Interesantno je kako se na ovoj temi navode uglavnom klasici, dela koja bi svako trebalo da pročita jer su neophodna za stvaranje celovite slike o književnosti, ali i drugim oblastima ljudske misli.
Recimo, bez obzira na moja lična politička i ideološka uverenja, smatram da bi svako trebalo da pročita Manifest komunističke partije, čak i najveći i najžustriji protivnici takvih ubeđenja. Jer, kako je moguće biti protivan nečemu o čemu ne znate ništa? Ili, još gore, biti pristalica nečega što ne poznajete? Isto je sa Biblijom i Kuranom, knjigama koje su u vrhu liste najvažnijih produkata ljudske misli uopšte.
Takođe, jasno mi je da neko ne razume Crnjanskog ili Bulgakova, ali koliko bih morao biti samodopadljiv da svoje nerazumevanje podignem na jedan opšti nivo i kažem kako ne preporučujem čitanje najvećih svetskih pisaca? Baš kao da su oni krivi što se meni ne dopadaju. Bez obzira da li ih ja razumevao i da li mi se sviđali, smatram da velike pisce i klasike uvek treba čitati, pogotovo danas, u najezdi šunda kvaziumetnika, fudbalera i blogerki. Naravno, to je moj stav i ne mislim da ga se svi moraju pridržavati, ali ne mogu da ne iskažem blago razočaranje onim što čitam na ovoj temi.