koliko znamo o nasim precima ?

znam ime svoj prabake ...

• da .

• ne .

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
О татиној линији знам много, како из прича тако и из породичног стабла и њихове књиге.
Мало ми је жао што знам гдје и престаје да се грана.
А о маминим не знам скоро ништа. Ал им је зато будућност врло свијетла: )

Kada su studenti jednom našem profesoru počeli da se žale na uslove života u Srbiji poredivši se sa Švajcarskom ili zemljama EU, on im je dao zadatak da svi odgovore na nekoliko pitanja pa da onda diskutuju.

Pitanja su bila : Koliko svojih predaka unazad znaju, koliko generacija pismenih u porodici imaju, koliko generacija unazad koristi vodu u kući i sl.stvari.

Odgovori su bili već kako možemo da pretpostavimo, a onda je profesor naveo kolika je razlika u tome sa industrijski razvijenim zemljama i gde su oni, a gde mi i zašto mi nikada ne možemo da stignemo Švajcarsku. Što me podseti na onu priču kad su pitali Engleza kako ima tako lep travnjak, on ih uputi koje seme da uzmu, kako da obrade zemljište, kad da ga poseju . I na kraju kaže - Kad trava nikne, onda je zalivaj 200 god. i biće kao moja :lol:

Profesor je demagog i plebejac s diplomom.

Profesor je demagog i plebejac s diplomom.

Zašto? :) Misliš da se neki stepenici mogu tek tako preskočiti? Kao kad bismo posle osnovne škole upisali fakultet, jer se u gimnaziji ionako uči sve isto kao i u osnovnoj samo malo proširenije pa nam i nije potrebno.

Česi su čak i u komunizmu odavali utisak kulturnog,otmenog i naprednog naroda kome je veštački nametnut sistem i koji ne pripadaju tome. Uredno bi stajali u redovima ispred knjižare i čekali da kupe knjigu ili u metrou gde je većina bila zadubljena u knjige koje su čitali. Njima ili Mađarima koji takođe imaju slične kulturne temelje, prelazak iz jednog sistema u drugi nije predstavljao neki veći problem ,jer su se vraćali u svoje prirodno stanje.Za razliku od npr. Bugara koji nikada nisu imali ni približan civilizacijski domet i sada kad su zajedno u EU,u sistemu koji pruža iste uslove primljeni u par godina razmaka ,razlika je očigledna.

Rekla bih da je profesor u pravu koliko je faktor vreme izuzetno važan u tome kako dugo koristimo ili delimo neke civilizacijske vrednosti .

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Država Konstantina Dragaša i okolne državeKonstantin Dragaš Dejanović je bio srpski velmoža koji je u drugoj polovini XIV veka vladao delovima severoistočne Makedonije, jugoistočne Srbije i jugozapadne Bugarske. Bio je sin sevastokratora Dejana i Teodore Nemanjić, a vlast je delio sa bratom Jovanom, do njegove smrti 1378. ili 1379. godine. Braća su posle Maričke bitke 1371. godine postali otomanski vazali[1], a sam Konstantin je poginuo 1395. godine, predvodeći pomoćne odrede u bici na Rovinama. Ženio se dva puta, a njegova ćerka Jelena se 1392. godine udala za vizantijskog cara Manojla II (1391—1425) i bila je majka poslednjih vizantijskih careva Jovana VIII (1425—1448) i Konstantina XI (1449—1453). Zajedno sa majkom i bratom je pomogao svetogorske manastire, a grad Ćustendil, u današnjoj Bugarskoj, nazvan je po njemu.

Poreklo i porodica
Konstantin je rođen u braku velmože Dejana (rodonačelnika Dejanovića) i Teodore (Evdokije) Nemanjić, ćerke kralja Stefana Dečanskog (1322—1331) iz njegovog drugog braka sa Marijom Paleolog, iz bočne linije vizantijske dinastije Paleologa (bila je praunuka vizantijskog cara Mihajla VIII (1261—1282) i unuka njegovog trećeg sina Konstantina). Njen brat je bio gospodar Tesalije i Epira Simeon Siniša (1359—1370), a polubrat Dušan Silni (kralj 1331—1346, car 1346—1355). Konstantin je imao i starijeg brata Jovana Dragaša, sa kojim je delio vlast.

znam i de su bili geografski... a pre toga ne
sa mamine strane su sa sela i bake i dede su bile one porodice sa 8-9 brace i sestara a zanimljivo sa ove slovenacke strane i baka i deda samo ih 2 u porodici (((:
gradjanske sta li je... neka kontracepcija postojala izgleda

Zašto? :) Misliš da se neki stepenici mogu tek tako preskočiti? Kao kad bismo posle osnovne škole upisali fakultet, jer se u gimnaziji ionako uči sve isto kao i u osnovnoj samo malo proširenije pa nam i nije potrebno.

