Koliko je "varanje" ozbiljan problem?

Nije to nikakav problem a pogotovo ne ozbiljan. Svi ce da predju preko toga da ne kvare svoju sliku u drustvu. Ako je zena ta koja vara njoj ce se pre oprostiti nego muskarcu jer ona je majka. Ako muskarac vara zeni je dovoljno sto je ona zena tj.glavna. A zasto se devojke ne zabavljaju sa ozenjenima, pa mozda nisu naletele na ozenjenog koji bi im se svideo, ako znas da je neko zauzet ne interesuje te itd.
Sve u svemu mislim da se ne treba opterecivati prevarom ako si slobodan ili u srecnom braku/vezi. Sto o tome razmisljati?

- - - - - - - - - -

:lol:

Nije to nikakav problem a pogotovo ne ozbiljan. Svi ce da predju preko toga da ne kvare svoju sliku u drustvu. Ako je zena ta koja vara njoj ce se pre oprostiti nego muskarcu jer ona je majka. Ako muskarac vara zeni je dovoljno sto je ona zena tj.glavna. A zasto se devojke ne zabavljaju sa ozenjenima, pa mozda nisu naletele na ozenjenog koji bi im se svideo, ako znas da je neko zauzet ne interesuje te itd.
Sve u svemu mislim da se ne treba opterecivati prevarom ako si slobodan ili u srecnom braku/vezi. Sto o tome razmisljati?
Ma da...najbolje da odaberemo suparnice/ke i privedemo ih kuci. :lol:

niko nju ne pljuje, nije pljuvanje ako kažeš kako jeste. misim šta treba sad neko sutra da se oženi njome, njoj dune da ga prevari jer je to po njoj ok ako se steknu uslovi (po njenom shvatanju stvari), i ono dođe lik sav izbezumljen, razbila mu porodicu, brak, život, pita je čekaj što a ona krene u neku spiku tipa pa znaš moj deda je varao moju babu a ti si lažno moralan jer mi sad prigovaraš, uostalom želim da čujem drugačije mišljenje a ti me sad kamenuješ. idi begaj bre, scena iz zone sumraka

- - - - - - - - - -

ili kaže ti si kriv zato što si sebičan jer želiš da realizuješ koncept u kom si odrastao :lol:
Auuu, al si ti psiho.
Aj nađi gde sam ja našla da je varati ok. Ja sam samo rekla da su često nemoralniji oni koji preljubnike razapinju na krst od preljubnika, što ti i dokazuješ. Jer od tog posta ti meni pripisuješ sve i svašta što nigde ni u naznakama ne stoji, da bi pokazao svoju moralnu superiornost naravno. A ovo tumačenje mene i mog braka je užas nad svim užasima. Imaš li tu granicu dokle ideš u tom propovedanju o moralu? Aj opet nađi neki citat iz Biblije da bi opet imao zaleđinu za ove budalaštine. Zlo i naopako.

Joj, ne pazim na terminologiju - ljubavnice/ke. Da li sada imam garanciju za srecnu vezu? :lol:

Pa ako neko ima ljubavnicu ili ljubavnika to onda nije bas srecan brak ili veza. Nego sam mislila sto bi se ljudi u srecnim brakovima opterecivali sa ljubavnicima kad ih nema. Ili jos gore oni slobodni.

- - - - - - - - - -

Mislim da moral ne bi trebalo da se posmatra samo kroz seksualnu sferu. Makar to bilo i varanje to spada u intiman zivot. Kao da nema osoba koje nikad ne bi prevarile a ovako su ljigave

Da.
Eticke norme jesu duhovno-religijsko nasledje, sto ce reci, neki su bezali sa casova.

- - - - - - - - - -

Strah vinograde cuva. :lol:

Da bi se eticko-moralne norme primenjivale, potrebno je i adekvatno okruzenje i nacin zivota. Uporedi sa telesnim izgledom, i trening i ishrana. Jedno bez drugoga ne ide, odnosno, slaba rakija :)

Zasto u arapskim zemljama fizicki odvajaju muskarce i zene, skoro i da nema kontakta medju nepoznatim ljudima, a na to i jake norme. Ne mogu jake norme a ovamo ti neko mase golom zadnjicom iz dana u dan.

