Koji AV imate?

Koji AV imate?

• Norton

glasova: 8 4,8%
  • Kaspersky

glasova: 22 13,1%
  • Eset

glasova: 38 22,6%
  • Bitdefender

glasova: 2 1,2%
  • F-Secure

glasova: 2 1,2%
  • G-Data

glasova: 0 0,0%
  • AVG

glasova: 22 13,1%
  • Avira

glasova: 26 15,5%
  • Avast

glasova: 32 19,0%
  • McAfee

glasova: 1 0,6%
  • Trend Micro

• Kingsoft

• Microsoft Essentials

glasova: 7 4,2%
  • Panda

• neki drugi

glasova: 8 4,8%

• Ukupno glasova
    168
  • Anketa je zatvorena .
Avgustovski test
http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/ondret/avc_od_aug2011.pdf

Panda Cloud tehnologija ocito funkcionise odlicno. Takodje, odlican skor od strane McAfee i Trend Micro. Avira se vraca u formu.
Norton pomalo kilavi, mada je poznato da je njegovo najjace oruzje proactive zastita. Vidim da su imali mnogo FPs, ali sami su trazili da heuristics bude podesen na high. Malo mi je cudno da ovi iz Av-Compratives nam savjetuju da i mi tako podesimo Nortom iako se vidi da imaju velikih problema sa FPs. Ja se drzim normal i nemam nikakvih problema.

Avira je jedini besplatni antivirus sa kojim se do sada jos nikad nisam zarazio. Cak sam se zarazio sa nekim antivirusima koji nisu besplatni! Ali kad bih kupovao, to bi verovatno bio ESET ili BitDefender.

Evo danas sam instalirao Avira Antivirus Premium 2012 12.0.0.865 pa ću vidjet kako će se ponašati....Zadovoljan sam i sa Avastom ali rekoh da probam nešto novo...

Prilozi

• Picture1.jpg
    Picture1.jpg
    39,4 KB · Pregleda: 8
A da lepo pređete na neki drugi OS gde su virusi mogući u teoriji, al' niko da ih vidi? Lepo instaliraš linuks ili freebsd ("složeno" kao i Vista), a ostaviš manju particiju za win (zbog Office-a), a ako baš imaš memoriju na tone onda lepo stpaš Win u VirtualBox i virusni problemi rešeni... :D

A da lepo pređete na neki drugi OS gde su virusi mogući u teoriji, al' niko da ih vidi? Lepo instaliraš linuks ili freebsd ("složeno" kao i Vista), a ostaviš manju particiju za win (zbog Office-a), a ako baš imaš memoriju na tone onda lepo stpaš Win u VirtualBox i virusni problemi rešeni... :D

Ja koristim Linux i Windows u dual boot. Nemoj misliti da si bas nesto super extra zasticen ako korisits Linux, niti BSD ili bilo koji drugi OS. Osim mozda ako imas Sparc procesor i koristis Solaris OS ili HP-UX. Mada, i onda, ako se neko nameraci i ima dobar razlog da te uhakuje, to ce i uciniti.Ja licno cak mislim da ako imas dobru zastitu na Windowsu, vise si zasticen nego bez icega na Linuxu ili BSD-u. Sto se firewall-a tice, iptables na Linux-u je stvarno nesto extra ali to treba znati podesiti :)
I ne razumem zasto mislis da je problem sa virusima resen ako imas Windows u VBox-u? Nece ti ostetiti nista na EXT4 particijama ali ce ti skembati Windows u VBoxu isto kao sto bi to uradili i sa Windowsom na hard disku :))
Poz.

Ja koristim Linux i Windows u dual boot. Nemoj misliti da si bas nesto super extra zasticen ako korisits Linux, niti BSD ili bilo koji drugi OS. Osim mozda ako imas Sparc procesor i koristis Solaris OS ili HP-UX. Mada, i onda, ako se neko nameraci i ima dobar razlog da te uhakuje, to ce i uciniti.Ja licno cak mislim da ako imas dobru zastitu na Windowsu, vise si zasticen nego bez icega na Linuxu ili BSD-u. Sto se firewall-a tice, iptables na Linux-u je stvarno nesto extra ali to treba znati podesiti :)
I ne razumem zasto mislis da je problem sa virusima resen ako imas Windows u VBox-u? Nece ti ostetiti nista na EXT4 particijama ali ce ti skembati Windows u VBoxu isto kao sto bi to uradili i sa Windowsom na hard disku :))
Poz.

Nisam nikada koristio virtual box,ali imam vmware workstation sa instaliranim windows-om,koristim ga za antivirus testiranja.
Lepo instaliras windows,napravis cist snapshot i to je to.
Koristis virtuelni sistem,radis sta hoces,mozes da ga inficiras sa milijardu virusa i kada pozelis samo odes na snapshot manager i vratis cist snapshot,i kao da nista nije bilo za otprilike 15-20 sekundi.