Česi su čak i u komunizmu odavali utisak kulturnog,otmenog i naprednog naroda kome je veštački nametnut sistem i koji ne pripadaju tome. Uredno bi stajali u redovima ispred knjižare i čekali da kupe knjigu ili u metrou gde je većina bila zadubljena u knjige koje su čitali. Njima ili Mađarima koji takođe imaju slične kulturne temelje, prelazak iz jednog sistema u drugi nije predstavljao neki veći problem ,jer su se vraćali u svoje prirodno stanje.Za razliku od npr. Bugara koji nikada nisu imali ni približan civilizacijski domet i sada kad su zajedno u EU,u sistemu koji pruža iste uslove primljeni u par godina razmaka ,razlika je očigledna.

Rekla bih da je profesor u pravu koliko je faktor vreme izuzetno važan u tome kako dugo koristimo ili delimo neke civilizacijske vrednosti .

Kakva gomila opštih messta i zabluda. Kakvo nepoznavanje elematarnih cinjenica. I sad ja treba da ispišem 4 strane kucane, da ti objasnim gde sve ti grešiš, a gde je profesor licemer, i zašto sve nisi u pravu ni malo... a toi to u opšte ne pročitaš.

Dal bi pročitala, strane ako bi ih napisao, i dao ti detaljno objašnjenje zašto su sve ove stvari što si napisala male gluposti, a zašto su te stvari koje je tvoj profesor napisao ogromne guposti?????

Da ne pričam... i ako nije tema. da u Amarici, ko zna ime svog dede, može komotno da se smatra čovekom plave krvi.
Znaš li da su od 44, pa do 51 godine parituzani ubili sve Srbe sa porodičnim stabilam. Ali baš sve. Dakle, oćeš li čitaiti? Kaži pa da pišem, ili ne .

Kakva gomila opštih messta i zabluda. Kakvo nepoznavanje elematarnih cinjenica. I sad ja treba da ispišem 4 strane kucane, da ti objasnim gde sve ti grešiš, a gde je profesor licemer, i zašto sve nisi u pravu ni malo... a toi to u opšte ne pročitaš.

Dal bi pročitala, strane ako bi ih napisao, i dao ti detaljno objašnjenje zašto su sve ove stvari što si napisala male gluposti, a zašto su te stvari koje je tvoj profesor napisao ogromne guposti?????

Da ne pričam... i ako nije tema. da u Amarici, ko zna ime svog dede, može komotno da se smatra čovekom plave krvi.
Znaš li da su od 44, pa do 51 godine parituzani ubili sve Srbe sa porodičnim stabilam. Ali baš sve. Dakle, oćeš li čitaiti? Kaži pa da pišem, ili ne .

Piši. :) Ja uvek čitam šta ti pišeš.

Btw, oni koji su naselili Ameriku nisu bili tikve bez korena, već su u novi svet doneli svoju kulturu,običaje i civilizacijska dostignuća .

p.s.

Možda ti neću odgovoriti odmah, već kad budem u prilici.

Poslednja izmena:
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Država Konstantina Dragaša i okolne državeKonstantin Dragaš Dejanović je bio srpski velmoža koji je u drugoj polovini XIV veka vladao delovima severoistočne Makedonije, jugoistočne Srbije i jugozapadne Bugarske. Bio je sin sevastokratora Dejana i Teodore Nemanjić, a vlast je delio sa bratom Jovanom, do njegove smrti 1378. ili 1379. godine. Braća su posle Maričke bitke 1371. godine postali otomanski vazali[1], a sam Konstantin je poginuo 1395. godine, predvodeći pomoćne odrede u bici na Rovinama. Ženio se dva puta, a njegova ćerka Jelena se 1392. godine udala za vizantijskog cara Manojla II (1391—1425) i bila je majka poslednjih vizantijskih careva Jovana VIII (1425—1448) i Konstantina XI (1449—1453). Zajedno sa majkom i bratom je pomogao svetogorske manastire, a grad Ćustendil, u današnjoj Bugarskoj, nazvan je po njemu.

