- Poruka
- 92.842
Koja je razlika između američkog, meksičkog i japanskog Fendera?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da. Bolje su bile. Ali sada ne.Cak i tada, kazu da su Fender Japan gitare iz 80-tih bile bolje od americkih Fendera.
Ogromna razlika u ceni nije garancija da cete dobiti bolji i kvalitetniji instrument koji ce opravdati taj novac. Meksicki bazicni modeli su tri puta jeftiniji od americkih a radi se o istom tipu gitare.Prva očita razlika je u ceni.
Imao sam Squier Classic Vibe, prodao i danas se kajemDa. Bolje su bile. Ali sada ne.
Imao sam japanskog Mustanga i nisam se dojmio. Fender je nakon godina dana prebacio proizvodnju istih u Meksiko.
Najveća razlika između standardnog meksičkog i američkog strata su magneti i elektronika. Američki potenciomeri i džek mogu da izdrže više maltretiranja, ali to su relativno jeftine komponente. Magneti su stvar ukusa. Američki magneti imaju svetliji /zvonkiji zvuk što meni ne odgovaraTaj zvuk mogu da postignem sa Squier Classic Vibe serijom za značajno manje para.
Nisam pominjao kineske Fendere a ima i toga. Zovu ih "modern player series". Imam odlično iskustvo.
Eventualno da promeniš potenciometre, prekidač i džek ako sviraš profesionalno, pa da te ne izda u sred svirke. Sve ostalo je na mestu.Imao sam Squier Classic Vibe, prodao i danas se kajem
Uz male izmene koje nisu puno skupe dodje se do izuzetno dobre gitare.
To sa drvetom je stvar za raspravu. Čak i rasprava da li je telo iz jednog, tri, pet ili više delova ne dolazi do izražaja. Sve se svodi na vajb koji ti gitara daje.Ogromna razlika u ceni nije garancija da cete dobiti bolji i kvalitetniji instrument koji ce opravdati taj novac. Meksicki bazicni modeli su tri puta jeftiniji od americkih a radi se o istom tipu gitare.
Amere uvek prati ista prica, kvalitetnije i probrano drvo, bolja izrada, bolje komponente, iz mog skromnog iskustva nije uvek tako.
Bas tako, realno te komponente su losijeg kvaliteta ali lako se menjaju.Eventualno da promeniš potenciometre, prekidač i džek ako sviraš profesionalno, pa da te ne izda u sred svirke. Sve ostalo je na mestu.
Sa magnetima se uglavnom svodi na ukus. Svaki ima neku specifičnu frekfentnu karakteristiku a skupi ne moraju da budu tvoj izbor.To su
Bas tako, realno te komponente su losijeg kvaliteta ali lako se menjaju.
Jedino ostaju magneti, po meni originalni su veoma dobri, ja sam stavljao fenderove 69cs i nije nimalo zaostajala za skupljim modelima.
Stvar ukusa kako kazes, magneti na Squieru nisu uopste losi, daleko od toga, jedino elektronika je losijeg kvalitete u odnosu na USA modele.Sa magnetima se uglavnom svodi na ukus. Svaki ima neku specifičnu frekfentnu karakteristiku a skupi ne moraju da budu tvoj izbor.
Imam jednu LP kopiju gde je zvuk bio mutan za moj ukus. Onda naletim na jednu drugu LP kopiju gde je zvuk bio suviše svetao. Pronađem da su magneti Tesla (koreanski, stavljaju ih u Washburn gitare). Kupim, promenim, i gitara "propevala".
Razlika u zvuku može da bude jedino ako se koristiš TONE kontrolu.Ja sam ih menjao i svatio da nema ogromne razlike u zvuku.
Prvo moraš da definišeš šta je to što želiš da se desi sa drugim magnetima. Može da bude noiseless, više visokih, više basova ili srednjih, da bude jači ili slabiji...A prica o magnetima ako covek udje u nju, nema kraja. Razumem ako se coveku ne dopada zvuku, ja sam od dobrog hteo bolje i ne isplati se.
Mene vise privlace vintage magneti, kraj pedestih i pocetak sesdesetih godina , mislim na strat. Svestan sam da pored svega najvazniji su prsti. Hendrix i sa Squier modelom ce biti prepoznatljiv.Razlika u zvuku može da bude jedino ako se koristiš TONE kontrolu.
Prvo moraš da definišeš šta je to što želiš da se desi sa drugim magnetima. Može da bude noiseless, više visokih, više basova ili srednjih, da bude jači ili slabiji...