Koliko je poverenje građana u institucije u Srbiji na najnižem nivou i da li je to opasno za državu?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
33.129
Istraživanja pokazuju da je poverenje građana u mnoge institucije, vlada, sudstvo, lokalna samouprava, veoma nisko. Primer: samo 14 % ispitanika kaže da veruje vladi. Serbian Monitor
I kada institucije ne funkcionišu onako kako ljudi očekuju bilo zbog korupcije, neodgovornosti, nejasnih procedura, posledice nisu samo u pojedinačnim slučajevima, već u opštem osećaju da je sistem protiv nas, a ne za nas.Da li je moguće obnoviti poverenje i da li je oporavak institucija neophodan za miran društveni razvoj? Ko bi mogao da pokrene proces vraćanja poverenja u institucije, ako smo svesni da današnja politička scena, ako ne računamo studentske liste, nema adekvatnog kandidata.

Istraživanja pokazuju da je poverenje građana u mnoge institucije, vlada, sudstvo, lokalna samouprava, veoma nisko. Primer: samo 14 % ispitanika kaže da veruje vladi. Serbian Monitor
I kada institucije ne funkcionišu onako kako ljudi očekuju bilo zbog korupcije, neodgovornosti, nejasnih procedura, posledice nisu samo u pojedinačnim slučajevima, već u opštem osećaju da je sistem protiv nas, a ne za nas.Da li je moguće obnoviti poverenje i da li je oporavak institucija neophodan za miran društveni razvoj? Ko bi mogao da pokrene proces vraćanja poverenja u institucije, ako smo svesni da današnja politička scena, ako ne računamo studentske liste, nema adekvatnog kandidata.

Ovo je takoreci zamena teza.

Nije sistem kriv sto je nakaradan, takav je zbog nacina razmisljanja.
Sistem se blatantno zloupotrebljava gde god je to moguce, cak i u postavkama zakona ugradjena je zloupotreba.
Zatim se ta zloupotreba primecuje kao neadekvatno ponasanje sistema.

Kad budemo poceli da razmisljamo na nacin da je sistem tu da nam pomogne, i da spreci zloupotrebu, tek onda moze da se prica o nekom poverenju, prvo izmedju nas, a time i uticaj na sistem da bude takav.

Drugim recima, prvo treba da pocnemo da postujemo jedni druge, da saslusamo neku drugu stranu i potrebe.

Naravno, neuporedivo je lakse pljuvati po svima i po sistemu.

I da, delegiranje popravke sistema nije nacin, mi moramo da se svi ukljucimo u popravljanje sistema, ne da delegiramo. Ali mi tako volimo da delegiramo (nista nas ne kosta).

nema institucija imamo samo nekog bolesnika koji je zajahao državu i koji svako malo vadi iz bulje neke svoje teorije stvarnosti onako stihijski kako njemu odgovara u određenom trenutku
pitanjce:
da li znas da se ovo sto pises vidi na netu bez obzira da li je taj neko ulogovan na krstaricu ?

Vest od pre godinu dana

1759797005320.png

Da ne govorimo o tome da ne znamo kako je to staro istraživanje odrađeno: koliko je bilo ukupno ispitanika, kojeg profila, itd

Pa mislim da za početak treba da definišemo šta je to država zapravo, ljudi ne znaju razliku izmeđe zemlje i države, zemlja je jedan kultno-istorijski i geografski prostor i nešto čega smo svi deo i sa čime se svi identifikujemo u nekom kulturno-istorijskom smislu dok je država već jedan pravno-birokratski termin i jedan sistem koji se zasniva na nekim birokratskim procedurama uz pomoć kojih vlada nekakav establišment (nebitno dal onaj izloženi ili onaj prikriveni) i oni povlašćeni su sami donosili i određivali te birokratske procedure kako je njima odgovaralo kako bi upravljali rajom, kontrolisali je i održali taj svoj povlašćeni status (I po mogućstvu i širili svoju moć i uticaj).
E sad kad smo to rasčivijali i odmrsili treba da postavimo pitanje da li se interes države kao takve isto što i interes naroda i da li je ono što je dobro za državu dobro i za narod i nas kao pojedince, ja mislim da to dvoje jako često nije sinhronizovano i jako često se razmimoilazi i ne poklapa (pogotovo u državama autokratskog tipa gde dominira kapitalizam i krupni kapital i čiji sistem se ne zasniva na tzv. "državi blagostanja" što je kod nas itekako slučaj).

Tako da se možemo zapitati ukoliko opada poverenje građana u državu da li bi ja trebao biti zabrinut zbog toga, ja mislim da ne bi i da ova ovakva država i ovaj ovakav sistem kakav trenutno imamo apsolutno ni ne zaslužuje bilo kakvo poverenje.

Back