Moderni nacin zivota je doneo predostupnost nekih izazivajucih sadrzaja. Uzmem banalan primer, da li si pre 30 godina mogla da zamislis da zena ide u teretanu i da joj licni trener koji je dodiruje, isteze, pomaze pri izvodjenju vezbi bude muskarac? Imale su jogu, peskircice i zene kao instruktore. Frizerski saloni su bili ili muski ili zenski, sa odvojenim delovima, jer starije zene nece da sednu pored muskaraca sa mokrom kosom. Tako su ucene.

I uvek je bilo varanja i pored najjacih zabrana i moralnih osuda, ali naravno da ce varanja biti manje ako ima manje i prilika za to. Opet se vracam na primer, recimo tvoj sin je licni trener, sportista i svakog meseca ima novu klijentkinju, mladu zenu, koju pipa, sa kojom prica, razvija prijateljski odnos, koja mu se poverava i kako ce on da ostane veran zeni? Tesko. Odlolece jednom, drugi put, peti put ce da ga iznervira zena, mozda ce da prolazi kroz krizu a ovde sveze parce torte koje se nudi na tanjiru i vice "pojedi me".

Sloboda sa sobom nosi mnogo vise izazova i za jedan i za drugi pol. Srusile su se barijere i sve je postalo predostupno a biologija je tu jaca od normi.

Ko god postavlja pitanje,zasto u srecnim brakovima,imaju partneri ljubavnika,odnosno ljubavnicu.,cini veliku gresku.Pod pojmom "srecan brak",podrazumeva se,da dvoje ljudi
udruzeni u zajednickom zivotu,odgovaraju jedno drugom.Pod tim odgovaraju,podrazumeva se,da su slicnih misljenja,da oboje nemaju losu narav,da finansijski nisu ugrozeni.
itd,itd. Medjutim,ako jedan od supruznika,"naleti" na osobu (musku ili zensku) koja u jednom spontanom momentu,moze da (njoj ili njemu) pruzi izvanredan seksualni uzitak,
to nije nikakva ne premostiva prepreka,da se zajednicki zivot ne nastavi.Seksualno uzivanje je jedno,a bracni zivot,drugi kolosek zajednickoh zivota,jednog para ljudi.
Ne postoji nikakva "prevara" u braku.Da li je "prevara", otici u teretanu.? Naravno da nije. Zasto bi odlazak kod ljubavnice,na dva tri sata nedeljno,to bio.To se odnosi i na zensku osobu.Ako ima ljubavnika,koji bi joj jednom nedeljno,"protresao" celu utrobu,jednim zestokim seksom,pa sta.Doci ce kuci smirena,kao monahinja Sv.Lucije.

Ko god postavlja pitanje,zasto u srecnim brakovima,imaju partneri ljubavnika,odnosno ljubavnicu.,cini veliku gresku.Pod pojmom "srecan brak",podrazumeva se,da dvoje ljudi
udruzeni u zajednickom zivotu,odgovaraju jedno drugom.Pod tim odgovaraju,podrazumeva se,da su slicnih misljenja,da oboje nemaju losu narav,da finansijski nisu ugrozeni.
itd,itd. Medjutim,ako jedan od supruznika,"naleti" na osobu (musku ili zensku) koja u jednom spontanom momentu,moze da (njoj ili njemu) pruzi izvanredan seksualni uzitak,
to nije nikakva ne premostiva prepreka,da se zajednicki zivot ne nastavi.Seksualno uzivanje je jedno,a bracni zivot,drugi kolosek zajednickoh zivota,jednog para ljudi.
Ne postoji nikakva "prevara" u braku.Da li je "prevara", otici u teretanu.? Naravno da nije. Zasto bi odlazak kod ljubavnice,na dva tri sata nedeljno,to bio.To se odnosi i na zensku osobu.Ako ima ljubavnika,koji bi joj jednom nedeljno,"protresao" celu utrobu,jednim zestokim seksom,pa sta.Doci ce kuci smirena,kao monahinja Sv.Lucije.

