Kolinda Grabar Kitarović ide u NATO?

MOST6

Buduća legenda
Poruka
28.003

Kolinda Grabar Kitarović ide u NATO?


Kao moguće kandidatkinje za generalne sekretarke NATO pominju se Kolinda Grabar Kitarović, bivša britanska premijerka Teresa Mai i Dalia Gribauskaite.

IZVOR: DNEVNIK.HR ČETVRTAK, 15.07.2021. | 22:05


Ilustracija: Depositphotos/mbangemann
























Ilustracija: Depositphotos/mbangemann
Robin Šepered, drugi čovek međunarodnog foruma "Halifax", jedne od najcenjenijih globalnih organizacija koje se bave svetskom bezbednošću, takođe je nagovestio da se iza tih informacija nešto krije.

Naime, on je to najavio na početku panela o demokratiji održanom u Bratislavi: "U Vašingtonu se priča da ste najverovatniji kandidat za budućeg generalnog sekretara NATO-a".

Kolinda Grabar Kitarović nije želela da razgovara o ovoj temi, ali NATO joj nije stran.

Odradila je mandat pomoćnika generalnog sekretara.

"Gde god da ste, morate da mislite da nije zauvek. Koliko god trajalo, uvek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo", rekla je u decembru 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=07&dd=15&nav_category=167&nav_id=1891303

Ideja je 2022. godine, po završetku mandata Jensa Stoltenberga, postaviti prvu ženu na čelo NATO-a. Spominje se neslužbeno nekoliko potencijalnih kandidata: Kolinda Grabar Kitarović, bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Theresa May, bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva i Dalia Grybauskaitė, bivša predsjednica Litve.
 
Ponedeljak, 19.07.2021. u 17:44

Da li će Kolinda Kitarović na čelo NATO​


677z381_Kolinda--grabar-knin-f-hina-beta-sssdss.jpg

Колинда Грабар Китаровић (Фото Бета - Хина - М. С.)
BRISEL - Potraga za naslednikom Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO fokusirana je na žene lidere iz Istočne Evrope, piše portal Politiko, a kao jednu od mogućih kandidata vidi bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.
Stoltenbergu mandat generalnog sekretara ističe u septembru naredne godine, a očekuje se da će njegov naslednik ili naslednica biti predstavljen na samitu lidera NATO-a u Madridu, krajem proleća ili početkom leta sledeće godine.
U zemljama članicama je u toku potraga za kandidatom koji će naslediti Stoltenberga, a neki zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je nakon 72 godine postojanja Alijanse krajnje vreme da njeno čelo dođe žena.
Drugi, pak, smatraju da bi, s obzirom na kontinuirano suočavanje sa Rusijom, odabir novog generalnog sekrtara ove vojne alijanse iz istočnoevropskih zemalja bio „važan signal Moskvi”.
Tako su se na vrh liste potencijalnih kandidata osim Grabar-Kitarović iz Hrvatske našli i Dalia Gribauskaite iz Litvanije, kao i sadašnji predsednik Estonije Kersti Kaljulaid.
Politiko podseća da je Grabar-Kitarović, bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je,kažu, što je već radila u sedištu NATO-a, kao pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. i u tom poslu je, kako se navodi, bila veoma dobra.
Podsećaju i da je ona doživela neuspeh na reizboru za predsednicu Hrvatske 2019., a tome se pripisuje to što se prestrojila krajnje udesno i pod pritiskom populista ukaljala svoju reputaciju izgubivši ih od bivšeg premijera levog centra, Zorana Milanovića.
Politiko, međutim, konstatuje da se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najupečatljivijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO-a. Podsećaju da je bila ministarka spoljnih poslova, imala je, kažu, važnu ulogu prilikom apliciranja Hrvatske EU i NATO, a bila je i ambasador Hrvatske u SAD od 2008. do 2011. godine, doprinela snaženju odnosa Vašingtonom, koji će imati presudnu reč u odluci NATO-a, prenosi Tanjug.
A, što se Grabar-Kitarović tiče, Politiko piše da su se pojavila i neka pitanja oko potencijalno bliskih odnosa izmedu Grabar Kitarović I ruskog predsednika Vladimira Putina toekom svetskog fubalskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je, kako se navodi, tadašnja hrvatska predsednica obučena u prepoznatljivi hrvatski crveno-beli dres – glasno navijala za reprezentaciju Hrvatske.

https://www.politika.rs/sr/clanak/483776/Da-li-ce-Kolinda-Kitarovic-na-celo-NATO
 

Kolinda Grabar Kitarović o natpisima da je favorit za šeficu NATO-a: Nisam iznenađena

Anita Marković, Telegraf

Uz bivšu predsednicu Hrvatske, kao moguće naslednice Jensa Stoltenberga spominju se bivša litvanska predsednica Dalija Gribauskajte i aktuelna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid​



tan2020-1-51141131830-830x0.jpg

Foto: Tanjug/AP

Bivša predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je za Jutarnji list da je počastvovana što je mediji spominju kao favorita za naslednicu glavnog sekretara NATO-a.

- Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počastvovana time što me spominju u tako uglednom društvu za tu veoma važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo šta više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno - kratko je rekla bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović, komentarišući medijske spekulacije prema kojima je favorit za naslednicu glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.
Grabar Kitarović javila se iz Tokija, gde je prisustvovala sednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u julu prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.
Upravo to što je žena navodi se kao jedan od argumenata za nominaciju Grabar Kitarović za glavnog sekretara NATO-a. Tako Politico navodi da su u Briselu i u drugim zemljama članicama NATO-a već uveliko krenula nagađanja o tome ko bi mogao da nasledi Stoltenberga.

