Koliko vam auto troši?

@Sizif evo

U razdoblju od 1952. godine do danas u Hrvatskoj je opremljeno i pušteno u rad 45 naftnih i 30 plinskih polja. Ukupno je proizvedeno 106 milijuna tona nafte, oko 9 milijuna tona kondenzata te 74 milijarde prostornih metara prirodnog plina. Izrađeno je oko 4.500 istražnih i razradnih bušotina te oko 1.200 proizvodnih naftnih bušotina i oko 200 proizvodnih plinskih bušotina. Najveća godišnja proizvodnja nafte u Hrvatskoj zabilježena je 1981., a iznosila je 3. 140.777,000 tona. Istodobno, najveća proizvodnja prirodnog plina od 2.176.657,000 prostornih metara ostvarena je 1989. godine. Najveća kopnena naftna polja su: Beničanci, Stružec, Žutica, Šandrovac, Ivanić, Lipovljani, Jamarice, Đeletovci, Jagnjedovac, Bilogora... Najveća kopnena plinska polja su: Molve, Bokšić, Kalinovac, Stari Gradac, Okoli...
https://www.azu.hr/istraživanje-i-eksploatacija/povijest-istraživanja-i-eksploatacije/

@Sizif evo

U razdoblju od 1952. godine do danas u Hrvatskoj je opremljeno i pušteno u rad 45 naftnih i 30 plinskih polja. Ukupno je proizvedeno 106 milijuna tona nafte, oko 9 milijuna tona kondenzata te 74 milijarde prostornih metara prirodnog plina. Izrađeno je oko 4.500 istražnih i razradnih bušotina te oko 1.200 proizvodnih naftnih bušotina i oko 200 proizvodnih plinskih bušotina. Najveća godišnja proizvodnja nafte u Hrvatskoj zabilježena je 1981., a iznosila je 3. 140.777,000 tona. Istodobno, najveća proizvodnja prirodnog plina od 2.176.657,000 prostornih metara ostvarena je 1989. godine. Najveća kopnena naftna polja su: Beničanci, Stružec, Žutica, Šandrovac, Ivanić, Lipovljani, Jamarice, Đeletovci, Jagnjedovac, Bilogora... Najveća kopnena plinska polja su: Molve, Bokšić, Kalinovac, Stari Gradac, Okoli...
https://www.azu.hr/istraživanje-i-eksploatacija/povijest-istraživanja-i-eksploatacije/
Lepo je čuti da toga ima kod vas. Međutim, mislim da Mario nije mislio na to kad je napisao "hrvatsko gorivo".

Naime, kod ljudi postoji vrlo raširena zabluda da se gorivo znatno razlikuje po zemljama, a poenta je da je veoma slično jer se kupuje iz istih distributivnih terminala.

Lepo je čuti da toga ima kod vas. Međutim, mislim da Mario nije mislio na to kad je napisao "hrvatsko gorivo".

Naime, kod ljudi postoji vrlo raširena zabluda da se gorivo znatno razlikuje po zemljama, a poenta je da je veoma slično jer se kupuje iz istih distributivnih terminala.
Ja sam reagirao na ono tvoje: "otkad Hrvatska ima nalazišta nafte?", pa sam ti odgovorio.
Iako ako si čitao onaj link što sam ti poslao, na području današnje RH poznata su nalazišta nafte još od 1391.
A pod "hrvatsko" gorivo možda misli na proizvedeno u Hrvatskoj. A to može biti i od nafte koja se crpi u Hrvatskoj.

Ja sam reagirao na ono tvoje: "otkad Hrvatska ima nalazišta nafte?", pa sam ti odgovorio.
Iako ako si čitao onaj link što sam ti poslao, na području današnje RH poznata su nalazišta nafte još od 1391.
A pod "hrvatsko" gorivo možda misli na proizvedeno u Hrvatskoj. A to može biti i od nafte koja se crpi u Hrvatskoj.
Video sam, nisam imao pojma o tome.

"Prirodni izvor nafte kod Mikleuške spominje se prvi put 1391. u Darovnici bogate moslavačke feudalne obitelji ČUPOR. Obitelj daruje samostanu reda Pavlina, pod Garićem, zemljište Paklenicu (Terram Paklencz) kraj sela Paklenice. Naziv tog zemljišta, koje je dobilo ime po paklini, potvrđuje da je već tada nafta tu izvirala. Dokumenti o tome postoje u mađarskom državnom arhivu u Budimpešti."

Video sam, nisam imao pojma o tome.

