Koje sve vrste prijatelja postoje?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.115
Nema sumnje da su društvene veze važne za našu sreću.
Kada razmišljate o važnim prijateljstvima, koja od njih vam prvo padnu na pamet?
Da li se možda setite svog najboljeg prijatelja iz detinjstva koga niste videli godinama,
ali kada čujete njegovo ime, odmah vam se vraćaju najznačajniji trenuci koje ste proveli s njim?

Ili pak prvo pomislite na svoje aktuelno društvo, koje čine ljudi koji će biti uz vas bez obzira na sve? Možda vas prijateljstvo asocira na bliske kolege s kojima provodite polovinu svojih budnih sati pet dana u nedelji? A ne smeju se zaboraviti ni komšije sa kojima pijete kafu dok se vaša deca igraju u lokalnom parku. S druge strane, nekima je partner ujedno i najbolji drug, zbog čega pomisle na njega kada se govori o pravom prijateljstvu.

Sva ova prijateljstva su važna. Podaci iz nedavne ankete pokazuju da većina ljudi ima sedam vrsta prijatelja, a to su:

-.Doživotni prijatelji (prijatelji koje znate skoro ceo život)

- Najbolji prijatelji (prijatelji od kojih se ne razdvajate)

-Bliski prijatelji (prijatelji kojima možete da se poverite, ali se ne viđate uvek jednako često s njima kao sa najboljim prijateljima)

- Prijatelji iz šireg društva (prijatelji sa kojima se družite, ali sa kojima niste posebno bliski)

- Prijatelji sa aktivnosti kojom se bavite u slobodno vreme (prijatelji s kojima idete u teretanu, na plivanje, kurs stranog jezika itd)

- Prijatelji iz praktičnih razloga (ljudi sa kojima možete da delite neke obaveze, kao što su, na primer, vožnja dece na trening, bavljenje stambenom zgradom u kojoj živite ili politički ili aktivistički angažman)

- Poznanici (kolege s kojima se nikad ne viđate van posla, iako u kancelariji dobro sarađujete; ljudi iz komšiluka s kojima ponekad razgovarate, ali ne o bilo čemu značajnom ili posebno ličnom)

Da li imate bar po jednog prijatelja iz svake od ovih grupa?

Ako je vaš odgovor potvrdan, to znači da vodite skladan život okruženi ljudima koji vas vole i poštuju, ali i koji vam pomažu u ličnom razvoju. U slučaju da nemate baš svakog od ovih sedam vrsta prijatelja, ne očajavajte. Dok oko sebe imate bliske osobe, od kojih neke možete nazvati i najboljim prijateljima, nema razloga za stres. Uostalom, bolje je imati mali, ali odabran krug prijtalja, nego pregršt površnih poznanstva sa ljudima koji retko kad pomisle na nas.

(izvor:citymagazin i https://www.psychologytoday.com/us/...nds-and-which-is-most-essential-our-happiness)

Ko ima dva prava prijatelja,...taj jeste bogat čovek!
Retko ko ih ima, inače bismo svi već bili prebogati.
Imam prijatelje koje znam celi svoj život i one sa kojim sam odrasla.
Sve ostale (kao i većinu ovde pomenutih) ne smatram prijateljima, već poznanicima.Kolege su mi saradnici, ljudi sa kojima radim i daleko su od onog šta smatram prijateljima.

Prema ovome imam tek nekoliko bliskih prijatelja koji su praktično doživotni, ali bliski. Ne moramo da se čujemo svaki dan, ne možemo da se viđamo često jer smo svako na svojoj nekoj strani sveta, ali kad god da se sastanemo, mi smo kao da ni sekund nije prošao od poslednjeg viđanja.
Kad smo zajedno, gubimo pojam o vremenu, možemo da glagoljamo čitav dan, ne nazire se da ćemo se ikad razići ponovo, ali to je prosto neizbežno.

Prijatelji, drugari iz detinjstva s kojima sam bio stalno su oni iz kraja. To je trajalo celo skolovanje i malo do pred kraj faksa 3. il 4. godina kako je ko bio, jer smo slicnog godiste. Posle sš svi smo otisli dalje u različite gradove, culi se ponekad i vidjali preko leta. To je prestalo. Svako od nas je sve ređe dolazio i kraće se zadržavao kući bez da se neko nekom javi na pivo. Cak i onaj najbolji prijatelj s kim sam se licno najvise druzio vise nije u kontaktu sa mnom. Njega sam video zadnji put pre par godina. Nismo vise u kontaktu.
O drugarima tokom oš, sš i kasnije faksa nema govora za neka prijateljstva, daleko bilo za ceo život. 😂 To je bilo iz moranja, morao si tamo negde da se učipiš u neku ekipu da ne budeš namćor. 😂

Čakšta Više je nepostojeća indijska boginja.
200.gif

Čak, ili šta više, nikako oboje!

