Koliko vas popunjava kucni budzet grebajuci se od tudje penzije?

A sta jedan penzioner moze biti kriv sto mu najblizi otimaju penziju.
Covek koji je ceo svoj vek radio da mu se to otima.

Ja sam svedok gde porodica kompletno uzme penziju od babe ili od dede pravdajuci se da se deda gubi, pije alkohol itd....

A mnoge porodice idu do najkrajnijih granica jednim delom od penzija uplacuju sebi more, zimovanja.

To je nepravda, a svi vidjamo samo u Srbiji da nam kafici budu puni u sred radnog dana , a napuni ga omladina koja uzme 300 din od svoje babe pa zguza na guz piju kafu po citav dan.

Pitanje je na mestu...

Ko se grebe od tudju penziju?

Ruzna je pojava da deca uzimaju kompletnu penziju svojih roditelja a cesta je. Doduse uzimaju uz izgovor da pola ode za lekove, ostala polovina na negu, rezije, hranu. Ima i to logike ali opet tuzno je kad ne dozvoljavaju barem neki privid samostalnog raspolaganja novcem koji je njihov.

Ne radi se o grebanju vec o jadnoj situaciji u drzavi.
Ljudi koji su radili u vreme stare Jugoslavije i za vreme Milosevica uspeli su da dodju do penzije.
S druge strane imamo gomilu mladih koji nemaju posao a nudi im se samo rad na crno tacnije kulucenje kod tajkuna i tajkuncica.
Gledajuci iz oba ugla,onima koji su doveli do takve situacije je svejedno dal ce neko da uzima pare od roditeljske penzije ili da rmbaci na crno 12 sati dnevno.

Meni je to dno dna, kada mlada zdrava osoba ceka da bolasna baba ili djed dobiju penziju da bi otisli na kafu i kupili cigare ... fuj...

Nemam nista protiv kada moji ili suprugovi roditelji daju djeci za cokoladu, kupe im neku igrackicu, ali sve treba da ima mjeru.

да баш хтедох да напишем
зависи и шта се сматра под гребањем
неко ће рећи ето гребу се од бабе и деде за чоколаду, иликад баба части унуче,онако,из љубави,па му купи нешто од гардеробе и сл

od ljudi koje znam, poznajem, pa recimo 90% nadopunjava budžet uz pomoć mame, tate, bake, deke...tu su takođe i proizvodi gotovi, koje ne moraju kasnije da kupe na pijaci...tipa krompir, paprika itd...
zimnice im prave majke...kad god zaškripi uleću roditelji...bilo finansijski ili u robi...
tako to funkcioniše ovde...
ja nisam deo toga nažalost...

Ok i kod mene ima toga ali se ode na selo pa se poseje krompir, pa se kasnije dodje pa se vadi, isto tako se kupi malo prase, pa baba hrani, pa se kasnije zakolje, ali dodjes i pomognes, nesto urade oni nesto mi i na kraju podjelimo .... zimnicu pravim u selu jer mi je bezveze da prljam stan a mogu sve prljave djelove posla da obavim u dvoristu...
Ja pod grebanjem shvatam ono ja lezim u stanu i cekam da dodje postar,..... ustanem uzmem pare i potrosim a djedu ili babi kako bude, drugo je pomoci a drugo je grebati se

да баш хтедох да напишем
зависи и шта се сматра под гребањем
неко ће рећи ето гребу се од бабе и деде за чоколаду, иликад баба части унуче,онако,из љубави,па му купи нешто од гардеробе и сл

meni je isto potpuno normalno da se za unucice i porodicu deteta odvoji neki deo od penzije
i isto tako mi nije normalno da klinci u godinama kada mogu rep volu da iscupaju, cekaju dinar od babe i dede da bi sa drustvom popili pice, jer im je ispod ponosa da rade posao sa kojim ne mogu da zarade avione - kamione
jbt, radi u kaficu i zaradices najmanje 200eu..i za pice i za letovanje i neku krpicu

Poslednja izmena:
Ljudi koji su radili u vreme stare Jugoslavije i za vreme Milosevica uspeli su da dodju do penzije.
S druge strane imamo gomilu mladih koji nemaju posao a nudi im se samo rad na crno tacnije kulucenje kod tajkuna i tajkuncica.
Gledajuci iz oba ugla,onima koji su doveli do takve situacije je svejedno dal ce neko da uzima pare od roditeljske penzije ili da rmbaci na crno 12 sati dnevno.

