Koliko je "varanje" ozbiljan problem?

Brankich, objasni mi u kojoj ravni razvoj ljudskih prava stavljas u kontekst pada morala danas? Ako sam te dobro shvatio, onda ti je "dobar pravac" na kraju posta u svetlu danasnjeg stanja u politici, medjudrzavnim i medjuljudskim odmosima., totalno smesan zakljucak. Svi smo svedoci raspada medjunarodnog prava, kompromisa i tolerancije, a u isto vreme raste gola sila, kao proizvod moci. Ljudi se ubijaju, drzave se ruse, o kakvim moralima i pravima ti pricas? To o cemu ti pricas zavrsilo je pedesetih, tinjalo do devedesetih, a danas je eksplodiralo u kontra smeru, onom u kojem su ljudska prava i slobode instrumenti mocnih koji politike baziraju na dvostrukom standardu i laznom moralu. To je slika te evolucije, a ne nikakav redukcionisticki pristup, napisimo ono sto je dobro, a lose zaboravimo. Mauna :)
Pa sa davanjem nekih osnovnih ljudskih prava raznim grupama, što se poslovično postiže raznim prinudama, na duže staze, nakon nekoliko generacija menja se svest ljudi i posledično moralne norme dobijaju druge okvire.
Ljudi su takvi kakvi su, ako nema prinude obično su neartikulisana gomila te sad postoji taj trend o kojem pričaš, promovisanja samovolje, nekakve naročite posebnosti, sebičluka. Samo ne mislim da je taj trend kataklizmičan. Bilo je i ranije perioda dekadencije, raznih mračnih pobuda pa smo ih pregurali i izvlačili pouke. Samo verujem da takvi periodi ne dolaze slučajno, već kad popuste zatege, a društvo nije spremno dočekalo promene, svest se nije promenila pa ne zna ni čemu te promene služe, ni šta sa novostečenom slobodom.

A da je bilo u prošlom veku nešto bolje, to stvarno ne vidim, svetski ratovi, imerijalizam, kolonijalizam, atomske bombe i ostala čuda. Ali jeste bilo bolje upakovano da se lakše proguta gorka pilulica, drugačije ustrojstvo, stvaralački plodniji period, te je malo makar i prividno oplemenilo naše sirove ljudske porive.
Primera radi, deca cveća su, čim je prestala opasnost od prinudne mobilizacije, obukla odela, kravate i otišla na posao, o miru i slobodnoj ljubavi više niko nije imao da peva čim su njihove guze bile na sigurnom, ali su nadahnula i iznedrila i umetnički plodan period. Sad je sve vulgarizovano do krajnjih mera, bez ikakvog nadahnuća. Ali cenim da će i to proći... makar za par vekova.

- - - - - - - - - -

Brankich, objasni mi u kojoj ravni razvoj ljudskih prava stavljas u kontekst pada morala danas? Ako sam te dobro shvatio, onda ti je "dobar pravac" na kraju posta u svetlu danasnjeg stanja u politici, medjudrzavnim i medjuljudskim odmosima., totalno smesan zakljucak. Svi smo svedoci raspada medjunarodnog prava, kompromisa i tolerancije, a u isto vreme raste gola sila, kao proizvod moci. Ljudi se ubijaju, drzave se ruse, o kakvim moralima i pravima ti pricas? To o cemu ti pricas zavrsilo je pedesetih, tinjalo do devedesetih, a danas je eksplodiralo u kontra smeru, onom u kojem su ljudska prava i slobode instrumenti mocnih koji politike baziraju na dvostrukom standardu i laznom moralu. To je slika te evolucije, a ne nikakav redukcionisticki pristup, napisimo ono sto je dobro, a lose zaboravimo. Mauna :)
Pa sa davanjem nekih osnovnih ljudskih prava raznim grupama, što se poslovično postiže raznim prinudama, na duže staze, nakon nekoliko generacija menja se svest ljudi i posledično moralne norme dobijaju druge okvire.
Ljudi su takvi kakvi su, ako nema prinude obično su neartikulisana gomila te sad postoji taj trend o kojem pričaš, promovisanja samovolje, nekakve naročite posebnosti, sebičluka. Samo ne mislim da je taj trend kataklizmičan. Bilo je i ranije perioda dekadencije, raznih mračnih pobuda pa smo ih pregurali i izvlačili pouke. Samo verujem da takvi periodi ne dolaze slučajno, već kad popuste zatege, a društvo nije spremno dočekalo promene, svest se nije promenila pa ne zna ni čemu te promene služe, ni šta sa novostečenom slobodom.

A da je bilo u prošlom veku nešto bolje, to stvarno ne vidim, svetski ratovi, imerijalizam, kolonijalizam, atomske bombe i ostala čuda. Ali jeste bilo bolje upakovano da se lakše proguta gorka pilulica, drugačije ustrojstvo, stvaralački plodniji period, te je malo makar i prividno oplemenilo naše sirove ljudske porive.
Primera radi, deca cveća su, čim je prestala opasnost od prinudne mobilizacije, obukla odela, kravate i otišla na posao, o miru i slobodnoj ljubavi više niko nije imao da peva čim su njihove guze bile na sigurnom, ali su nadahnula i iznedrila i umetnički plodan period. Sad je sve vulgarizovano do krajnjih mera, bez ikakvog nadahnuća. Ali cenim da će i to proći... makar za par vekova.