"Prirodni izvor nafte kod Mikleuške spominje se prvi put 1391. u Darovnici bogate moslavačke feudalne obitelji ČUPOR. Obitelj daruje samostanu reda Pavlina, pod Garićem, zemljište Paklenicu (Terram Paklencz) kraj sela Paklenice. Naziv tog zemljišta, koje je dobilo ime po paklini, potvrđuje da je već tada nafta tu izvirala. Dokumenti o tome postoje u mađarskom državnom arhivu u Budimpešti."
Sad idemo malo u off, ali primjećujem da ovdje na forumu (pogotovo politika) se često tvrdi kako kod nas u Hrvatskoj nema ništa, pogotovo @Nataša Rostova prednjači u takvim tvrdnjama.
Inače što se tiče same teme, mislim da sam čitao da je nafta koja se crpi u Hrvatskoj dosta visoke kvalitete sa jako malo sumpora, puno kvalitetnija od ruske koja ima dosta sumpora.

Sad idemo malo u off, ali primjećujem da ovdje na forumu (pogotovo politika) se često tvrdi kako kod nas u Hrvatskoj nema ništa, pogotovo @Nataša Rostova prednjači u takvim tvrdnjama.
Inače što se tiče same teme, mislim da sam čitao da je nafta koja se crpi u Hrvatskoj dosta visoke kvalitete sa jako malo sumpora, puno kvalitetnija od ruske koja ima dosta sumpora.
Dobro, Natašino mišljenje ima vrednost lanjskog snega.

Nego svojevremeno sam čitao baš to o kvalitetu sirove nafte, i sećam se da je kao najbolje bilo u Maleziji, a da je Rusija negde na vrhu donje trećine po kvalitetu.

Ne mogu ponovo da iskopam tu tabelu, ovo je otprilike ono što ima standardne cene, pretpostavljam i odgovarajući volumen proizvodnje:

https://www.mckinseyenergyinsights.com/resources/refinery-reference-desk/crude-grades/

Danas hrvatska ne proizvodi ništa već uvozi gorivo proizvedeno u italiji i austriji pomalo i mađarsko.

Kako god okreneš sa punim rezervoarom stranog goriva prelazim 700 km a kada sipam bućkuriš u srbiji jedva nategnem 500 km sa jednim rezervoarom.
I malo po malo dodjosmo do priznanja da ti auto trosi 9L jer ti je rezervoar 45L a ti predjes 500km.
Cak i sa hrvatskim gorivom ti je potrosnja 6,42 a ti kad si u Hrvatskoj vozis na otvorenom tako da je onih 5,5 volsebno nestalo u etru.:hahaha:
Ende.:njam:

Ma jok,on ostavi pola rezervoara i kaze da jedva nategne 500 km.:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Dok ti dodjes do te destinacije u Hrvatskoj treba ti bar 500-600 km a ostatak predjes u gradu?
Pa i sve da je tako to ti je skoro pa otvorena voznja jer ti i u gradu stiskas gas tek toliko da auto ide. Znaci ako ti trosi na otvorenom 6,42 to znaci da u gradu pije onih mojih carobnih 8L.
Ne vrdaj kad si se izlajao i sad je gotovo za sva vremena.:lb:
I meni Freemont trosi na otvorenom 4,9-5L i ja mogu da predjem 1600 km sa rezervoarom a to sto mi je rezervoar 80L nema nikakve veze jel da? :lol:

Poslednja izmena:
jedva nategnem 500 km sa jednim rezervoarom.
Kad neko kaze jedva nategne onda znaci da ti je u rezervoaru ostalo jos par litara i da ti je rezerva uveliko sijala.
Kad se i rezerva upali ostane jos toliko da se moze preci 50 km.
S obzirom da jedva predjes 500 km to ti je to ma sta ti sad piskarao i vrdao jer uhvatili smo te koliko ti auto stvarno trosi i sta sad pokusavas nije nam jasno.
A nije nam jasno jer smo i ovako svi znali da pises nebuloze o potrosnji tvog auta i da je to samo tvoja zelja koja je bila nemoguca jer fabricki podaci su govorili drugacije tj bili veci.
I jos nam godinama serviras malo malo koliko predjes kilometara i to je zaista smesno za medalju a pogotovo sto se u toj prici ne podudaraju podaci sa fabrickim dok si non stop kennjao o nemcima i njihovoj potrosnji a kad te konkretno upitam koji model nisi se nikad udostojio da kazes koji je to model i sa kojim motorom trosi duplo vise nego sto kaze fabrika.
E pa sad majstore eto nama potrosnje od 9L za tvoj maleni motor koju si sam priznao jer "jedva" predjes 500 km sto verovatno znaci da mozda to bude ponekad i manje u zavisnosti na kakvo gorivo naletis.
I da....nikad se nisi pohvalio koliko ti trosi Panamera sto je jos smesnije jer ti piskaras non stop o koreancu a kao imas Panameru. Koja Panamera? Benzinac? Dizel?
Vidi,da je imas hvalio bi je i dizao u nebesa i ne bi vozio kolegin BMW ali verovatno ti je zelja iako je nemac pa posto nemas podataka o njoj onda je nikad ne spominjes ali si u jednom momentu rekao da imas jos kola i da vozis taj Porsche.
Toliko.

:zcepanje: :zcepanje: 🤡 🤡 🤡 🤡

Back