Kolika bi vam plata bila dovoljna za pristojan život u Srbiji ?

Tipa za život u Kragujevcu je po meni trenutno neka donja crta 90k mesečno (za singl osobu) ovo važi za situaciju da ne živiš od plate do plate, već da možeš vikendom da izađeš.
Za pristojan život je već negde 130k+ ovde, a to uključuje da možeš da ulažeš keš u neke stvari tipa hobije, relaksaciju i sl.
Naravno ovde pričam o situacijama gde se ne troši nemilice na alkohol, narkotike, kocku ... tak životni stil je rupa bez dna

sta podrazumevas pod pristojnim zivotom posto recimo ti i ja ne moramo da imamo isti osecaj sta je to... neko je skromniji neko je manje skroman a neko uopste nije skroman i te osobe imaju razlicito vidjenje sta je pristojan zivot.

pristojno svak iz svoje perspektive i umećem kako ekonomisat sa parama i koliko je spreman da računa i da stegne kajis a sve sa namjerom da ipak ima neki štek

Тако је
цене у Београду и Новом Саду
нису исте као у нпр Пироту или Сенти.
А то
пристојан живот је толико широк појам
да неа смисла расправљати.
Pa da najpre bi trebali postaviti temu koliki su vaši mesečni troškovi i na šta vam odlaze pare, pa uprediti po mestima.
Tipa u Kragujevcu imamo market Trnava Promet koji je osetno jeftiniji od Maksija, Ideje, Lidla i sl. Tako da su ti troškovi dosta manji ako je neka porodica u pitanju.
U BG-u kada sam živeo mislim da ni 150k nije dovoljno za stabilan život 😒

Pa da najpre bi trebali postaviti temu koliki su vaši mesečni troškovi i na šta vam odlaze pare, pa uprediti po mestima.
Tipa u Kragujevcu imamo market Trnava Promet koji je osetno jeftiniji od Maksija, Ideje, Lidla i sl. Tako da su ti troškovi dosta manji ako je neka porodica u pitanju.
U BG-u kada sam živeo mislim da ni 150k nije dovoljno za stabilan život 😒
Тако је свуда, не само у Србији.
Овде код мене у истом граду нису велике разлике у ценама.
Али, 15 км даље у првој варошици јефтиније
а у неким малим местима даље још јефтиније
А да не причам о Максију јер деру и код нас...
Не вреди, тема нема смисла овако постављена
а сад ће је разиебати са
ћаци и они други увредама
па ја свакако одох...

Тако је свуда, не само у Србији.
Овде код мене у истом граду нису велике разлике у ценама.
Али, 15 к даље у првој варошици јефтиније
а у неким малим местима даље још јефтиније
А да не причам о Максију јер деру и код нас...
Не вреди, тема нема сисла овако постављена
а сад ће је разиебати са
ћаци и они други увредама
па ја свакако одох...
Drastično se drugačije živi od grada do grada. BG je po meni prilično napumpan sa cenama pošto koristim booking i airbnb relativno često, nije mi jasno kako jeftinije prolazim u Budimpešti nego u Beogradu???

Povodom plata, pre 10-tak godina drugar koji zivi u Dojclandu se hvali da je prethodne dobio povisicu, kaze dobio 2 eura po satu vise, zadovoljan gazda njim. Kaze to je nekih 4 hiljade bruto na godinu dana, odnosno ispod 3000 neto na godinu dana, nije lova za baciti. No, sta mu se promenilo, sem vecih obaveza na poslu? Kaze, supruga pocela da kupuje skuplji toalet papir, sad koristimo onaj namirisani u boji. I poceo je da kupuje skuplji viski, nije vise blend nego single malt.

Drastično se drugačije živi od grada do grada. BG je po meni prilično napumpan sa cenama pošto koristim booking i airbnb relativno često, nije mi jasno kako jeftinije prolazim u Budimpešti nego u Beogradu???
Трговачки лобији
какао у Србији тако и код мене преко Дрине.
Имам довољно рођака по иностранству да знам како се тамо живи
Упркос свему и даље пуно јефтиније и боље него овде.
Уостало, за ових 20 година нико није ни помислио да се врати назад...

