I Hrvati kažu da je ovaj bend iz Srbije najbolji u bivšoj Jugoslaviji

Upitao sam GPT chat, po " njemu" koji su najslusaniji pop rock izvodjaci na ex Ju prostoru.

• Bijelo Dugme
  • Magazin
  • Idoli
  • Riblja Čorba
  • Parni Valjak
  • Azra
  • Zdravko Čolić
  • Crvena Jabuka
  • Hari Mata Hari
  • Plavi Orkestar
  • Željko Bebek / Željko Bebek kad je solo / sa nekim grupama
  • Prljavo Kazalište
  • Film
  • YU Grupa
  • Leb i Sol
  • EKV (Ekatarina Velika)
  • Haustor
  • Bajaga i Instruktori
  • Novi Fosili
  • Đorđe Balašević (kao izvođač koji prelazi žanrove, ali sa velikom popularnošću.

Naravno da ova lista ne sugerise na istinski kvalitet i umjetnicki znacaj koji su nudili ponudjeni izvodjaci, ali ipak govori o popularnosti.

Na planetarnom planu, Elvis, Bitlsi i M Jackson su ubjedljivo prvi po prodajama " nosaca zvuka".

EKV ima 10tak antologijskih pjesama, ali vecu paznju su budili svojim drustveno politickim stajalistima, nacinima zivota, odbijanjem da se uklope u malogradjanstinu, sirokim pogledima itd.
Po meni je EKV medju 10 najvecih jugoslovenskih bendova.
Sasvim sigurno među prvih deseet, po nekim stvarima čak i broj jedan.

Jedna od stvari koje su meni zanimljive je što nisam video dobar EKV tribute band. Mislim da je od svih bendova, ako izuzmemo tehnički vanstandardni Smak pre svega zbog Točka, njihov stil je najteže "skinuti".

Drugo, nakon ovoliko godina, mogu reći da su mi više zvučali kao grandž nego kao novi val. Novi val je bio previše ritmičan za ono što je njihova muzika. Grandž sa svojim prelazima mi je mnogo bolja okolina za njihov zvuk

Sasvim sigurno među prvih deseet, po nekim stvarima čak i broj jedan.

Jedna od stvari koje su meni zanimljive je što nisam video dobar EKV tribute band. Mislim da je od svih bendova, ako izuzmemo tehnički vanstandardni Smak pre svega zbog Točka, njihov stil je najteže "skinuti".

Drugo, nakon ovoliko godina, mogu reći da su mi više zvučali kao grandž nego kao novi val. Novi val je bio previše ritmičan za ono što je njihova muzika. Grandž sa svojim prelazima mi je mnogo bolja okolina za njihov zvuk
Smak jednostavno nema optimalno solidan broj " dobrih" pjesama da bi mogli da udju u izbor najboljih ex Ju bandova, sto opet ne mora da naznaci da u tom bandu nije bilo kvalitetnih muzicara, cak sta vise.

Meni Smak zvuci nesto poput Uriah Heepa ili ranijeg progresignog zvuka Zeppelina, Purplea, ali sa nedovoljno medijskog pracenja.

EKV je vise Post Punk
Tmurna, introspektivna atmosfera, slicna bendovima poput Joy Division, The Cure, Siouxsie and the Banshees.
Posebno izrazeno na ranim albumima ( Ekv, S Vjetrom uz lice)...

Mislim da Hari Mata Hari nema sta da trazi u top 50 bendova ex Yu....Ne volim ni Bijelo Dugme, ima boljih bosanskih bendova, kao sto su npr. Plavi Orkestar, Zabranjeno Pusenje, Divlje Jagode i naravno Indexi...

Pa muzicki opus grupe " Hari mata Hari" i broj hitova je prije raspada Jugoslavije bio uveliko veci od Jagoda, Orkestra i Pusenja.
Nakon Indexa je doslo Dugme, nakon Dugmeta je grupa Hari Mata Hari bila najslusanija, grupa Merlin , Plavi i Orkestar, Bolero, Valentino itd su dosli poslije.

Pa muzicki opus grupe " Hari mata Hari" i broj hitova je prije raspada Jugoslavije bio uveliko veci od Jagoda, Orkestra i Pusenja.
Nakon Indexa je doslo Dugme, nakon Dugmeta je grupa Hari Mata Hari bila najslusanija, grupa Merlin , Plavi i Orkestar, Bolero, Valentino itd su dosli poslije.

Mesas rok i pop. SMAK je rok grupa.

Pa naglasio sam da Smak kopira progresivni Rock Led Zeppelina, Depp Purplea, Black Sabbatha, Ekv post Punk u velikoj mjeri, mada ima pjesama koje nisu.
Porediti Hari Mata Hari ,Plavi Orkestar i slicne sa SMAKom je smesno .To su sasvim dve razlicite vrste muzike koje sa rokom nemaju nikakve veze.

Lepa Brena je bila najslusanija ali muzicki kvalitet je nesto drugo.Ovde nije rec o najslusanijim nego o najboljim.
Lepa Brena je demonstrirala neki etno pop folk zvuk, preteca danasnjeg " turbo folka", ko je nju slusao sam djecice koja pojma nema o zivotu, ja govorim o grupama i izvodjacima o kojima najveci pop rok kriticari imaju najvisa moguca misljenja.

Meni je Oliver Dragojevic jaci od svih nabrojanih, jer posebno volim dalmatinski melos, italijanske kancone,kvalitet je stvar individualne dubine svijesti, duha, neko vise voli lijepu i ugodnu melodiju, neko vise obraca paznje na text, neko gleda obadvoje, jasno se razdvaja umjetnost od sunda.Zna se sta je u SFRJ bilo zabranjeno na nacionalnim frekvencijama, " Juzni vjetar", zavijacka orjentalna ukradena muzika koju su izvodile i slusale osobe sa 2 razreda osnovne skole.

Sto se zabavne muzike tice tu je medju najboljima svakako Bisera Veletanlic.

Ne bas puno popularna.
Sto se tice Olivera ,vise je recitator nego pevac.Skale su mu stereotipne.Nema iznenadjenja.
Vise se oslanjao na reci kao i Arsen Dedic .
Oliver je bio vanserijski pjevac, daleko od toga da je bio recitator, naprotiv, mnogo izrazeniji vokal od Arsena Dedica, koji jeste imao razgovjetan bariton.

Bilo je mnogo kvalitetnih pjevaca, pjevacica, pop rock grupa na ex Ju prostoru, nepregledno mnogo.

Back