Koje strane jezike govorite?

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji strani jezik govorite

• Ukupno glasova
    49
Gramatika u ruskom mi je najteža
Pogotovu padeži

U engleskom su mi frazalni glagoli, pa i neka gramatička mesta, problem

U italijanskom.... pa ništa:D ipak je lakši od prethodna dva
Ruski nisam smeo da štikliram, iako ga dosta razumem i imam prilike da slušam. Isto važi za makedonski, bugarski, i sl. srodne jezike.

Uvek možeš da zaključiš konverzaciju sa "vo bu hui džongven".... (ne govorim kineski)
ili da kreneš konverzaciju u Francuskoj na francuskom ,posle pređeš na engleski . Cene oni trud . :)
U prodavnici gde je bila baš gužva , pitala sam prodavca gde stoji hleb , na francuskom. Pokazao mi je gde stoji , i odveo pravo na kasu preko reda. :lol:

Pokušaću da zapamtim za ubuduće.

Iz srednje škole mi je ostala jedna fraza u glavi, ne znam koji je jezik i ima li uopšte neko značenje.

Nagaki nemo rikara meza meo, kisama ronava eskaflone.
Prvi deo zvuči kao japanski (nagaki - večno...), ali drugi deo ne zvuči nimalo japanski. Možda je mešavina japanese/romale :lol:

Pravim u glavi stalno paralele , to radim nesvesno - engleski francuski - italijanski-španski , iznenađujuće slične reči , konstrukcije .
To je maltene komparativna gramatika
Pravi lingvistički mozak rekao bih
Meni je fonetika u poslednje vreme fokus

U engleskom to čuveno "ə" koje je osnova cele fonetike maltene (a John Sloan na duhovit način objašnjava) ima svoj "pandan" u ruskom, na neki način, a to je ъ (tvrdi znak).

Evo primera
Earls Court se na ruskom piše ърльс корт
ърл Грей
je Earl Grey
Isti glas

ili da kreneš konverzaciju u Francuskoj na francuskom ,posle pređeš na engleski . Cene oni trud . :)
U prodavnici gde je bila baš gužva , pitala sam prodavca gde stoji hleb , na francuskom. Pokazao mi je gde stoji , i odveo pravo na kasu preko reda. :lol:
To sam primetio u Montrealu - ako pitaš prolaznika nešto na engleskom sa perfektnim engleskim akcentom, verovatno će se praviti da te ne razume. Ali ako vide da si stranac i da pričaš srbglish, verovatno će ti pomoći.

To je maltene komparativna gramatika
Pravi lingvistički mozak rekao bih
Meni je fonetika u poslednje vreme fokus

U engleskom to čuveno "ə" koje je osnova cele fonetike maltene (a John Sloan na duhovit način objašnjava) ima svoj "pandan" u ruskom, na neki način, a to je ъ (tvrdi znak).

Evo primera
Earls Court se na ruskom piše ърльс корт
ърл Грей
je Earl Grey
Isti glas
Radim to nesvesno. Moj ćale mi nikad neće oprostiti što nisam završila neki jezik , umesto medicine. :)

Back