Dopusti da ima i ljudi koji su krenuli sa linuxom još od Red Hat 5 serije, kad još niko nije čuo da će da se nakad pojavi fedora, i da će RH da razdvoji server i workstation varijante, pa možda i znaju da koriste i komandnu liniju... Nzm kako je tamo kod vas u Emiratima, čujem da vam je šeik udario firewall protiv nemorala i sl

, ovde u Americi ljudi misle da su OK kad su im portovi zatvoreni, ali ih non stop vataju trojanci, pa boot-ovi. Ajde mi objasni šta će meni Apache na laptopu?! Drugo, lepo sam napisao da je jedina stvarčica koja je stvarno upotrebljiva SQL injection, a ti tu sad MySQL, aj reci da li si pročitao ono gore, ili ti je samo stalo da budeš u pravu? Na Linux-u AV NE TREBA, a na Win si gotov ako ga nemaš, to je poenta posta, ostalo je irelevantno. ssh je jako zgodna stvar, lepo tuneluješ X sesiju preko mreže
ssh -l username -X -opcije-koje-hoćeš server i radiš u grafičkom na remote mašini, a neko ko je logovan na istoj mašini isto može... A kako ono beše sa XP i Vistom? Šta se desi kad radi remote desktop?

Rootkitovi su skoro prošlo vreme na Linux-u, jedino su mogući lkm ili ili hot patchovanje kernela (za Win ih ima MNOGO VIŠE, i userland (kod linuksa je životni optimizam da ga pomisliš da ne može da se nađe) i one koji rade u kernelu teško se pišu, tj samo rogramer sistemaš može, ostali malo šta imaju tu da traže, ali za Lin moraš da imaš verziju za baš svaki kernel, a kod Win-a napišu jedan, i lepo šljaka svuda). Dalje, kad se npr napravi neki lkm i injectuje u kernel, sistem postane mnooogo nestabilan pa krahira, i ulovi se - kod windowsa korisnici i očekuju da moraš da resetuješ mašinu po par puta na dan, i eto belaja... Drugo, rogue lkm se malo lakše nađe nego kad neko stavi prepravljen drajver u Win Uostalom, nagledao sam se Win mašinica sa po toliko trojanaca i virusa da ništa drugo nije moglo da radi

a Linux u takvom stanju baš i nisam

Dalje ima i onih
firmware rootkitova (lepo živi u BIOS-u), i ako neko misli da se takav rootkit sekira koji je OS u pitanju onda je stvarno optimista... Koji će AV to da nađe?!
Kažeš da Adobe ne radi pod Linuksom, na šta tačno misliš? Reader radi, jako fino, flash takođe, imaš i onih profi programčića od po 20-30 'iljadarki koji rade na svemu i svačemu, i nije se baš svako rodio za kompjuterskog slikara - inače, Adobe je poznat po AV proizvodima samo tako, jel da?
Koje veze ima Adobe sa pitanjem "KOJI AV IMATE"?! A imaš i boljih platformica kao što je Mac za isti posao, zaboravljaš to

Jednostavno izgleda da ti je tesko da priznas da je Win veoma inferioran u odnosu na Lin u nekim segmentima, kao sto je i Win mnogo bolje resenje od linuksa za neke druge stvari...
TO NIJE POENTA, ne porede se ovde Win i Lin nego je pitanje "KOJI ANTIVIRUS KORISTITE", prosto ko pasulj, nzm da li ga tamo kod Arapa ima?

Rekao sam da ne koristim ni jedan, jer mi ne treba. Lično mi se najviše sviđa AVG od Windows-ovih, plus mbam, ali ko šta hoće nek izvoli... Ako neko misli da može da se zaštiti baš od svakog virusa, nek ode malo na ruske hakerske forume, pa nek klikće svuda redom, pre ili posle ima da naletiš na neki koji je još u beta fazi razvoja, pa ga malo koji (ili ni jedan) AV ne detektuje, i eto tebi problema

Kasperski mora od nečeg da živi (a i ostali AV proizvođači) pa onda moraju malo da stimulišu prodaju, hehe

- Da li je neko zapazio da se
VEEEELIKA VEĆINA VIRUSA koje AV-ovi detektuju uopšte ne pojavi in the wild, baš nikad? Dakle, možda su neka laboratorijska varijanta, tipa zamorac kog ne puštaju iz kavezića...
Ako te interesuje kako se podešava iptables, evo ovako, metoda se zove RTFM! Dakle: "man iptables" -> čitaš malo, u drugoj konzoli ili terminalu "vi /etc/sysconfig/iptables", kad vidiš kako se podešava da radi baš onako kako ti hoćeš onda edituješ, izađeš iz vi-a, i lepo service iprables restart, i eto... Ciao!