Koliki procenat ljudi u Srbiji zaista zeli da vidi Srbiju u EU? -Anketa

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li ste vi za EU ili ste protiv ?

• Za

glasova: 25 34,2%
  • Protiv

glasova: 48 65,8%

• Ukupno glasova
    73
Ako ćemo o sramoti, ti pojma nemaš šta je to : )
I ne botujem, živim normalan život neopterećen politikom, ali ne dam da mi izdajnici blate domovinu jer ovde sam rođena, živim i nemam drugu državu.
Srpkinja sam po rođenu i opredeljenju, gledam svoja posla, ne solim pamet neistomišljenicima, ne kurčim se statusom, naročito ne pokazujem mišiće ;)
Botuješ jer niko ne blati Sbiju već one koji su je okupirali.
Botuješ jer braniš pokvarenu vlast koja je opljačkala i urnisala tvoju državu.

Ako to ne vidiš, onda si slepa i ne razlikuješ pojam vlasti od pojma države.
A ako nisi slepa, onda si bot.

Izaberi šta si od ta dva.

Zvuči moćno kad se sve složi kao teorija zavere sa dozom kolonijalne mitologije, ali realnost je ipak malo komplikovanija. EU nije nastala kao produžena ruka Amerike, već kao evropski odgovor na dva svetska rata, odnosno na stotine miliona mrtvih i kontinent u ruševinama. Cilj je bio da se prekine vekovno krvoproliće između evropskih naroda, da se stvori stabilnost i zajedničko tržište.

Priča o "kontinentu belih ljudi" više govori o tebi nego o Evropi. Ako misliš da se svet menja, u pravu si, ali svet se ne menja nazad u 19. vek. Nacionalne države bez šire saradnje u današnjoj ekonomiji ne znače snagu već znače izolaciju, siromaštvo i sukobe.

Što se sirovina tiče, Evropa se nije "samoblokirala", već se odrekla ucena jednog režima koji koristi gas kao oružje. To ima cenu, ali i dostojanstvo. Sloboda nije besplatna. Kad isti bude odlučio da se ponaša civilovano, biće i trgovine.

A to da je "rat ok" ako pobediš, zvuči kao da je izvučeno iz vojnih biltena 1939. Danas, rat ne rešava ništa dugoročno, samo ostavlja razvaljenost i patnju koje svi na kraju plaćamo.

Evropa možda ima problema, ko nema, ali pokušava da ih rešava dijalogom, zakonom i saradnjom. To nije slabost, to je civilizacijski iskorak. Divljački nagon da se sve razbije i vrati u prošlost obično vodi kroz ruševine, ne do slobode, nego do propasti.
Pretvoriti jedan kontinent u političku tvorevinu nije nemoguće no u Evropi nije moguće.

Priča o sporazumima do kojih se došlo nakon velikih ratova ne pije vodu. Sama Evropa nikad nije bila dovoljno jaka da sama kontroliše svoje političke procese. Jedini uspešan projekat ujedinjenja kontinenta jeste hrišćanstvo i to samo zato jer je jedan značajan deo ostavljen regionalnim gospodarima (a njihove oblasti su poslužile kao jezgro stvaranja kasnijih nacionalnih država; to je proces koji ima svoje iznimke, npr Srbe, ali je generalno pristojno objašnjenje za katoličko-protestantsku Evropu).

Nije stvar samo u gasu. Tu su i ostale sirovine koje je lakše dobiti iz Rusije nego ih crpsti u visoko kontrolisanim evropskim uslovima. Uzmimo samo litijum za primer. Plus toga tu je i tržište koje je nestalo. Kriza u poljoprivrednom sektoru Evrope samo je jedna posledica.

O gubitku starih vrednosti, časti, vere, pristojnosti, slavljenju homoseksualizma i svih drugih oblika perverzije da i ne govorimo.

Jeste MOJA država. U čemu je problem?
Kakav problem imaš sa mnom i mojom državom?

