- Poruka
- 17.475
Znam unazad 250 godina ocevu porodicu,moj djed je napravio porodicno stablo i najzanimljivije mi je sto se do moje generacije vrte stalno ista muska imena,
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kada su studenti jednom našem profesoru počeli da se žale na uslove života u Srbiji poredivši se sa Švajcarskom ili zemljama EU, on im je dao zadatak da svi odgovore na nekoliko pitanja pa da onda diskutuju.
Pitanja su bila : Koliko svojih predaka unazad znaju, koliko generacija pismenih u porodici imaju, koliko generacija unazad koristi vodu u kući i sl.stvari.
Odgovori su bili već kako možemo da pretpostavimo, a onda je profesor naveo kolika je razlika u tome sa industrijski razvijenim zemljama i gde su oni, a gde mi i zašto mi nikada ne možemo da stignemo Švajcarsku. Što me podseti na onu priču kad su pitali Engleza kako ima tako lep travnjak, on ih uputi koje seme da uzmu, kako da obrade zemljište, kad da ga poseju . I na kraju kaže - Kad trava nikne, onda je zalivaj 200 god. i biće kao moja![]()
Profesor je demagog i plebejac s diplomom.
Zašto?Misliš da se neki stepenici mogu tek tako preskočiti? Kao kad bismo posle osnovne škole upisali fakultet, jer se u gimnaziji ionako uči sve isto kao i u osnovnoj samo malo proširenije pa nam i nije potrebno.
Česi su čak i u komunizmu odavali utisak kulturnog,otmenog i naprednog naroda kome je veštački nametnut sistem i koji ne pripadaju tome. Uredno bi stajali u redovima ispred knjižare i čekali da kupe knjigu ili u metrou gde je većina bila zadubljena u knjige koje su čitali. Njima ili Mađarima koji takođe imaju slične kulturne temelje, prelazak iz jednog sistema u drugi nije predstavljao neki veći problem ,jer su se vraćali u svoje prirodno stanje.Za razliku od npr. Bugara koji nikada nisu imali ni približan civilizacijski domet i sada kad su zajedno u EU,u sistemu koji pruža iste uslove primljeni u par godina razmaka ,razlika je očigledna.
Rekla bih da je profesor u pravu koliko je faktor vreme izuzetno važan u tome kako dugo koristimo ili delimo neke civilizacijske vrednosti .
Kakva gomila opštih messta i zabluda. Kakvo nepoznavanje elematarnih cinjenica. I sad ja treba da ispišem 4 strane kucane, da ti objasnim gde sve ti grešiš, a gde je profesor licemer, i zašto sve nisi u pravu ni malo... a toi to u opšte ne pročitaš.
Dal bi pročitala, strane ako bi ih napisao, i dao ti detaljno objašnjenje zašto su sve ove stvari što si napisala male gluposti, a zašto su te stvari koje je tvoj profesor napisao ogromne guposti?????
Da ne pričam... i ako nije tema. da u Amarici, ko zna ime svog dede, može komotno da se smatra čovekom plave krvi.
Znaš li da su od 44, pa do 51 godine parituzani ubili sve Srbe sa porodičnim stabilam. Ali baš sve. Dakle, oćeš li čitaiti? Kaži pa da pišem, ili ne .
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Država Konstantina Dragaša i okolne državeKonstantin Dragaš Dejanović je bio srpski velmoža koji je u drugoj polovini XIV veka vladao delovima severoistočne Makedonije, jugoistočne Srbije i jugozapadne Bugarske. Bio je sin sevastokratora Dejana i Teodore Nemanjić, a vlast je delio sa bratom Jovanom, do njegove smrti 1378. ili 1379. godine. Braća su posle Maričke bitke 1371. godine postali otomanski vazali[1], a sam Konstantin je poginuo 1395. godine, predvodeći pomoćne odrede u bici na Rovinama. Ženio se dva puta, a njegova ćerka Jelena se 1392. godine udala za vizantijskog cara Manojla II (1391—1425) i bila je majka poslednjih vizantijskih careva Jovana VIII (1425—1448) i Konstantina XI (1449—1453). Zajedno sa majkom i bratom je pomogao svetogorske manastire, a grad Ćustendil, u današnjoj Bugarskoj, nazvan je po njemu.
Poreklo i porodica
Konstantin je rođen u braku velmože Dejana (rodonačelnika Dejanovića) i Teodore (Evdokije) Nemanjić, ćerke kralja Stefana Dečanskog (1322—1331) iz njegovog drugog braka sa Marijom Paleolog, iz bočne linije vizantijske dinastije Paleologa (bila je praunuka vizantijskog cara Mihajla VIII (1261—1282) i unuka njegovog trećeg sina Konstantina). Njen brat je bio gospodar Tesalije i Epira Simeon Siniša (1359—1370), a polubrat Dušan Silni (kralj 1331—1346, car 1346—1355). Konstantin je imao i starijeg brata Jovana Dragaša, sa kojim je delio vlast.
Za Ameriku ne znam, ali ovde nisu ubili sve, mada dosta njih jesu. To se zavrsilo negde do kraja 1947., a posle su presli na one koji su bili za Staljina, ali to je vec druga prica. Dosta je zavisilo od situacije. Mog dedu je recimo spasilo to sto je jedan istaknuti komunista radio kod njega u radnji pre rata. Zato je glavu spasio, ali su mu radnju i sve ostalo oduzeli.Da ne pričam... i ako nije tema. da u Amarici, ko zna ime svog dede, može komotno da se smatra čovekom plave krvi.
Znaš li da su od 44, pa do 51 godine parituzani ubili sve Srbe sa porodičnim stabilam. Ali baš sve.
Piši.Ja uvek čitam šta ti pišeš.
Btw, oni koji su naselili Ameriku nisu bili tikve bez korena, već su u novi svet doneli svoju kulturu,običaje i civilizacijska dostignuća .
p.s.
Možda ti neću odgovoriti odmah, već kad budem u prilici.