NATO: Ima bogatu biografiju​

https://www.telegraf.tv/vesti/50639...=video_box_in_article&utm_content=video_vesti
Navodi se da političari, diplomate i analitičari ističu da je nakon 72 godine krajnje vreme da NATO imenuje prvu ženu na glavnu civilnu poziciju. Spekuliše se i da bi, s obzirom na nastavak sučeljavanja s Rusijom, odabir nekoga iz istočne Evrope poslao važan signal Moskvi.

U tom se kontekstu uz bivšu predsednicu Hrvatske spominju bivša litvanska predsednica Dalija Gribauskajte i aktuelna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.
Prednost Grabar Kitarović je njena bogata biografija u kojoj se, među ostalim, navodi iskustvo rada u NATO-u. Bila je pomoćnica glavnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. godine, takođe prva žena na toj dužnosti. Neki spominju da je svoju karijeru gradila na konzervativnim političkim stajalištima.
Bivšu predsednicu zamolili su da se osvrne i na te kritike, no ona je to odbila, smatrajući da bi bilo kakav komentar u ovome trenutku bio neprimeren.
Stoltenbergu mandat ističe u septembru 2022, donosi Jutarnji list.

(Telegraf.rs)

https://www.telegraf.rs/vesti/jugos...je-favorit-za-seficu-nato-a-nisam-iznenadjena
 

Grabar Kitarović: Počašćena sam što me svrstavaju među favorite za šeficu NATO​

REGION Autor:Beta21. jul. 202112:21

kolinda-grabar-kitarovic-270823-725x408.jpeg


Izvor: N1

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je počašćena time što je mediji spominju kao favoritkinju za funkciju generalne sekretarke NATO i dodala da je o eventualnoj kandidaturi prerano govoriti, piše danas Jutranji list.

„Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu izuzetno važnu dužnost“, rekla je Grabar Kitarović za zagrebački dnevnik povodom medijskih spekulacija prema kojima je favoritkinja za naslednicu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Ona je ocenila da je to i „svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku“.

„Reći bilo šta više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno“, zaključila je bivša hrvatska predsednica.

Ona se zagrebačkom dnevniku javila iz Tokija, gde je prisustvovala sednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana sredinom prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.

Mediji navode da je upravo to što je žena jedan od argumenata za njenu „nominaciju“, ali i iskustvo u radu u NATO gde je bila pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014.

Takođe se podseća da je svoju karijeru gradila na konzervativnim poliitčkim stavovima, a te kritike za Jutranji list nije želela da komentariše.

Uz Grabar Kitarović se za funkciju generalne sekretarke NATO pominju i bivša litvanska predsednica Dalia Gribauskaite i aktuelna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Aktuelnom generalnom sekretaru NATO mandat ističe u septembru 2022. godine.

https://rs.n1info.com/region/grabar...-me-svrstavaju-medju-favorite-za-seficu-nato/
 
Ne bi bilo u korist Hrvatskoj kad bi Kolinda bila izabrana za šeficu NATO-a. Morala bi ući u konflikt i sa Rusijom i s Kinom i te bi dvije zemlje njenu NATO-vsku retoriku zamjerile Hrvatskoj, iako Kolinda ne bi na tom položaju predstavljala Hrvatsku, već isključivo NATO. Takva vrsta prisutnosti i pažnje koju bi skupljala na sebe, činila bi izravnu štetu interesima Hrvatske. Zato bi bilo bolje kad bi NATO izabrao neku drugu isturenu osobu na čelu saveza koja bi bila crveni plašt za Ruse i Kineze.
 

Kolinda Grabar Kitarović ide u NATO?

Kao moguće kandidatkinje za generalne sekretarke NATO pominju se Kolinda Grabar Kitarović, bivša britanska premijerka Teresa Mai i Dalia Gribauskaite.

IZVOR: DNEVNIK.HR ČETVRTAK, 15.07.2021. | 22:05
:zcepanje::hahaha::hahaha::hahaha::zcepanje::hahaha:
Значи, отишла и та нацистичка организација у три лепе!? z:lol:
 

Kolinda Grabar Kitarović ide u NATO?


Kao moguće kandidatkinje za generalne sekretarke NATO pominju se Kolinda Grabar Kitarović, bivša britanska premijerka Teresa Mai i Dalia Gribauskaite.

IZVOR: DNEVNIK.HR ČETVRTAK, 15.07.2021. | 22:05




Ilustracija: Depositphotos/mbangemann


























Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

Robin Šepered, drugi čovek međunarodnog foruma "Halifax", jedne od najcenjenijih globalnih organizacija koje se bave svetskom bezbednošću, takođe je nagovestio da se iza tih informacija nešto krije.

Naime, on je to najavio na početku panela o demokratiji održanom u Bratislavi: "U Vašingtonu se priča da ste najverovatniji kandidat za budućeg generalnog sekretara NATO-a".

Kolinda Grabar Kitarović nije želela da razgovara o ovoj temi, ali NATO joj nije stran.

Odradila je mandat pomoćnika generalnog sekretara.

"Gde god da ste, morate da mislite da nije zauvek. Koliko god trajalo, uvek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo", rekla je u decembru 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=07&dd=15&nav_category=167&nav_id=1891303

Ideja je 2022. godine, po završetku mandata Jensa Stoltenberga, postaviti prvu ženu na čelo NATO-a. Spominje se neslužbeno nekoliko potencijalnih kandidata: Kolinda Grabar Kitarović, bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Theresa May, bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva i Dalia Grybauskaitė, bivša predsjednica Litve.

Китарка оде у НАТО ... :sad2: ... туге ли невиђене .... промискуитетни шмрц и штрц
 

Back
Top