Koju bi mi SF knjigu preporučili?

Ovo sam procitao prosle nedelje i nije bas moja uobicajena SF lektira, ali vredi da se kaze par reci o ovoj knjizi...

"WINTER KING", Bernard Cornwell (1995) nije prevodjena

"Winter King" je prvi deo trilogije Bernarda Kornvela "The Warlord Chronicles".

Rec je o historical fiction/fantasy romanima koji se bave pogledon na legendu o Kralju Artura na jedan vrlo istorijski i realistican nacin.
Pretpostavka serije je da je da su domorodacka kraljevstva Britona nakon odlaska Rimskog carstva iz Britanije bila izlozena teskom periodu usled napada Saksonaca sa istoka, upada Iraca za zapada, a isto vreme patila od unutrasnjih borbi za moc izmedju svojih malih kraljestava i sukoba izmedju stare Druidske religije i novodoslog Hriscanstva.

Prica je zasnovana u velikoj meri na originalnim Velskim legendama sa odgovarajucom tehnologijom, kulturom, stavovima tog doba. Mitski karakteri iz legende o vitezovima Okruglog stola su deo price, samo sa znatno izmenjenom ulogama (npr.Lanselot nije vitez bez straha i mane vec jedna sebicna kukavica...).

Sam Artur je u ulozi zastitnika naslednika prestola bebe Mordreda unuka starog kralja Utera Pendragona koji se Artura odrekao kao sina. Radnja "Winter King" romana se bavi Arturovom borbom da zastiti Mordreda od drugih britonskih kraljeva koji bi zeleli da postanu High King of Britain, a u isto vreme da zastiti sve Britonce od Saksonaca.

Mnogi motivi iz klasicne arturijanske legende su izmenjeni ...kao potraga za Svetim Gralom postaje potraga za druidskim misticnim kotlicem koju predvodi Merlin.

Narator price je Derfel Kadarn, saksonac koga je Merlin podigao kao Britonca i koji postaje veliki ratnik i jedan od Arturovih najvaznijih vojskovodja.

Lik Merlina je izuzetno opisan kao opasni, podmukli, prefrigani, neosetljivi a u isto vreme mudri i obrazovani carobnjak sa jedinim ciljem da izbaci hriscanstvo iz Britanije i obnovi druidizam.
Pitanje magije u knjizi je takodje zanimljivo reseno, uloga magije je u kontekstu istorijske fikcije, ostavljen je prostor citaocu da je tumaci kao "stvarnu" magiju ili kao mesavinu slucajnosti, psihologije i primitivne tehnologije.

Bernard Kornvel je autor i drugih zanimljvih serija istorijske fikcije, a najpoznatiji je obimnom "Tom Sharpe" serijalu.

PREPORUKA: ja sam zaista uzivao u ovoj knjizi i uskoro cu poceti da citam i druga dva dela, pa bih je svakome ko ima interesovanja za istoriju i/ili epsku fantastiku preporucio.

Ја сам читао, допало ми се, само смета што није објаснио шта су те ствари што су прогониле њега и његову жену :?

"... ноћас сам сањала да сам се вратила у Мендерли..."

То беше из те књиге јел?

Вако:

Прочито сам "Тамну кулу 1". Оставља без даха, једном речју. Волим такве књиге, када је радња наизглед неповезана, а онда одједном све буде јасно :))) Прелепо дело.

Da, da...
Hiperion - Endimion serijal obavezno.
AVKG, Rama, Odiseja, Amber, Ender i sl su lagana [i obavezna] literatura [uz Verna] u odnosu na gorenavedena dela.
Samo, chini mi se da niko nije pomenuo Zaduzbinu?!
Zaduzbina je najbolje delo Asimova.
Neko je pomenuo Kovenanta, chini mi se. I to treba da se prochita bez daljnjeg.

Olimp sam video pre par dana i chim ga prochitam javljam se.
Ilion je dobar, ali skroz nedorechen. valjda ce se situacije lepo, Simonsovski objasnniti.

Photonac:
Da li neko zna koliko ima knjiga iz serija Uzdizanje, misli da je to pisao Dejvid Brin, pročitao sam 5 knjiga (polarisov sf cd v2), i rado bi da pročitam celu avanturu do kraja.
Serijal mi se jako svideo pogotovo 2 i 3 knjiga (jadni mi ljudi u svemiru).

Lijepo bi bilo da si naveo kojih pet znaš ali evo ti spisak. Ima šest dijelova:
1. Sundiver (Ponirač u Sunce)
2. Startide Rising (Podizanje Zvezdane Plime)
3. The Uplift War (Rat Uzdizanja)
4. Brightness Reef ( Blistavi Sprud)
5. Infinity's Shore (Obala Beskraja)
6. Heaven's Reach (Nebeski Doseg)

Učestvuj u kvizu ovdje na Krstarici i navrati na www.sf-team.co.sr da se družimo pa će ti naš bibliotekar ender71 poslati dio koji ti nedostaje - on ima sve.

