Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ivana bg:
Cao svima!

Da li neko od vas ima i moze da mi pozajmi knjige iz istorije (trebaju mi one iz gimnazije) ili neku skracenu verziju (testove ili tako nesto), posto planiram da upisem Pravni, a u srednjoj sam imala istoriju samo jednu godinu.
Stvarno mi je hitno, pa ako neko hoce da uskoci u pomoc..........
Hvala!
Pozz
Ej,Ivana,samo da ti dam jedan savet:ako te pravo ne zanima bas posebno,nego ides samo zato sto primaju mnogo ljudi,jer se plasis da ti se ne desi da ne upises ni jedan,bolje nemoj!Tesko je samo tako,a sta god da treba da kupis ili uplatis,pa jos ako upadnes u samofin.,skupo je mnooogo!Tako da,ako nisi spremna da se bas odvalis od ucenja,bolje nemoj,ne isplati se!Ali,ako ti je velika zelja bas za Pravnim,e onda,samo napred!Sto se tice prijemnog,nemoj mnogo da se cimas,ima vremena,zavrsi ti srednju,pa onda predji na spremanje za fax!Eto,to ti je od mene,pa srecno!!!

P.S:Kolege,ja vise psihicki ne mogu da izdrzim ovaj rok,poludeh nacisto!Cmoook! :)

Nataska:
Da li je neko od vas cuo da je Voja juce na sred ispita,pred svim studentima uzeo 500 evrica i upisao devojci ocenu...i da je na to samo rekao:" sto ne volim kad mi placaju u ratama!"
mislite o tome...

:grin: :grin: :grin:

Dobro, u ovakvu pricu bas ne verujem, ali da je nas bedni fakultet leglo korupcije i kriminala, to je cinjenica. Jednog dana, kada budem imao malo vremena, napisacu opsiran esej o toj temi ;-)
Nikada necu zaboraviti kada mi je na prvoj godini, pred ispit prisao lik i rekao koja tri pitanja ce da dobije. Naravno, izvukao je cedulju sa nekim drugim pitanjima, ali odgovarao je ova za koja se dogovorio sa "cenjenim" profesorom. A takvih primera ima koliko hocete...

Joooooj pa sta?
Meni su te price o korupcji uzasno zamorne.
Prvo i prvo to je jedan izuzetno mali procenat, ako se uopste meri u procentima a ne u promilima. Toga ima uvek i svuda u nekom malom procentu i takvo ponasanje je naravno kaznjivo, koga uhvate snosice zakonske posledice.

Drugo, sto je to uopste vama bitno?
Boze moj, neko ukrade pa ima, mislim da ga treba kazniti, ali uopste necu kleti svoju sudbinu zato sto ja nemam niti pricati da samo kradjom mogu da uspem.
Ako ucite i znate niko vas nece oboriti.

Trece, smatram da su to za Voju gluposti najobicnije ili neka interna zayebancija Voje i te devojke.
Pa niko valjda nije toliko lud da takvu stvar uradi pred desetinama svedoka, zbog toga bi isli u zatvor i studentkinja i Voja, i zaista mi nisu jasni ljudi koji poveruju u takve nebuloze!
Sto li ti koji prenose te informacije ne upitase onoga ko je tu informaciju plasirao zasto nisu prijavili Voju kad je sve tako ocigledno?

ma uvek ima svasta na ispitima..
videla sam jednog lika na nacionalnoj kod Mirkovica je opusteno drzao knjigu na kolenima i pisao koncept..Bubice i puskice--stari fazoni..
Ma svaka cast onome ko moze da smuva ispit, skidam mu kapu..Ja ne mogu, pa to ti je..
Al zato nisam imala nikad problema da polozim ..Mislim, svaki put kad sam lepo naucila, polozila sam bez problema..Puj puj da ih ne ureknem, nisu me do sad cimali..

