Koji filozof vam je naj za nešto?

Pa ne znam, u toj knjizi valjda "pljuje" žene, svrstava ih u životinje...tako nešto.
Jel' se tebi digne na dobru ribu? Verovatno. Jesi li životinja? Po Sioranu, možda i jesi ("Čovek, ta vertikalna životinja"), ali po Vajningeru mnogo toga ne spada pod "slobodnu volju" i u suštini slobodna volja je tema koja je zastupljena više od konstatacije da JESI životinja, i kontroliši svoje naopake nagone.

Jel' se tebi digne na dobru ribu? Verovatno. Jesi li životinja? Po Sioranu, možda i jesi ("Čovek, ta vertikalna životinja"), ali po Vajningeru mnogo toga ne spada pod "slobodnu volju" i u suštini slobodna volja je tema koja je zastupljena više od konstatacije da JESI životinja, i kontroliši svoje naopake nagone.
Ja znam da jesmo životinje i volim to.

Gde počinje mizoginija:

Weininger apsolutno idealizuje muškarca, dok ženu opisuje kao biće bez moralnog centra, bez samosvesti, bez istinske individualnosti, nesposobno za genijalnost, i potpuno definisano kroz seksualnost i odnos prema muškarcu.

Po njemu, “žena nije osoba u punom smislu”, već "čisto biće roda" — dok muškarac teži univerzalnom, moralnom i duhovnom.

Gde počinje mizoginija:

Weininger apsolutno idealizuje muškarca, dok ženu opisuje kao biće bez moralnog centra, bez samosvesti, bez istinske individualnosti, nesposobno za genijalnost, i potpuno definisano kroz seksualnost i odnos prema muškarcu.

Po njemu, “žena nije osoba u punom smislu”, već "čisto biće roda" — dok muškarac teži univerzalnom, moralnom i duhovnom.
Da ja nastavim?
:lol:
"Čak i najferiorniji muškarac je i dalje superiorniji od najsupernionije žene"

Pročitaj pesmu od Rakića "Iskrena pesma", pa onda poveži to dvoje ( s tim da su Vajningera pogrešno razumeli, a Rakića, koji u toj pesmi opisuje kako jjjebbe i kako laže da bi jedno - nikom ništa).

Kažu: Rakić ima i dobrih pesama.
Pa jbte Vajningeru ne može da priđe DO kolena.

A što se zbog toga ubio? Bez veze.
Nije AI, Wikipedia je:

Da li ste čitali "Pol i karakter"? "O krajnjim životnim svrhama"? Oto Vajninger, često i pogrešno predstavljan kao mizoginista, genije visokih moralnih načela, nije ni mogao da mrzi, čini mi se, sve i da je hteo.

Ako ne verujete meni, verujte Arturu Gerberu, Vajningerom savremeniku i prijatelju:
P.S. Odlomci iz knjige "Oto Vajninger- Dnevnik i pisma prijatelju/ Misli o polnom problemu".
Prijatelj je Artur Gerber.

"Proglasiti Vajningera ženomrzcem znači potpuno ga pogrešno razumeti kao čoveka.
Njegov antifeminizam bio je upravo suprotan mržnji, iako rečenice koje je napisao zvuče drugačije! Oto Vajninger nije mogao da mrzi! On je u svojoj duši posedovao samo jedno nadljudsko osećanje koje ga je potpuno prožimalo, a to je bila ljubav prema svim pojavama na svetu! Njegova ljubav je bila sveobuhvatna, ništa joj nije moglo izmaći. Ko god tvrdi suprotno Vajningeru nanosi veliku štetu."

Str. 14

A to što se roknuo znači da je uspeo da prevaziđe najjači nagon - za samoodržanjem.
Ubio se sa samo 23 godine, više nemajući šta da traži na ovom svetu.

