Kolege sa Pravnog fakulteta...

Pa Djurdjevic nam je rekao da sve sto vazi kod njega, vazi i kod Antica. Tj. on radi isto sto i ovaj. TAko da ja analogno kontam (hehe), da to vazi i kod Antica.
A znam da su sheme kljucni deo ispita. Mozda cete biti iznenadjeni, ali ja bih bas volela da dobijem jedno pitanje sa shemom i zadatkom, meni to zanimljivo, skontala sam.

Pa znas sta... nazalost, ne moze da se spremi! To su ipak cetiri knjige!!! Ali ne plasi se, kljucno ti je da naucis prvu istoriju, tj. za prvu godinu - Grci, Rimljani... Znaci tu ti je najveci broj pitanja. Tako da je najbolje da se skoncentrises na to. Nemoj puno da se opterecujem drugim istorijama, pitanja tipa nase nacionalne istorije..se gotovo i ne javljaju..mislim, cak i da da, u manjini. A ne verujem da sad tezis da uradis maximalno sve :D
NE panici, i srecno!
 
Intreresuje me samo, sto se tiche promene ispitivacha za studente upisane 2005./2006. da li je promena ispita moguca po trecoj prijavi ispita, ili samo ako je prethodno student dva puta izasao i pao na ispitu, drugacije receno, da li se racuna kao da je student pao ako se ne pojavi na ispitu koji je prijavio? Ako neko zna nek kaze!!! Hvala puno...
 
JESTE LI VIDELI BEZOBRAZLUK NASEG MILOG FAKULTETA UVODJENJEM PLACANJA ZA PRENESENE ISPITE I VISESTRUKO PODIGNUTE CENE ZA PROMENE I ODLAGANJA U TOKU ROKA? Za neobavestene, budzetski studenti koji prenesu ispit, placaju ga 600 kinti, a ako hocete (svi, bez obzira na budzet) da odlazete i promenite placate 1500 za prvo i 2000 za drugo! Ima li kraja nezasitosti naseg faxa i njihove neverovatne potrebe za ZAVLACENJEM RUKE U STUDSENTSKI DZEP? Ljudi, organizujte se, gde je studentski parlament sada, dajte da se stane vise na put ovome, stvarno je prevrsilo meru: 2000 za promenu!
 
ALO BRE, ČITATE LI VI LJUDI NEŠTO OD OBAVEŠTENJA ŠTO IZADJE NA ZVANIČNOM SAJTU.

Lepo piše da odlaganje košta 500,00 din, a promena 700,00 din. Zato ko hoće da menja ili odlaže neka bude vredan i to odradi pre pre početka roka, po relativno prihvatljivim cenama.

Povećane cene važe za odlaganja i promene U TOKU ISPITNOG ROKA.

Ista vam je priča sa naknadnom prijavom ispita: 900,00 din. + cena ispita. Zašto za ovo niko ne diže frku?

Ali ne... nama studentima je izgleda najlakše da uvek čekamo poslednji dan i menjamo, ako je ikako moguće, na sam dan ispita. E pa bato, za to ima da se plati. Isto kao i kad zakasniš sa prijavom ispita.

Zato, ne puštajte buvu, već na promene kad budu zakazane. Biće gužve, to sigurno, ali kome je hitno čekaće.
 
