Koliko bakšiša dajete ?

zato sto ti sedis u njegovom lokalu?njegovi konobari te sluze?uzivas u njegovom ambijentu?pijes,jedes njegovu hranu?

Imam utisak da ne razumeš.

Poenta bakšiša nije da nekome čini platu, već je to trebala da bude nagada za ekstra zalaganje. Pošto je poenta ugostiteljstva da te neko ugosti, i ako to uradi na neki ekstra dobar način, ti tog nekoga nagradiš. To je osnovna poenta bakšiša -> nagrada za ekstra zalaganje. Ako dobiješ standardnu uslugu, onda se ne daje bakšiš jer taj neko nije uradio ništa "ekstra", uradio je "običan" posao za koji svakako prima platu.

Međutim, onda su ljudi počeli da daju svima, bez obzira da li su dobili "običnu" ili ekstra uslugu, to su ovi takozvani davači.
Počelo da se podrazumeva da konobari dobijaju bakšiš.
A onda su to sve videle gazde pa su konobarima SMANJILI platu za iznos tog bakšiša i praktično im ga uzeli.
Što znači da mi svi plaćanjem bakšiša, zapravo plaćamo gazdu, ne konobara.

Sve je to prilično bizarno i prefrigano, i to na način da su potrošači zapravo ispali majmuni.

I što je najgore, umesto da se pobune zbog bezobrazluka, oni još i opravdavaju taj harač po principu "pa njima su male plate". Pa naravno da su im male plate kad su im gazde smanjile platu za iznos bakšiša i sve nas zajedno napravili retardima. Nego je svet uvek funkcionisao na principu šišanja ovaca pa nema razloga da se to ne radi i u ovom slučaju ;)

i zasto samo kelnerima?
zasto ne date baksis vozacu gsp-a jer vas je lepo dovezao do stanice, onom iz gradskog zelenila jer je lepo ozelenio, portiru jer vas ljubazno pusti unutra?

zasto bas samo kelnerima, frizerima, medicinskim sestrama i popovima? :mrgreen:
Popovima???
Šališ se? Mi se u februaru krijemo od njih. Ono kada osveštavaju kuće za 20-50 KM. Nismo više tako naivni.

Da, samo što to onda nije bakšiš. Jer ako je gazda smanjio nekome platu za iznos bakšiša, znači ti zapravo plaćaš njemu.

I takav sistem je prosto retardiran, što bi ti ostavljao pare nekom gazdi... nego je narod naivan i napravljena je vešta manipulacija.

Radnici u ugostiteljstvu se smatraju tkz Tipped Employees, sto znaci da je federalni zakonom dozvoljeno da im poslodavac placa ispod minimalne vrednosti rada, bukvalno oko $7 dolara po satu.
Ali je taj isti poslodavac dužan da postuje zakon države u kojoj posluje, i ako je tamo na primer (u toj americkoj državi) minimalna nadnica $15, onda poslodavac mora da bude siguran da federalni minimalac + bakšiš ispunjavaju minimum od tih $15 dolara.
Situacija je još komplikovanija, kao na primer ako bakšiša ne bude dovoljno, poslodavac mora na druge nacine da obezbedi da oni prime minimum odredjen zakonom.
Inace bakšiš (za razliku od Srb) se zvanično prijavljuje, i placa se porez na njega, takodje ne ide individualnom konobaru, nego se deli izmedju celog tima koji prima bakšiš.

Zato se u Americi i Kanadi toliko potencira davanje baksisa, kao i davanje baksisa gde je samoposluzivanje, tj narucis pice na sanku, sam pokupiš, sam nadjes sto i sam sklonis kad završiš.

Ima dosta razloga zašto je to tako, sli to je već van ove teme.

Tako je. Cena radnog sata (h).

Svaka država ima svoj zakon o minimumu, ali se recimo vrti oko $15/hrs.
U ugostiteljstvu ( i još nekim zanimanjima) postoje varjacije da tako kažem, kako se dolazi do tog minimuma, a to je bakšiš + federalni minimum. Time je poslodavac deo svojih novčanih obaveza prebacio na kupce. Zato davanje baksisa ovde je kompleksno, jer nije samo da li si zadovoljan uslugom, nego i egzistencija tih ljudi.

Poenta bakšiša nije da nekome čini platu, već je to trebala da bude nagada za ekstra zalaganje. Pošto je poenta ugostiteljstva da te neko ugosti, i ako to uradi na neki ekstra dobar način, ti tog nekoga nagradiš. To je osnovna poenta bakšiša -> nagrada za ekstra zalaganje. Ako dobiješ standardnu uslugu, onda se ne daje bakšiš jer taj neko nije uradio ništa "ekstra", uradio je "običan" posao za koji svakako prima platu.

Međutim, onda su ljudi počeli da daju svima, bez obzira da li su dobili "običnu" ili ekstra uslugu, to su ovi takozvani davači.
A onda su to sve videle gazde pa su konobarima SMANJILI platu za iznos tog bakšiša i praktično im ga uzeli.

Sve je to prilično bizarno i prefrigano, i to na način da su potrošači zapravo ispali majmuni.

I što je najgore, umesto da se pobune zbog bezobrazluka, oni još i opravdavaju taj harač po principu "pa njima su male plate". Pa naravno da su im male plate kad su im gazde smanjile platu za iznos bakšiša i sve nas zajedno napravili retardima. Nego je svet uvek funkcionisao na principu šišanja ovaca pa nema razloga da se to ne radi i u ovom slučaju ;)

U principu se slažem sa tobom, ali to nije uvek slučaj, osim ako ne govoriš iskljucivo o Srb.
U nekim zemljama je uvredljivo ostavljati bakšiš, a u nekim je moralna obaveza da bi ti zaposleni imali od čega da žive..

Konobari nikada nisu ni imali visoke plate.
Niti ih imaju negde na svetu, nezavisno od gazde.
"Gazda" ima balkanski, polumafijaski ton u savremenom zargonu.

Dajemo baksis i vlasnicima koji rade u svojim kafanama, kakve najcesce srecemo po Mediteranu.
Neretko rade od unuka do deda, neretko nisu bogati, neretko su posteni i casni ljudi koji placaju poreze.

Ima takvih i kod nas.
Pelivan je takav da obojica sinova bivseg vlasnika sluze goste i rade u proizvodnji.

Biti konobar je slabo placen posao koji podrazumeva rad na nogama, a u Srbiji i rad u jako zadimljenim prostorijama.
U Srbiji su mahom u pitanju studenti koji rade i studiraju, disu onaj nikotin i trpe iza ponoci ko zna kakve.
Ako su lepe devojke, mogu samo zamisliti kakve.

To je posao sa nultom zastitom, bez zdravstvenog, porodiljskog i penzije.
Posao "za usput" dok se nesto bolje ne pojavi i sigurno posao od kojeg se i dvoclana porodica ne moze izdrzavati.

I zato ne zalim sto dinara koliko od mene dobiju. I ne razmisljam o tom novcu.
I zato mi nije zao sto ce ga dobiti neka studentkinja koja ce tu raditi jos pola godine dok ne izleti sa radnog mesta zbog bolovanja ili ispitnog roka.

Slične teme

Back