Najdublje razumevanje Vajningerovog života i mišljenja razotkriva nam njegov stav prema dualizmu. Čovek je, prema Vajningeru, sastavljen iz dva dela: jedan deo potiče iz svemira, iz kosmosa, iz božanstva, a drugi iz ništavila, iz haosa, iz đavola. Deo iz kosmosa proteže se na sve u čemu se izražava ono što je dobro, lepo i istinito; u njemu se nalazi sve pozitivno, sve što samostalno egzistira, svaka snaga i životna radost, a istovremeno i sve objektivno što povezuje ljude jedne s drugima. Druga polovina, nasleđe haosa, sadrži sve negativno, sve što egzistira neslobodno i ne na osnovu sebe samog, svaki strah i slabost i sve što razdvaja ljude: na njihovom čelu zločin i ludilo.

A to što se roknuo znači da je uspeo da prevaziđe najjači nagon - za samoodržanjem.
Ubio se sa samo 23 godine, više nemajući šta da traži na ovom svetu.

Najdublje razumevanje Vajningerovog života i mišljenja razotkriva nam njegov stav prema dualizmu. Čovek je, prema Vajningeru, sastavljen iz dva dela: jedan deo potiče iz svemira, iz kosmosa, iz božanstva, a drugi iz ništavila, iz haosa, iz đavola. Deo iz kosmosa proteže se na sve u čemu se izražava ono što je dobro, lepo i istinito; u njemu se nalazi sve pozitivno, sve što samostalno egzistira, svaka snaga i životna radost, a istovremeno i sve objektivno što povezuje ljude jedne s drugima. Druga polovina, nasleđe haosa, sadrži sve negativno, sve što egzistira neslobodno i ne na osnovu sebe samog, svaki strah i slabost i sve što razdvaja ljude: na njihovom čelu zločin i ludilo.
Dualizam je suština postojanja, počev od moje frekvencije, talasa, vremena, prostora, materije, energije, muško, žensko, dan, noć, dobro, loše, oscilacija u struji i vaj faju, sve je to. Najbolje oslikava jin jang.

Ne razumem na šta tačno aludiraš.

Ako imaš primedbu na smisao napisanog, iznesi argument, ne doskočicu.

U raspravi o filozofiji nije bitno ko piše, već koliko je misao tačna i dosledna.

Sve ostalo je skretanje sa teme.

Aludiram na to da je pristojno da u zagradi napišeš ko je pisao text. Možeš dole ispod da staviš nešto ovako

(ChatGPT)

i onda je sve ok, jer ga i ja koristim za svašta, samo je bezveze ako ga ne spomeneš.

Naravno da to može unaprediti diskusiju, jer nam može reći nešto novo budući da ima uvide u razne stvari.
Chat je moj lični sekretar i prepoznam odmah kada piše, i znači mi, i ok je, ali samo treba reći kada se koristi, da ne bi bilo zabune. To je kao da se kitiš tuđim perjem. A i ostavlja bezvezan utisak.

Sad je era AI i sve više će biti, i mi ljudi treba u međusobnoj kmunikaciji da razlikujemo šta piše čovek, a šta AI, da se skroz ne otuđimo. Jer ako to ne budemo radili više nećemo zbnati sa kim više komuniciramo.

Poslednja izmena:
Aludiram na to da je pristojno da u zagradi napišeš ko je pisao text. Možeš dole ispod da staviš nešto ovako

(ChatGPT)

i onda je sve ok, jer ga i ja koristim za svašta, samo je bezveze ako ga ne spomeneš.

Naravno da to može unaprediti diskusiju, jer nam može reći nešto novo budući da ima uvide u razne stvari.
Chat je moj lični sekretar i prepoznam odmah kada piše, i znači mi, i ok je, ali samo treba reći kada se koristi, da ne bi bilo zabune. To je kao da se kitiš tuđim perjem. A i ostavlja bezvezan utisak.

Sad je era AI i sve više će biti, i mi ljudi treba u međusobnoj kmunikaciji da razlikujemo šta piše čovek, a šta AI, da se skroz ne otuđimo. Jer ako to ne budemo radili više nećemo zbnati sa kim više komuniciramo.
Ne znam na šta tačno misliš, ali to očigledno nema nikakve veze sa onim što je prethodno napisano.

Ako ti je fokus na tehničkim detaljima, promašuješ suštinu razgovora.

Ovde se govori o idejama, ne o alatima.

Back