Poz.

On koliko god da ih ubija toliko dovodi novih. Sad mu trebaju 2 knjige umesto jedne da zahvati tu masu likova. I druga stvar shto pobi covek sve dobrice. Dobrice su svi ili mrtvi (Ned, Rob) ili nemrtvi (Kejtlin) ili su na putu da to postanu (Arya). Mislim stvarno. Sad je glavni dobrica Dzejmi. Kad nema te ravnoteze onda ne mogu na miru da se uzivim u fabulu radnje.:-D

Прочитао сам Бјуик 8 од Стеве Краља. Фантастично... Тај човек може да направи и плишаног зеку страшним :))) На неки начин, повезан је с Мрачном Кулом... Ево једаног прегледа што сам нашао на нету о књизи...

BJUIK 8 - Stephen King
Osmeh hromiranog čudovišta
Uzbudljiva ekskurzija u novu narativnu teritoriju koja ponovo otkriva ovog umešnog pripovedača koji pravi neuobičajne izbore i na svakom ćošku odoleva očiglednom. Ova knjiga je vanzemaljska i očaravajuća koliko i sam Bjuik 8, prozor u Kingovu maštu
Branislav Predojević

Krajem 70-ih do čete D državne policije Pensilvanije stiže dojava o tajanstvenom čoveku u crnom: došao je da napuni benzin na lokalnoj pumpi u čudnom automobilu koji pomalo podseća na bjuik roadmaster 8 iz 50-ih, otišao u toalet i - nestao bez ikakvog traga.
Stephen King
Policajci koji su zaplenili bjuik primećuju da to nije baš običan auto: njegova spoljašnjost krije napravu koja više podseća na NLO letelicu ili portal prema nepoznatom svetu nego na automobil. Kako god, auto završava u šupi B u kojoj policajci, od kojih se jednom uskoro takođe misteriozno gubi trag, počinju njegovo proučavanje.
Bjuik 8 (From A Buick 8) je j oš jedna mračna priča iz repertoara majstora strave i užasa više nego uverljivo dokazuje da sve teorije kako Stephen King, i nakon relativnog usmeravanja ka mejnstrim literaturi, piše lošije nego pre - nemaju nikakvog osnova. King je ponovo napisao odličan roman koji, zahvaljujući agilnosti izdavačke kuće Alanari, imamo priliku čitati relativno skoro posle svetske premijere.
To je više nego značajno za domaće ljubitelje njegovog dela, godinama uskraćene za kvalitetno praćenje opusa ovog majstora tame.
Ono što stvarno predstavlja iznenađenje jeste sama promena Kingovog stila: za razliku od do sada preovlađujućeg linearnog toka, naracija ovde uglavnom funkcioniše retroaktivno, kroz niz flešbekova u pričama glavnih aktera romana. To, međutim, nimalo ne usporava dinamiku suspensa, čineći je u dobroj meri još interesantnijom.
BJUIK 8 - Stephen King
Razrada glavne teme – otkrivanje tajne tajanstvenog auta u policijskoj stanici –postignuta je kroz dve glavne karakteristike Kingovog pisanja, odlične opise i ubedljive dijaloge, koji su do sada uglavnom ostajali potisnute iza vrtoglavog ritma Kingovih pripovesti.
Povezujući delove romana sa svojim ključnim ciklusom o Mračnoj kuli (bizarni svet i bića koja koriste bjuik kao vrata neodoljivo liče na neke delove pustara i njenih stanovnika iz tog ciklusa), King univerzalnom zlu na momente daje ovozemaljsko lice, protiv kojeg se bore junaci svih njegovi dela.
Strah i mržnja se nekada mogu sakriti iza hromiranog osmeha bjuik 8 roadmastera, isto kao što se ljubav i hrabrost mogu naći iza značke državne policije Pensilvanije.

bjuik.jpg

Ово морате прочитати...

Tzar:
On koliko god da ih ubija toliko dovodi novih. Sad mu trebaju 2 knjige umesto jedne da zahvati tu masu likova. I druga stvar shto pobi covek sve dobrice. Dobrice su svi ili mrtvi (Ned, Rob) ili nemrtvi (Kejtlin) ili su na putu da to postanu (Arya). Mislim stvarno. Sad je glavni dobrica Dzejmi. Kad nema te ravnoteze onda ne mogu na miru da se uzivim u fabulu radnje.:-D
nisam jos procitao novije delove ali sta je sa onim zmajevima
kako je krenuo na kraju Deneris i Jon vladace zajedno
to mi se najvise svidja nemogu da predvidim sta ce se dogoditi kao u npr. Zenici sveta

Back