- - - - - - - - - -

Ja ne mogu da verujem da ovako anahrono pises, kao da su tehnologija, nauka, tehnike manipulacije tj maksimalno zloupotrebljena psihologija, redovno stanje covecanstva 10.000 godina. Istorija je u kontekstu o kojem pricamo neupotrebljiva za poredjenje

Ja ne mogu da verujem da ovako anahrono pises, kao da su tehnologija, nauka, tehnike manipulacije tj maksimalno zloupotrebljena psihologija, redovno stanje covecanstva 10.000 godina. Istorija je u kontekstu o kojem pricamo neupotrebljiva za poredjenje
Ali za to je ranije služila religija, isto perfidni vid manipulacije kojoj uticaj u tom smislu jenjava, negde još uvek ne doduše.
Opet ti kažem, posledice u tolikoj meri nisam videla u svojoj generaciji, na većini tema ovde mi je teško bilo da prihvatim da je dekadencija tih razmera. Možda će u narednim generacijama biti očiglednije, tu već mogu samo da verujem na reč sociolozima. Možda i previše vere imam u ljudsku vrstu i njenu moć adaptacije.

To što potenciraš da je prevara greh to ti tako značajno činiš kao da si izmislio toplu vodu. Naravno da jeste, to niko ne spori. Što se ova zapovest našla među Mojsijevim zapovestima, zajedno sa pričom o preljubniku koji nije odoleo čarima lepe komšinice, po kojoj jedna eminentna forumašica nosi nick, i kazni koja ga je zbog toga stigla govori vrlo dobro o tome koliko je i u to vreme prevara povređivala supružnike i razarala brakove. A pričamo o starozavetnim pričama od kojih je neke zbog surovosti teško svariti, kad su bili dozvoljeni poligamni brakovi pod izvesnim uslovima... I svi koji varaju znaju koliko ta činjenica može da povredi partnera ukoliko sazna,šta tu treba dodatno da se obrazlaže?

To što nešto nazivaš grehom, razlikuje se od upiranja prsta u "grešnike", držanja slova, ovih tvojih nonšalantnih kategorizacija, kao preko mene ti neku poentu dokazuješ o kojekakvim ženama i njihovim brakovima. Sve pozivajući se na Bibliju, e to je strašno. Do te mere nerazumevanje i zloupotreba vere za potrebe namirenja svoje sujete.

pa ako ne sporiš, što ti je onda trebalo iks dana i dve teme da se konačno odlučiš da to prevališ preko tastature? u međuvremenu zastupajući stavove koji su u suprotnosti tvojoj najnovijoj izjavi.

i zašto tebe toliko pogađa kad se neko poziva na bibliju? pa u samoj bibliji piše da se ista treba upotrebljavati za korekciju. da, vrlo je značajno reći da prevara jeste greh pošto nisam baš siguran da se težina i implikacija shvata u potpunosti. nekako mi deluje da se preko toga olako prelazi i potcenjuju posledice, kako samog dela tako i olakog shvatanja. uzgred budi rečeno, da li možeš da mi objasniš koji način pominjanja Božije reči za tebe ne bi predstavljao uvredu? da li postoji uopšte? brankič, jel varaš ti muža? misim priznaćeš da je malo glupo da svoju nečistu savest projektuješ na one koji ti skreću pažnju na Božiju reč. zapravo treba da im budeš zahvalna jer te uče istini. i to takođe piše u bibliji.

ili možda misliš da je biblija knjiga preporuka koje se trebaju shvatiti proizvoljno, kako kome odgovara? fazon, znaš, prevara jeste greh ali ipak nije ako kosmopoliten napravi amandman?

A o mojim stavovima ne možeš ni da polemišeš jer nisi u stanju da pročitaš šta pišem, sve vreme nešto izvrćeš da bi me uklopio u sliku koji si stvorio na ne znam kojoj temi. Potpuno je legitimno da ti misliš šta hoćeš, ali kad meni počneš da obrazlažeš moje stavove i šta sam zapravo rekla to je takva budalaština da se pitam stvarno sa kakvim likovima ja ovde pričam.

pa eto recimo pročitao sam da si izjavila da je prevara greh. ako smatraš da je prevara greh onda ne možeš da ne smatraš da sam u pravu.

ili smatraš da je moguće da je ono što ja pričam tačno ali da nisam u pravu?

- - - - - - - - - -

davanjem prava grupama putem prinude na ostale sprečava se sebičluk? znači diskriminacija kao način sprečavanja 'samovolje sebičluka i naročite posebnosti'? da li ti uopšte shvataš koji je to oksimoron?

dalje, kažeš promena moralnih normi kao pozitivan trend... brankič, moralne norme potiču od Boga. oćeš sad opet da napraviš scenu ako ti kažem da je Bog savršen i da se u njegovoj reči nema šta menjati već da se ljudi trebaju menjati u skladu sa njegovom rečju?

i na kraju, koje grupe i koja ljudska prava? sodomiti možda? afirmisanje sodomitstva kroz promenu moralnih normi, jel to? šta kaže Bog povodom toga? zbog čega je uništio sodomu i gomoru?

ili možda žene? i tu je Bog prilično jasan brankič, žena nema šta da uzurpira muškarčev autoritet, ako to radi ona greši, čini jelte greh.

eto za brankič još malo biblije

nije bilo dobro ni u prošlom veku, ali sada je gore. treba stvarno biti poput onih što plaču i samospaljuju se po ulici zbog trampa da bi se izjavilo kako je napravljem pomak u pozitivnom smeru

Poslednja izmena:

Back