Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prijemni ispiti za brucoše do kraja juna

Budući brucoši će ove godine prijemne ispite polagati ranije nego prethodnih godina zbog održavanja Univerzijade. Zakonski rok do kog Beogradski univerzitet mora da raspiše konkurs za upis je 25. april. Brucoši će prijave za upis predavati od 21. do 24 juna, dok će ispiti biti od 26. do 28 juna.

Preliminarne rang liste izaći će 30. juna, a nezadovoljni studenti prigovore će moći da podnesu 1. i 2. jula. Konačne rang liste studenti mogu da očekuju najkasnije 4. jula da bi 5. i 6. bio obavljen upis.

Vlada Srbije ovih dana trebalo bi da razmatra predlog fakulteta Beogradskog univerziteta o kvotama za upis brucoša u novoj školskoj godini. Ako se dogodi da Vlada ne usvoji predlog Univeziteta, već smanji broj studenata, onda će se oni koji su na dnu liste za studiranje iz budžeta pridružiti samofinansirajućim studentima. Sa liste samofinansirajućih studenata ispašće oni koji su bili na dnu liste.

Ministar prosvete Žarko Obradović apelovao je na fakultete u Srbiji da u vreme krize ne povećaju školarinu. Senat Beogradskog univerziteta preporučio je fakultetima da školarina ostane na prošlogodišnjem nivou ili da bar ne pređe procenat inflacije. Konačna odluka je na nastavno-naučnim većima fakulteta. Na apele ministra Obradovića i Beogradskog Univerziteta prvi je reagovao Pravni fakultet koji će sniziti školarinu. Budući brucoši tog fakulteta za prvu godinu umesto dosadašnjih 90.000, plaćaće 80.000 dinara. Pravni fakultet će sniziti i cenu za studente koji obnavljaju godinu sa 36.000 na 30.000 dinara. U cenu školarine za upis naredne školske godine uračunati su svi udžbenici i polaganje svih ispita.

Sledeće nedelje delegacija Ministarstva za obrazovanje učestvovaće na konferenciji o visokom obrazovanju u belgijskom gradu Luvelu, na kojoj će biti saopštena ocene koje su visokoškolske institucije dobile u primeni Bolonjske deklaracije. Ministar Obradović najavio je da je Srbija, prema nezvaničnim informacijama, dobila ocenu 3,86, što znači da je napravila krupan korak u primeni Bolonjske deklaracije.

izgleda da ne =(
nadam se da ste videli novu odluku od pre par dana..broj bodova koje nose predmeti je promenjen, treba nam 48 za budzet..u stilu, ne polozis pismeni deo i ovaj sa smera i padas =(

Чекајте мало, колегинице, :dontunderstand:зар би смела таква одлука да има ретроактивно дејство?:think:
Тј. односи ли се та на нашу (де)генерацију?
Мислим да ће то правило важити за наредну генерацију-не 08, већ 09, дакле ову што тек треба да упише Факултет.
Ми би, требало, да студирамо по оним правилима која су важила онда када смо уписали Факултет. Зар не?:)

kolega..najbolje je da skoknete na sajt i sami se uverite..jer je doneto na osnovu clana statuta
i posebno obratite paznju na godine u sledecem clanu

Студенти који се финансирају из буџета могу да задрже овај сататус под условом да:

- у школској 2008/2009. години остваре најмање 48 ЕСПБ бодова

- у школској 2009/2010. години остваре најмање 54 ЕСПБ бода

Чекајте мало, колегинице, :dontunderstand:зар би смела таква одлука да има ретроактивно дејство?:think:
Тј. односи ли се та на нашу (де)генерацију?
Мислим да ће то правило важити за наредну генерацију-не 08, већ 09, дакле ову што тек треба да упише Факултет.
Ми би, требало, да студирамо по оним правилима која су важила онда када смо уписали Факултет. Зар не?:)

Koja crna retroaktivnost, pa nije to parlament drćave niti su zakon donijeli, to je bio statut fakulteta u kome čak nisu bili ni navedeni bodovi, i zato sad odlukom dekana se i isti mijenjaju...

Ja mogu samo za usmeni otprilike da ti kažem, pošto moja generacija pismene nije imala. Za političku ekonomiju svi kažu da je mnogo bolji Labus nego Begović, prijatnija je atmosfera na ispitu, ali i za Labusa moraš da znaš osnovno, posebno bilans stanja i bilans uspeha.