A sto se tice placanja, pa ko ima 500 e viska plus lenjost da nauci 300 strana opste, pa sta ? Neka plati, molim lepo..
Al sumnjam da ce imati parice da placa svaki ispit :roll: Ipak ima 30 komada..
Koliko onda kosta diploma, ako je samo Opsta 500 e??? Po meni je onda postenije platiti celu diplomu, bar znas za sta si dao pare :roll: jedan ispit nije nista..

Nataska:
Da li je neko od vas cuo da je Voja juce na sred ispita,pred svim studentima uzeo 500 evrica i upisao devojci ocenu...i da je na to samo rekao:" sto ne volim kad mi placaju u ratama!"
mislite o tome...
Uh,bas za tako nesto nisam cula,ali sam zato prisustvovala njegovom ispitu,dok sam cekala druga da odgovara,gde su dosle tri ribe sa ultra kratkim suknjama(citaj:kaisevima) i ogromnim dekolteima,jedna za drugom odgovarale (pitam se kako li su izvele to da izadju jedna za drugom,al dobro...) i sa sve tri identicna situacija:izvuku po dva pitanja na koja isto tako odgovaraju sa "aaaaa,aaaa,aaa" , postavi im trece ista situacija,a zatim im postavi i cetvrto sa recima "da vas ovo izvuce",odgovor njihov glasi,vec pretpostavljate:"aaaa,paaa,aaa..." i on njima kaze:"cestitam,koleginice,dobili ste 10!" E,pa ,kolege,zaista skandalozno...Mislim,javna je tajna da se kod Voje masovno ide na "individualne konsultacije" , a ove su se ,ocigledno,bas konsultovale...Strasno!Da naglasim,posto je vazno,ja nemam apsolutno nista protiv Voje,sta vise,bas je gotivac,iako sam pala kod njega,ali,brate,moze mu se,a njima ocigledno nista nije falilo,cak su imale i viska(verovatno vise puta :) )...A sta mi,ostali smrtnici,tu mozemo..?Nista,ne obazirati se na glupace koje misle da ce svuda tako da prodju,pa i ako prodju(a nece),sta im ostaje u zivotu sem da padaju tako nisko...Nama ostaje da se satiremo od ucenja,ali kad nam sve to prodje i postanemo potkovani pravnici :) ,znacemo da smo sa faxa izasli sa necim u glavi i razvaljeni od ucenja,a te...takve...razvaljene od neceg drugog i samo sa jednom stvari,ali ne u glavi,nego u ustima...pa recite,kome je bolje..?Mislim da nam ne treba mnogo razmisljanja za odgovor...Pozdrav svima vama,pravednim pravnicima :-)

E,da,zaboravih nesto vazno da kazem,jeste da sam se u prethodnoj poruci raspisala,ali ,eto,MORAM da dodam:Sto se tice korupcije...Posto sam po prirodi buntovnik,smatram sledece:Ako neko pristaje na korupciju(u nasem slucaju profesor) i ako neko pristaje da bude taj koji ce nekoga podmititi radi nekog svog cilja,iako se to nas direktno ne tice,taj krsi Zakon ove nase napacene zemlje,i samim tim slabi svakog od nas pojedinacno,a korupcija je jedno od tezih krivicnih dela i visoko kaznjiva!Dakle,da bi konacno bili lansirani u Evropu,a da ne bi ostali u blatu u kakvom smo sada,treba srediti mesto gde se trenutno nalazis(ono sto se nas trenutno itekako tice,a to je NAS fax),pa kad padne jedan,pa drugi,pa treci,e onda ce oni koji su planirali tako nesto,reci:"pa mozda je bolje da ja malo zagrejem stolicu,jer nisam valjda toliko glup da ne mogu da naucim za jedan ispit,nego da i ja prodjem kao ovi pre mene zbog(grubo receno) gluposti!"E,tako i u ostalim sferama nasih zivota,da se ne okrece glava pred krsenjima zakona,jer "to radi neko drugi",aaaalooo bre,zbog takvih stvari smo tu gde smo!!!Pa,bre,kad neko prolazi na crveno,mi da kazemo "to nisam ja,ne zanima me" Pa bas taj neko ce mozda i sledeci put da prodje na crveno i da zgazi nekog od nas!!!Probudite se ljuuudi,mi smo nada ove zemlje!!!Ne mozemo da kazemo "mi hocemo da se sve to promeni,ali,necemo mi da prljamo ruke,mi cemo da sedimo i cekamo,ali neka to uradi neko drugi!" Ne mozemo mi da spavamo,a kad se probudimo da svima sija sunce i cvetaju ruze!Svako od nas treba da se promeni po malo,ne moze drzava da se menja,a da se mi ne menjamo,pa,pobogu,ljudi,MI zajedno cinimo ovu drzavu!Hvala!

