja, kao i svu industrijsku hranu iz kutija sa kodom HACCP, a samim tim i industrijske šećere... i, naravno, med. Da bi se prehranila samo jedna košnica, preko zime, potrebno je 25 kilograma meda. Toliko neće da potroši nijedan pčelar. Šta će učiniti? Pa hraniće pčele šećerom, one će biti bolesne i širiće industrijski šećer i bolest u med. Da ne govorimo da će pčelar sipati šećer u med. Svaki pčelar, bez izuzetka. Dakle, ako hoćete med, iako nije veganski proizvod, pravac šuma - i “ukradite” ga pčelama iz nekog drveta (prirodne košnice). Manite se pčelara i košnica koje prave ljudi. Kraj priče. I antibiotici deluju, pa ne znači da treba da ih konzumiramo. Ja neću, jer bojkotujem sve lekove.

Recept je jako loš ako se u “receptu” koriste industrijski šećeri... odnosno med koji prave ljudi. Nema dalje diskusije. Sva hrana koja sadrži bilo šta industrijsko ne može biti lek.

Ima i te kakve razlike između industrijskog šećera i meda koji se može naći u šumi (“ukrasti” od pčela). Ali između industrijskog šećera i meda iz tegle nema neke velike razlike. Zapravo, industrijski med iz tegle je malo opasniji od šećera, jer se zagreva na 260°C. Toliko o tome.

Više volim da me većina vegana, mene koji sam 100% RAW, i ljudi koji brinu, odnosno “brinu” o sopstvenom zdravlju, mrzi što sam im rekao istinu, nego da me vole zato što ih lažem. Namaste.

Prošlo je nešto više od 10 dana otkako sam otvorio ovu temu i probao da napravim kombuhu. Uspeo sam. Gljiva se foirmirala po vrhu grožđa kao tanak film. To je to. "Ubrao" sam je, da se tako izrazim, a kominu od grožđa bacio u kantu.

Pre podne sam skuvao sirup od jabuka, bez šećera. Njime sam zasladio zeleni čaj. On se u međuvremenu ohladio. Gljivu sam ubacio na vrh tegle, u taj zaslađeni čaj.

Sad treba sačekati još 10 dana da se formira napitak kombuha. Kad se i to dogodi, nova gljiva se umnožava; mogu da se formiraju dve, koje se ubacuju u novi zeleni čaj, a stara se baca. Zadovoljan sam. Ojha.

Neće da raste kad nema šećera.

Posudu ne poklapati, već ostaviti nedelju dana da “radi”.

Koristio sam malteks pre 9 godina i tako uništio prethodno leglo kombuhe.

vinski kvasac iz komine će se sjediniti sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i formiraće se svetlo-braon sluzavi pokrivač

Ovo osim sto je bakterioloski prepuno svega i svacega nije prirodno. Neka ljigava stvar koja mutira u tegli u kojoj se mrtva hrani secerom z:(

https://i0.wp.com/media2.slashfilm.com/slashfilm/wp/wp-content/images/krang-braincloseup.jpg

O, yeah.

- - - - - - - - - -

ovu pih
kombuha.jpg

- - - - - - - - - -

vidi kakva je
gljiva-kombuha.jpg

Brate, ne pijem ništa iz flašica i uopšte ne konzumiram bilo šta što prave ljudi.

Ova dole kombuha je dugo bila u posudi, pretvorila napitak u sirće a ona sama ovoliko narasla. Nije upotrebljiva. Moje gljive kombuhe nikada nisu dolazile u ovakvu fazu. Stoje najviše 10 dana. i onda se vade iz napitka, stare bacaju, a nove umnožavaju. Nije teško naučiti.

Back