Jelić i Antić, šta znam, kod Jelića treba da znaš više, ali je zato prijatniji, dok kod Antića možeš i manje da znaš, a ponekad je jako ljubazan, a nekad neljubazan skroz.

Ja mogu samo za usmeni otprilike da ti kažem, pošto moja generacija pismene nije imala. Za političku ekonomiju svi kažu da je mnogo bolji Labus nego Begović, prijatnija je atmosfera na ispitu, ali i za Labusa moraš da znaš osnovno, posebno bilans stanja i bilans uspeha.

Jelić i Antić, šta znam, kod Jelića treba da znaš više, ali je zato prijatniji, dok kod Antića možeš i manje da znaš, a ponekad je jako ljubazan, a nekad neljubazan skroz.

Kod Antića nema veze kakav je Antić jer ispituje i ocjenu daje asistetnt.
Labus, svaka preporuka.

jel moze neko da mi kaze kakav je jelic a kakav antic kad ispituju. pozzzz

Odgovor za Jelica.......postaviti 3 pitanja,ti mu to lepo ispricas i polozio si....nije kao Hiber da te proseta kroz celu knjigu.Kod Jelica ako znas pitanje on ti samo kaze "dalje" i to je to.
Zavisi za koju ocenu hoces...u principu ne daje visoke ocene i ako nju hoces onda ti gleda i index da vidi kakav si studen pa mu je i to merilo.....uglavnom daje neke 7-ice koliko sam ja uspela da zapazim.

Висока школа ''Академија фудбала'' Београд у сарадњи са Црвеним крстом Раковица организује хуманитарни фудбалски турнир од ког ће сав приход ићи Средњој занатској школи из Београда коју похађају деца лако ментално ометена у развоју и деца са тешкоћама у учењу, која потичу из социјално угрожених породица субкултурних средина и која су без адекватне подршке у свом развоју и образовању. Турнир ће се одржати у другој половини маја месеца на терену Средње занатске школе на Канаревом брду, Улица Вукасовићева 21а.

Та установа је у веома тешкој ситуацији као и деца која је похађају. Школа поседује дотрајалу и технолошки застарелу опрему (практична настава се одвија на дотрајалим и старим машинама). Такође школа улаже велике напоре да одржи континуитет исхране ученика у оквиру школске кухиње, пошто су залихе хране при крају, а тај оброк је великом броју деце, која потичу из социјално угрожених породица често и једини пристојан у току дана. Велики број деце нема основне услове за живот ни у својим домовима, тако да би се гардероба и средства за хигијену такође на овај начин могли обезбедити. Школска библиотека је јако оскудна, па је и то један од проблема са којим се ова установа среће у последње време.

-На турниру ће учествовати 32 екипе.
-Свака екипа може да пријави 10 играча
-Игра се у систему 5+1+4 измене.
-Екипе ће бити распоређене по групама.
-Постојаће 8 група и свака група ће се састојати од 4 екипе.
-У даље такмичење ће се пласирати по две првопласиране екипе из сваке групе.
-После такмичења по групама екипе ће се такмичити у тзв. ''куп'' систему (систем елиминација 1/8 финала).

Свака екипа која жели да узме учешће на овом хуманитарном турниру мора извршити уплату од 5.000 динара и да достави доказ о уплати организатору турнира. Након уплате и достављене уплатнице екипа је пријављена и стиче право да буде на жребу који ће се одржати 3 дана пре почетка турнира.

Сви који желе да помогну могу то да учине и током турнира јер ће поред терена бити организовани штандови где ће се прикупљати помоћ.
Поред финансијске помоћи потребна је и друга врста помоћи у виду:
-Хране: брашно, шећер, со, уље, месо, квасац, зачини, млеко, конзерве са храном, поврће (свеже-замрзнуто), воће...
-Хигијена: шампони, сапуни, каладонт, тоалет папир...
-Књиге (библиотека је јако оскудна): белетристика, књиге за средњу школу, класика, лектире, стручне књиге... све оно што Вам скупља прашину или што Вам више не треба.
-Гардероба (тинејџерски узраст тј. гардероба за узраст од 14. година па на више) која је очувана, а коју више не носите.

КОНТАКТ:
За све додатне информације можете питати на:
humanitarni_turnir@yahoo.com
-Затим на 064/480-41-58 Никола
-064/ 94-36-149 Марко

Back