Moramo da pustimo na miru sve one koji fakultet zavrsavaju na druge nacine a ne ucenjem jer zaista nemamo razloga da budemo na njih ljubomorni.Danas trziste odredjuje ko ce naci posao a diploma je samo jedan preduslov.Ako se ispostavi da posao ne znas da radis mozes sa diplomom da obrises d... jer ti ona ne moze garantovati sigurnost radnog mesta.A sto se tice "nepotrebnih" stvari koje ucimo ja sam shvatila da su one itekako korisne u razgovoru sa elokventnim i obrazovanim ljudima i kao takve nam omogucavaju da prosirimo svoje vidike iznad suvoparnih zakona i odredbi.Tako da nam ucenje ni u kom slucaju ne moze skoditi(bar cemo znati da pogodimo po koje pitanje na "milioneru").A oni koji placaju izgubice samo pare a za uzvrat nece dobiti nista.Dakle samo hrabro ucite i ne potresajte se zbog drugih!

@Paskvila
Decko 'ajde 'oladi.
Zivim u zemlji Srbiji, pravni fakultet sam zavrsila bez mnogo muke, bez ikakvog mita i korupcije, sa relativno visokim prosekom, radim u pravosudju, i veoma sam sigurna da sam sto se prava tice potkovanija od tebe. I ne znam kako ja ne videh toliki mito o kome pricas, a polagala sam 33 ispita, osim toga cesto sam slusala ispite i na taj nacin ih pripremala.

@pravnica
Ta prica o okretanju glave od negativnih pojava u drustvu je puno puta slusana demagogija. Ako je to stvarni razlog ove price koja se ovde povela, pa hajde koleginice, uradite nesto konkretno, angazujte se negde, dajte doprinos promenama! Od price nema selameta! ::D Nema mnogo vajde od nagvazdanja traceva o tome kako je ko prosao na ispitu na mufte, zar ne? I jedan kompliment, vi ste dobar potencijal za politicara, vidite da sam vec pocela da Vam persiram. ;) ;)

Ako neki profesor hoce na taj nacin da "vara" na ispitu, nece to uraditi pred celim Forumom, nego ce lepo da sedne u svom kabinetu i potpise desetku u zapisniku, a negde u gradu ce se vec naci sa studentnom radi nadoknade... Prosto je neverovatno da je neko toliki kreten da to uradi pred punom ucionicom i to je samo jedan od razloga zbog kojeg je cela ova prica potpuno nebulozna.

Da problem profesora stvarno stoji... Ali sta sa studentima. Sta taj koji placa ispit misli da postigne sutra u zivotu? Mama i tata ce ziveti vecno da mu pokrivaju svaki sutrasnji poslovni gubitak? Ljudi, korupcija nije problem samo profesora, vec i studenata. A to je opet politika drzave na drugu stranu. Imali konkurencije medju studentima, ili medju fakultetima? Drzava tu ne cini nista konkretno.
A sto se profesora tice, pa njih interesuju pare naravno. A i nisu za dzabe zavrsili to sto jesu pa da se tek tako lako otkrije sta rade. To mozda mogu ovi sa medicine da nasednu tako lako...

