Koliko plaćate režije?

Poruka
12.868
Meni je ovo uvijek zanimljiva tema, pa se nadam da će biti i drugima. Nas je u stanu četvero (ja, žena, djeca), stan ima oko 60-tak kvadrata, grijemo se na toplanu, pa i toplu vodu imamo od toplane. Stan je moj, otplaćen, nema kredita niti hipoteke. Režije za ožujak/mart su bile sljedeće:

HEP toplinarstvo: 47.85€ (imamo razdjelnike, grijanje plaćamo po potrošenoj energiji, a zagrijavanje tople vode po članu)
Voda (za 4 člana): 46.19€
Struja (HEP): 39.27€
Net, tel, TV (A1): 33.65€
Pričuva zgrade: 24.01€
Gospodarenje otpadom: 14.33 (plaća se po broju pražnjenja spremnika i po članu)
HRT: 10.62€
Grad: 5.62€ (komunalna naknada i Naknada za uređenje voda)

To bi ukupno bilo za 03/2025: 221.54€

To nisam uračunao troškove mobilne telefonije koje u mom slučaju iznose 12.93€ za mene (pretplata) i 12+6+6= 24€ (bonovi za ženu i djecu).

Slobodno pišite koliko vi plaćate režije i ima li promjena u odnosu na nekoliko proteklih godina.

Vi izgleda nemate Infostan nego je to "razvodnjeno" na zgradu, otpad i grad?

To je promenljivo, posebno kad je struja u pitanju. Nju, naravno, plaćamo više zimi kad se uključuju peći (jedna TA i jedna kaljeva u stanu od pedeset kvadrata). Prevedeno u evre, zimi je preko 50 dok je ispod te brojke kad je toplo vreme. Infostan je oko 2.000 dinara i malo preko, znači ne više od 20€. TV i internet su objedinjeni i oni su oko 4.000. Tu je i mobilni telefon koga plaćam 500 dinara mesečno za prepaid paket, mada će nažalost od juna taj paket biti 700.

A, da, tu je naravno i svima dragi godišnji porez, koji je meni još bio dupliran za 2024. jer se stan još vodi na babu koja je umrla. Zato gledam da ove godine prebacim vlasništvo na sebe.

Naravno da ima promena u cenama, i naravno da su više nego pre pet, šest i više godina. Sve poskupljuje ili je već poskupelo, pa što neće i režije. :ceka:

To je promenljivo, posebno kad je struja u pitanju. Nju, naravno, plaćamo više zimi kad se uključuju peći (jedna TA i jedna kaljeva u stanu od pedeset kvadrata). Prevedeno u evre, zimi je preko 50 dok je ispod te brojke kad je toplo vreme. Infostan je oko 2.000 dinara i malo preko, znači ne više od 20€. TV i internet su objedinjeni i oni su oko 4.000. Tu je i mobilni telefon koga plaćam 500 dinara mesečno za prepaid paket, mada će nažalost od juna taj paket biti 700.

A, da, tu je naravno i svima dragi godišnji porez, koji je meni još bio dupliran za 2024. jer se stan još vodi na babu koja je umrla. Zato gledam da ove godine prebacim vlasništvo na sebe.

Naravno da ima promena u cenama, i naravno da su više nego pre pet, šest i više godina. Sve poskupljuje ili je već poskupelo, pa što neće i režije. :ceka:
Nemam ni ja infostan, ne zivimo svi u Bg.

Voda oko 900 dinara- 7-8 evra mesecno.
Struja- prosek 30 evra.
telefon nemam pretplatu vec pripejd maksimum 20 evra mesecno.
Grejanje-drva ...ne placam nista....kad je sezona naravno tad je veca potrosnja.
Komunalno- 900 dinara mesecno.
I to je to u sustini.

kod mene ovako... kuća u Nemačkoj ca. 170m², cene su otprilike sledeće:
struja: 110€
grejanje - struja (topl. pumpa): 120€ (plaća se cele godine isti iznos, obračunava se na kraju na godišnjem nivou) i to je u našem slučaju ultra-povoljno jer nam je kuća u jako dobroj energetskoj klasi
voda: 50€
kanalizacija: 50€
internet/telefon: 30€
odnošenje smeća: 20€
ca. mesečno 400€ sve zajedno

Mora da živiš negde gde donose vodu sa brda na 10km udaljenosti na magarcima kada ovoliko košta
Kod "mene" je voda jedna od najskupljih, a možda i najskuplja u cijeloj Hrvatskoj. 1 kubik je 2.338€! Zgrada, po članu, mnogi ni ne paze koliko troše.

Evo račun:
1000011226.jpg

Kod "mene" je voda jedna od najskupljih, a možda i najskuplja u cijeloj Hrvatskoj. 1 kubik je 2.338€! Zgrada, po članu, mnogi ni ne paze koliko troše.

