Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Eh, dobio sam opet Voju za april... Ispit sam prijavio u januaru, ali nisam izasao... Nisam imao vremena da spremim... Al fala Bogu, bar sam dao uvod i rimsko... E, sad... Cuo sam da ako prijavis ispit, izasao ili ne, tebi je preostalo jos 2 puta da polazes... Da li je zaista tako? To nisam znao... Ja sam mislio da se 3 puta polaze, a ne da se 3 puta prijavljuje!? Izgleda da sam se presao... A cujem da je Voja zeznut u aprilu, a ja se opet nisam dobro pripremio...

Све једно, али по чему је римско право толико важно па да има 240 питања?????????

Pa Rimsko pravo se smatra osnovom svega ostalog sto ucis na nasem faxu , ja mislim da je veoma korisno dobro ga znati mada ni to nije garancija da ce ti posle biti lakse :roll:
Btw. Obligacije nisu najtezi ispit na faxu , dok nije izasla Anticeva knjiga bilo je mnogo teze jer se ucilo iz knjige iz 1982 god i steta iz Radisiceve i to je ukupno imalo oko 1100 str.
Anticeva knjiga ima oko 500 str i posebni ugovori se uce iz stare knjige dako da je vama znatno lakse da spremite obligacije.

Pa Rimsko pravo se smatra osnovom svega ostalog sto ucis na nasem faxu , ja mislim da je veoma korisno dobro ga znati mada ni to nije garancija da ce ti posle biti lakse :roll:
Btw. Obligacije nisu najtezi ispit na faxu , dok nije izasla Anticeva knjiga bilo je mnogo teze jer se ucilo iz knjige iz 1982 god i steta iz Radisiceve i to je ukupno imalo oko 1100 str.
Anticeva knjiga ima oko 500 str i posebni ugovori se uce iz stare knjige dako da je vama znatno lakse da spremite obligacije.

Aма ја сам ЗА. Колегинице, капирам да је римско основа, да га треба учити, први сам ко ће стати у његову одбрану и потпуно се слажем са поштованим проф. Бујуклићем када каже да правник без РП није читав правник. АЛИ количина детаља који се уче је оно због чега се ја буним.

Aма ја сам ЗА. Колегинице, капирам да је римско основа, да га треба учити, први сам ко ће стати у његову одбрану и потпуно се слажем са поштованим проф. Бујуклићем када каже да правник без РП није читав правник. АЛИ количина детаља који се уче је оно због чега се ја буним.

Dragi kolega tek ces ti da vidis sta su detalji :D

Dragi kolega tek ces ti da vidis sta su detalji :D

Учење детаља из неког нормалног предмета и могу да разумем, али када је правна историја у питању то је иживљавање.

Што се тиче Жике, ако знате НЕМАТЕ ЧЕГА ДА СЕ ПЛАШИТЕ Испит се, у том случају, своди на ћаскање. Код њега нема питања, поствавља формално 3, а када кренете да одговарате постави милион потпитања у којима тражи повезивање целог градива или свих делова књиге, како више волите. Тражи да се зна и мислим да је један од, ако не и најкоректнији професор ког сам до сад видео.

Волио бих када би неко од старијих колега рекао колико питања има на облигацијама које важе за један од најтежих испита на факултету (мислим око 150), А ИЗ РИМСКОГ ПРАВА 240 па која је то наука? Шта је то? За мене је то иживљавање. Научите Ви све, за сваки случај.

Ako uporedis broj pitanja, onda deluje, kad ovako kažeš, kao da je Rimsko pravo barem isto toliko veliko kao Obligaciono pravo. Ali, kolega, prvo uporedi broj strana jednog i drugog, pa onda vidi koliko ima strana po jednom pitanju iz jednog i drugog. Tek onda možeš da porediš.
Osim toga, Rimsko pravo ima puno detalja, ali videćeš da će ti se kasnije isplatiti sve to, kad budeš polagao već Uvod u građansko pravo i Stvarno pravo, a osobito pomenuto Obligaciono pravo. I, još bih se složio sa koleginicom vekish da ćeš tek videti šta su detalji, iako su vrlo često besmisleniji nego na Rimskom pravu, pa će ispit od nekih 400 strana koji ti se sada čini ogromnim biti jedan sasvim prosečan ispit, pa čak i manji.
Puno sreće!!

kolega ja sam u Januaru polagala kod Milosevica po Stanojevicevoj knjizi pitanja su bila: koja je uloga skupstine a koja senata 2. razlika izmedju stvarnopravn. i obligacionog odnosa 3. objasniti tuzbe rei vindicatio i actio negatoria 4.prevesti dotis dictio , iusiurandum, i jos neke dve reci zaboravio sam 5. dopuniti latinske reci 4 al ne znam koje 6. primer odgovor je ostava u nevolji 7. sta su vetersi 8. objasniti iuris vinculum 9. ne znam i 10. locati-conductio rei opsirno objasniti

Back