Koliko sam cula (a nisam polagala), imas nekih 15-ak tekstova i mislim da se polaze i pismeno i usmeno. Sto se tice skola za strane jezike, znam da priznaju diplomu Instituta u Jovanovoj, ali srednji II, tako da ne znam koliko ti se to isplati (zavisi od toga koliko znas, i na koji ce te stepen staviti) posto je jedan stepen kod njih oko 250 eura, toliko je vec 15 godina, ne verujem da su spustali cenu!!! U svakom slucaju cula sam da je ispit OK.

plava mala--hvala!
Inace, i ja sam cula da priznaju samo Jovanovu i Kolarac, sto se zbog para nikako ne isplati (na Kolarcu je kurs 25 000 )..
Jedino sto znam da im fora da mozes da polazes samo na kraju za sertifikat , ne moras na ceo kurs, al se opet zbog para ne isplati--placas sertifikat + 1000 din na faxu da ti ga priznaju :roll:
Sto ispada--lakse je na faxu polagati, nego se cimati na kurs..valjda

pozdrav svim kolegama!!! :) evo ja sam prva godina, upisana po ovoj šatro bolonjskoj deklaraciji... nvm... dosao je i drugi semestar i krenula nova predavanja i vežbe. na redovnim vezbama sam kod asistenta Sanje Gligic,ali bih volela da idem na jos neke...pa bih molila starije i isqsnije kolege da mi preporuce kod koga ici? btw, u drugom semestru, posto su sad svi ispiti jednosemestralni imamo gradjansko, nacionalnu istoriju i sociologiju...jos nesto...da li posecivati neka od ovih predavanja i koja? :confused:
unapred veliko hvala ;)

@prava boli glava--a sta si polozila u januaru? sta spremas za april/jun?

na I godini ti samo vezbe iz OPI i rimskog mogu vise pomoci, ostalo bas slabo ... A od ovo troje (gradansko, nac. i soc.) bi ti koristilo samo gradjansko..Al na ispitu ih ne zanimaju vezbe, bas ne gledaju uopste (gledaju samo iz rimskog i opi)

ma nisam polozila nista :oops: :evil: ... rimsko mi nije bilo dovoljno vremena da naucim, a kod zike nisam mogla da idem na vezbe zato sto su se poklapale sa mojim redovnim iz uvoda... i onda me je debil koji me je pitao uvod,koji sam ucila o potpuni kreten pitao nesto za sta sam kasnije saznala da je iz gradjanskog,koje ja tada uopste nisam imala kao predmet... tako da sam se totalno demoralisala i nisam ni izasla na istoriju koju sam imala za 2 dana... sad evo ucim opet uvod i opstu pravnu, pa cu to nadam se dati u aprilu, mislim moram da dam u aprilu!!! inace sam idiot!btw od ove druge grupe ispita planiram dva u junu da pokusam, da bar dam uslov... samo ne znam koja 2 da spremam, posto tri nema sanse...mislila sam se nesto gradjansko i nacionalnu, ali ne znam kako kod mitrovica iz sociologije funkcionise ono sa postepenim polaganjem ispita kod njega u kabinetu :confused: ?to me je bas zaintrigiralo...blah....

e ti si se malo pogubila, a?
prvo, kod Zike na ispit iz rimskog se NE izlazi ako nisi nenormalno dobro spremila, i kod njega se izlazi samo ako si bila i na vezbama i na predavanjima!!!
Posto ti nisi bila, bezi od Zike , nemas kod njega sta da radis!!

Posto do aprilskog roka imas jos 37 celih dana, rekla bih ti da to rimsko otpises, ne zato sto treba vise vremena (realno je mesec dana, al zavisi kako ko), vec zato sto bi samo to mogla da stignes, i nista drugo.
Kada budes polagala rimsko, idi kod Polojac ili Milosevica, rasturi pismeni deo, ostatak je cista formalnost kod njih.

Posto si u takvoj situaciji , ja bih ti predlozila ovu kombinaciju :
april : uvod u pravo , i pokusaj OPI ako si je ucila (ako nisi, tesko da ces stici oboje)
jun : sociologija kod Mitrovica, nacionalna kod Mirkovica

gradjansko je veliki rizik i kad odlicno naucis, tako da ja sa tim ne bih nikako rizikovala !!

a kad se zavrsi jun, onda vidi sta si polozila, pa polako razmisli kako i sta dalje...

Back