gost 422686
Buduća legenda
- Poruka
- 27.626
Ako su Adam, Eva, Avelj i Kain bili prvi i jedini ljudi na zemlji, i kada je Kain ubio Avelja kako je mogao da nađe tu ženu u zemlji Nod i da je oženi?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako su Adam, Eva, Avelj i Kain bili prvi i jedini ljudi na zemlji, i kada je Kain ubio Avelja kako je mogao da nađe tu ženu u zemlji Nod i da je oženi?
Tako ne piše u Bibliji, Biblija ne spominje nikakvu sestru.stariji brat je imao blizanku sestru
mladji brat je imao blizanku sestru...
naredjenje je bilo od Boga, Stariji brat se zeni sa sestrom blizankom mladjeg brata.
mladji brat se zeni sa sestrom blizankom starijeg brata
Postanje, stvaranje i rani čovek
PRVI DEO – ŽIVLJENJE IZVAN RAJA
2. Kain i Avelj
4: 6-7 Tada reče Gospod Kainu: Što se srdiš? Što ti se lice promeni? Nećeš li biti mio kad dobro činiš? A kad ne činiš dobro gpex je na vratima. Volja je njegova pod tvojom vlašću, jer ti si mu stariji.
O ovim stihovima sveti Jovan Zlatousti kaže: „Pogledaj ovo neiskazivo snishođenje brižnosti! Bog je video da je Kain, da tako kažemo, obuzet strašću zavisti; međutim, pogledaj kako On u Svojoj blagosti primenjuje na njega odgovarajuće iscelenje, kao da ga istog časa podiže i ne dopušta da se utopi… Bog mu kaže: ‘Budući da si pogrešio, smiri se i uspokoji svoje pomisli, oslobodi se naleta talasa koji oššljavaju tvoju dušu, umiri svoju pometnju da svom grehu ne bi dodao i greh koji će biti mnogo ozbiljniji…’ Bog je unapred znao da će Kain ustati na svog brata i ovim rečima ga je upozoravao… Želeo je da ublaži Kainovu jarost i svirepost i da ga spreči da ustane na brata. Videvši kretanja njegovog uma i znajući za surovost njegove ubilačke namere, Bog je želeo da omekša njegovo srce i da primiri njegov um. Iz tog razloga mu potčinjava brata i ne oduzima mu vlast nad njim. Međutim, čak ni od takve brige ni od takvog postupka Kain nije imao koristi. Takva je razlika u unutrašnjem raspoloženju (Kaina i Avelja)! Takva je sila zla!“[6]
Tu istu pojavu vidimo i danas, kao što je vidimo i u celokupnoj ljudskoj istoriji: Bog kažnjava tek nakon što ljudima da priliku da se pokaju i da se promene.
4: 8 Posle govoraše Kain s Aveljem, bratom svojim, ali kad behu u polju, skoči Kain na Avelja, brata svoga, i ubi ga.
U prvim poglavljima knjige Postanja vidimo početke svega što će se kasnije ponavljati kroz ljudsku istoriju. Ovde vidimo prvo ubistvo, i to ubistvo rođenog brata.[7]
I ovde se, kao i u slučaju Adamovog pada, najpre pokazuje Božije nastojanje da se krivac pokaje, da bi se zatim pokazala Njegova milost čak i kad nema pokajanja.
4: 9-16 Tada reče Gospod Kainu: Gde ti je brat Avelj? A on odgovori: Ne znam! Zar sam ja čuvar brata svojega? A Bog reče: Šta učini! Glas krvi brata tvojega viče sa zemlje k Meni! I sada, da cu proklet na zemlji, koja je otvorila usta svoja da primi krv brata tvojega iz ruke tvoje. Kad zemlju obradiš, neće ti više davati blaga svojega. Bićeš potukač i begunac na zemlji. A Kain reče Gospodu: krivica je moja velika da mi se ne može oprostiti. Evo me teraš danas iz ove zemlje da se krijem ispred Tebe, i da se skitam i potucam po zemlji, pa će me ubiti ko me udesi (sretne). A Gospod mu reče: za to, ko ubije Kaina, sedam će se puta pokajati. I načini Gospod znak na Kainu da ga ne ubije ko ga udesi (sretne). I otide Kain ispred Gospoda, i naseli se u zemlji Naidskoj, na istoku prema Edemu.
