Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E, prijatelju, ja ne videh danas tamo onu skolu, moguce je da su je izmestili. A moguce je i da ja nisam dobro video. Ali, cim saznam nesto, javljam ti, ne brini, nisam zaboravio i necu zaboraviti. Pogledacu ponovo od nedelje.
A za engleski, znam da ima neka knjiga sa tekstovima, ali nemam pojma, jer sam ja imao ludu srecu da dodje na ispit profesorka koja inace kod nas drzi ispite, ali ponekad, znaci nije stalna profesorka i ona je dala samo pismeni koji je bio lak i polozio sam ga tako.E, sad, kazu ljudi da nije bas toliko lako poloziti kod ove koja redovno ispituje.
Kad saznam vise, javljam ti

Ispit iz engleskog ima dva dela: pismeni test - zaokruzivanje, ubacivanje reci, povezati odgovore, uopste nije lak, ali sve to sto je na testu je iz zbirke tekstova. Ako prodjes pismeni ides na usmeni, gde treba spremiti za prepricavanje 3 teksta iz zbirke, i uopste da vidi da razumes i mozes da se sporazumevas. Ako imas vremena, idi kod nje na predavanja.

Za engleski treba jedna knjiga sa pravnickim tekstovima od oko 100 i kusur strana. Pismeni deo testa se sastoji od:
- 1 vezbanje: imas tekst, kao neki slucaj (npr, Beatles tuzili neku diskografsku kucu da su im uzeli pare) i posle teksta imas 6 recenica i treba da zaokruzis da li su te recenice tacne ili ne. Dakle, poenta je da se vidi koliko si skontao tekst.
- 2 vezbanje: imas tekst sa prazninama, a van teksta ti stoje reci i sintagme koje treba da ubacis u praznine (reci tipa: judge, police, ali i ima nekih sto nisam imala pojma sta znace, te sam ih ubacila nakon sto sam ubacila ove koje sam znala)
- 3 vezbanje: recenice sa ponudjena 3 odgovora. Tu uglavnom treba da znas engleske nazive za pojedine pravnicke institute. Ima lakih (tipa marriage), ali ima i nekih bas teskih. Po meni je to 3 vezbanje najteze.
Inace, pismeni deo i nije tezak; licno uradila sam ga, a da knjigu procitala nisam. Doduse, dobro vladam engleskim, pa sam mahom isla na svoje znanje. Vidjala sam ljude koji su nosili recnike i koji bas ne znaju engleski, prepisivalo se samo tako, tako da test prolazi ko hoce.
Usmeni deo je najgori, zato sto profesorka trazi da prepricas (ispricas maltene napamet) 3 teksta i ne voli kada pricas nesto sto nema u tekstu, a sto si, npr, procitao iz Uvoda u pravo ili tako necega. :sad:

cicos - macos:
Za engleski treba jedna knjiga sa pravnickim tekstovima od oko 100 i kusur strana. Pismeni deo testa se sastoji od:
- 1 vezbanje: imas tekst, kao neki slucaj (npr, Beatles tuzili neku diskografsku kucu da su im uzeli pare) i posle teksta imas 6 recenica i treba da zaokruzis da li su te recenice tacne ili ne. Dakle, poenta je da se vidi koliko si skontao tekst.
- 2 vezbanje: imas tekst sa prazninama, a van teksta ti stoje reci i sintagme koje treba da ubacis u praznine (reci tipa: judge, police, ali i ima nekih sto nisam imala pojma sta znace, te sam ih ubacila nakon sto sam ubacila ove koje sam znala)
- 3 vezbanje: recenice sa ponudjena 3 odgovora. Tu uglavnom treba da znas engleske nazive za pojedine pravnicke institute. Ima lakih (tipa marriage), ali ima i nekih bas teskih. Po meni je to 3 vezbanje najteze.
Inace, pismeni deo i nije tezak; licno uradila sam ga, a da knjigu procitala nisam. Doduse, dobro vladam engleskim, pa sam mahom isla na svoje znanje. Vidjala sam ljude koji su nosili recnike i koji bas ne znaju engleski, prepisivalo se samo tako, tako da test prolazi ko hoce.
Usmeni deo je najgori, zato sto profesorka trazi da prepricas (ispricas maltene napamet) 3 teksta i ne voli kada pricas nesto sto nema u tekstu, a sto si, npr, procitao iz Uvoda u pravo ili tako necega. :sad:

Ok, hvala jos me interesuje me da li treba da ucim vremena, glagole, imenice, kao sto u latinskom ima konjugacija i deklinacija? Koliko kosta knjiga i da li ima vise knjiga,da je potrazim u skriptarnici?
Kolika je slicnost sa latinskim, ja dosta znam znacenja reci samo imam problem sa veznicima i predlozima tu sam najslabiji, da li se to sve iz knige moze nauciti.
Pisi sve sto znas, pozdrav.

iuris:
Ok, hvala jos me interesuje me da li treba da ucim vremena, glagole, imenice, kao sto u latinskom ima konjugacija i deklinacija? Koliko kosta knjiga i da li ima vise knjiga,da je potrazim u skriptarnici?
Kolika je slicnost sa latinskim, ja dosta znam znacenja reci samo imam problem sa veznicima i predlozima tu sam najslabiji, da li se to sve iz knige moze nauciti.
Pisi sve sto znas, pozdrav.