Nema vise to. U međuvremenu dok si citao malo sam editovao. 😁
Ako, ako!
Ja to volim! Na konto tvog posta...
Pa, da, nekako... ljudi za koje sam mislila da će uvek biti deo mog života su nestajali, a nestajala sam i ja iz njihovih života. Kao, javiću se sutra, neki drugi dan, oni su verovatno mislili isto.
Bili smo dobri jedni drugima u određeno vreme, a posle... jednostavno smo se isključivali. Živa bića se isključuju baš kao i ovi svi aparati oko nas.
Power off. Goodbye!
Zapravo, aparati koje posedujemo su nam potrebni i dalje, ali obično kad ljude isključimo, nema više nazad.

Ako, ako!
Ja to volim! Na konto tvog posta...
Pa, da, nekako... ljudi za koje sam mislila da će uvek biti deo mog života su nestajali, a nestajala sam i ja iz njihovih života. Kao, javiću se sutra, neki drugi dan, oni su verovatno mislili isto.
Bili smo dobri jedni drugima u određeno vreme, a posle... jednostavno smo se isključivali. Živa bića se isključuju baš kao i ovi svi aparati oko nas.
Power off. Goodbye!
Zapravo, aparati koje posedujemo su nam potrebni i dalje, ali obično kad ljude isključimo, nema više nazad.
Da, da. Onda dolazimo do zaključka da to nisu bila prava iako su bila bliska druzenja neko duze vreme.

Imam veliki broj poznanika i drugara..svi su mi dragi i znamo se godinama
ali prijatelja onih pravih imam samo troje i to je prijateljstvo za ceo zivot
sto bi rekli figurativno jedno za drugo dali bi ruku u vatru
Ne gledam serije, nedavno sam odgledala seriju 'Azbuka naših života' po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović
Savremena ljubavna priča, aktuelna dešavanja.
U seriji, glavna junakinja Vesna koju je muž prevario sa dosta mlađom, ima dve drugarice sa kojima deli najintimnije probleme, strahove i nade.
Oduševilo me je takvo prijatljestvo, poverenje, način druženja.

Takvo prijateljstvo sa prijateljicama nikada nisam imala, bezrezervno.

Drugarica, poznanika, slučajnih prolaznika kroz život bilo je bezbroj.

Sada je svima mrsko da okrenu telefon ii pitaju za zdravlje, ili onako neobavezno.
Svi smo se otuđili, zaziremo jedni od drugih.

Svadbe i sahrane su jedina mesta gde se šira porodica okupi i vidi.

Interesantno je kako velika prijateljstva blede dok sasvum ne isčeznu.

Ne gledam serije, nedavno sam odgledala seriju 'Azbuka naših života' po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović
U seriji, glavna junakinja Vesna koju je muž prevario sa dosta mlađom, ima dve drugarice sa kojima deli najintimnije probleme, strahove i nade.

Sada je svima mrsko da okrenu telefon ii pitaju za zdravlje, ili onako neobavezno.

Evo je... napila se...

Prosto je neverovatno!
Kao, svi plaćamo neke silne minute, internet, sve to, i teško, teško čoveku da ubode ime svog prijatelja i samo pita: ''Hej, kako si?''
Zašto je postalo teško održavati konekciju sa dragim ljudima?
Sećam se da sam svojevremeno pisala pisma. Hej, šalješ pismo nekom i nadaš se odgovoru kroz par dana, nedelju.
Iščekuješ.

Prosto je neverovatno!
Kao, svi plaćamo neke silne minute, internet, sve to, i teško, teško čoveku da ubode ime svog prijatelja i samo pita: ''Hej, kako si?''
Sećam se da sam svojevremeno pisala pisma. Hej, šalješ pismo nekom i nadaš se odgovoru kroz par dana, nedelju.
Iščekuješ.
I ja sam pisala pisma, još uvek pošaljem čestitike za rođendane, Novu Godinu.
Razmišljam da se odreknem telefona, možda uzmem onaj najstariji tip.
Nervira me Viiber.
Sve se svelo na te stikere i neke slikovne porukice koje kruže Viberom.
Valjda je to sada to prijateljsko komuniciranje. Ne znam.

Prosto je neverovatno!
Iščekuješ.

Slazem se. Danas kad je najlakše odrzavanje međusobnog kontakta nema nigde nikog.

Nervira me Viiber.
To je sve generički, nema osećaja da razgovaraš sa tom osobom. Kao, evo ti stiker, on pokazuje kako se osećam, ma kako da ne! Vajber mi je za sestre, i uglavnom razgovaramo putem glasovnih ili video poruka. Sličice, emoji.. sve to radi na uniformisanju, to veze nema sa komunikacijom.
Slazem se. Danas kad je najlakše odrzavanje međusobnog kontakta nema nigde nikog.
Mislim da se ciljano i odlučno radi na tome da sa svim ovim resursima ljudi samo degradiraju, oboljevaju, da u korak sa razvojem tehnologije pokažu da ne možemo da idemo, i da nam konačno treba AI, artificial intelligence da nam pomogne da živimo. Hajde da svaki put kad pomislim na prijatelja, da mi neko tj nešto, robot, nudi opcije-pozovi, pošalji poruku, nešto.

Back