Evo račun:
Pogledajte prilog 1716757

To mi je debilana sto svako nema svoj vodomer. Tako je i u svim malo starijim zgradama u Srbiji.

Pa vodomer kosta 50 evra, uglavnom se voda uzima sa jedne, eventualno 2 vertikale, i cak i da moraju 2 vodomera, niti je neko veliko ulaganje niti neka nauka da se instalira.

Evo napravio sam usporedbu s 03/2023. Tad sam režije platio 206.23€. Znači u 2 godine nekih 15€ više. Isti stan, isti broj članova.

Troškovi za 03/2023:
Grijanje: 49.75€
Voda: 39.62€
A1: 37.04€
Struja: 25.50€
Pričuva: 24.01€
HRT: 10.62€
Smeće: 10.08€
Grad: 5.62€
Stubište: 4€

Znači nešto je više, nešto manje, nešto isto. Sad ne plaćamo troškove stubišta jer to po novom zakonu (od 01.01.2025.) sad ide iz pričuve zgrade.

Srbija jedna kuća
struja 4000
voda 1500
komunalije 600
telefon 1000
internet + kablovska 3000
porez 7000

Druga kuća
struja 3000
voda 1000
gas 12000
tel plus kablovska 3000
internet 4000
komunalije 600
porez 12000

U Hrvatskoj 3 stana,s obzirom da niko ne živi tamo plaćam samo paušale,plus oko 200e poreza za svaki.

To mi je debilana sto svako nema svoj vodomer. Tako je i u svim malo starijim zgradama u Srbiji.

Pa vodomer kosta 50 evra, uglavnom se voda uzima sa jedne, eventualno 2 vertikale, i cak i da moraju 2 vodomera, niti je neko veliko ulaganje niti neka nauka da se instalira.
Neki hoće, neki neće. Treba skupiti 50.01% potpisa u zgradi, a to je malo teže.

Srbija jedna kuća
struja 4000
voda 1500
komunalije 600
telefon 1000
porez 7000

Druga kuća
struja 3000
voda 1000
gas 12000
tel plus kablovska 3000
internet 4000
komunalije 600
porez 12000

U Hrvatskoj 3 stana,s obzirom da niko ne živi tamo plaćam samo paušale,plus oko 200e poreza za svaki.
jel bar privodiš neke dame s velikim grudima u sve te prazne gajbe?! 🤔 :mrgreen:

Srbija jedna kuća
struja 4000
voda 1500
komunalije 600
telefon 1000
porez 7000

Druga kuća
struja 3000
voda 1000
gas 12000
tel plus kablovska 3000
internet 4000
komunalije 600
porez 12000

Sad ćeš malo više plaćati poreze, jer sad se i kod nas uvodi porez na nekretnine. Iznosi se kreću od 0.8€ do 8€ po metru kvadratnom.
https://www.poslovni.hr/nekretnine/...-tko-je-sve-izuzet-od-obveze-placanja-4477933

Haha,retko.
Ne stižem ni da odem do tamo.
Bio sam pre par nedelja na moru nakon 5 meseci,a u ove ostale ću sada za prvi maj,i to samo posao,majstori itd.
Sad imam gde,a nemam vremena,a nekad nisam imao gde,pa je bilo dovoljna i šuma,stub ispod velikog mosta preko Dunava,neka osmatračnica,nečija napuštena kuća,ulaz u poštu u noćnim satima...

Ne, kod mene nema. To ima Zagreb, Zagrebački holding, oni imaju objedinjene gradske račune. Kod mene to nema, svaki je račun za sebe.
Voda je konstantno visoka i kroz godinu je najveći trošak. Grijanje i struja se izmjenjuju. Grijanje je najskuplje zimi, jer se plaća po potrošnji, ljeti nema grijanja pa se plaća samo zagrijavanje tople vode i paušal. Ljeti struja raste zbog klima uređaja.

A zamisli,skoro sam ovde objavio da sam dobio nasledstvo od nekog ćoveka za kog nisam ni znao da postoji.
Postupak je u toku.Ispalo je da ima još dvoje pored mene.
Ukupno 21 nekretnina,ali samo su dve kuće,ostalo su zemljišta,šume,oranice
A lik koji je to pokrenuo želi sve da prepiše na sebe.Malo sam guglao i ispalo je da je to neki milioner iz Hrvatske,koji godinama sve to korist,i nikad nije javio da mi imamo trećinu svega.Za par nedelja treba da idem sa tim njihovim proceniteljem,da mi kažu vrednost i ponude pare.
On misli da pojma nemam,ja uzeo advokata i sve proverio.Sve te šume su hrastove.
Jedna šuma u blizini te naše se prodaje za 150000e.
Biće zanimljivo kad odem tamo.
https://www.njuskalo.hr/nekretnine/prodaja-zemljiste-vucaca-cazma-9941-m2-oglas-46767235

Poslednja izmena:

Back