Nije buva, ja sam lepo i napisao U TOKU ROKA, i napisao sam cenu i za PRE ROKA, moze se pogledati. Ali, i pored toga se ne radi o zadnjem danu i nama studentima, nego o upravi i njihovom bezobrazluku i zadiranju jos vise u dzep. Kazem da ni 500, 700, 900 din. nije malo za jedno cukanje u kompjuter, ali kazem da zaista nema smisla pogotovo 1500 i 2000. Jer, da podsetim, promene se obicno i rade pre roka, ali postoje i OPRAVDANI RAZLOZI za odlaganje u toku roka. Ja o tome pricam. A pricam i o "finansiranju iz budzeta" za koje mi apsolutno nije jasno sta pokriva. Jer, ako ti drzava putem zakona regulise da se za status finansiranog iz budzeta mora dati uslov (sto znaci da pored njega mogu da ostanu neki ispiti) zasto onda ista drzava (preko rukovodstva fakulteta, jer je drzavni) uvodi sankcije ako se ti ispiti ne daju u roku (iako je zakonom to omoguceno) na taj nacin sto se uvodi placanje za zaostale ispite?
I jos nesto kolega TOSKANA, prvo se procita ceo tekst na forumu, pa se kritikuje. Ja zvanicni sajt detaljno gledam i citam i RAZUMEM, pa tek onda pricam. A pricam u interesu svih nas, a ne samo u svom. I ovo sam pokrenuo da bi se neko setio da pozove nekoga iz parlamenta i omogucio nam da ako nista drugo, cene ostanu iste, a ne da se i dalje vrsi udar na nas. Da je srece da se nas polozaj popravlja, a ne pogorsava. Stoga ne vidim razlog za bilo kakvu odbranu uprave i napad na studente od strane studenata. Ujedinimo se i sprecimo lopove da kradu...
 
Dragi kolega, uopšte se ne radi o napadu studenta na studente.

Prvo, nigde nisam mogla da nadjem da si napisao cene koje važe pre roka.

Drugo, što se tiče uvodjenja plaćanja za zaostale ispite...Ovo ne želim ni da komentarišem, jer jeste idotizam. Lično mislim da država sa tim nema ništa, već je naš fakultet lepo iskoristio datu mu autonomiju i radi šta hoće. Za to im ja ....sve po spisku.

Treće, što se tiče odlaganja i promena u toku roka.... apsolutno stojim iza onoga što sam rekla. Ne zaboravi da sam i ja student, pa mi je studentska filozofija vrlo bliska. Izvini molim te, ali kako na ostalim fakultetima žive bez promena i odlaganja. Ne samo da žive, već i završavaju. Medjutim, studenti pravnog su razmaženi itekako, krenu da uče 15-25 dana pred ispit računajući na promene i odlaganje. Gledam samo šta se radi, meseci se provodi u prikupljanju informacija koji profesor šta ne pita, koji je lakši za prolaz, kod koga može da se padne samo sa stolice. Kad bi student to vreme utrošio u kvalitetno učenje, baš bi ga bolelo mudo ko kako ispituje. Sve bi stigao da spremi i mogao bi da izadje kod bilo koga.

Ali, dragi kolega, budi objektivan.... koliko si ti puta menjao za drugog profesora samo zato što je "lakši". I ne samo ti, već hiljade drugih studenata. Jer, zaboga, lakše je izbaciti pola knjige kod Pere Perića, nego celu učiti kod Marka Markovića. Nije ni čudo što nam je, na kraju krajeva, pravosudje u kolapsu (ovo govorim iz prakse). Malo se zna, a sa ovakvim pristupom ne može ni da se nauči.

Zato, drugi put, sedimo na vreme da učimo i nema da brigamo oko plaćanja.
 
Zaboravih da se osvrnem na OPRAVDANE RAZLOGE.

U obzir dolaze samo, ne daj bože, smrt lica iz porodice, neizbežne operacije, kojekakvi prelomi i teška zdravstvena stanja. Sve u svemu situacije koji se mogu podvesti pod višu silu i koji se mogu desiti u jednom od 20 rokova. E pa, u tim slučajevima, pa i naći će se 1.500 din. za odlaganje., mada čisto sumnjam da će neko u takvoj situaciji uopšte i izaći na ispit.
 
Ok, ovako je bolje kada pricamo sa argumentima. Cinjenica je da nisam napisao cene, ali sam jasno stavio da se radi o cenama pre roka.
Sto se tice promena, ukupno sam u zivotu uradio 2 promene (a dao sam do sada uslov za cetvrtu, pravosudni smer) i to ne zbog lakoce, vec zbog studijskih grupa, tako da mene ovo i ne pogadja preterano. Sa opravdanim razlozima se slazem i na iste sam mislio, a takodje se slazem da ce se retko naci fanatik koji ce pored toga izaci, ali ako je takav fanatik, treba ga pustiti i dzabe da odlozi (ali ne i da menja).
Cilj svega ovoga je PROTEST PROTIV BEZOBRAZLUKA, jer je stvarno prevrsilo svaku meru, a mislim da nas ima vise nego dovoljno da im SVE PO SPISKU, kao sto to uostalom treba uciniti sa jos mnogima, ali ovo nije taj forum.
A da sam znao da se iza toskane krije kolrginica, ne bih bio tako ostar u prvom odgovoru, te se stoga izvinjavam ako je bilo malo zustro. Nekada se iz najbolje namere nacine velike greske.
Jos jednom pozivam Studentski parlament da deluje po ovom pitanju, a ostale da pruze podrsku. Nije sve u novcu, ima nesto i u odnosu prema ljudima.
 