Ne razumem po kom to osnovu može linux da bude manje siguran od "Wind0ze"?! Pa na mom laptopu nema ni jedan otvoren port kad se gleda od spolja (a i mnogo se teško skenira, lepo sam podesio da ne šalje RST paketiće za zatvoreni port nego da se fino pritaji i "ćuti" do time exeeded - mnogo zanimljivije;) )
Linux sa pokrenutim i propisno podešenim SElinuxom je MNOGO teži za obijanje nego bilo šta što će M$ da napravi pre nego što ga Apple pojede (srce mi se prosto kida kad pomislim da će jedni morati da prožderu druge :D ). Svi uspesi protiv linuxa imaju jednu zajedničku stvar: SQL injection, ako imaš samo statičke strane to ide malkice poteže. A još ako Lin ne koristiš kao server, onda poređenja nema: koliko si video boot-ova za Linuks? A od onih M$ što rade na kućnim PC-ima ne može da se živi - zaključak je jasan kao beli dan... Kako ćeš da prodreš u Linux radnu stanicu sa svim portovima iza stateful packet filter-a konfigurisanog da se pravi "mrtav" - ne odgovara na ping, čeka da druga strana vidi legendarno time exceeded, itd? Man in the middle? Trojanac na email? Daj da vidimo dotičnog trojanca, ili neki upotrebljivi client side exploit. Pokaži!
A to što će u nekoj virtuelnoj mašini da ti viruid s'ebe, to ama baš uopšte nije nešto za brigu: ko te bije po ušima da surfuješ sa OS-a kojem je jedina funkcija da na njemu radi Office?
Takođe, linuxov firewall je netfilter, iptables i sl su samo userland frontendovi za konfigurisanje netfilterovih modula - i znam da ih pišem i iz text editor-a...

Za Linux je potrebno znati podesiti sve te stvari. By default, sve je najcesce iskljuceno!
Preko portova cini mi se vise-manje svi smo bezbedni jer donekle i ISP ima neku zastitu. Tj. bar ovde u Emiratima.
A sto se servera tice, mislim da skoro svi imaju Apache, PHP i MySQL na linuxu. A jos vise ih ima SSH server. Jer to su jedne od najlepsih stvari na Linuxu :))
Torrent isto mnogi koriste! To je jos jedan nacin za upadanje, zar ne?
Trojanci na Linuxu tako reci ne postoje. Vise neki rootkit-ovi i tako te stvari.
A to sto Adobe ne radi na Linux-u i dalje stoji. Da radi, mene Windows ne bi video zadnjih 13 godina najverovatije :)
Ma ti si car ako znas sve te stvari u vezi podesavanja firewall-a na Linux-u :) Ja nemam vremena da to sve ucim. Samo ono sto mi treba. Toliko saznam i cao.

Dopusti da ima i ljudi koji su krenuli sa linuxom još od Red Hat 5 serije, kad još niko nije čuo da će da se nakad pojavi fedora, i da će RH da razdvoji server i workstation varijante, pa možda i znaju da koriste i komandnu liniju... Nzm kako je tamo kod vas u Emiratima, čujem da vam je šeik udario firewall protiv nemorala i sl ;) , ovde u Americi ljudi misle da su OK kad su im portovi zatvoreni, ali ih non stop vataju trojanci, pa boot-ovi. Ajde mi objasni šta će meni Apache na laptopu?! Drugo, lepo sam napisao da je jedina stvarčica koja je stvarno upotrebljiva SQL injection, a ti tu sad MySQL, aj reci da li si pročitao ono gore, ili ti je samo stalo da budeš u pravu? Na Linux-u AV NE TREBA, a na Win si gotov ako ga nemaš, to je poenta posta, ostalo je irelevantno. ssh je jako zgodna stvar, lepo tuneluješ X sesiju preko mreže
ssh -l username -X -opcije-koje-hoćeš server i radiš u grafičkom na remote mašini, a neko ko je logovan na istoj mašini isto može... A kako ono beše sa XP i Vistom? Šta se desi kad radi remote desktop? ;) Rootkitovi su skoro prošlo vreme na Linux-u, jedino su mogući lkm ili ili hot patchovanje kernela (za Win ih ima MNOGO VIŠE, i userland (kod linuksa je životni optimizam da ga pomisliš da ne može da se nađe) i one koji rade u kernelu teško se pišu, tj samo rogramer sistemaš može, ostali malo šta imaju tu da traže, ali za Lin moraš da imaš verziju za baš svaki kernel, a kod Win-a napišu jedan, i lepo šljaka svuda). Dalje, kad se npr napravi neki lkm i injectuje u kernel, sistem postane mnooogo nestabilan pa krahira, i ulovi se - kod windowsa korisnici i očekuju da moraš da resetuješ mašinu po par puta na dan, i eto belaja... Drugo, rogue lkm se malo lakše nađe nego kad neko stavi prepravljen drajver u Win Uostalom, nagledao sam se Win mašinica sa po toliko trojanaca i virusa da ništa drugo nije moglo da radi ;) a Linux u takvom stanju baš i nisam :D Dalje ima i onih firmware rootkitova (lepo živi u BIOS-u), i ako neko misli da se takav rootkit sekira koji je OS u pitanju onda je stvarno optimista... Koji će AV to da nađe?!
Kažeš da Adobe ne radi pod Linuksom, na šta tačno misliš? Reader radi, jako fino, flash takođe, imaš i onih profi programčića od po 20-30 'iljadarki koji rade na svemu i svačemu, i nije se baš svako rodio za kompjuterskog slikara - inače, Adobe je poznat po AV proizvodima samo tako, jel da? Koje veze ima Adobe sa pitanjem "KOJI AV IMATE"?! A imaš i boljih platformica kao što je Mac za isti posao, zaboravljaš to ;)
Jednostavno izgleda da ti je tesko da priznas da je Win veoma inferioran u odnosu na Lin u nekim segmentima, kao sto je i Win mnogo bolje resenje od linuksa za neke druge stvari...