Izaberi šta si od ta dva.
Nisam primorana da biram, znam šta sam, ko sam.
A ti?
Dragi, znaš i sam, i dosta nas sa Krstarice, šta si sve pisao o sebi, o svom 'ljubavnom statusu' koji ne umeš da rešiš te svoje 'zadovoljstvo' pretačeš u tobože političke kampanje sa neskrivenom agresijom.

Ćuti, živi život koji si odabrao i moraš da živiš, pusti nas nekako ćemo se sami snaći.

Kakve podvale, pročitaj ceo prvi član Ustava još jednom pa onda razmisli šta se od navedenog kod nas poštuje.

Pazi, PRVI ČLAN USTAVA, koji se svakodnevno gazi i negira i onda se pojavi neko da kaže "podvala"

Pitao sam te zašto pokušavaš da podvaljuješ u raspravi (i to vrlo detinjasto) pokušavajući da izjednačiš EU (koja je nešto materijalno/realno postojeće sa svojim različitim dobrim i lošim svojstvima) i "evropske principe i vrednosti" što je samo APSTRAKTNI POJAM (hipotetički konstrukt) - ideal napunjen pozitivnim karakteristikama... i koji, kao takav, ne postoji u značajnijoj meri nigde pa ni u realnopostojećoj EU?

Kako možeš da realnu zajednicu država (konfederaciju) izjednačavaš sa pojmom/apstrakcijom? Da li živis u mašti ili u stvarnosti? Čemu to?

A te i sl. proklamacije/vrednosti/spiskovi lepih želja se inače gaze i negiraju svuda - zato je to samo proklamacija u srpskom ustavu kao što su slične i u drugim. A kakva je praksa pa i u samoj EU možeš da pročitaš iz prve ruke u svedočenju npr. forumaša MOST6 u njegovom postu br. 78 na ovoj temi

Jeste MOJA država. U čemu je problem?
Kakav problem imaš sa mnom i mojom državom?

Nisam primorana da biram, znam šta sam, ko sam.
A ti?
Dragi, znaš i sam, i dosta nas sa Krstarice, šta si sve pisao o sebi, o svom 'ljubavnom statusu' koji ne umeš da rešiš te svoje 'zadovoljstvo' pretačeš u tobože političke kampanje sa neskrivenom agresijom.

Ćuti, živi život koji si odabrao i moraš da živiš, pusti nas nekako ćemo se sami snaći.

Znači Ćaci.
Okej :D

E, tako te volim; nema palamuđenja, nema mišića, nema pesnica, samo tvoj zaključak :lol:
1747560829642.png

Priča o sporazumima do kojih se došlo nakon velikih ratova ne pije vodu. Sama Evropa nikad nije bila dovoljno jaka da sama kontroliše svoje političke procese.

Bila je jaka onoliko koliko je bilo potrebno. Napravljen je ambijent koji je bio najbolji za život decenijama. Sad kad su Ameri odlučili da idu svojim putem, neke stvari će se menjati i treba raditi na samostalnosti.

Nije stvar samo u gasu. Tu su i ostale sirovine koje je lakše dobiti iz Rusije nego ih crpsti u visoko kontrolisanim evropskim uslovima. Uzmimo samo litijum za primer. Plus toga tu je i tržište koje je nestalo. Kriza u poljoprivrednom sektoru Evrope samo je jedna posledica.

Slažem se, ali ako sirovine dolaze uz ucene i bombe, onda nisu tako ni jeftine ni povoljne.

Interesntno kako rusofili uvek vide samo ono što žele da vide a sve ostalo zanemare. Evropa nikada nije bila protiv trgovine ali ne može se trgovati ako bacaš bombe po evropskim državama bez obzira što tvrdiš da imaš razlog. Razlog je uvek lako smisliti ali neke stvari se ne rade ako želiš dobrosusedske odnose.

O gubitku starih vrednosti, časti, vere, pristojnosti, slavljenju homoseksualizma i svih drugih oblika perverzije da i ne govorimo.

Ne postoji nikakav gubitak vrednosti već pričaš napamet jer si podložan propagandi sa istoka. Proputuj malo zapad i videćeš da ima svakakvih vrednosti a najveća od njih je da možeš da budeš ono što želiš, bez da te neko osuđuje.