Pa nemas tu recenice koje treba da prebacis u odredjeno vreme ili tako nesto. Nema tu ciste gramatike, ali moras da znas gramatiku da bi uopste razumeo o cemu se u tekstovima radi i kako bi kasnije vezbanja dobro uradio. Takodje, ne znam na sta si mislio kada si pitao da li ima slicnosti sa latinskim (ucila sam ga u skoli, nisam polagala naknadno). Sama knjiga ima nesto preko 100 str i tu su sve sami pravnicki tekstovi (npr, tekst o razlikama izmedju evropskokontinentalnog i common law sistema) sa pravnickim tekstovima i nema gramatike. Najbitnije je da naucis te engleske nazive za pravne institute, kojih ima, ali sta da se radi. Dalje, ja sam knjigu jedva nasla, posto je nisu dostampavali i nije je bilo u skriptarnici (dzaba se cimah kad je maltene pipnula nisam). Cula sam da su neki testovi provaljeni i dosta ljudova koje je polagalo su prepisivali i pre testa imali razredjen plan prepisancije, tako da, stvarno, ako ne znas dobro engleski, idi na prepisivanje (ako hoces samo da otkacis ispit).

pravnica:-):
ima li nekoga ovde da je skoro polagao rimsko kod Milosevica,da je prosao test,uradio otprilike za 6 i da ga pritom nije posle pitao usmeno,nego samo upisao ocenu..?Znam da je malo verovatno,ali cula sam da je nekima i tako bilo...
Obavezno pita i za 6,s tim sto te pita ono sto si uradila na testu; verovatno da proveri da li si prepisala......... Znaci- ne postavlja dodatna pitanja! to radi u slucaju da zelis vecu ocenu od 8! pozz

колачић:
kolege, koja je fora sa ovim identifikacionim karticama, mislim kako ce to funkcionisati? hoce li moci da neko umesto drugoga provuce karticu kao da je ovaj prisutan? i gde se preuzimaju, koji je to kabinet?
Fora je da o;ni znaju na kom si predavanju bio, a na kom nisi. A ne verujem da ce moci neko da provlaci umesto tebe jer je ceo fakultet pod kamerama. Bas ce nam biti lepo..........Ubise nas.

ludoluda:
Fora je da o;ni znaju na kom si predavanju bio, a na kom nisi. A ne verujem da ce moci neko da provlaci umesto tebe jer je ceo fakultet pod kamerama. Bas ce nam biti lepo..........Ubise nas.
Cekaj, cekaj, da li neko zaista veruje da ce neko za svakog studenta pre nego mu overi semestar prvo da ocitava karticu, a onda i da gleda 200 snimaka od svakog dana da bi video da li je bio. onda ce se studiranje sastojati od stajanja u redu za overu semestra. verujem da ce moci neko drugi da ispegla karticu i to je to, jedino ako ne bude fazon sa otiskom prsta, ali koliko sam obavesten, to nisu uzimali. Kako god, srecno vam bilo!

Identifikacione kartice glupost ziva kao i ova takozvana bolonja .
Sto se tice davanja kartica drugima ja sam naisla na jedan veliki problem.
Personalizovali su kartice za menzu pa ako bi nekome i dala morala bih da umirem od gladi dok taj neko nedodje.
I jos nesto. Kakvi lopovi devojka je pokusala da mi izvuce devetsto i nesto dinara na kvarno pruzam joj karticu a ona ce meni a uplatnica uzas zgrozena sam nije ni trepnula kada sam rekla da mi ne treba. Eto pokusa pa kome uspe da uvali tu foru a bilo je dosta takvih ljudi :x

Ma lopuze najobicnije! Sta mi vredi to sam na budzetu, do kraja godine cu im svejedno isplatiti skolarinu. I ko da nam nije dosta sto nas bolonja ukopa skroz, nego sad jos zezaju i sa tim karticama. A da ne spominjem sto od pon. do petka prijavljujemo ispite za jun, a raspored vezbi izlazi tek 19og.... Ma muka mi je od ovog fakulteta, a tek sam 1. god. Kad pomislim koliko me jos godina gubljenja nerava i novca ceka, dodje mi da dignem ruke......

Back