Imam ja.
Nesto ne mogu da pristupim sf-tim forumu, pa evo ovde ovih par prikaza novih knjiga, a bice postavljeno i tamo cim bude moglo.
Izdavacka kuca "OKEAN"
http://www.okean.co.yu/ objavila je drugi deo serije od 4 knjige Jaspera Fforda, tj. Dzaspera Forda.
"IZGUBLJENA U DOBROJ KNJIZI" je drugi deo dozivljaja junakinje Cetvrtak Sledeci u jednoj zaista cudnoj i fenomalno zamisljenoj alternativnoj istoriji.
A zasto je Okean zapoceo objavljivanje sa drugim, a ne sa prvim delom serije to ne znam.
U svakom slucaju, godina je 1985, putovanje kroz vreme je rutinska stvar, kao i kloniranje. Krimski rat je tek zavrsen, korporacija Golijat drzi sve u svojim rukama, a knjizevnost je jedna od najvaznijih stvari u zivotu. Zbog cega i postoje operativci za literarne poslove, a jedna od najpoznatijih je Cetvrtak Sledeci, koja je svojevremeno spasila nestalu junakinju romana Dzejn Ejr......
Prvi deo "Eyre Affair" sam citao, pa ce mi sada biti pravo zadovoljstvo sto cu drugi deo citati na srpskom.
"SOLARIS" nas je ovog puta obradovao sa pravom poslasticom nastavljajuci svoju delatnost kvalitetnim izdanjima (pa sad, kvalitet "Da Vincijevog Koda" je diskutabilan, ali to sad nije bitno).
Novo izdanje Solarisa "MASLACKOVO VINO" velikog majstora Reja Bredberija je nesto sto se ne sme propustiti.
Posle Tetoviranog Coveka i Farenhajta to je tek treca Bredberijeva knjiga prevedena na srpski.
Maslackovo Vino je poluautobiografska proza koja evocira uspomene na magicno leto 1928. u malom mestu Zelengradu. Svet glavnog lika 12godisnjeg Daglasa Spoldinga je svet malog provincijskog gradica, ali i svet u kome postoji masina koja omogucava mentalno putovanje u bilo koje vreme i bilo koje mesto.