Varaš se. U Hrvatskoj nema značajnijih proizvođača malina. Građani Hrvatske sele iz Hrvatske u druge države EU (većinom u Njemačku, Irsku, Švicarsku te u skandinavske zemlje) zbog više razloga, a glavni su korupcija državnih vlasti i administracije, fokus političara na ustaše, četnike i partizane umjesto na gospodarski razvoj i standard građana, nepovoljna struktura zanimanja u gospodarstvu (inženjeri, biokemičari, robotičari, kemijski tehničari, agronomi i mnogi drugi stručnjaci ne mogu se zaposliti u Hrvatskoj, jer je lepeza radnih mjesta u Hrvatskoj značajno oslabljena i sve se svodi na turistička zanimanja tipa kuhar, pomoćni kuhar, pizza majstor, sobar, konobar... ili na poslove tipa prodavač xyz, dostavljač, vozač...), niske plaće, velike cijene i nemogućnost da se u 45 godina radnog staža zaradi od plaće za kupnju vlastitog stambenog prostora, a značajno utječe i nepotizam te zapošljavanje po partijskoj i/li rodbinskoj vezi.

Iako ima dijela istina, većina je netočno.

1. nema nekog egzodusa biblijskih razmjera, manje se iselilo ljudi koego koncem 19. st, u međuraću i tijekom SFRJ

2. RH je 1971. bila prva zemlja u Europi po iseljavanju, a sad je 7. Drugačija socio-ekonomska klima

3. kad već gledamo preko plota, stanovništvo RS brže opada nego ono RH, dane su već dvije tablice.

4. turizam jest prezastupljen, no druge grane su solidno razvijene. Ljudi idu zbog manje nacionalne svijesti iviše pohlepne gluposti, a manje zbog prave nužde. Mađari, npr., imaju viši stupanj korupcije i slabije organizirano gospodarstvo, no ne sele se zbog mentaliteta.

5. uglavnom, za ovakve zemlje nema racionalnoga kriterija zašto neki ljudi idu u pečalbu. Npr. brže se prazne baltičke zemlje od RH, a razvijenije su i funkcionalnije. Razlog je kolektivno-psihološki, a i ne znamo ga.

6. priče o nekoj teškoj birokraciju kod nas su bajke, kao i slične. RH ima praktički isti stupanj iseljavanja kao Italija i Portugal, a to su tipične mediteranske zemlje. Oni imaju kao neki manji plus u uvozu, no to je zbog Afrikanaca koje sad tjeraju i deportiraju jer im je dosta njih, pa ljuckopravaši cvile:

Dakle- većina teza, a koje se protežu kroz novine ne stoji. Većina iseljenih su, uz možda 30% iznimaka, budale koje nemaju pojma o životu i što bi s njim.

dem2.jpg

Poslednja izmena:
Koliko je Srbija dosad UKUPNO para dobila iz EU fondova za sve ove godine "bezalternativnog puta" i KOLIKO je para manje naplatila u budžet samo po osnovu NENAPLAĆENIH CARINA koje su ukinute zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU?

Da uporedimo te dve sume novca i da onda egzaktno vidimo šta je zaista naš ekonomski interes a šta je zaglušujuća (ili zaglupljujuća) propaganda EU nameštenika u Srbiji?
Srbija je od EU institucija dobila preko 4 milijarde eura pomoći za razvoj državnih institucija i programa.
2008. izvoz Srbije je bio malo više od 7 milijardi dolara, te godine je potpisan sporazum o pridruživanju i stabilizaciji kojim su među ostalim ukinute carine između EU i Srbije.
To je privuklo puni stranih firmi čine je izvoz skočio na 33 milijarde dolara 2024., nezaposlenosti pala sa 25% ja 8%, plaće skočile sa 400e na skoro 900e.
Bez toga bi Srbiju do sada prestigla Albanija i glumila Moldaviju 2.0 na Balkanu.
Opet, čini mi se da to većina u Srbiji i potajno priželjkuje, misleći da će im se vratiti mladost ako toče gorivo iz litarne Coca-cola boce.

