Koliko vam auto troši?

Plin najmanje poskupio? Pa ne znam baš. U odnosu na kad? Koje vremensko razdoblje. Kod nas u Hrvatskoj, najmanje je poskupio benzin. Ne znam na koje se vremensko razdoblje tvrdnja odnosi. 🤔
Recimo od 2019 plin je bio nekih 80-85 dinara a sada u Srbiji je 110 dinara znaci 25 dinara poskupljenje u odnosu na tada ....benzin je bio i sipod 150 dinara ali ajde da kazemo i 150 ....znaci opet 30 dinara pa i vise ....u odnosu na trenutno .

a) Plin: 78,40 din
b) Benzin: 144,70 din
c) Dizel: 158,90 din

To je za 2019

I ispod 8 litara otvorena voznja ....12 litara bi bilo bas u ekstremnim uslovima ...zato sam napisao da mi je prosecna tu 9-10 litara jer ipak vise vozim krace relacije ...
Pa to se slaže s onim što sam ja napisao. Ako je prosječna 9-10 litara, onda je gradska oko 12-13 litara, zar ne?
Meni je prosječna 5.6 litara. A isto vozim većinom kratke relacije, po gradu i međugradska, ali sve naseljeno.

Recimo od 2019 plin je bio nekih 80-85 dinara a sada u Srbiji je 110 dinara znaci 25 dinara poskupljenje u odnosu na tada ....benzin je bio i sipod 150 dinara ali ajde da kazemo i 150 ....znaci opet 30 dinara pa i vise ....u odnosu na trenutno .

a) Plin: 78,40 din
b) Benzin: 144,70 din
c) Dizel: 158,90 din

To je za 2019
Evo usporedba cijena pred točno tri godine i sad, kod nas u Hrvatskoj!
Benzin: 10.13kn - 11.10kn, +9.6%
Dizel: 9.78kn - 13.44kn, +37.4%
Plin: 4.52kn - 6.85kn, +51.5%
https://hrportfolio.hr/vijesti/ekon...e-goriva-u-hrvatskoj-ovo-su-nove-cijene-58649
https://cijenegoriva.info/CijeneGoriva.aspx
Kod nas je najviše poskupio plin i to za više od 50% u tri godine.

Pa ti sam kazes da su motori dostigli svoj maksimum jos 90-tih.
Takav je i tvoj motor a ako tvoj trosi 7-8L po gradu onda je ovo veoma mala potrosnja.
U realnosti potrosnja tog Fiat-a od 7L za taj motor je prava potrosnja a u BG i nesto vise.
I nemoj da se cudis za potrosnju jer dokazao sam ti da je moj Punto trosio manje od tvog auta pa sto ne bi i ovaj.

Ti meriš trenutnu potrošnju nizbrdo ko i svaki pošteni preprodavac polovnjaka.
O ne ne jer ti tako meris ne stiskajuci pedalu kocnice da ne bi potrosio plocice pa kocis motorom i onda te naguzio od nazad neki jer ti se tad ne pale stop svetla.:hahaha:
Vozio sam taj Punto skoro 5 godina i imao priliku da ti pokazem kako na magistrali,koju ti cesto spominjes i to ti je reper koliko ti trosi auto, taj Punto trosi citavih 2,9L pri toj brzini od 60-70 km/h i to sam pustio video snimak koji ti nikad jos nisi pustio i nemas nikakav dokaz.
Razlika ogromna zar ne?
Kako u mom postenju tako i u potrosnji gde te sije motor star 40 godina kako ti to kazes.:guza:

Dobar način merenja prosečne potrošnje: zaključaš auto na nekoj brzini na autoputu i voziš tako 100+ km.

Tako sam došao do cifre 8.0L pri brzini 143km/h (stvarna brzina merena GPS-om 140km/h) i 5.9L pri brzini 115km/h (stvarna 112).

Nakon tog eksperimenta stalno vozim 115 autoputem. z:mrgreen:

Ovi noviji prikazuju potrosnju na displayu.
Pa ove cifre i jesu sa board kompjutera, poenta je više u fiksnoj brzini. Ovo je recimo jutarnja gužva sad u špicu, pada kiša, najgore moguće vreme.

20221121_080635.jpg

Poslednja izmena:

Back