samo si jos blazeni osmeh uz smirenost zaboravio :lol:
ako je ona srecna i smirena
sta ces lepse od toga:)

Da bi se eticko-moralne norme primenjivale, potrebno je i adekvatno okruzenje i nacin zivota. Uporedi sa telesnim izgledom, i trening i ishrana. Jedno bez drugoga ne ide, odnosno, slaba rakija :)

Zasto u arapskim zemljama fizicki odvajaju muskarce i zene, skoro i da nema kontakta medju nepoznatim ljudima, a na to i jake norme. Ne mogu jake norme a ovamo ti neko mase golom zadnjicom iz dana u dan.

Moderni nacin zivota je doneo predostupnost nekih izazivajucih sadrzaja. Uzmem banalan primer, da li si pre 30 godina mogla da zamislis da zena ide u teretanu i da joj licni trener koji je dodiruje, isteze, pomaze pri izvodjenju vezbi bude muskarac? Imale su jogu, peskircice i zene kao instruktore. Frizerski saloni su bili ili muski ili zenski, sa odvojenim delovima, jer starije zene nece da sednu pored muskaraca sa mokrom kosom. Tako su ucene.

I uvek je bilo varanja i pored najjacih zabrana i moralnih osuda, ali naravno da ce varanja biti manje ako ima manje i prilika za to. Opet se vracam na primer, recimo tvoj sin je licni trener, sportista i svakog meseca ima novu klijentkinju, mladu zenu, koju pipa, sa kojom prica, razvija prijateljski odnos, koja mu se poverava i kako ce on da ostane veran zeni? Tesko. Odlolece jednom, drugi put, peti put ce da ga iznervira zena, mozda ce da prolazi kroz krizu a ovde sveze parce torte koje se nudi na tanjiru i vice "pojedi me".

Sloboda sa sobom nosi mnogo vise izazova i za jedan i za drugi pol. Srusile su se barijere i sve je postalo predostupno a biologija je tu jaca od normi.

Nesto sto konstantno odmaze coveku u relacijama (bilo koje vrste) je momenat kad krenemo od danasnje tacke da rasudjujemo unazad, relativizirajuci (stare?!) vrednosti i time obezlicimo osnovne postulate, nasledstvo koje je srz opstanka coveka uopste.
Gledas na "stvar" obrnutim redosledom - presiroko, ka pojedincu. Za mene to stoji drugacije, prvo ja, kao jedinka imam svoj cilj da zivim ovako ili onako, pa tek onda neki oblik zajednice daje smisao i doprinos mom unutrasnjem vidjenju zivota, tj teznji da nadjem jedinku sa kojom cu da se povezem emotivno, duhovno, da nam se poklope interesi.
Da se ne ponavljam iz mojih prethodnih postova, bez barijera ili sa njima, svest upravlja nama, a ne "pasulj" i "torta".

Auuu, al si ti psiho.
Aj nađi gde sam ja našla da je varati ok. Ja sam samo rekla da su često nemoralniji oni koji preljubnike razapinju na krst od preljubnika, što ti i dokazuješ. Jer od tog posta ti meni pripisuješ sve i svašta što nigde ni u naznakama ne stoji, da bi pokazao svoju moralnu superiornost naravno. A ovo tumačenje mene i mog braka je užas nad svim užasima. Imaš li tu granicu dokle ideš u tom propovedanju o moralu? Aj opet nađi neki citat iz Biblije da bi opet imao zaleđinu za ove budalaštine. Zlo i naopako.

jesu jesu, zapravo preljubnici ubice lažovi lopovi i njima slični su u stvari cveće morala dok su ljudi koji samo pomenu moral ili Božiju reč u stvari licemeri i deset puta su gori od njih. ne znam samo da li u tu glupost veruješ zato što si se nagledala mozgoipiračkih filmova i nasisala propagande ili te takvi ljudi podsećaju na nečistu savest pa ih vidiš kao pretnju dok se sa grešnicima osećaš bezbedno, no nije ni bitno.

druga stvar, ništa ja tebi ne pripisujem, to su sve tvoje reči. iks puta sam te pitao da li je prevara greh ili nije, iks puta si presmešno izvrdala odgovor. a to upareno sa budalaštinama koje si pisala na onoj drugoj temi ne ostavlja mnogo mesta za stav da si protiv varanja. ili možda misliš da je neko idiot a ti mnogo lukava pa si zametnula tragove?