TO NIJE POENTA, ne porede se ovde Win i Lin nego je pitanje "KOJI ANTIVIRUS KORISTITE", prosto ko pasulj, nzm da li ga tamo kod Arapa ima? ;) Rekao sam da ne koristim ni jedan, jer mi ne treba. Lično mi se najviše sviđa AVG od Windows-ovih, plus mbam, ali ko šta hoće nek izvoli... Ako neko misli da može da se zaštiti baš od svakog virusa, nek ode malo na ruske hakerske forume, pa nek klikće svuda redom, pre ili posle ima da naletiš na neki koji je još u beta fazi razvoja, pa ga malo koji (ili ni jedan) AV ne detektuje, i eto tebi problema ;) Kasperski mora od nečeg da živi (a i ostali AV proizvođači) pa onda moraju malo da stimulišu prodaju, hehe :D - Da li je neko zapazio da se VEEEELIKA VEĆINA VIRUSA koje AV-ovi detektuju uopšte ne pojavi in the wild, baš nikad? Dakle, možda su neka laboratorijska varijanta, tipa zamorac kog ne puštaju iz kavezića...

Ako te interesuje kako se podešava iptables, evo ovako, metoda se zove RTFM! Dakle: "man iptables" -> čitaš malo, u drugoj konzoli ili terminalu "vi /etc/sysconfig/iptables", kad vidiš kako se podešava da radi baš onako kako ti hoćeš onda edituješ, izađeš iz vi-a, i lepo service iprables restart, i eto... Ciao!

Pa ti si poceo da govoris o operativnim sistemima zar ne vidis gore? Ja nisam pomenuo nista nego sam rekao to sto pise gore... Ti reko, korisite Linux... Ne citas ni ti ko kanda :))
A ja sam se nadovezao na taj tvoj komentar rekavsi da ni jedan OS nije siguran ako se neko nameraci itd. Da ne ponavljamo sad u krug.
Kako se brise virus is BIOS-a?
Adobe Creative Suit 5.5 (Design Premium) ako bas hoces konkretno. Pomenut u nastavku na nadovezanu pricu o operativnim sistemima...
Znam ja dovoljno o iptables za svoje potrebe. Ocigledno, ne toliko kao ti ali dosta za mene. Ja vise volim vim inace :))

Na taj što ljudi sami ukucaju - možeš to da proveriš - tj možda radi na tvom laptopu, samo čisto sumnjam - postaviš pass (zapamtiš), bootuješ Win , loguješ se kao admin i pokreneš neki program za čitanje password-a iz BIOS-a - ovo fini radi na Desktopima, ali na 3-4 laptopa gde sam probao ništa... Probaš i vidiš, samo ili zapišeš onaj iz BIOS-a ili staviš nešto što nećeš lako da zaboraviš.
To su krenuli proizvođači da smanje krađu laptopa - nema nikakvih prekidača za reset BIOS-a kao kod desktopa, nego mora da se promeni security chip - bar to piše svuda gde sam proveravao... Možda ima i nekih default pass-ova, ali to ima ili proizvođač, ili prodavac, ili ja ne umem da nađem...

Kod desktopa imas jumper da resetujes BIOS. Vrlo lako moguce da ima i na laptopu ali ja jos nisam probao. Pre nedavno, jedan drug je zaboravio password od BIOS-a na laptopu i resio je to. Nisam ga pitao kako. Imas i bateriju na maticnoj ploci ako ne mozes da nadjes jumper.
I ako flashujes BIOS on se obrise. Samo ne znam da li se i password obrise. Ja ne babram mnogo po BIOS-u sto se tice password-a. Samo podesavanja i fleshujem ga redovno. Tako da BIOS password ne vidim da je neki problem da se ukloni virus iz BIOS-a. Odakle se virus uopste i pojavljuje tamo? Kako se zapise u BIOS? Da li bi ga BIOS password sprecio?

Back