Koliko jezika govorite?

Koliko jezika govorite?

• 1

• 2

• 3

• 4

• 5

• 6-8

• 9-11

• 12-14

• 15 i više

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Srpski sa vecinom dijalekata, bogatim recnikom arhaizama :D
Engleski -sa 5 casova nedeljno mora se znati,
Nemacki stucam vamo tamo, ali gramatiku znam.
Latinski - ucio sam ga, sto ne znaci da ga znam, ali us forsiranja prof. Jan Vagine, savladao sam dosta reci.

Srpski sa vecinom dijalekata, bogatim recnikom arhaizama :D
Engleski -sa 5 casova nedeljno mora se znati,
Nemacki stucam vamo tamo, ali gramatiku znam.
Latinski - ucio sam ga, sto ne znaci da ga znam, ali us forsiranja prof. Jan Vagine, savladao sam dosta reci.

Ma učila sam ja i španski dve godine u gimnaziji, ali ne bih rekla da ga nešto znam...
možda rauzmem dosta toga, ali ne bih se usudila da govorim...
i latinski imali 4 godine, ali od toga skoro ništa nije ostalo ...

Pored dece sam nešto i italijanskog pohvatala, oni ga učili u osnovnoj od petog razreda do kraja...

A pitanje je valjda ipak bilo koje jezike zaista znamo?
a to su samo oni koje sam navela u prvom postu...

Ma učila sam ja i španski dve godine u gimnaziji, ali ne bih rekla da ga nešto znam...

Pored dece sam nešto i italijanskog pohvatala, oni ga učili u osnovnoj od petog razreda do kraja...

:ok: Slazem se ;)

Ceki, znas da te gotivim, pitanje je potpuno namestu, dakle ne varam se u proceni.

Moderna, Duska ne srice narodne pesme. Ona uspesno pise svoje pesme.:)

Znam, jednom je spevala i jednu za mene. Kvalitet tipa, "Plac Majke Bozije".

Upravo se spremam za izlazak sa jednim deckom. Najverovatnije cemo se smuvati veceras, ali sam danas razmisljala bas o stranim jezicima na nasim prostorima. Naime, ovde neko upise fakultet i odmah misli da zna taj jezik. Posebno su napucani ti filolozi. Kada mi nesto palamude o nekim zackoljicama u jeziku, koji uce, a koje im serviraju ti "urbani" i "slobodoumni" profesori, uvek spremni za neke malo ekstravagantnije metode ucenja.
Ja sam gotov ceo zivot provela okruzena engleskim jezikom. Od trece godine sam isla u anglikansku skolu, gde se govorio engleski, isla sam u rimokatolicke skole u Svajcarskoj, gde sam govorila engleski, nemacki, francuski (tu sam ga zamrzla), isla sam u skole u Kanadi i Americi i u Engleskoj. Zivela sam i u Kanadi (drzavljanka sam) i Americi (polagala sam vozacki ispit u Severnoj Dakoti sa 14 godina). Engleski mi je kao maternji jezik. Onda se nadje neki pametnjakovic da mi drzi lekcije o engleskom jeziku, ispravlja mi izgovor (britanski), jer je on ucio bolje (cuo iz druge ruke od profesora, koji je ucio), ispravlja me kada koristim neke kolokvijalizme, da su amriknizmi ili da su anglicizmi. Tako i za nemacki, francuski, italijanski, spanski i sl.
Da li to svi u Srbiji samo govore gramticki ispravno? Hebrejski zbog nostalgije govorim samo kada sam u Izraelu, a to mi je kao maternji jezik, jer je to prvi jezik koji sam cula. Da li ce me neko odavde ispraviti i za hebrejski? Kako to ovde ljudi uvek uce izvorne govornike njihovom jeziku?

Back