četvrto, pitaću te (mada verujem uzalud) da li je tebi bar poznato zašto si toliko OPSEDNUTA time da ja u stvari pokušavam da izrazim svoju moralnu superiornost uopšte, a kamoli preko tebe? misim nemoguće je da ne vidiš kolko je to glupo za reći

peto, kog bre tvog braka? ja sam tebe upotrebio radi generalizacije o ženama koje dele tvoje stavove i besmislicama kojima same sebe ujedaju za pozadinu, a to što ti nisi u stanju da povežeš stavove kao uzrok i ponašanje u braku kao posledicu veruj mi, tvoj je problem. samo me interesuje u kom tripu si povezala citate iz biblije sa time kad je to skroz posebna priča, reci mi kako te nije sramota da tako očigledno tovariš?

šesto, kakav problem imaš s biblijom? samo sam te pitao šta Bog kaže za prevaru pošto sam naslutio da si nekakva vernica a ti na sam pomen toga prvo ćutiš i vrdaš a sad šiziš. zanimljivo samo po sebi, šta imaš ti protiv Božije reči?

ti izgleda misliš da možeš reći šta god hoćeš i ako neko pokuša da izvuče sasvim logičan zaključak iz tvojih reči onda je on taj koji je zlikovac. presmešno

samo si jos blazeni osmeh uz smirenost zaboravio :lol:
ako je ona srecna i smirena
sta ces lepse od toga:)

Doći će mu nervozna ko pas što mora da se zavuče opet u kuhinju i trpa veš u leš mašinu i
da nalazi njegove usrane gaće u korpi i da secka luk...:hahaha:
A ne zna da bi je isto to četkalo i kod onog što joj,kako kaže Lord,protresao utrobu...

A on kad se vrati od one lujke koja radi i nezamislivo,biće obesan od ponosa i pravi nabusiti
tiranin i misliće da je Sulejman u najmanju ruku...

Zamisli ih sad oboje bili u "šteti"-koji sudar interesa i neinteresa...z:cry:

Naravno,ko o ovom morališe,kuca na pogrešna vrata-crkvena su u trećoj ulici!

Rekla sam ti da mi se ne obracas pa nemoj ni preko reputacija. Plasis me bre covece

Nesto sto konstantno odmaze coveku u relacijama (bilo koje vrste) je momenat kad krenemo od danasnje tacke da rasudjujemo unazad, relativizirajuci (stare?!) vrednosti i time obezlicimo osnovne postulate, nasledstvo koje je srz opstanka coveka uopste.
Gledas na "stvar" obrnutim redosledom - presiroko, ka pojedincu. Za mene to stoji drugacije, prvo ja, kao jedinka imam svoj cilj da zivim ovako ili onako, pa tek onda neki oblik zajednice daje smisao i doprinos mom unutrasnjem vidjenju zivota, tj teznji da nadjem jedinku sa kojom cu da se povezem emotivno, duhovno, da nam se poklope interesi.
Da se ne ponavljam iz mojih prethodnih postova, bez barijera ili sa njima, svest upravlja nama, a ne "pasulj" i "torta".

