authorite
Aktivan član
- Poruka
- 1.667
Juce sam sa mamom vodila razogovor preko skajpa, po ko zna koji put, o svojoj situaciji u prevodu: nazaposlenosti. Zapravo trenutno imam neki honorarni posao koji me, zapravo , vise kosta nego sto mi donosi novca (jer dok platim telefonski racun i prevoz koji mi je potreban da bih isti posao valjano obavljala, na kraju dodje da sam zbog tog posla u minusu, u kom ne bih bila da ga ne radim i sedim besposlena kod kuce), ali vec krajem meseca tog posla nece biti pa eto me opet u klubu besposlenih. Dakle, nije da posla nema. Obrazovanje imam, kvalifikacije imam, ali … sve te agencije koje su mi ponudile posao su lose, znam da potkradaju klijente, znam da su sefovi idioti, znam kako se ophode prema zaposlenima, znam kakav stres zaposleni imaju sa besnim klijentima…I sve to…jednostavno, nije za mene. Ja ne znam kako da se nosim sa ljudima u kriznim situacijama. Nekoliko mojih prijatelja rade u takvim uslovima. I zaradjuju. Kukaju oni, placu, tesko im je, stres je nepodnosljiv, ali oni se ne pitaju kako ce preziveti sledeci dan..kao sto se pitam ja. Ali ja ne umem da se snadjem na takvom mestu. Ja ne zelim da ljudima prodajem nesto u sta ne verujem, ja to ne umem. Ne mogu da ih gledam u oci i lazem kako je nasa usluga najbolja na svetu, i da tako nesto dobro nigde drugde nece naci, i da pri tom, znam da to nije istina, i da ce sutradan doci da se zale i da me psuju i da mi prete… Ne, ja to ne mogu. A onda me moja mama pita: a kako drugi mogu? Zasto drugi nemaju principe, ili znaju da ih progutaju i da opstanu u ovom surovom svetu?
E, pa draga mama… I ove principe koji me sada je.u mi je neko ostavio u amanet. 90ih godina, kada smo ja i brat bili deca, nije se imalo ni za sta, ni za patike, ni za jaknu ni za farmerke, da ne govorim: izlaske, putovanja, skolovanje ili bilo kakav luksuz koji su, opet, neki drugi (oni bez principa) mogli svojo deci da priuste. Zasto mama i ti i tata niste pristupili SPS-u ili JUL-u, kada se znalo da je to bio garantovan opstanak cak i vise od toga, a eto , na kraju, niko od njih nije ni odgovarao, sta vise.. Govorili ste da to niste vi, da imate principe, kodekse stali vec, da je politika *****, da je moral najbitniji… a dvoje dece? Jesu li principi bili vazniji od buducnosti svoje dece? Pa ako ste vi mogli u svoje vreme da gajite svoje principe zasto ja sad nemam prava na njih?
Eto, nisam imala nista od luksuza, kao moji vrsnjaci, deca politicara, i nisu mi tata i mama ostavili materijalno bogatstvo. Ali zato…. principe su mi ostavili na kilo… prosto ne znam sta cu i kud cu sa njima. Nekima roditelji ostave kuce i pare, nekima urodjeni osecaj za moral i gajenje principa. Kako da ne budes zahvalan?
Kako vi prelazite preko tih moralnh i etickih barijera u svojoj glavi ako znate da je to put ka komfornijem zivotu tj. novcu?
E, pa draga mama… I ove principe koji me sada je.u mi je neko ostavio u amanet. 90ih godina, kada smo ja i brat bili deca, nije se imalo ni za sta, ni za patike, ni za jaknu ni za farmerke, da ne govorim: izlaske, putovanja, skolovanje ili bilo kakav luksuz koji su, opet, neki drugi (oni bez principa) mogli svojo deci da priuste. Zasto mama i ti i tata niste pristupili SPS-u ili JUL-u, kada se znalo da je to bio garantovan opstanak cak i vise od toga, a eto , na kraju, niko od njih nije ni odgovarao, sta vise.. Govorili ste da to niste vi, da imate principe, kodekse stali vec, da je politika *****, da je moral najbitniji… a dvoje dece? Jesu li principi bili vazniji od buducnosti svoje dece? Pa ako ste vi mogli u svoje vreme da gajite svoje principe zasto ja sad nemam prava na njih?
Eto, nisam imala nista od luksuza, kao moji vrsnjaci, deca politicara, i nisu mi tata i mama ostavili materijalno bogatstvo. Ali zato…. principe su mi ostavili na kilo… prosto ne znam sta cu i kud cu sa njima. Nekima roditelji ostave kuce i pare, nekima urodjeni osecaj za moral i gajenje principa. Kako da ne budes zahvalan?
Kako vi prelazite preko tih moralnh i etickih barijera u svojoj glavi ako znate da je to put ka komfornijem zivotu tj. novcu?