Koliko djece je "normalno" imati?

U ne tako nekim davnim vremenima, porodice su bile mnogobrojnije nego danas, iako se tada veoma teško živjelo.
Danas, kada je skoro svako domaćinstvo optimalno ekonomski stabilno (čak i više od toga..) jedva jedno ili dvoje djece.. i kapak?
Imam jedno (ili nijedno).. "čekaj dok se osamostalimo, dok kupimo stan, opremimo kuću, sačekat ćemo bolje uslove/vremena za.. drugo, treće.." i tako prodju godine, ostanu najčešće sa jednim, eventualno sa dvoje djece tj naslednicima. Na nešto više i ne pomišljaju?

Danas se sve računa.. koliko izadju razni troškovi, režije, održavanja, putovanja, prehrana, ovo, ono.. računajući sve to, ljudi se vode onim da je bolji imati manje djece i tako im pružiti kvalitetniji i udobniji život.. kako djeci tako i njima samim?
Taman posla da trošim svoje fizičko a i mentalno zdravlje, odgajajući toliku djecu? ..ovakvih i sl mišljenja se danas mogu čuti skoro na svakom koraku.
Da li kasnijim stupanjem u brak, supružnici nemaju vremena a i živaca za više djece? Ipak, mnogi su poslije zažalili što nisu imali "hrabrosti" da imaju više djece.

Dok su neki zadovoljni i sa jednim djetetom, nadju se i oni koji želeći sina ili kćerku "doguraju" do 4,5 pa i više djece. Dakle, sve to je individualno.. koliko djece treba imati zavisi isključivo od samih supružnika tj partnera i njihovim željama i prohtjevima.
Ako se uzme u obzir da je školstvo kod nas besplatno, finansije ne moraju imati ključnu ulogu o broju djece.. ako se ima za jedno ima i zadrugo, treće.
"Ako ne možeš naći idealnog (a i dalje si sam(a)), rodi sebi dijete, da imaš barem naslednika, da se neko ima brinuti o tebi kad ostariš, da.." mnoge majke to govore svojim kćerkama ili sinovima da nadju bilo kakvu, nego nikakvu?

Po nekim mišljenjima dvoje djece je minimum. ali mnoge bake i deke su stava da je troje djece idealno?
Sve to kad se uzme u obzir, postavlja se pitanje, koliko djece danas treba imati?
3 deca zbog one pare za ovo treće
Ako nekoj fali treće da se javi na PP
Dogovor (za one pare)
:smeker:
 

Back
Top