Znam, da. Nemam kredit, ne plaćam kiriju, Nemam infostan koji bi plaćao 150 evra sa centralnim grejanjem cele godine, nemam kablovsku od 50 evra, ne gledam tv, plaćam vodu 500, infostan 500 za smeće i svetlo u ulazu, ne plaćamo upravnika, struja mi sa grejanjem i hlađenjem dođe 3000 mesečno u proseku, internet od komšije, hehe, pripejd mobilni plaćam oko 500, ne pušim 100 - 150 evra, ne pijem alkohol, ne vozim kola, bus i bajs su besplatni, i zdraviji, ne idem na more, mogu i na neko prelepo besplatno jezero, može i ada. Ne kupujem često odeću, imam kvalitetnu sportsku opremu koju nosim i u "civilu". Ne zanimaju me tržni centri, bioskopi i ostalo. Družimo se po kućama. Ne jedemo brzu hranu. Ne idemo u pekare, ne idemo u kladionice. Bavim se sportom, ne moram da ga gledam preko ekrana. Sam spremam ili u društvu. Toalet papir ne koristim, kupim 5 sapuna za 100 dinara u MERE, tamo je sve džabe. Ne jedem slatkiše, slaniše. Jedini porok mi je gazirano. Po malo. I mlečni proizvodi. Kefir, pavlaka. I to sam smanjio. Stvarno može lepo i zdravo da se živi. Šampon jednom u dva, tri meseca, gel za kosu isto. Rol on još ređe, a svaki dan se kupam. Prašak za veš isto retko. A svaki dan perem. Pasta za zube isto drugo traje. Sapun koristim umesto pene za brijanje. Brijač fusion 5 isto dugo traje. Ne znam šta još. Nemam neke posebne potrebe i želje. Živim skromno, zdravo, ekonomično, normalno. Štapići za uši 300 komada 80 dinara. Haha Smešno.

Ti izgleda misliš 120 svecica da poređaš na torti dok još imaš sve svoje original zube

Ili u BIH

Pitanje u naslovu

:lol:

Donald Duck Money GIF
100 000 minimum, ali od 120 do 150.

Vožnja bicikle uopšte nije zdrava

Bicikl – Nikad moćnija fabrika zdravlja i života.

Ako postoji jedan izum koji ujedinjuje zdravlje, moć, slobodu i ekonomski smisao, to je bicikl. Ovo nije običan prevoz; ovo je alat koji pretvara ljudsko telo u savršenu mašinu, um u tvrđavu, a život u iskustvo koje jača na svim nivoima.

Fizički benefiti:

• Kardiovaskularni sistem: Biciklizam je kardio od najviše klase – srce jača, krvni pritisak stabilizuje se, krvni sudovi postaju elastični, a rizik od srčanih bolesti se drastično smanjuje.
  • Mišići i zglobovi: Svaka noga, kuk, koleno, čak i stopalo, aktivira se precizno i u harmoniji. Leđa i ramena dobijaju stabilnost jer telo balansira, dok core postaje čeličan.
  • Metabolizam i kontrola težine: Bicikl topi višak masnoće, reguliše insulin, balansira šećer i ubrzava metabolizam bez opterećenja zglobova, što trčanje često uništava.
  • Respiratorni sistem: Pluća se otvaraju, kapacitet raste, telo bolje apsorbuje kiseonik – svaka pedalja je mini lekcija disanja i izdržljivosti.
  • Imunitet: Redovan ciklus vežbanja stimuliše limfni sistem, telo bolje brani od infekcija, upala i hroničnih bolesti.

Psihički benefiti:

• Mozak i neuroplastičnost: Pedalanje pojačava GABA, serotonine, dopamin i neurotrofne faktore, što poboljšava koncentraciju, kreativnost i raspoloženje.
  • Stres i anksioznost: Bicikl je terapija u pokretu – stres se topi sa svakom pedaljom, depresija i napetost se razgrađuju prirodno.
  • Spavanje i energija: Umor je zdrav, san je dubok, a energija dnevna eksplozivna, jer telo prirodno balansira hormone i cirkadijalni ritam.
  • Psihološka snaga: Samopouzdanje, disciplina i istrajnost se razvijaju jer bicikl traži kontinuiranu kontrolu i balans.

Ekonomski benefiti:

• Štednja: Nema benzina, parkinga, amortizacije auta. Svaki pređeni kilometar je novac ušteđen.
  • Investicija u zdravlje: Manje bolesti = manje lekova, manje bolovanja, manje poseta lekaru – bicikl je besplatni zdravstveni program koji plaća sam sebe.

Ekološki benefiti:

• Nula emisija: Pedalanjem čistiš vazduh. Svaka kilometraža biciklom je direktan udar na CO₂, zagađenje i buku.
  • Očuvanje prirode: Nema trošenja fosilnih goriva, nema hemije, samo čista energija tela koja ne ostavlja tragove uništavanja planete.

Globalno i društveno:

• Bicikl povezuje zajednice, oslobađa gradove od gužvi, čini ulice sigurnijim i zdravijim.
  • Svaka vožnja je mali doprinos planetarnom zdravlju – što više biciklista, to bolji gradovi, bolja klima, zdravije generacije.

