Koliko je "varanje" ozbiljan problem?

vidi ove kichbran,
obozava defanzivu :mrgreen:

svi mi zivimo sami sa sobom
a i shodno odgovaramo posledicama nasih
odluka:)

- - - - - - - - - -

dajte ljudi nesto veselije
neke mozaike, freske...vazne...ima i realna istorija covjecanstva kojesta za ponudit....z:lol:

daj neku tvoju slicicu,
one su za malu decicu
a ni mi nismo dalje odmakli :lol:

Poslednja izmena:
Jesu.

Sada cu ja lepo i tehnicki da ti objasnim.

Danas ljudi imaju mnogo vise interakcija izmedju sebe, i mnogo vise komunikacije, informacija i poznanstava, i sav taj blud i nemoral se deli na vise ljudi u necijem zivotu

Ranije je sve to potiskivano, i ispoljavalo se kroz nasilni incest.

Znaci, danas imas mnogo manje nasilnog incesta nego ranije, ali generalno gledano, sve te negativne moralne stvari u ukupnom zbiru su iste kolicine po osobi.

Inace, ranije ti je incest bio kao dobar dan.

Ljudi koji veruju da su ljudi u proslosti bili bolji, su retardirani idioti, ukratko.

Kad vidiš odakle smo krenuli, šta smo sve pregrmeli kroz istoriju, koliko je trebalo vremena samo priznati osnovna ljudska prava raznim grupama, a na temu brakova gde žene u prisustvu muževa nisu smele da progovore bez dozvole, gde je visio bič iznad kreveta, gde su se na pijaci prodavale žene, gde je trebalo ubediti da su sposobne da glasaju, rade, da nije smak sveta ako devojka ostane trudna, a neudata i da je zato ne treba prognati iz sela, pa nek se snađe... kako je bilo ja sam prilično zadovoljna kako je na kraju sve ispalo. Da ne krećem od robovlasničkih društava i odsecanja ušiju robovima za potencijalnu krađu... Ali eto, menjale su moralne norme za sad u dobrom pravcu.

- - - - - - - - - -

vodi ove kichbran,

- - - - - - - - - -

daj neku tvoju slicicu,
one su za malu decicu

z:mrgreen: Nisam ofanzivac nikako, čak i u nekim strateškim igricama uvek birala jaču defanzivnu vojsku. :lol:

- - - - - - - - - -

dajte ljudi nesto veselije
neke mozaike, freske...vazne...ima i realna istorija covjecanstva kojesta za ponudit....z:lol:

Jao ne pomini freske, sad ćeš još dobiti lekciju o freskama... :sad2:

vidi ove kichbran,

- - - - - - - - - -

daj neku tvoju slicicu,
one su za malu decicu

drzi se golfa...:rotf:

- - - - - - - - - -

Kad vidiš odakle smo krenuli, šta smo sve pregrmeli kroz istoriju, koliko je trebalo vremena samo priznati osnovna ljudska prava raznim grupama, a na temu brakova gde žene u prisustvu muževa nisu smele da progovore bez dozvole, gde je visio bič iznad kreveta, gde su se na pijaci prodavale žene, gde je trebalo ubediti da su sposobne da glasaju, rade, da nije smak sveta ako devojka ostane trudna, a neudata i da je zato ne treba prognati iz sela, pa nek se snađe... kako je bilo ja sam prilično zadovoljna kako je na kraju sve ispalo. Da ne krećem od robovlasničkih društava i odsecanja ušiju robovima za potencijalnu krađu... Ali eto, menjale su moralne norme za sad u dobrom pravcu.

- - - - - - - - - -

z:mrgreen: Nisam ofanzivac nikako, čak i u nekim strateškim igricama uvek birala jaču defanzivnu vojsku. :lol:

- - - - - - - - - -

jasta cu
samo da ne krenem kachit kojekakve slikarije prne u znak protesta....z:mrgreen:

Nemoj tako, Kami je nas drug...

Moral? Pa to je sinonim za mog strica. Te price, ta predavanja... Sve je bilo ok dok mi `tičica nije sapnula da ima vanbracnu cerku. Aha, ali meni nevazno sve dok se nije potegla prica oko ostavinske rasprave posle xy godina. Naravno, krece prica o moralu i postenju koju sam prekinuo pitanjem kako mu se zove cerka. Od tada, da mu nisam sinovac, mislim da bi mi se najradije obracao sa vi.