Pitao sam te zašto pokušavaš da podvaljuješ u raspravi (i to vrlo detinjasto) pokušavajući da izjednačiš EU (koja je nešto materijalno/realno postojeće sa svojim različitim dobrim i lošim svojstvima) i "evropske principe i vrednosti" što je samo APSTRAKTNI POJAM (hipotetički konstrukt) - ideal napunjen pozitivnim karakteristikama... i koji, kao takav, ne postoji u značajnijoj meri nigde pa ni u realnopostojećoj EU?

Kako možeš da realnu zajednicu država (konfederaciju) izjednačavaš sa pojmom/apstrakcijom? Da li živis u mašti ili u stvarnosti? Čemu to?

A te i sl. proklamacije/vrednosti/spiskovi lepih želja se inače gaze i negiraju svuda - zato je to samo proklamacija u srpskom ustavu kao što su slične i u drugim. A kakva je praksa pa i u samoj EU možeš da pročitaš iz prve ruke u svedočenju npr. forumaša MOST6 u njegovom postu br. 78 na ovoj temi

Aloeeee

Idi umij se hladnom vodom što kaže tvoj dragi vođa

Nisam prijatelju ja pisao Ustav Srbije pa da baš stavim "evropske vrednosti" a ne univerzalne, svetske, ruske, kineske, anglo-saksonske, daleko-istočne, briksovske ili neke druge vrednosti,

Obrati se autorima i traži da se promeni.

Moraćete samo da predložite alternativu, pa izvolite, razmislite

Hrvatska i Bugarska su šampioni iseljevanja između zadnja dva popisa.
Bugarska po prvi put u svojoj istoriji ima manje stanovnika od Srbije.

Ljudski resurs je jedini nezamenljiv, sve ostalo je rešivo.
Mislim da je tu Srbije nedostižna, 1990. 9,8 milijuna stanovnika, 2025. 6,56 milijuna stanovnika. Minus od 3.3 milijuna.

Eno je Madjarska u EU odavno, pa je Orban na vlasti od kada su usli u istu i jase i dalje... Nista to ne garantuje.

1990. 9,8 milijuna stanovnika, 2025. 6,56 milijuna stanovnika. Minus od 3.3 milijuna.
Losa ti je racunica.
1991. godine po popisu je u Srbij bez Kosmeta bilo 7,8 miliona ljudi, 2022. je popisano 6,6 miliona.

Aloeeee

Idi umij se hladnom vodom što kaže tvoj dragi vođa

Nisam prijatelju ja pisao Ustav Srbije pa da baš stavim "evropske vrednosti" a ne univerzalne, svetske, ruske, kineske, anglo-saksonske, daleko-istočne, briksovske ili neke druge vrednosti,

Obrati se autorima i traži da se promeni.

Moraćete samo da predložite alternativu, pa izvolite, razmislite
Da si malo pametniji možda bi posle 2 ponavljanja razumeo šta te pitam - zašto smatraš da su EU (konfederacija) i neka sintagma (skup reči) - evropske vrednosti sinonimi tj. ISTA stvar (kako si pokušao da podvališ u prvom postu na koji sam se referisao)?
Pošto one imaju veze jedne sa drugima isto koliko i stvarno stanje u Srbiji sa onim proklamovanim u srpskom ustavu...
A i ti (kao ni bilo ko) NE ZNAŠ šta bi tačno bile te proklamovane "evropske vrednosti" - da li je to hrišćanstvo ili istopolni brakovi, da li dela Riharda Vagnera ili dela puštača gasa u Aušvicu, sve je to "evropsko"...

Za alternativu mogli su da napisšu sta god ti padne na um - sve to što si naveo ili npr. lepe, opšteljudske, marsovske, vrednosti morskih konjica, vrednosti nedorađenih tetki, vrednosti ljubitelja bureka sa višnjama... i more sl. zvučnih banalnosti.

Back