Zaključak:
Bicikl nije samo prevoz. To je fabrika života. Tvoje telo, tvoj mozak, tvoja ekonomija i tvoja planeta dobijaju najbrži i najmoćniji upgrade ikad. Ako hoćeš apsolutnu moć nad sobom i svojim zdravljem, ako hoćeš dug život, snagu, mir u glavi i čist svet – uzmi bicikl i pedalaj kao da ti život zavisi od toga.

Bicikl – Nikad moćnija fabrika zdravlja i života.

Ako postoji jedan izum koji ujedinjuje zdravlje, moć, slobodu i ekonomski smisao, to je bicikl. Ovo nije običan prevoz; ovo je alat koji pretvara ljudsko telo u savršenu mašinu, um u tvrđavu, a život u iskustvo koje jača na svim nivoima.

Fizički benefiti:

• Kardiovaskularni sistem: Biciklizam je kardio od najviše klase – srce jača, krvni pritisak stabilizuje se, krvni sudovi postaju elastični, a rizik od srčanih bolesti se drastično smanjuje.
  • Mišići i zglobovi: Svaka noga, kuk, koleno, čak i stopalo, aktivira se precizno i u harmoniji. Leđa i ramena dobijaju stabilnost jer telo balansira, dok core postaje čeličan.
  • Metabolizam i kontrola težine: Bicikl topi višak masnoće, reguliše insulin, balansira šećer i ubrzava metabolizam bez opterećenja zglobova, što trčanje često uništava.
  • Respiratorni sistem: Pluća se otvaraju, kapacitet raste, telo bolje apsorbuje kiseonik – svaka pedalja je mini lekcija disanja i izdržljivosti.
  • Imunitet: Redovan ciklus vežbanja stimuliše limfni sistem, telo bolje brani od infekcija, upala i hroničnih bolesti.

Psihički benefiti:

• Mozak i neuroplastičnost: Pedalanje pojačava GABA, serotonine, dopamin i neurotrofne faktore, što poboljšava koncentraciju, kreativnost i raspoloženje.
  • Stres i anksioznost: Bicikl je terapija u pokretu – stres se topi sa svakom pedaljom, depresija i napetost se razgrađuju prirodno.
  • Spavanje i energija: Umor je zdrav, san je dubok, a energija dnevna eksplozivna, jer telo prirodno balansira hormone i cirkadijalni ritam.
  • Psihološka snaga: Samopouzdanje, disciplina i istrajnost se razvijaju jer bicikl traži kontinuiranu kontrolu i balans.

Ekonomski benefiti:

• Štednja: Nema benzina, parkinga, amortizacije auta. Svaki pređeni kilometar je novac ušteđen.
  • Investicija u zdravlje: Manje bolesti = manje lekova, manje bolovanja, manje poseta lekaru – bicikl je besplatni zdravstveni program koji plaća sam sebe.

Ekološki benefiti:

• Nula emisija: Pedalanjem čistiš vazduh. Svaka kilometraža biciklom je direktan udar na CO₂, zagađenje i buku.
  • Očuvanje prirode: Nema trošenja fosilnih goriva, nema hemije, samo čista energija tela koja ne ostavlja tragove uništavanja planete.

Globalno i društveno:

• Bicikl povezuje zajednice, oslobađa gradove od gužvi, čini ulice sigurnijim i zdravijim.
  • Svaka vožnja je mali doprinos planetarnom zdravlju – što više biciklista, to bolji gradovi, bolja klima, zdravije generacije.

Zaključak:
Bicikl nije samo prevoz. To je fabrika života. Tvoje telo, tvoj mozak, tvoja ekonomija i tvoja planeta dobijaju najbrži i najmoćniji upgrade ikad. Ako hoćeš apsolutnu moć nad sobom i svojim zdravljem, ako hoćeš dug život, snagu, mir u glavi i čist svet – uzmi bicikl i pedalaj kao da ti život zavisi od toga.

Što bi rekao jednom jedan lik - nemam pojma šta si sad sve ovde napisao ali ako sam zbog ovog tvog komentara ispao glup na internetu, fizički obračun nam ne gine!

Mene zanima naslov teme a ne politička garnitura

Kolika bi vam plata bila dovoljna za pristojan život u Srbiji ?

evo ti direktan odgovor, posto to trazis, konkretno a ti vidi sta ces s odgovorom.

posto jedno odelo nije skrojeno da svima stoji saliveno, recimo da bi mi jedno 15-30000 evrica na mesec recimo, bila jedna pristojna cifra, ne kazem da bi smetalo i vise od toga. Ladno bi i to moglo. Cak i mnogo veca. Ali to bi se u Srbiji kotiralo kao nepristojno velika plata :) sto bi proizvelo odredjene troskove.

Ali i dalje je pitanje da li pristojnost i kolicina novaca imaju neke veze jedno s drugim. Sta se smatra za pristojno?

Back