O ovome sveti Jefrem kaže: „Bog se pojavljuje pred njim bez gneva, tako da bi, ukoliko se pokaje, molitva sa njegovih usana sprala greh bratoubistva počinjen njegovim rukama, ali da, ako se ne pokaje, na njega bude naložena teška kazna, kao što zločinci i zaslužuju. Kain je, međutim, umesto pokajanjem ispunjen negodovanjem i Sveznajućem, Koji ga pita za brata ne bi li Kaina privukao k Sebi, ovaj gnevno odgovara: Ne znam! Zar sam ja čuvar brata svojega!“[8]
Sveti Jovan Zlatousti naglašava razliku između prokletstva izrečenog Adamu i onog koje je izrečeno Kainu: „Koliko je taj greh (Kainov) bio veći nego prestupanje Prvostvorenog (Adama) vidi se i u razlici među prokletstvima. Tamo (Gospod) kaže: Zemlja neka je prokleta zbog tebe i izliva prokletstvo na zemlju, pokazujući brigu za čoveka… ovde, međutim… budući da je to neoprostiv zločin, prokletstvu je izložen sam počinilac (zločina): neka si proklet na zemlji. On (Kain) gotovo da je postupao kao zmija, koja je poslužila kao oruđe đavoljeg plana. I kao što je ona prevarom uvela smrt, tako je i on, prevarivši brata i izvodeći ga u polje, naoružao svoje ruke protiv njega i počinio ubistvo. I kao što je Gospod rekao zmiji: Da si prokleta mimo svih zveri poljskih (Post.3,15), tako je rekao i Kainu, jer je i on postupio na sličan način.“[9]
Nakon toga, Kain je konačno priznao svoju krivicu, ali je bilo kasno. Sveti Jovan Zlatousti kaže: „On je ispovedio (svoj greh), i ispovedio ga je s velikom tačnošću. Međutim, od toga više nije bilo nikakve koristi, jer ga je ispovedio u pogrešno vreme. Trebalo je da ga ispovedi pravovremeno, kako bi Sudiju priklonio ka milosrđu!'[10]
Ovde bi trebalo dodati da je njegovo ispovedanje u većoj meri bilo priznavanje krivice nego nagoveštaj pokajanja. On je žalio, ali se nije pokajao za svoj greh, što je sve do dana današnjeg vrlo uobičajena pojava među ljudima.
Kain je, dakle, otišao da živi u zemlji Naidskoj, nižoj oblasti koja, međutim, još uvek nije bila daleko od Raja. U tom periodu ljudske istorije, geografsko širenje stanovništva još uvek je bilo veoma ograničeno. Kako tvrdi sveti Jefrem, od tada pa nadalje nije više bilo bračnih veza između Kainovih potomaka i ostale Adamove dece.[11] Na Kaina je stavljen znak da bi time njegovi rođaci bili sprečeni da mu se osvete.[12] Na taj način se izdvajaju dve paralelne linije ljudskog roda: jedni su bili istinski sledbenici Božiji a drugi otpadnici od Njega ili, kako je to kasnije opisao blaženi Avgustin, bila je to država Božija i država ljudska.
4:17-22 I pozna Kain ženu svoju, a ona zatrudne irodi Enoha. I sazida grad, i prozva ga po imenu sina svojega, Enoh. A Enohu se rodi Gaidad, a Gaidad rodi Maleleila, a Maleleilo rodi Matusala, a Matusal rodi Lameha. I uze Lameh dve žene, jednoj beše ime Ada a drugoj Sela. I Ada podu Jovila; od njega se narodiše koji žive po šatorima i stoku pasu. A bratu njegovom beše ime Juval; od njega se izrodiše gudači i svirači. A i Sela rodi Tovela, koji beše vešt kovati svašta od bakra i gvožđa; a sestra Tovelu beše Noema.
Odakle je došla Kainova žena? Ona je došla od kćeri Adamovih. Adam je jedini od kojeg su svi potekli. Knjiga Postanja pominje kao njegovu decu samo Kaina, Avelja i Sita, ali oni su bili samo najstariji; on je imao još mnogo dece. Kasnije, u Knjizi Postanja 5; 45, čitamo da je nakon Sitovog rođenja poživeo još sedam stotina godina „rađajući sinove i kćeri“. Adamu je data zapovest da rađa i da se množi, a on je poživeo devetsto trideset godina. Prema tome, morao je imati na stotine dece.
Ovo nas dovodi do sledećeg pitanja: „Kako to da je Kain mogao da oženi svoju rođenu sestru? Zar to nije protivno zakonima Pravoslavne Crkve?“ To se, naravno, dešavalo na početku vremena, i tada je postojao drugačiji zakon; oni nisu živeli pod zakonom pod kakvim mi danas živimo.[13] U to doba, ljudi su živeli devetsto godina. Očigledno da je čovečanstvo tada, čak i u fizičkom pogledu, bilo sasvim drugačije od onog koje danas znamo.
Ostatak na https://svetosavlje.org/postanje-stvaranje-i-rani-covek/45/?pismo=lat
Tako ne piše u Bibliji, Biblija ne spominje nikakvu sestru.
Ali odakle još ljudi osim Adama, Eve, Avelja i Kaina? Biblija ima ozbiljan propust.
a ko je rekao da je Biblija relevantna za ista?Tako ne piše u Bibliji, Biblija ne spominje nikakvu sestru.
