Koliko bakšiša dajete ?

Nisam znala da si svetski cojek, zamišljala sam da si taksista u BG

Chill Reaction GIF by Kamie Crawford
Svetski taksista! z:lol:

Meni su napojnice takva debilana da bi ih zakonom zabranio da dođem na vlast. Kud su cijene ionako prenapuhane ja bih još trebao davati napojnice konobarima jer je gazda škrt da ih pošteno plati, a dobro posluje i zgrče pare. Ali, ako ćemo već davati napojnice, zašto se zaustaviti samo na konobarima? Zašto ne bi dali napojnicu npr. službeniku na šalteru u banci ili pošti jer je bio ljubazan i brzo obavio uslugu, ili što ne bi dali napojnicu policajcu koji nas je zaustavio i bio je ljubazan te nije puno gnjavio nego je samo pogledao vozačku i prometnu?

A pazite ovo:
https://net.hr/webcafe/svastara/val...-trgovci-0281cfd2-174a-11ef-a46a-2aa59d6e2c9e

Ovo je next level. Sad u Americi i samoposlužne blagajne traže napojnice?!:eek:

Meni su napojnice takva debilana da bi ih zakonom zabranio da dođem na vlast. Kud su cijene ionako prenapuhane ja bih još trebao davati napojnice konobarima jer je gazda škrt da ih pošteno plati, a dobro posluje i zgrče pare. Ali, ako ćemo već davati napojnice, zašto se zaustaviti samo na konobarima? Zašto ne bi dali napojnicu npr. službeniku na šalteru u banci ili pošti jer je bio ljubazan i brzo obavio uslugu, ili što ne bi dali napojnicu policajcu koji nas je zaustavio i bio je ljubazan te nije puno gnjavio nego je samo pogledao vozačku i prometnu?

A pazite ovo:
https://net.hr/webcafe/svastara/val...-trgovci-0281cfd2-174a-11ef-a46a-2aa59d6e2c9e

Ovo je next level. Sad u Americi i samoposlužne blagajne traže napojnice?!:eek:

Lepo je zahvaliti se i ostaviti bakšiš

Zanima koliko bakšiša ostavljate frizerki, kozmeticarki, ili za sve druge usluge u salonu ljepote, manikir, pedikir, kaficu, slastičarnoj, restoranu ?

Ako idete sa partnerom a on placa da li se dogovori sa vama ili on odlučuje ? I ko od vas dvoje je darežljiviji vi ili on ?

Uvek ostavim neku svotu, cak i u situacijama kada placam karticom. Neprijatno mi je da otvore onaj karton u koji cusnu racun, a da isti zateknu prazan.

Koliko ostavim zavisi od racuna...ako su dve kafe, sta znam, oko 600 dinara, ostavim 100din...ako smo potrosili 5670din za rucak, ostavim 6000din, otprilike.

Kakav je konobar ne igra ulogu, retko i primetim konobare. Licno nisam ljubitelj obigravanja, uvek mi bude neugodno kao da su igle ispod mene na stolici...ima i onih koji ti se nasmese i koje primetis, ali i njima ne bih ostavila vise na sarm jer bih se zacrvenela odavde do vecnosti.

Vi davači tako nagrađujete nerad i javašluk i to se posle odrazi na nas nedavače ni krive ni dužne.

Зашто да не оставим бакшиш. Често ми нађе слободно мјесто, па ми донесе још једну чашу воде, замолим за мало више шлага у кафи и то ми испуни, обавезно немем упаљач, па ми донесе... И сада да му дам, што би моја баба рекла кнап, па не иде!;)

Зашто да не оставим бакшиш. Често ми нађе слободно мјесто, па ми донесе још једну чашу воде, замолим за мало више шлага у кафи и то ми испуни, обавезно немем упаљач, па ми донесе... И сада да му дам, што би моја баба рекла кнап, па не иде!;)

Čitaj napisano, odgovaram na poruku gde neko kaže kako daje i ako se neko loše ophodi prema tebi, to je malo suprotno od ovoga što pišeš ;)

U Ameici i Kanadi je problem sa ugostiteljstvom jer je postojao (i dalje postoji) zakon gde poslodavac može da plati zaposlene ispod minimalne vrednosti rada odredjene zakonom, a zaposleni to nadoknade baksisom.
I zato se napravila ta “obaveza” da se ostavlja bakšiš.
Međutim zadnjih godina je ovde trend da se sve ide na samoposluzivanje, naročito u kafićima. I onda dolaziš u bizarnu situaciju, dodjes do sanka, narucis kafu i kolac, platiš, ostaviš bakšiš…a kafu i kolac nisi još ni probao !
I ovde se oseća da je taj sistem svima dokur..o i vrlo često za takve usluge ostavlja se ili min ili nikakav bakšiš.

Ti zaista zivis u Americi?
Ovo sto si napisao nije tacno.

Tacno je da konobari u stvari I “zive od baksisa” jer je u konacnici skoro 50% onoga sto zarade (ukupno).

Samousluzivanje nije tema a postoji jako dugo.

Poslodavac moze da plate zaposlene ispod minimalne cene rada? U Americi?
Smesno.

U Ameici i Kanadi je problem sa ugostiteljstvom jer je postojao (i dalje postoji) zakon gde poslodavac može da plati zaposlene ispod minimalne vrednosti rada odredjene zakonom, a zaposleni to nadoknade baksisom.
I zato se napravila ta “obaveza” da se ostavlja bakšiš.

Da, samo što to onda nije bakšiš. Jer ako je gazda smanjio nekome platu za iznos bakšiša, znači ti zapravo plaćaš njemu.

I takav sistem je prosto retardiran, što bi ti ostavljao pare nekom gazdi... nego je narod naivan i napravljena je vešta manipulacija.

Da, samo što to onda nije bakšiš. Jer ako je gazda smanjio nekome platu za iznos bakšiša, znači ti zapravo plaćaš njemu.

I takav sistem je prosto retardiran, što bi ti ostavljao pare nekom gazdi... nego je narod naivan i napravljena je vešta manipulacija.

Sistem je napravljen da tako nekako funkcionise.
U pravu si.
Zakonski su to “fino” regulisali.

Od 15% za manje račune do 10 za veće.

Inače sam izuzetno protiv bakšiša, ali sistem je takav da im plate praktično zavise od bakšiša. Nekad ne ostavim, ako mi se konobar ne sviđa
neka se bune sto ne dobijaju vece plate a ne sto im gosti ostavljaju mali baksis.
prakticno gosti placaju kucerine i dzipove vlasnicima lokala jer oni umesto da daju vise para ljudima koji rade, oni sebi pune dzepova a narod preko baksisa dotira kelnere.

ispada da su oni koji daju baksis ovce a vlasnici pametni.

i zasto samo kelnerima?
zasto ne date baksis vozacu gsp-a jer vas je lepo dovezao do stanice, onom iz gradskog zelenila jer je lepo ozelenio, portiru jer vas ljubazno pusti unutra?

zasto bas samo kelnerima, frizerima, medicinskim sestrama i popovima? :mrgreen:

Back