Koliko je "varanje" ozbiljan problem?

Da se drustvo kroji po meri onih najboljih, ne bi imala socijalnu pomoc za one koji prosto ne umeju da se snadju. To ti najbolje pokazuje zivot u drustvima kao sto je Srbija. Jak i snalazljiv covek zivi svuda dobro i u Srbiji i na bilo kojoj tacki zemaljske kugle jer na njega okolnosti ne uticu previse, dok vecina nije ni preterano pametna ni snalazljiva ni mozda jaka da potegne i radi dva posla, ni izdrzi ekstremne okolnosti.

Tako je isto i sa univerzalnim nacelima, ako su ona konstanta, sta je faktor koji utice na to koliko ce se primenjivati i postovati? Pa upravo uticaj drustva, nacin zivota, dostupnost, odsustvo osude za neka ponasanja itd...Sto te vraca na pocetak price, nisu svi toliko jaki da u promenjenim okolnostima istrajavaju u nacelima kao njihovi ocevi, dede, majke, bake koji su ruku na srce ziveli u totalno drugim uslovima.

Nije ovo opravadanje cinjenja loseg drugima (i sebi), vec razumevanje i konstatovanje pojava. Da bi ti izdvojio zito od kukolja treba ti i razmisljanja i analize i istrajavanja u nekim svojim nacelima a za to nisu sposobni svi.

ma naravno
evo kod nas trenutno
odes samo lijepo u sns da ti montiraju onaj bilbord na ledja i lopatu u ruke...valja prezivjeti
uostalom, ko je jos od malo bilborda umro...a dobijes i sendvic
jak i snalazljiv

inace, socijalna pomoc nije namijenjena onima koji prosto ne umeju da se snadju vec nesto sirim kategorijama drustva....
tj svaka stabilna drzava vodi i na taj nacin racuna o svojim gradjanima, kako bi oni sutra to isto radili za druge...e, sad sto smo mi bas super; jaki i snalazljivi...to je druga prica

Poslednja izmena:
Imas, naravno, nisam ni osporila tvoje pravo na misljenje. Samo hocu da kazem da moj deda nije propustao priliku da mom ocu (i njegovim drugarima) drzi lekciju "kako sve sto oni rade vodi drzavu propast...", pa onda moj otac isto to govori s vremena na vreme, ostaje da se nadamo da ce doci bolja vremena i da necemo morati i mi isto tako da se obracamo pokolenjima. :lol:
Svaka generacija ima svoje razloge zasto joj je/ nije, bilo nesto ok, koliko i da nama sa nase tacke gledista izgleda besmisleno.

Ili u prevodu, svako ima prava da trazi krivca za svoju nesposobnost.

jeste
evo, mi i pakistan...naizgled smo vrlo razliciti, al kad dodje recimo do ostavinskih rasprava i nasilja u porodici
odma se vidi ta...univerzalnost...zdravi korijeni, tradicije....pickematerine, al doslovno....

Ybmumater,ako nismo pakistanci...
Moral do neba,a goli ispod odela i ispod tog licemerja!
Ovamo bi se pojebali,ama iz cuga na kakvom pustom ostrvu da se ne zna ...
Samo društvene norme,glupe religije i ostala mravovska pravila mravinjaka kočnice...
Moral i ljubav!
Nebo i zemlja!
Glasam za zemlju,za ljubav...
Nebesnjaci voz u nebo!

Samo društvene norme,glupe religije i ostala mravovska pravila mravinjaka kočnice...
Moral i ljubav!
Nebo i zemlja!
Nebesnjaci voz u nebo!

aman smo svi isti
samo je taj sistem drutvenih normi kanda kod njih nesto zajebaniji momentalno
ovdje te samo ogovaraju ili popijes batine
tamo te lijepo prebiju i zapale pa onda citav komsiluk ima o cemu pricat danima

Ne gledam tako na to sukobljavanje generacija. Cak imam simptatije za kvalitetne rasprave zasto i kako, nekad i sad. :)

A kapiram da te nerviraju izgovori, kao i mene, i nije uvek nesposobnost problem, veci problem je lenjost.

U svim vremenima postoje uspesni i oni koji to nisu, koliko uspesnih se zali na zenu, decu, komsiju, vlast ili generaciju pre sebe?