Svaka cast kolega, vidi se da studiras i tezak i kvalitetan smer. Tvoj text je skroz na mestu.
I naravno slazem se da je na fakultetu mali milion maminih i tatinih sinova kojima lova nije frka, pa ce se i s tim pomiriti, jer oni najvise i odlazu. Ali mislimo na primer na studente koji nisu iz Bg! To vec nije tako redak slucaj kao sto je nesreca, smrt nekog bliznjeg, bolest..i sl.
Zar oni da dolaze 5x za jedan ispitni rok? Pola fakulteta ima prijavljivanje preko neta..a mi do skoro nismo imali ni comp na faxu:-(
Tako da... oni su uveli tako nesto jer su svesni da ce neki vrsiti promene i tako...sto se mora mora se, ili ima se,moze se.. A ne da bi nas naterali da vise ucimo! Daj molim te, da im je to cilj, promene bi bile ukinute odavno. Tacnije, ne bi ni postojale. Tako da.. danas svako nosi ime studenta, i to jeste grozno, ali isto tako... kakva je to demokratija, ako ne mislimo i na manjinu???
 
Vć sam ovo negde napisala, ali nije mi teško da ponovim: PA ŠTA SA STUDENTIMA KOJI NISU IZ BEOGRADA? Jel oni treba da budu u povlašćenom položaju?

I ja sama sam student iz Beograda, pri tom radim puno radno vreme. I naravno da treba da dolazim i 30 puta u Bg, ako mislim da završim faks. Pri tom svaki put kad dolazim tražim slobodan dan, pa objašnjavam zašto, kako i zbog čega mi treba i svaki put platim kartu u dva pravca i maltretiram se i mrcvarim, pa me na faksu šikaniraju "te dodji sutra, te prekostura ", a ja njima "pa, izvinite, molim vas, znate ne mogu, radim".... i tako od jutra do sutra.

I sad treba da tražim da budu tolerantiniji prema meni....Ma važi.

A da ti ne pričam, što sam jednom prilikom jurila Škulića da mi odloži ispit iz kriminalistike 3 dana, samo da mi se završe pripreme sa klubom. Čovek nije hteo, a ja na pripremama, pa jurim sa KOpa da polažem, pa se vraćam nazad. I nijednom mi nije palo na pamet da se nerviram i da ga pljujem.

Prosto znam da nije lako (ne mislim samo na učenje) završiti faks.

Daleko veći je problem ono uvodjenje plaćanja 600,00 din. za zaostale ispite. Tu se flagrantno krše prava studenata na budžetu (mada me ni ovo posebvno ne pogadja, jer sam već apsolvent). Po ovom pitanju studentski parlament mora da se oglasi i nešto preduzme, ali koliko vidim... slaba vajda.
 
Sve cene imas na www.ius.bg.ac.yu/info, pa pogledaj i ostale.

Ovde nema svadje, kao sto rece koleginica, vec razmena misljenja, argumenata, iznosenje stavova, nazovi kako hoces. U principu isto mislimo, ali je razlika u terminologiji i onda mozda nekome zalici na svadju, ali za svadju moraju da postoje razlicita misljenja, a ovde se uglavnom poklapaju.
Studenti iz unutrasnjosti treba prvo da razmisle o svemu pre nego dodju na faks, pa i o tome da ne mogu imati povlastice zbog toga sto su iz unutrasnjosti, vec da mora postojati jednakost svih studenata.
Promene su svakako potrebne u vise pravaca, ali one moraju biti u korist studenata, a ne necijih dzepova
 

Back
Top