Ono sto ja primecujem je neko romantizovanje proslosti u smislu, ljudi su nekada bili bolji, posteniji, ovakvi, onakvi. Covek je covek, ima instikte i porive a do koje ce im mere ti porivi bujati u velikoj meri zavisi od toga koliko mu je dopusteno. Bas dajem primer ekstremno zatvorenih drustava u tom smislu, pa i tamo pored najvecih zabrana toga ima, ali manjina je ta koja se usudi da zivi protiv nekih normi, vecina zivi u skladu sa normama. Isto tako, ja postujem tvoj izbor da zivis po svojim nekim nacelima ali kazem da ces u eri sloboda i dostupnosti naci manje jedinki koje su dovoljno samosvesne i jake karakterno da zive u skladu sa nekim postulatima i nasledjem njihovih dedova koji su ziveli u totalno drugim okolnostima. Onda dolazis do ovoga sto jeste, vecina prati sablon a manjina ostaje verna nekim svojim principima. Jer to je stihija koja nosi. Ako nekoj naciji trujes mozak Grandom u udarnim terminima, vecina ce to voleti, ali uvek ce biti manjine koja ce voleti Mocarta i rok, ali ce to biti manjina.

Ja ti garantujem da ce tvoja deca imati mnogo veci problem da zive i ostvare zajednicu u skladu sa njihovim unutrasnjim vidjenjima zivota jer ce ziveti u drugoj eri u odnosu na tebe. Koliko god ti bila modernih shvatanja, ti si oblikovana moralom, normom, standardima vremena u kom si odrastala i da ti neko sad da svu slobodu, ti bi se stidela da radis neke stvari jer ti je duboko usadjeno da je nesto nedopustivo, ali ljudi koji odrastaju i stasavaju u ovom vremenu nisu tako oblikovani a ni nacin zivota im ne pomaze da preterano obuzdavaju svoje nagone i porive.

e moj Dragce,
kum bacio kosku da pokaze Tabu;
ono,
ko kad su djavo i Bog se testirali sa Jovom.
ko naebo,
naravno jadnicak Jov.

meni su najcakaniji ovi sto se pozivaju na starozavetnog (inace, osnova islama a bome i jesa:mrgreen: )
a zaboravljaju osnivaca osnove etike
koji ne samo da je znao reci
ko nije...neka baci prvi kamen,
ako ti opali samar na desnom, okreni i levi i....

ali,
da je zabavno, zabavno je :lol:

a ima i onaj još stariji što siđe s planine sa dve kamene ploče na kojima piše ne čini preljube, poštuj oca i majku svoju i tako sve neke bezvezotine koje u vreme interneta i opštih sloboda i nemaju neku vezu sa stvarnošću u kojoj se živi.....što se mene lično tiče ne treba mi ovan predvodnik pa da za njim skačem u bezdan zato što to sve ovce čine jer je moderno....

a ima i onaj još stariji što siđe s planine sa dve kamene ploče na kojima piše ne čini preljube, poštuj oca i majku svoju i tako sve neke bezvezotine koje u vreme interneta i opštih sloboda i nemaju neku vezu sa stvarnošću u kojoj se živi.....što se mene lično tiče ne treba mi ovan predvodnik pa da za njim skačem u bezdan zato što to sve ovce čine jer je moderno....

taj je i napisao ovu melodramu o Jovu:lol:

Kakvih zvezdica? :D
One sto pokrivaju bRezobrazluke. :lol:
Ono sto ja primecujem je neko romantizovanje proslosti u smislu, ljudi su nekada bili bolji, posteniji, ovakvi, onakvi. Covek je covek, ima instikte i porive a do koje ce im mere ti porivi bujati u velikoj meri zavisi od toga koliko mu je dopusteno. Bas dajem primer ekstremno zatvorenih drustava u tom smislu, pa i tamo pored najvecih zabrana toga ima, ali manjina je ta koja se usudi da zivi protiv nekih normi, vecina zivi u skladu sa normama. Isto tako, ja postujem tvoj izbor da zivis po svojim nekim nacelima ali kazem da ces u eri sloboda i dostupnosti naci manje jedinki koje su dovoljno samosvesne i jake karakterno da zive u skladu sa nekim postulatima i nasledjem njihovih dedova koji su ziveli u totalno drugim okolnostima. Onda dolazis do ovoga sto jeste, vecina prati sablon a manjina ostaje verna nekim svojim principima. Jer to je stihija koja nosi. Ako nekoj naciji trujes mozak Grandom u udarnim terminima, vecina ce to voleti, ali uvek ce biti manjine koja ce voleti Mocarta i rok, ali ce to biti manjina.