Poreklo i porodica
Konstantin je rođen u braku velmože Dejana (rodonačelnika Dejanovića) i Teodore (Evdokije) Nemanjić, ćerke kralja Stefana Dečanskog (1322—1331) iz njegovog drugog braka sa Marijom Paleolog, iz bočne linije vizantijske dinastije Paleologa (bila je praunuka vizantijskog cara Mihajla VIII (1261—1282) i unuka njegovog trećeg sina Konstantina). Njen brat je bio gospodar Tesalije i Epira Simeon Siniša (1359—1370), a polubrat Dušan Silni (kralj 1331—1346, car 1346—1355). Konstantin je imao i starijeg brata Jovana Dragaša, sa kojim je delio vlast.

A ti si kao od Dejanovića-Dragaša? :think:

Poznajem svoje pretke do 2 veka unazad. Zajedno s bratom od strrica sam doznao mnogo toga. Dobro je sto se u crkvenim arhivama cuvaju podaci od ko zna koliko vremena. Tako sam doznao da je jedan moj predak ucestvovao i u 1. srpskom ustanku, drugi je bio hajduk, ali je to postao nakon kafanske tuce s zandarmerijskim narednikom ... bila su burna vremena.

Znaš li da su od 44, pa do 51 godine parituzani ubili sve Srbe sa porodičnim stabilam. Ali baš sve.
Za Ameriku ne znam, ali ovde nisu ubili sve, mada dosta njih jesu. To se zavrsilo negde do kraja 1947., a posle su presli na one koji su bili za Staljina, ali to je vec druga prica. Dosta je zavisilo od situacije. Mog dedu je recimo spasilo to sto je jedan istaknuti komunista radio kod njega u radnji pre rata. Zato je glavu spasio, ali su mu radnju i sve ostalo oduzeli.

mislim da nas nase dnk naslijede odreduje i vise nego sto mislimo . mene naime privlaci judaizam ali koliko znam u blizoj obitelji mi nitko nije bio zidov . zato sada istrazujem zensku liniju obitelji jer se zidovstvo nasljeduje po majci .

gotovo sam 100 % siguran da mi je netko od tamo jer inace ne bi imao simpatije prema njima . u petak idem u arhiv pa ako otkrijem necu cukun babu zidovku javim vam !

Piši. :) Ja uvek čitam šta ti pišeš.

Btw, oni koji su naselili Ameriku nisu bili tikve bez korena, već su u novi svet doneli svoju kulturu,običaje i civilizacijska dostignuća .

p.s.

Možda ti neću odgovoriti odmah, već kad budem u prilici.

Ako nisu bili tikve bez korena onda sad svakako jesu. Ja sam upoznao mnogo amerikanaca, i oni najčešće pojima nemaju o svojim predcima. A kad su naselili ameriku, oni su zapravo uništili američku kulturu i nisu dali adekvatnu zamenu za to uništenje. Pod ulovom da kkultura ima mnogostruko začenje.,
Tvoj profesor je u isti kontekst stavio Nemačku i Švajcarsku pa i Francusku, što je potpuno nedopustivo za nekog ko ima profesorsko zvanje. francusku i Nemačku su srvorili francuzi i Nemci, a Švajcarsku vidiš, nisu stvorili Švajcarci, jer tako nešto i ne postoji. Švajcarska je nastala upravo dogovorom drugih velikih Država, to jest dogovorom nekoliko suverena, da imaju jedno mesto gde će da drže lovu kad se podžaveljaju.Područje današnje Švajcarske je u tom času bilo idealno za to, jer je populacija koja je tad tamo živela bila idealna, krotka, poslušna i kretenizovana torturom Kalvinizma koji je tamo vladao.
Veruj mi, Nemci nemaju pojma u opšte ni o čemu... Većina. Manjina, to jest ona elita koja inače znači suštinu Nemačke, i te kako znaju sve i o sebi i o drugima. Živeći tamo, imau sam utisak da je onaj mudar ćovek , koji je rekoa da je to nacija dobrovoljnih robova, bio potpuno u pravu. Imao sam utisak, da kad bi na televizijii objavili da svi treba da dovedu svoju decu da im se odseče leva ruka, da bi najveći brojNemaca to i u radio.
Bogate i uređene države danas, su to što jesu, najviše zbog višedecenijskih pljački koje su sprovele nad drugim narodima. Donošenje kulture je nakaradan termin, koji trebada opravda tu besomučnu pljačku i terora nad drugima... pre svega onima čiju kulturu beli evropljanin ne može da razume, jer jednostvno nema intelektualne resurse za to. Čak je Darvininovo mišljenje uvaženo pre svega zato, što su evropljani 19 veka, smartrali naduto, da je Evropljanin 19 veka nenadmašan i krajnji vid svog napredka planete zemlje.
Dakle,tii Evropljani su prisilom i kaznama podigli prvo svakodnevnog okruženje, a sredstva koja će sve to da podrže, opljačkali su od drugih.