јес, бре,раније се пензионери "гребали" о запослену децу
из простог ралога што су плате биле веће

а сад обрнуто јер су пензије---редовне

Bas tako. :confused:

Ovo nije tačno,imam 30 godina staža,počela da radim u SFRJ,pa preko slobe,pa u demokratiji prodali moju firmu kriminalcu koji je u zatvoru i ja sa 53 godine nemam šanse da dobijem drugi posao,a ni penziju.
Do 60-te godine ću da umrem pa neću ni starosnu.Nemam ni tatu ni mamu,nemam muža,snalazim se.Oni koji su se uspeli penzionisati u zadnjih 10 godina su ili počeli da rade veoma rano ili imali beneficiran staž ili su bolesni toliko da jedva žive ili su platili.
Što se tiče omladinaca koji nemaju posao,a imaju roditelje s kojima žive,šta da rade?Na koji način da dobiju posao?Hajde da mi neko objasni kako naterati nekoga da te zaposli ako mu se ne sviđaš iz bilo kog razloga?
Pričate kao da je to izaći na ulicu,a poslovi na sve strane.Pa ni Kinezi neće više da ostaju ovde,beže.Šta će svi ti ljudi koji su kod njih radili na crno?Gde će oni naći uhleblje?
Nisu svi mladi ljudi lenji.Nekad se govorilo idi istovaraj džakove na železnicu,unosi ugalj,cepaj drva,nema više ni toga.Jel' treba da ih roditelji izbace na ulicu,šta da im urade?

Ovo nije tačno,imam 30 godina staža,počela da radim u SFRJ,pa preko slobe,pa u demokratiji prodali moju firmu kriminalcu koji je u zatvoru i ja sa 53 godine nemam šanse da dobijem drugi posao,a ni penziju.
Do 60-te godine ću da umrem pa neću ni starosnu.Nemam ni tatu ni mamu,nemam muža,snalazim se.Oni koji su se uspeli penzionisati u zadnjih 10 godina su ili počeli da rade veoma rano ili imali beneficiran staž ili su bolesni toliko da jedva žive ili su platili.
Što se tiče omladinaca koji nemaju posao,a imaju roditelje s kojima žive,šta da rade?Na koji način da dobiju posao?Hajde da mi neko objasni kako naterati nekoga da te zaposli ako mu se ne sviđaš iz bilo kog razloga?
Pričate kao da je to izaći na ulicu,a poslovi na sve strane.Pa ni Kinezi neće više da ostaju ovde,beže.Šta će svi ti ljudi koji su kod njih radili na crno?Gde će oni naći uhleblje?
Nisu svi mladi ljudi lenji.Nekad se govorilo idi istovaraj džakove na železnicu,unosi ugalj,cepaj drva,nema više ni toga.Jel' treba da ih roditelji izbace na ulicu,šta da im urade?

zbog tih kineza i jesu zatvorili proizvodnju i prodaju domaci proizvodjaci i to tada niko nije gledao kao veliku stetu koja se nanosi srpskoj privredi, nego su reakcije bile - jao super sad cemo i mi moci da kupimo jeftino bezvrednu nekvalitetnu robu
pa smo se tek posle pocesali tamo gde nas vise ne svrbi, nego je pocelo da boli

Moja keva se penzionisala 2008. Radila je od 1981. ili tako nesto. Penzionisala se na osnovu starosti, ne staza. Doduse, to je budzetska ustanova. Mislim da je na to cave man mislio. Vi sto su vam firme privatizovane, to se ne odnosi na vas, vi ste u gorem cabru.

Ali stoji to da su ljudi koji su docekali penziju i koji su radili u SFRJ ili pod Slobom u boljem polozaju. Mnogi mladi danas rade godinama sa 0 dana radnog staza. Penzija je danas misaona imenica.

ako se sećaš,kineze je u zemlju dovela mira marković u vreme sankcija kad ničega nije bilo,fabrike su prestale da rade,ljudi da primaju platu,bili smo goli i bosi,prodavnice su bile prazne,moja plata je bila pola marke,nije kineze narod hteo,nego se tadašnja vlast da spreči nemire dosetila kako da zapuši usta masi,a kad je i do toga došlo,ta ista nova vlast je isprodavala sve što je iole vredelo,oni za koje sam mislila i obećavali su da će podići zemlju,a mi im verovali,prodadoše sve živo i pokradoše boga oca,nisu svi sklerotični i zaboravni

p.s.nisu kinezi išli po fabrikama i krali,to su radili oni koji njima upravljali i oni koji su vladali zemljom u to vreme,stvari se moraju nazvati svojim imenom,našu zemlju smo mi sami uništili,niko drugi nam nije kriv,zbog svoje lenjosti,potkupljivosti i nebrige

Poslednja izmena:
Moja keva se penzionisala 2008. Radila je od 1981. ili tako nesto. Penzionisala se na osnovu starosti, ne staza. Doduse, to je budzetska ustanova. Mislim da je na to cave man mislio. Vi sto su vam firme privatizovane, to se ne odnosi na vas, vi ste u gorem cabru.

Ali stoji to da su ljudi koji su docekali penziju i koji su radili u SFRJ ili pod Slobom u boljem polozaju. Mnogi mladi danas rade godinama sa 0 dana radnog staza. Penzija je danas misaona imenica.

tvoja mama je imala sreću što je imala godine starosti,čestitam joj što je uspela da se dokopa bar neke sigurnosti i nek živi 100 godina da je što duže dobija

Back