Moral i ljubav!
Nebo i zemlja!
Nebesnjaci voz u nebo!

Proslo je vreme kada ste mogli da ih lozite na zemaljske "cari",

vec su ih proverili i sada plivaju niz vodu. :)

jesu jesu, zapravo preljubnici ubice lažovi lopovi i njima slični su u stvari cveće morala dok su ljudi koji samo pomenu moral ili Božiju reč u stvari licemeri i deset puta su gori od njih. ne znam samo da li u tu glupost veruješ zato što si se nagledala mozgoipiračkih filmova i nasisala propagande ili te takvi ljudi podsećaju na nečistu savest pa ih vidiš kao pretnju dok se sa grešnicima osećaš bezbedno, no nije ni bitno.

druga stvar, ništa ja tebi ne pripisujem, to su sve tvoje reči. iks puta sam te pitao da li je prevara greh ili nije, iks puta si presmešno izvrdala odgovor. a to upareno sa budalaštinama koje si pisala na onoj drugoj temi ne ostavlja mnogo mesta za stav da si protiv varanja. ili možda misliš da je neko idiot a ti mnogo lukava pa si zametnula tragove?

četvrto, pitaću te (mada verujem uzalud) da li je tebi bar poznato zašto si toliko OPSEDNUTA time da ja u stvari pokušavam da izrazim svoju moralnu superiornost uopšte, a kamoli preko tebe? misim nemoguće je da ne vidiš kolko je to glupo za reći

peto, kog bre tvog braka? ja sam tebe upotrebio radi generalizacije o ženama koje dele tvoje stavove i besmislicama kojima same sebe ujedaju za pozadinu, a to što ti nisi u stanju da povežeš stavove kao uzrok i ponašanje u braku kao posledicu veruj mi, tvoj je problem. samo me interesuje u kom tripu si povezala citate iz biblije sa time kad je to skroz posebna priča, reci mi kako te nije sramota da tako očigledno tovariš?

šesto, kakav problem imaš s biblijom? samo sam te pitao šta Bog kaže za prevaru pošto sam naslutio da si nekakva vernica a ti na sam pomen toga prvo ćutiš i vrdaš a sad šiziš. zanimljivo samo po sebi, šta imaš ti protiv Božije reči?

ti izgleda misliš da možeš reći šta god hoćeš i ako neko pokuša da izvuče sasvim logičan zaključak iz tvojih reči onda je on taj koji je zlikovac. presmešno

To što potenciraš da je prevara greh to ti tako značajno činiš kao da si izmislio toplu vodu. Naravno da jeste, to niko ne spori. Što se ova zapovest našla među Mojsijevim zapovestima, zajedno sa pričom o preljubniku koji nije odoleo čarima lepe komšinice, po kojoj jedna eminentna forumašica nosi nick, i kazni koja ga je zbog toga stigla govori vrlo dobro o tome koliko je i u to vreme prevara povređivala supružnike i razarala brakove. A pričamo o starozavetnim pričama od kojih je neke zbog surovosti teško svariti, kad su bili dozvoljeni poligamni brakovi pod izvesnim uslovima... I svi koji varaju znaju koliko ta činjenica može da povredi partnera ukoliko sazna,šta tu treba dodatno da se obrazlaže?

To što nešto nazivaš grehom, razlikuje se od upiranja prsta u "grešnike", držanja slova, ovih tvojih nonšalantnih kategorizacija, kao preko mene ti neku poentu dokazuješ o kojekakvim ženama i njihovim brakovima. Sve pozivajući se na Bibliju, e to je strašno. Do te mere nerazumevanje i zloupotreba vere za potrebe namirenja svoje sujete.

A o mojim stavovima ne možeš ni da polemišeš jer nisi u stanju da pročitaš šta pišem, sve vreme nešto izvrćeš da bi me uklopio u sliku koji si stvorio na ne znam kojoj temi. Potpuno je legitimno da ti misliš šta hoćeš, ali kad meni počneš da obrazlažeš moje stavove i šta sam zapravo rekla to je takva budalaština da se pitam stvarno sa kakvim likovima ja ovde pričam.

Back