Uz to. sve te države imaju Elitu. A elita je onaj društveni sloj koji nacionalno ili opšte dobro stavlja ispred sopstvenog. Naša elita je bila čak i mnogobrojjina nego njihova, pa smo i uspeli da se oslobodimo ropstva, i to mahom samostlno, za razliku od drugih....
Na žalost,. naša elita je masovno ubijena i unakažena u ratovima za oslobođenje, pa u Balkanskim ratovima, pa u Prvom svestkom ratu, pa u drugom svestkom ratu,. pa posle drugog sevtskog rata, uz neprekidnu negativnu selekciju.
Zanje godine okupacije, od 2000 pa do pre neki dan, obeležilo je ubrzano rastakanje srpskog naroda na sve moguće načine, kretenizacijom školstva, i uništenjem zdravstva.
Zlonamerna i zaista ustaška teza, da je 36% Srba funkcionalno nepismeno, nije ništa drugo , nego plansko izazivanje prezira, defetizma i depresije onih koji takvu informaciju prime nekritički... a ona sam postaje ustaška ,onog mokmenta, kad se izgovori, a da se pri tom ne kaže da je 56% nemaca isto tako funkiconalno nepismeno.
Imam neke obaveze... ne mogu sad, No budi sigurna, Da Srbi nisu imali Otomansku imperiju, da nisu imali dve švapske pljačkaške invazije, da nemci nisu omogučili ustašama da zakolju milion Srba, i da Sovjeti i Englezi nisu nametnuli Srbima hrvatsku okupaciju posle 45 godine, Srbija bi danas bila država provg reda, kao i francuska, Nemačka ili bilo koja evropska država. Uz to ne zaboravi da je Nemacka trazla od Srba , na berlinskom kongresu , da Srbi ne izučavaju svoju istoriju.
Zapravo, treba se zadržati na Otomanskoj imperiji. Da nije bilo Otomanske imperije, ničega od ovog potpnjeg ne bi bilo. Srba bi bilo 70 miliona, A srbija bi bila prostrana država , sa morem.
Zato tvoj profesor spada duhovnu sirotinju. Nije u stanju da sagleda realne okolnosti, nego jednostarano prihvata bečko -berlinskotumačenje stvati, i ( i ako ga je ovvo okruženjeothranilo i narpavilo profesora od njega ) , prednost daje jeftinoj propagandi, i razloge za naše stanje traži u genetskim negativnim osobinama srpskog naroda. A to ne postoji. Mi smo ko i drugi.. ni bolji ni gori. Samo nismo imali sreće. Da nsu ubili najveći broj ljudi u Srbiji koji su imali svoja porodična stabla, ni Sonja Biserko ne bi bila mogguća

S druge strane

Sanovnik, smatram te mudrim covekom, ali ovo sto si sad napisao stavlja te u isti kos sa gorepomenutim profesorom. I ti i on imate sve odgovore na pitanja.

Inace, mogu nabrojim muske pretke sa mamine i tatine strane, 20 kolena u nazada. Ali zenskinje se naimence ne pominju. Dalje od babe i prababe ne znam :) Interesantno je da se sa mamine strane , na sestom mestu od dede(ako znam koji je termin za taj "pas":)) usred lepih hriscanskih imena, pominje Hasan. Ni manje ni vise. Malo sam se raspitivala i saznala da je nekoliko tokom generacija preživaljavalo samo po jedno musko dete, ostala su umirala. Valjda je bio običaj da se da ime muslimansko hriscaninu, i obrnuto, da dete prezivi. Tako mi rekose stari. A Hasan mi ne moze reci jer ziv nije. Pa stoga nemam odgovore na sva pitanja. Kao ni Sanovnik ni profesor. Shbbkbb-sta bi bilo kad bi bilo.

Znam imena svih osam cukunbaba i osam cukundjedova, znam takodje imena i 3-4 navrdjeda i navrbabe. Po liniji moje babe po majci znam i ime babinog cukundjeda, to jest oca mog navrdjeda, znaci sesta generacija prije mene. Zvao se NIkola Djukic i rodonacelnik je familije Djukica iz sela Blagovac kod Sarajeva.

Back