Vernici? Najvise ih volim za Sv. Nikolu kad zderu pecenje za sve pare. O ovima sto se krste u prevozu kad prodju pored Crkve ne bih trosio testaturu.

To što potenciraš da je prevara greh to ti tako značajno činiš kao da si izmislio toplu vodu. Naravno da jeste, to niko ne spori. Što se ova zapovest našla među Mojsijevim zapovestima, zajedno sa pričom o preljubniku koji nije odoleo čarima lepe komšinice, po kojoj jedna eminentna forumašica nosi nick, i kazni koja ga je zbog toga stigla govori vrlo dobro o tome koliko je i u to vreme prevara povređivala supružnike i razarala brakove. A pričamo o starozavetnim pričama od kojih je neke zbog surovosti teško svariti, kad su bili dozvoljeni poligamni brakovi pod izvesnim uslovima... I svi koji varaju znaju koliko ta činjenica može da povredi partnera ukoliko sazna,šta tu treba dodatno da se obrazlaže?

To što nešto nazivaš grehom, razlikuje se od upiranja prsta u "grešnike", držanja slova, ovih tvojih nonšalantnih kategorizacija, kao preko mene ti neku poentu dokazuješ o kojekakvim ženama i njihovim brakovima. Sve pozivajući se na Bibliju, e to je strašno. Do te mere nerazumevanje i zloupotreba vere za potrebe namirenja svoje sujete.

A o mojim stavovima ne možeš ni da polemišeš jer nisi u stanju da pročitaš šta pišem, sve vreme nešto izvrćeš da bi me uklopio u sliku koji si stvorio na ne znam kojoj temi. Potpuno je legitimno da ti misliš šta hoćeš, ali kad meni počneš da obrazlažeš moje stavove i šta sam zapravo rekla to je takva budalaština da se pitam stvarno sa kakvim likovima ja ovde pričam.

ja se pozivam na lafontena i njegove bajke :))))))

Nemoj tako, Kami je nas drug...

Moral? Pa to je sinonim za mog strica. Te price, ta predavanja... Sve je bilo ok dok mi `tičica nije sapnula da ima vanbracnu cerku. Aha, ali meni nevazno sve dok se nije potegla prica oko ostavinske rasprave posle xy godina. Naravno, krece prica o moralu i postenju koju sam prekinuo pitanjem kako mu se zove cerka. Od tada, da mu nisam sinovac, mislim da bi mi se najradije obracao sa vi.

Vernici? Najvise ih volim za Sv. Nikolu kad zderu pecenje za sve pare. O ovima sto se krste u prevozu kad prodju pored Crkve ne bih trosio testaturu.

Kada smo vec kod greha...
Nema veceg nego se praviti da nemas dete a imas ga. Bar ja to tako vidim.

- - - - - - - - - -

Inace, ne mislim da je nasa ( mada se ja ne osecam kao vernik, ali hajde... jesam Srpkinja) vera uopste lose zamisljena. Ljudi bez savesti i treba od neceg da zaziru i nesto da im daje smernice. Ali, kao i sve sto je imalo pozitivnu ideju, mi zloupotrebimo. Mozda zato i toliko zaziranje od iste jer je postala patravan raznim osobama spremnim na gadosti. Malo cu da postim, malo cu da slavim slavu, malo cu da doniram crkvu, glumim domacina i time zataskam sva zlodela. Cvrc!

Kada smo vec kod greha...
Nema veceg nego se praviti da nemas dete a imas ga. Bar ja to tako vidim.

- - - - - - - - - -

Inace, ne mislim da je nasa ( mada se ja ne osecam kao vernik, ali hajde... jesam Srpkinja) vera uopste lose zamisljena. Ljudi bez savesti i treba od neceg da zaziru i nesto da im daje smernice. Ali, kao i sve sto je imalo pozitivnu ideju, mi zloupotrebimo. Mozda zato i toliko zaziranje od iste jer je postala patravan raznim osobama spremnim na gadosti. Malo cu da postim, malo cu da slavim slavu, malo cu da doniram crkvu, glumim domacina i time zataskam sva zlodela. Cvrc!

a je...u redu je to
vjera za ljude i zene z:lol:

