Koliko plaćate režije?

Nemam ni ja infostan, ne zivimo svi u Bg.
Ne, kod mene nema. To ima Zagreb, Zagrebački holding, oni imaju objedinjene gradske račune. Kod mene to nema, svaki je račun za sebe.
Voda je konstantno visoka i kroz godinu je najveći trošak. Grijanje i struja se izmjenjuju.
Ako sam dobro razumeo, i u Hrvatskoj i u Srbiji su ti računi (voda, odnošenje smeća, održavanje zgrade itd.) objedinjeni samo u prestonici a ne i u ostalim mestima? Ili Infostan postoji i u drugim većim gradovima? Nisam uspeo da nađem podatak na netu. Mada, oko 2.000 dinara za sve to se i ne čini toliko puno, naročito što je dobro poznato da je u Beogradu, u proseku, sve skuplje nego u unutrašnjosti pa i režije.
Grijanje je najskuplje zimi, jer se plaća po potrošnji, ljeti nema grijanja pa se plaća samo zagrijavanje tople vode i paušal. Ljeti struja raste zbog klima uređaja.
Ali opet zavisi koliko ga koristiš. Mi u kući imamo klimu, ali je palimo samo kad je baš nepodnošljivo vruće, tako da računi za struju leti nisu ni približno tako visoki kao zimi.

Meni je ovo uvijek zanimljiva tema, pa se nadam da će biti i drugima. Nas je u stanu četvero (ja, žena, djeca), stan ima oko 60-tak kvadrata, grijemo se na toplanu, pa i toplu vodu imamo od toplane. Stan je moj, otplaćen, nema kredita niti hipoteke. Režije za ožujak/mart su bile sljedeće:

HEP toplinarstvo: 47.85€ (imamo razdjelnike, grijanje plaćamo po potrošenoj energiji, a zagrijavanje tople vode po članu)
Voda (za 4 člana): 46.19€
Struja (HEP): 39.27€
Net, tel, TV (A1): 33.65€
Pričuva zgrade: 24.01€
Gospodarenje otpadom: 14.33 (plaća se po broju pražnjenja spremnika i po članu)
HRT: 10.62€
Grad: 5.62€ (komunalna naknada i Naknada za uređenje voda)

To bi ukupno bilo za 03/2025: 221.54€

To nisam uračunao troškove mobilne telefonije koje u mom slučaju iznose 12.93€ za mene (pretplata) i 12+6+6= 24€ (bonovi za ženu i djecu).

Slobodno pišite koliko vi plaćate režije i ima li promjena u odnosu na nekoliko proteklih godina.
Struja vam je jeftina. Ja živim sama pa potrošim više, nemam pojma na šta.

Struja vam je jeftina. Ja živim sama pa potrošim više, nemam pojma na šta.
Evo
1000011231.jpg

1000011232.jpg

Ako sam dobro razumeo, i u Hrvatskoj i u Srbiji su ti računi (voda, odnošenje smeća, održavanje zgrade itd.) objedinjeni samo u prestonici a ne i u ostalim mestima? Ili Infostan postoji i u drugim većim gradovima? Nisam uspeo da nađem podatak na netu. Mada, oko 2.000 dinara za sve to se i ne čini toliko puno, naročito što je dobro poznato da je u Beogradu, u proseku, sve skuplje nego u unutrašnjosti pa i režije.

Ali opet zavisi koliko ga koristiš. Mi u kući imamo klimu, ali je palimo samo kad je baš nepodnošljivo vruće, tako da računi za struju leti nisu ni približno tako visoki kao zimi.
Pa iskreno, ne znam. Znam za Zagreb kod nas, za druge gradove ne znam. Kod mene nemaju objedinjen račun.
A što se tiče klime, zavisi i od položaja stana, ima li drveća. Moj stan je okrenut na jugozapad i blizu ceste. Zgrada nema termofasadu tako da i to ima utjecaja. Krajem prošle godine sam stavio i novu klimu Toshibinu (stara je imala 13 godina) zbog novog zakona o održavanju i upravljanju zgrada, koji brani postavljanje klima uređaja na pročelje uz cestu. Pa ću sad na ljeto vidjeti kakvi će mi računi biti s tom novom klimom.

Meni je ovo uvijek zanimljiva tema, pa se nadam da će biti i drugima. Nas je u stanu četvero (ja, žena, djeca), stan ima oko 60-tak kvadrata, grijemo se na toplanu, pa i toplu vodu imamo od toplane. Stan je moj, otplaćen, nema kredita niti hipoteke. Režije za ožujak/mart su bile sljedeće:

HEP toplinarstvo: 47.85€ (imamo razdjelnike, grijanje plaćamo po potrošenoj energiji, a zagrijavanje tople vode po članu)
Voda (za 4 člana): 46.19€
Struja (HEP): 39.27€
Net, tel, TV (A1): 33.65€
Pričuva zgrade: 24.01€
Gospodarenje otpadom: 14.33 (plaća se po broju pražnjenja spremnika i po članu)
HRT: 10.62€
Grad: 5.62€ (komunalna naknada i Naknada za uređenje voda)

To bi ukupno bilo za 03/2025: 221.54€

To nisam uračunao troškove mobilne telefonije koje u mom slučaju iznose 12.93€ za mene (pretplata) i 12+6+6= 24€ (bonovi za ženu i djecu).

Slobodno pišite koliko vi plaćate režije i ima li promjena u odnosu na nekoliko proteklih godina.
Placam preko 400 eura samo za odrzavanje zgrade mjesecno, to je puno poskupilo u odnosu na prije, ostale troskove nemam pojma .

Back