Који су услови за добијање дозволе за оружје?

Sem legalnog (sada dodatno poostrenog posle Ribnikara) nacina postoje i ilegalno/legalni nacin. Ne moras da budes ni clan SNS-a, ni policajac/vojno lice ali mozes doci relativno lako do dozvole za posedovanje, cak i nosenje, oruzja. Raspitaj se medju poznanicima, rodbinom da li znaju nekog inspektora/oficira iz MUP-a koji ti moze to srediti, odnosno biti ti "garant" u sluzbi MUP-a koja se bavi izdavanjem dozvola za oruzje. Cuo sam od lika iz MUP-a a sa kojim delim komsijsku tarabu da je cena 500 eurica, po principu pola "garantu" a pola shefu sluzbe koja radi proveru i donosi resenje. Napomena, komsija je protiv toga, to mi je saopstio u besu zbog korumpiranosti njegovih kolega.
Znaci uradis neku ilegalnu stvar (korumpiras vec iovako korupiranog pandura, pa to i ne spada u neki tezak ilegalan rad, bar u Srbiji) i dobijes sasvim legalan papir. Drugi nacin je totalno ilegalan, kupis na crnom trzistu oruzje, ima ga i uvek ce ga biti na ilegalnom trzistu. Uvek mozes u streljanu da vezbas njihovim oruzjem, za to ti ne treba dozvola a, bogami, nije problem ni da odes negde u neki izolovan kraj pa tamo vezbati po flasama.

Ja sam izvadio dozvolu za nosenje tamo sredinom '90-tih preko komsije koga sam spominjao gore, mogao sam sasvim laganica dobiti dozvolu za posedovanje ali je vec bio problem sa dozvolom za nosenje te sam njega angazovao. Tad nije bilo lekarskog, samo sam prilozio potvrdu da nisam osudjivan i zahtev, ostalo je odradio komsija. Kupio sam zvanicno CZ99 preko DMB-a u Rakovici, kupio i dozvoljenih 20 komada 9.0mm para. A na novosadskom Najlonu kupio veliku kutiju od 200 komada za 100 dem, i danas se secam te transakcije na parkingu ispred obliznjeg "Askurdjela". Mislim da sam ispucao 5-6 sarzera, vodio sam i brata da ga obucim, pucali smo na obali Dunava u breg pored Belegisa. Posle toga vise nikad nisam pucao, mozda sam ocistio 4-5 puta taj pistolj. A oruzje sam drzao kod roditelja u kuci, dalje od mene, da ne daj boze nekoga ne robijam ako padnem u mracno raspolozenje - odnosno majka mi je jednom otela taj pistolj i nikad ga vise nisam vratio pod moj krov.

Problem je nastao tamo 2018-19 kaad se moja otac lajavo pohvalio pred unukom da u kuci ima pravi pistolj, moj sinovac koji je tad imao 13 godina je bio odusevljen i hteo je posto poto da mu dodje u ruke. Baba i deda su se zesce posvadjali, brat se posvadjao sa ocem kada je cuo za taj dogadjaj... svadja u kuci a niko ne veruje tinejdzeru da ce ostati miran. Pa sam ja te godine, 2019, par meseci posle toga, otisao u MUP da se odjavim i poklonim im oruzje, radi mira i sigurnosti u kuci (ko zna sta bi palo na pamet tinejdzeru kada dodje u posetu babi i dedi, pretresao bi im celu kucu dok ne bi nasao orizje). Te godine je bila neka akcija u MUP-u, akcija da vratis i nelegalno i legalno oruzje jer su poostrili kriterijume - morao si na lekarski, na obuku itd. Porez se i ranije placao. Odem u policiju Zemun, predam im oruzje praznog sarzera, dam ga inspektorki u ruke (mislim na CZ99), ona 'ladno repetira u kancelariji punoj ljudi i skljicne (alo zeno, da li si ti prosla bilo-bilo kakvu obuku), dobijem potvrdu i kraj, zvanicno razoruzani lionagate.
 
Mom ocu su sad oduzeli legalno kupljen i registrovan pištolj koji poseduje već 30 godina. Bez ikakvog razloga, opravdanje na dve strane je otprilike "ne treba mu".
zato sam rekao ,da oružje sa dozvolom nije svoje
desi se nešto u vezi oružja , oa ajde nosi u stanicu , pa ajde uzimaju uzorke dali je skoro pucano iz tog i tog oružja , pa ajde otisci čaure
uvek mogu da nađu neki uzrok za oduzimanje ili kontrou
 
Mom ocu su sad oduzeli legalno kupljen i registrovan pištolj koji poseduje već 30 godina. Bez ikakvog razloga, opravdanje na dve strane je otprilike "ne treba mu".
Probali su i meni, 2006-te. Poziv da tog i tog datuma donesem oruzje u stanicu, pojavio se ja tamo, uzeli mi pistolj sa obrazlozenjem da rade proveru (nisu rekli na sta), to dobio i napisano i overeno ali tek na moje insistiranje. Posle par meseci otisao do policijske stanice, ody.e.b.ali me sa obrazozenjem da se predmet jos radi, otisao do komsije koji radi u policiji i onako ogorcen mu kazem da su mi uzeli oruzje da bi ga neki pandur koristio a on poceo da se smeje "sine, da li ti znas koliko mi oruzja i kakvih sve modela imamo da je tvoj CZ99 totalni krsh koji niko ne bi ni pogledao". Okrene covek 2 broja preda mnom i kaze mi da sutra odem po pistolj, bio zastoj u radu tj moj predmet bacili na neku gomilu drugih papira koje niko nije gledao, nesto kao arhivari iz Drzavnog posla.

Generalno, u Srbiji moras gomilu stvari a u vezi drzavnih sluzbi da nekoga vuces za rukav ili da platis da bi ti bilo odradjeno uopste ili bar u neko dogledno vreme.
 

Back
Top