Koliko još km možete da pređete na rezervi?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.860
Česta vožnja s malo goriva može oštetiti pumpu za gorivo u automobilu (jer se ne podmazuje kako treba),
a može se i pokupiti talog sa dna rezervoara, što šteti filteru goriva.

Koliko tačno možete da pređete na rezervi?

To zavisi od više faktora: od modela automobila, prosečne potrošnje, da li vozite po gradu, na autoputu ili lokalnim putevima, kao i od vašeg stila vožnje.
Neka vozila mogu preći preko 70 kilometara, dok druga jedva 30–40 kilometara nakon što se lampica upali, piše HAK revija.
Clipauto.jpg

Kako sami da izračunate koliko goriva ostaje kad se upali rezerva?

Kada vam se upali lampica za rezervu, idite što pre na pumpu.Sipajte gorivo do vrha.
Uzmite podatak iz tehničke dokumentacije vašeg auta – kapacitet rezervoara (npr. 55 litara).
Ako ste na pumpi natočili, recimo, 49 litara, znači da je u trenutku paljenja lampice u rezervoaru ostalo oko 6 litara.
Na osnovu prosečne potrošnje (npr. 6 l/100 km), možete izračunati da možete da pređete još oko 100 kilometara.
Ovo nije precizna nauka – mnogo toga zavisi od puta i vozačkih navika. U gradu i na autoputu troši se više,
dok se na lokalnim putevima sa manjim ograničenjem brzine troši manje.

Kako sami da izračunate koliko goriva ostaje kad se upali rezerva?

Kada vam se upali lampica za rezervu, idite što pre na pumpu.Sipajte gorivo do vrha.
Uzmite podatak iz tehničke dokumentacije vašeg auta – kapacitet rezervoara (npr. 55 litara).
Ako ste na pumpi natočili, recimo, 49 litara, znači da je u trenutku paljenja lampice u rezervoaru ostalo oko 6 litara.
Na osnovu prosečne potrošnje (npr. 6 l/100 km), možete izračunati da možete da pređete još oko 100 kilometara.
Ovo nije precizna nauka – mnogo toga zavisi od puta i vozačkih navika. U gradu i na autoputu troši se više,
dok se na lokalnim putevima sa manjim ograničenjem brzine troši manje.
Rezerva bi trebalo da se pali na određen broj litara u rezervoaru. Nevezano za to koliko je litara goriva sipano u nekom periodu pre.

Ja sipam kad mi padne ispod pola tako da pojma nemam koliko može da pređe moj auto na rezervi. Isto savetujem i vama jer će vam duže trajati ceo sistem za ubrizgavanje goriva, naročito pumpa u rezervoaru.
Da, kad je pri kraju povuče mulj sa dna
PS; ima je svako, napravi se vremenom
Ugradite predfilter za gorivo
Nije skup, lako se montira.
Možete i sami,
Treba vam filter i 2 stege
PS: Na Mečkama koje sam imao ugradjivao sam ih
I redovno čistrio, jer nam prodaju svakakav benzin i naftu
Ako to udje i ventile ili brizgaljke, eto posla za majstore...

Zavisi od auta i pumpe za gorivo, kod novijih automobila, kada se upali lampica više se ne računa kolika je distanca, kod kazaljke se vidi, na starijim, a onda ako znaš koliko možeš daleko na rezervi, pa promeniš pumpu za gorivo više ne važi to što si znao....realno je da na rezevi može da se predje od 80 do 150 km....
I naravno, ne može da povuče mulj, ali se isprazni instalacija pa je potrebno duže verglanje, što je poseban problem, jer ne znaš u kakvom stanju ti je akumulator već posle 2 godine....

Obicno 50tak kilometara ali to zavisi i od toga koliko je tacan merac goriva. Sa godinama mu opada pouzdanost tako da tih 50 moze lako da bude 20. Drugo, ne treba nikada voziti blizu rezerve, pumpa teze radi, a postoji i sansa da povuce djubre sa dna rezervoara.
Tako sam se ja zeznuo na plin kad sam kupio auto, ajde kao racunam ce da izdrzi...isli smo ja i neko drustvo i krk stade a benzin ni kap u rezervoaru ....srecom radila mi pumpa za gorivo pa smo se nekako snasli za 2 litra benzina i to nocu kod jednog coveka sto bio cuvar na nekom stovaristu, a jedan lik svercuje gorivo verovali ili ne kao da su 90te, nema benzin ...ja sam popizdeo, ima samo naftu.

Back