Милунка Савић
Buduća legenda
- Poruka
- 35.890
Управо тако.Smatram da je za ovaj fenomen dosta odgovorna i reklama, a Novosti to mogu da si priušte. Zbog toga verujem brojkama. U mom okruženju mnogi čitaju Lauševićevu knjigu ili su je već pročitali, uključujući i mene. Moje dve drugarice su je kupile prvog dana, moja sestra je kupila tri komada( jednu će mi pokloniti za N. godinu, iako sam pročitala), moj teča penzioner je kupio i pročitao... Cena je pristupačna, 499 dinara, a i vreme praznika pogoduje prodaji. Osim toga, prodaje se i u C.Gori i R. Srpskoj. Zašto bi neko lažirao tiraž i plaćao porez nepotrebno? Naš narod je željan senzacije, voli da zaviri u tuđi život, još ako je jeftino, to se ne zaobilazi. Priznajem, bila sam skeptik, zbog toga nisam kupila knjigu već sam pozajmila, ali sam nakon čitanja poželela da je imam.
Imam i Dr Arona i Parkinsona. Prva je koštala 1200 dinara, jes da je luksuzno izdanje, ali je mnogo. Basara je još pre 5 godina bio oko 1000 dinara. Mislim da je cena glavni razlog što je prodato manje primeraka, ali i to što i Drašković i Basara imaju puno nepoštovalaca zbog politike.
Ono što bi meni bilo najinteresantnije je podatak koliko ljudi zaista pročita te knjige. Roman Ime ruže je deljen besplatno uz Novosti, čak 300 000 primeraka, pa ipak ne verujem da ga je pročitalo ni 5% ljudi koji ga imaju u posedu.
А и зато што те астрономске тираже имају књиге људи који су изразите медијске личности, с високом популарношћу у тзв. "ширим масама". Само њихово име продаје књигу.