Адам и Ева су имали чопор деце.Ali odakle još ljudi osim Adama, Eve, Avelja i Kaina? Biblija ima ozbiljan propust.
Tako ne piše u Bibliji.Адам и Ева су имали чопор деце.
Пажљиво си је читао?Tako ne piše u Bibliji.
Da jesam. Da nisam ne bih postavio ovakvo pitanje.Пажљиво си је читао?
Da jesam. Da nisam ne bih postavio ovakvo pitanje.
al je zato kuran relevantan, u tri lijepe..a ko je rekao da je Biblija relevantna za ista?
Onda to znači da je Bibliju svako prepravljao kako je stigao i to znači da Biblija nije Božja reč već najveća prevara u istoriji čovečanstva kao što i jeste.Polako , ima Slavenski deo i Latinski gde to piše , kolko braće i sestara.
Nisam pomenuo , mislim na druge knjige iz daleke tradicije.Onda to znači da je Bibliju svako prepravljao kako je stigao i to znači da Biblija nije Božja reč već najveća prevara u istoriji čovečanstva kao što i jeste.
ono sto dolazi od Boga je relavantno.al je zato kuran relevantan, u tri lijepe..
znaci priznajes Biblija dolazi od Boga..
Ili dolazi ili ne dolazi?djelimicno, malim dijelom.
Kain Avelj su bili vec odrasli cim su bili svestenici.Biblija nam ne govori konkretno ko je bila Kainova žena. Jedini mogući odgovor je, da je Kainova žena bila njegova sestra ili rođaka ili neki dalji rod. U Bibliji se ne kaže koliko je bio star Kain kada je ubio Avelja (Prva Mojsijeva 4:8). Kako su oba bili zemljoradnici, verovatno su bili već odrasli ljudi i verovatno svaki imao porodicu. Adam i Eva su sigurno imali više dece osim Kaina i Avelja u vreme kada je Avelj ubijen – a sigurno su imali više dece kasnije (Prva Mojsijeva 5:4). Činjenica da je Kain bio uplašen za sopstveni život pošto je ubio Avelja, (Prva Mojsijeva 4:14) ukazuje na to da je bilo mnogo Adamove i Evine druge dece i verovatno unučadi i praunučadi u to vreme. Kainova žena (Prva Mojsijeva 4:17) je bila Adamova i Evina ćerka ili unuka.
Kako su Adam i Eva bili prvi i (jedini) ljudi, njihova deca nisu imala drugi izbor osim da se venčavaju međusobno. Bog je zabranio brak među bliskim članovima porodice tek mnogo kasnije kada je na zemlji bilo dovoljno ljudi i nije bilo potrebe za brakovima unutar porodice (Treća Mojsijeva 18:6-18). Razlog da incest obično uzrokuje genetske deformacije kod dece je taj, da kada dve osobe slične genetike (np.brat i sestra) imaju decu – genetske deformacije se javljaju češće, jer oba roditelja imaju iste genetske nedostatke. Kada ljudi iz različitih porodica imaju decu – malo je verovatno da oba roditelja imaju iste genetske mane. Tokom vekova ljudski genetski kod je postao jako “zagađen” kako su se genetski nedostatci umnožavali, povećavali i prenosili sa generacije na generaciju. Adam i Eva nisu imali nikakvih genetskih malformacija, što im je omogućilo da u prvih nekoliko generacija njihovi naslednici imaju mnogo bolje zdravlje nego mi danas. Adamova i Evina decu su imala nekoliko, ako su uopše imala, genetskih nedostataka. Kao posledica toga, za njih je bilo sigurno da se venčavaju međusobno. Možda nam izgleda čudno ili čak odvratno i da pomislimo da je Kainova žena bila njegova sestra. U početku, s obzirom da je Bog započeo sa jednim čovekom i jednom ženom, druga generacija nije imala izbor nego da se venačava međusobom.
https://www.gotquestions.org/Srpski/Kainova-zena.html
Нигде се у наративу не спомиње генетика.Sto znaci da je Kain vec bio ozenjen.
Samo je poveo svoju zenu sa sobom.
Neku rodjaku.
Genetika prvih ljudi je bila zdrava.
Nedugo posle Bog zabranjuje rodbinsku zenidbu.
Kada je auto nov, logicno je da nije pokvaren. Ili si toliko zatupljen da to ne razumes?Нигде се у наративу не спомиње генетика.![]()
Где се у Библији говори о генетици људи?Kada je auto nov, logicno je da nije pokvaren. Ili si toliko zatupljen da to ne razumes?
Treba da te ubedjujem i iznosim ti dokaze?
Ja verujem da nisi zatupljen.
Nemoj onda to da glumis...
Jer Bog nije stvorio idiote...