Nego...Ovde nikako da se oduče da ne morališu po emocijama...Emotivna inteligencija ,većini ,u kerecu
pa je to razlog...
Lakše im taj emotivni krah (preljubni!) da tretiraju etičkim racionalnim obrascima,racionalnom logikom,
nego da iskažu empatiju za rastrgnutu-og preljubnika-cu i napuštenog-nu ljubavnim emocijama...Rastrojsvo
i rastrzanost i tugu uz ozlojeđenost zamenjuju kodeksima ponašanja koji vuku korene hristijanske i patrijarhalne...
A i tebe Ešu darnuo Kami u nervić atakom na nas matore? Ma tu je fifti prosents u pravu..

Ma ta prica je krenula od prosle teme, ali jesi u pravu da su emocije mnogo vaznije od morala...
Upravo su se "forumaski preljubnici" najvise uhvatili te price o moralu, a romantiku i ljubav bacili na smece.;)
A u pravu si i da su matori mnogo gori od mladih iako je sistem ranije bio humaniji, sada to nije.

Standardi se ne odredjuju po manjini, nego po vecini. Postoje izrazito karakterni i samosvesni ljudi, postoje vrlo nekarakterni i nesamosvesni ljudi, i jedni i drugi su manjina. Ono izmedju je vecina, niti su preveliki karakteri, niti su preterano samosvesni. Manjina se nije pokvarila jer je imala takav sticaj okolnosti ili predispoziciju licnosti, a vecina nema tu srecu da se rodi u porodici u kojoj mogu da nauce neki drugi obrazac od onog koji se servira.

Zato je bitno uticati na vecinu, da, onu vecinu koja ne moze da se pohvali nekom preteranom disciplinom ni karakternom postojanoscu. Tu drustvo treba da pomaze, da promovise, oblikuje a ako su ljudi prepusteni sami sebi i svojoj nesavrsenosti i odsustvu posebnosti, to vodi u ovo sto se desava.

Drustvo se ne kroji po meri onih najjacih, najpostojanih, najkarakternijih, nego po meri onih sasvim prosecnih koji niti su mnogo jaki, ni mnogo pametni, ni mnogo hrabri a ni mnogo slabi, jer na kategorije sa obe strane ekstrema, ionako nemas preveliki uticaj. Jak covek je jak u svakim okolnostima, slabic je slab i u najidealnijim.

:cmok:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Brankich, objasni mi u kojoj ravni razvoj ljudskih prava stavljas u kontekst pada morala danas? Ako sam te dobro shvatio, onda ti je "dobar pravac" na kraju posta u svetlu danasnjeg stanja u politici, medjudrzavnim i medjuljudskim odmosima., totalno smesan zakljucak. Svi smo svedoci raspada medjunarodnog prava, kompromisa i tolerancije, a u isto vreme raste gola sila, kao proizvod moci. Ljudi se ubijaju, drzave se ruse, o kakvim moralima i pravima ti pricas? To o cemu ti pricas zavrsilo je pedesetih, tinjalo do devedesetih, a danas je eksplodiralo u kontra smeru, onom u kojem su ljudska prava i slobode instrumenti mocnih koji politike baziraju na dvostrukom standardu i laznom moralu. To je slika te evolucije, a ne nikakav redukcionisticki pristup, napisimo ono sto je dobro, a lose zaboravimo. Mauna :)

Hajd ja da bidnem malo pravoslavan...z;) :
Treba saslušati i te "jednosmerne" koji zajune jer:Nije nagrada pred rajskim dverima velika ko ljubi prijatelje svoje i dobre ljude,već ko ljubi neprijatelje
svoje i rđave!
Da prevedem na akademski jezik:Emotivno stabilan čovek ima zadovoljstvo duhovno više jer je u stanju da sasluša i zla i gluposti i nelogićnosti...z;)

Uvek, i razgovarati i saslusati misljenje. Medjutim, kada takvi pokusaju glumiti autoritet a ne znaju gde su suplji, treba ih zabiti. Pa sta je na srpskoj politickoj sceni prisutno zadnjih cetvrt veka? 90% mrtvi glupan, koji slusaoca i sledbenika nadje u istom takvom sklopu.

- - - - - - - - - -

Te su najopasnije :malav:

Back