Ja ti garantujem da ce tvoja deca imati mnogo veci problem da zive i ostvare zajednicu u skladu sa njihovim unutrasnjim vidjenjima zivota jer ce ziveti u drugoj eri u odnosu na tebe. Koliko god ti bila modernih shvatanja, ti si oblikovana moralom, normom, standardima vremena u kom si odrastala i da ti neko sad da svu slobodu, ti bi se stidela da radis neke stvari jer ti je duboko usadjeno da je nesto nedopustivo, ali ljudi koji odrastaju i stasavaju u ovom vremenu nisu tako oblikovani a ni nacin zivota im ne pomaze da preterano obuzdavaju svoje nagone i porive.

Dakle, o iskusenjima je rec, opet. I opet cu ja, kao svaka tetka, da se vratim na to da su eticke norme duhovno-religijsko nasledje koje se ne primenjuje, nego nosi u genima i pravovremeno uci. A nacina je bilo i bice bezbroj (za ucenje). Ko ne uci na vreme (svest) naucice iz iskustva, rezultat nisam ja izmislila, smislila, a isti je i za romanticare, konzervativce, neo ove/one,...evoluira se kad-tad. tacka kulminacije je dostignuta, idemo unazad (ka proverenim vrednostima) ako niste primetili. Privilegija danasnjeg coveka, da golim okom posmatra (filmski takoreci) razresnicu ludila. :)

Grand je najprostiji primer da je sve u drustvu taman kako treba - svakome svoje. Kako to da se "manjina" nije pokvarila? Edukacija deco, edukacija...nikada vrednovana umetnost nije bila dostupna sirokim masama, ne zato sto je arogantna sama po sebi, nego zato sto je mnogi (neuki) smatraju nepotrebnom. Oni imaju grand i svi srecni.

- - - - - - - - - -

Kad se ne razumemo u modu, ostacemo crne ovce. :znamiguje:

e moj Dragce,
kum bacio kosku da pokaze Tabu;
ono,
ko kad su djavo i Bog se testirali sa Jovom.
ko naebo,
naravno jadnicak Jov.

meni su najcakaniji ovi sto se pozivaju na starozavetnog (inace, osnova islama a bome i jesa:mrgreen: )
a zaboravljaju osnivaca osnove etike
koji ne samo da je znao reci
ko nije...neka baci prvi kamen,
ako ti opali samar na desnom, okreni i levi i....

ali,
da je zabavno, zabavno je :lol:

Bog starog i Bog novog zaveta je isti Bog. to je onaj Bog koji je u starom zavetu dozvoljavao čak i osvetu i razvod. u novom je rekao da se to više ne sme. možda ipak ponovo da razmisliš gde su stvari bile strožije. tužno je što ljudi vide Isusa kao nekakvog hipika s kojim će se lako dogovoriti istovremeno radeći šta oni hoće. misim tužno za njih. ili kad ga citiraju neka onaj ko je bez greha prvi baci kamen ali zaborave šta je kasnije rekao toj ženi - idi i ne greši više

Poslednja izmena:

tako su ucene jer su prakticno bile tek nesto vise od predmeta..otprilike ko kucni ljubimac ili nagradjena krava
a ne zelis da se tvoja nagradjena krava tek tako uparuje okolo...e, onda instaliras zabrane
raj, pakao, pojas nevinosti, hidzab...katran i perje...obrezivanje...javna osuda...sve to radi isti posao - stiti ti svojinu
danas kad je, konacno, malo teze posjedovat formalno ili neformalno druge ljude zakucala kriza moralnih vrijednosti na vrata...o uzasa, da li cemo stici zivi...ocemo, al bez staka u vidu drustvenih normi i rituala koji su tu da zastite jedinke nesposobne da sagledaju vlastite zivote

Back